cijene zakupa poljoprivrednog zemljišta

Stranica 2 / 11. Previous  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: cijene zakupa poljoprivrednog zemljišta

Postaj by JOSIP FERGUSON on pet 23 tra 2010 - 12:04

Fidelito je napisao/la:Tu ti je bitno pitanje vlasništva. Ako si u posjedu legalnog dokumenta da si zakoniti vlasnik/zakupnik zemljišta, ti radiš što hoćeš, ako čovijek dođe sa vjerodostojnim papirima da je on vlasnik / zakupnik on radi i plati ti oranje ili ne (ako je dobr volje). Baš i ne stoji Josipova konstatacija da onaj koji ore ili sije on i žanje jer po tom pravilu može ti netko uletiti na tvoj privatni komad zemlje, koji držiš na primjer na ugaru, posije ga i onda ima (po tom pravilu) nekakva vlasnička prava na taj komad zemlje. Vlasništvo se dokazuje odgovarajućim dokumentima o kupnji/nasljeđivanju/zakupu i to bi trebalo biti upisano u zemljišne knjige. Sama obrada ne može biti temelj vlasništva. Može se dogoditi da netko izda odgovarajuće dokumente dvojici vlasnika, ali onda se vrlo vjerovatno radi o prekršaju krivotvorenja, nadripisarstva ili prijevare (u najboljem slučaju nesavjesnog poslovanja) jednog od tih (ili čak obadva) dokumenta. Tako bi ja na to gledao sa pravne strane, ali uvijek imaj na umu da su pravo i pravda dva različita pojma.

stoji stoji fidelito, upravo to moze biti slucaj sto si napisao, ali onaj tko je posijao ima zakonsko pravo skidati usjev, bez obzira sto nema pravo posjeda iz bilo kojeg razloga, dogodilo se to namjerno ili greskom, a druga je stvar sto ti kao stvarni posjednik mozes od njega traziti naknadu zato sto je nelegalno usao u posjed tvoje zemlje, e sada je stvar sto bi on ako skine usjev tebi morao vjerovatno platiti vecu kaznu nego sto bi od usjeva zaradio, pa onda uglavnom u takvim slucajevima se ljudi dogovore na neki nacin, bilo da ti preda posijani usjev (uz nekakvu naknadu troskova, ili nikakvu) ili da ti plati rentu i skine usjev....

to vazi ako je zemlja posijana, ako je samo poorana, to ti ne daje nikakvo pravo na posjed....

ovo govorim iz vlastitih iskustava...

JOSIP FERGUSON

Broj postova: 1237
God: 30
Registriran: 10.03.2008
Like 16

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan on pet 23 tra 2010 - 15:28

fidelito je u pravu s pravne, a josip sa ajmo to reci, postene strane.
ali ima kvaka, kao sto fidelito kaze, ako tjeras stvari do kraja. Ako si uzorao ili zasijao nesto za sto nemas valjan papir da smijes uzorati (npr. ugovor o zakupu) novi vlasnik ti jednostavno moze zabraniti pristup njivi i ne mozes mu nista. Svoje troskove koje si imao rjesavas sa bivsim vlasnikom i novi vlasnik fakturu moze baciti u kos za smece. Narocito ako je novi vlasnik kupio u vidjenom stanju.
Druga je naravno stvar da je najbolje da se nadje dogovor po kojemu ces to sto si pripremio traziti i dobiti postenu nadoknadu. Ako su ljudi normalni, a ako nisu onda je nezgodno,

Smiljan

Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
Like 2

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON on pet 23 tra 2010 - 17:27

ako si ti bespravno u posjedu a posijao si (tuđe), imas zakonsko pravo skidat usjev....

druga stvar je sto ces platit stetu ostecenim stranama sto si nelegalno usao u posjed, a novi vlasnik nema zakonsko pravo dirati tvoj usjev, a najgore sto moze napravit je npr pretanjurat ga jer onda ce on na kraju platit vecu kaznu tebi nego ti njemu, bez obzira sto se radi o njegovoj zemlji...

JOSIP FERGUSON

Broj postova: 1237
God: 30
Like 16

[Vrh] Go down

Postaj by paor on pet 23 tra 2010 - 18:42

bitno je pravno stanje čestice u trenutku oranja/sjetve

paor
Admin
Admin

Broj postova: 3048
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
Like 41

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ http://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Postaj by Slavonski gačan on pet 23 tra 2010 - 21:23

codexnox je napisao/la:A kada zemlju koju ti obradujes a nemas papire za pol komada,a iste cestice daju drugome u zakup i on pusti ovce i popasu 40-50%??sta onda?
koja je procedura?

jednostavna ostatak oprskaš ureom

Slavonski gačan

Broj postova: 539
Lokacija: uglavnom na dvorištu ili u letu nekad i na kakvom krovu
Registriran: 03.04.2009
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on sri 1 pro 2010 - 12:47

Evo dižem iz mrtvih zadnju temu koja je bila na popisu .

Dakle kod mene je raspisan zakup poljoprivrednog zemljišta . Ne bih dužio pa ću odmah na stvar . Početna cijena zakupa po jednom hektaru zna biti viša od 800 kn . Zar to nije puno ? Kako je slučaj kod drugih ? Fora je da se sa početne cijene ponuda može najviše poduplati pa svaki hektar može biti iznajmljen po cijeni višoj od 1600 kn/ha ! Shocked Ima li netko mogućnost za plaćanje takvog najma ? To je stvarno skupo .

pingo

Broj postova: 4920
Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by matija on sri 1 pro 2010 - 12:57

pingo je napisao/la:Evo dižem iz mrtvih zadnju temu koja je bila na popisu .

Dakle kod mene je raspisan zakup poljoprivrednog zemljišta . Ne bih dužio pa ću odmah na stvar . Početna cijena zakupa po jednom hektaru zna biti viša od 800 kn . Zar to nije puno ? Kako je slučaj kod drugih ? Fora je da se sa početne cijene ponuda može najviše poduplati pa svaki hektar može biti iznajmljen po cijeni višoj od 1600 kn/ha ! Shocked Ima li netko mogućnost za plaćanje takvog najma ? To je stvarno skupo .

kod mene 550 kn/ha početna cijena za oranice i oko 460 kn/ha za livade.

matija

Broj postova: 466
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on sri 1 pro 2010 - 13:04

Tako sam i ja čuo da oranice idu do 580 kn/ha . Početnu cijenu određuje lokalna samouprava ako se ne varam ? Dakle to su nam " naši " spakovali .

pingo

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by Slavonski gačan on sri 1 pro 2010 - 13:10

Pingo pitaj forumaše iz iz Satnice Đakovačke koliko plačaje zakup

Slavonski gačan

Broj postova: 539
Lokacija: uglavnom na dvorištu ili u letu nekad i na kakvom krovu
Registriran: 03.04.2009
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by moca on sri 1 pro 2010 - 13:30

Kod nas je natječaj bio proljetos, početne cijene od 700-800 kn/ha, i naravno večina tabli je bila poduplana cijena jer su svi išli sa maksimalnom cijenom...

moca

Broj postova: 461
God: 25
Registriran: 05.02.2010
Like 5

[Vrh] Go down

Postaj by zrine89 on sri 1 pro 2010 - 13:40

Kako onda mogu tako oni po općinama ? Negdje skuplje a negdje jeftinije ?
Zar nije to država odredila da bude takva cijena ? Jer se radi o državnom zemljištu..

zrine89
Admin
Admin

Broj postova: 3677
God: 22
Zanimanje: Ratarstvo
Like 48

→→→: O SEBI

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on sri 1 pro 2010 - 14:01

moca je napisao/la:Kod nas je natječaj bio proljetos, početne cijene od 700-800 kn/ha, i naravno večina tabli je bila poduplana cijena jer su svi išli sa maksimalnom cijenom...

I plaćaju ljudi te visoke zakupe ili je to samo poduplano da se dobije na natječaju pa će onda zapomagati svima redom od načelnika do kosorke da se zakup oprosti ili barem dijelom otpiše ? Meni osobno će biti škakljivo platiti toliko velik zakup ... mislim mogao bih na desetak hektara ali na svu zemlju da je zakup toliki ne .

pingo

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by moca on sri 1 pro 2010 - 14:06

Sad se tek ulazi u posjed, tako da ćemo nagodinu vidjet tko će platit, a tko neće. Većina se ipak nada da će biti nekog smanjenja cijene(pričalo se je o 30%), ali sumnjam jer tada opčina ostaje bez sredstava, što njima ipak nije u cilju...

moca

Broj postova: 461
God: 25
Registriran: 05.02.2010
Like 5

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on sri 1 pro 2010 - 14:17

To sada isto nije fora . Ono što je izlicitirano neka svatko plaća kako zna pa makar mu curilo na nos .

pingo

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ on sri 1 pro 2010 - 14:58

pingo je napisao/la:
moca je napisao/la:Kod nas je natječaj bio proljetos, početne cijene od 700-800 kn/ha, i naravno večina tabli je bila poduplana cijena jer su svi išli sa maksimalnom cijenom...

I plaćaju ljudi te visoke zakupe ili je to samo poduplano da se dobije na natječaju pa će onda zapomagati svima redom od načelnika do kosorke da se zakup oprosti ili barem dijelom otpiše ? Meni osobno će biti škakljivo platiti toliko velik zakup ... mislim mogao bih na desetak hektara ali na svu zemlju da je zakup toliki ne .
hehe he !! Pingo kod mene je prije 5 godina bio raspisan po prvi put natiječaj za zemlju ,županijska uprava je odredila da cijena po hektaru bude nekih 200 kn ,Svi tad već poznati lokalni stočari su se natjecali i jedan drugome uletali na table sa visokim ponudama .Tad sam ja bio na samom početku bavljenja stočarstvom i nisam vidio realne šanse da se i ja prijavim ,danas bih mogao i tražim zemlju dok ovi koje sam spomenuo sad kukaju i traže od općine oprost za dug koji nisu platili već pune četri godine ,i što je najcrnje u svoj toj priči velika većina nije imala realne šanse da obrađiva tako velike parcele ,ali eto valda se išlo po onoj staroj ,"vidila žaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu .

O.P.G.KOVAČ

Broj postova: 991
God: 39
Registriran: 04.10.2008
Like 13

[Vrh] Go down

Stranica 2 / 11. Previous  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics