Stručnost lokalnih veterinara
Stranica 7 / 8. • Share •
Stranica 7 / 8. •
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 
Re: Stručnost lokalnih veterinara
Dobro, u čemu je problem?
Riješili su, da su njihovi bikovi bolji od onih u kontejneru.
Stvarno ne znam, koji vrag te može natjerat da koristiš uslugu osemenjivanja, ako ne želiš.
Druga stvar je, da to možeš i smiješ radit samo sebi i za sebe, jer bik nije licenciran.
Mislio sam, kako su prošla vremena, kad su ti sve rekli što možeš i što smiješ.
Ako snosiš ekonomski rizik, ja tretiram, kako si savestan svojih dela i posledica.
U tom slučaju i podrazumijevam da se ne budeš dolazio žalit na državu, ako ti nešto pođe po zlu, ili ti se rodi deformirana telad.
Riješili su, da su njihovi bikovi bolji od onih u kontejneru.
Stvarno ne znam, koji vrag te može natjerat da koristiš uslugu osemenjivanja, ako ne želiš.
Druga stvar je, da to možeš i smiješ radit samo sebi i za sebe, jer bik nije licenciran.
Mislio sam, kako su prošla vremena, kad su ti sve rekli što možeš i što smiješ.
Ako snosiš ekonomski rizik, ja tretiram, kako si savestan svojih dela i posledica.
U tom slučaju i podrazumijevam da se ne budeš dolazio žalit na državu, ako ti nešto pođe po zlu, ili ti se rodi deformirana telad.

tine- Broj postova: 280
Registriran: 17.03.2008
3
→→→: http://www.agrotine.eu -

falkon 2 je napisao/la:Rudonjo svi mi vadimo krv ali za licenciranog bika ide malo duga procedura vezana za ministarstvo i centar za umjetno osjemenjivanje i naravno ovlaštena veterinarska inspekcija, e sad što je on tei to reko da možeš, i meni je moj ALI ja to ne radim iz razloga što pokušavam napraviti stado simentalaca koje daje preko 30 litara bez ikakve muke i da imam naravno dobre bikove od njih a to se ne postiže prirodnim pripustom bika kojemu se digo.......... svaki vet će ti dati savjet, (iako i ja imam iskustva kao vet) ali ne da pričaš po selu da ti je on to predložio..........to ti pokušavamo na okolni način reći i ja i abrkili
...prvo ja to nepričam po svojem selo a ni nitko drugi ne pričao o svojem načinu...ja imam još samo jednu mješanku i nikako da je se riješim jer naravno i ja držim samo simentalca...a ono što si ti spominjo oduzimanje diplome neće on zbog mene izgubit diplomu nego zbog sebe jer je on meni reko da mogu..ja nepuštam svaki puta bika kad krava traži neko kad je slučaj da neće da ostane steona sa umjetnom oplodnjom a to je 1 na godinu i to nikako ne radim sa junicama nego sa kravom starosti 5-6 godian...možda se nismo ispočetka odmah svatili...svatko ima svoje načine a i moja i tvoja bi krava ostala steona iz prvog pokušaja svaki puta kad bismo mi dobivali 100% ispravno sjeme tko zna šta,koje i kavo sjeme nam daju...
ruddynjo- Broj postova: 23
God: 20
Zanimanje: Poljoprivredni tehničar opći
Registriran: 07.05.2009
0
i ja bih imao slična razmišljanja kao ruddynjo

paor- Admin

- Broj postova: 2834
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
36
→→→: VIŠE -

...što se mene tiće svi mi radimo na rizik i kad iskušavamo novu hranu za krave i kad zoveš veterinara kad je krava bolesan a on kaže treba ovaj treba onaj lijek ,a mi samo daj ga,daj ga,a ono račun 2000 kn..pa tko tu koga jebe..pa i mi kad smo prelazili na silažu prije 8-9 godian bojali smo se da nebi krave nešta da ne jedu a siliro sam skoro 10 jutara kukuruza,pa smo bili malo dobili i repini rezanaca itd...a sve to košta a nitko nas ne pita oćeš neće platit...
0
Abrkili zašto krave ostaju bređe od bika a od veterinara slabo?
Zašto veterinari jednu kravu odjemenjivaju 5-6 puta i krava ne ostane bređa a onda ti veterinar kažee jbgga pusti bika, poslije kojega krava ostane bređa?
zašto veterinari uopšte osjemenjivaju krave više od tri puta kad je pravilo da od treći put krava MORA ostati bređa?
ovi šlampavci od mojih lokalnih veterinara kad dođu otapati sjeme temperaturu vode mjere tako da prst gurnu u vodu i tako odrede temperaturu vode! Na mom gospodarstvu ima krava koje nisu bređe više od godine dana, I PRISILJEN SAM POČETI PUŠTATI BIKA! zbog šlampavih veterinara , gdje je tu moja ekonomska računica' Abrakili ti si student i znam da ti je teško, imaš svu našu podršku da izučiš zanat i da ga dobro radiš!
ali nije ti fora da braniš veterinare koji su lijeni bahati i ne rade svoj posao kako treba!!
na forumu je bilo dosta usporedbe veterinara sa auto mehaničarima, e naši veterinari su ti mehaničari koji ti kada dovezeš auto sve ti rastave pa ne znaju sastavit ili nekako sve sastave ali to loše radi i još ti ogrebu lak na autu i zamaste volan i siceve usput ti to naplate duplo iznad stvarne vrijednosti dobro urađenih radova!
Zašto veterinari jednu kravu odjemenjivaju 5-6 puta i krava ne ostane bređa a onda ti veterinar kažee jbgga pusti bika, poslije kojega krava ostane bređa?
zašto veterinari uopšte osjemenjivaju krave više od tri puta kad je pravilo da od treći put krava MORA ostati bređa?
ovi šlampavci od mojih lokalnih veterinara kad dođu otapati sjeme temperaturu vode mjere tako da prst gurnu u vodu i tako odrede temperaturu vode! Na mom gospodarstvu ima krava koje nisu bređe više od godine dana, I PRISILJEN SAM POČETI PUŠTATI BIKA! zbog šlampavih veterinara , gdje je tu moja ekonomska računica' Abrakili ti si student i znam da ti je teško, imaš svu našu podršku da izučiš zanat i da ga dobro radiš!
ali nije ti fora da braniš veterinare koji su lijeni bahati i ne rade svoj posao kako treba!!
na forumu je bilo dosta usporedbe veterinara sa auto mehaničarima, e naši veterinari su ti mehaničari koji ti kada dovezeš auto sve ti rastave pa ne znaju sastavit ili nekako sve sastave ali to loše radi i još ti ogrebu lak na autu i zamaste volan i siceve usput ti to naplate duplo iznad stvarne vrijednosti dobro urađenih radova!

BOŽIDAR- Broj postova: 1449
God: 39
Registriran: 17.08.2008
10

Nekužimruddynjo je napisao/la:falkon 2 je napisao/la:E a zato su smislili zakone da nemere ići prirodnim putem,jer dok riješiš papirologiju i sve ostalo vezano za tog bika koji će "prašiti" krave te košta jednako kao da je veterinar došao par puta osjemeniti istu kravu .........
ili bik tvoj a ti moraš veterinaru svakako platiti (za nerad) da bi dobio papire za tele da bi bilo matično odnosno da bi mogao ići na tržište sa istim![]()
...ali znaš šta mi radimo kad veterinar ne uspije iz prvog ili 2 pokušaja osjeenit kravu...vidiš po kravi da nije ostala steona pustiš svojeg bika...kažeš veterinaru da je uspjelo iz 2 pokušaja platiš mu samo 200 kn...umjesto da on nju osjemenjuje dok ne ostane steona,još do kraja misliš da nešto nevalja kravu...a i mi ništa ne plaćamo veterinaru kad puštamo svojeg bika prvi put...samo mu javim da smo pustili našeg bika i on u papire upiše markicu sa našeg bika,možda kod vas veterinaru jedu govna...
kakav problem imati bika na svom gospodarstvu i koristiti ga za oplodnju isključivo svojih plotkinja ,pri tome voditi računa o higijeni njegove mašine
O.P.G.KOVAČ- Broj postova: 895
Registriran: 04.10.2008
12
KOVAČ malo je problem pripuštati svog bika prvenstveno onog iz tova, zato što ne znamo kakve gene nosi taj bik može se desiti da pripištanjem bika izgubiš svojstva koja si godinama stvarao kupovao sjeme elitnih bikova, problem su i zarazne bolesti koje je teško uočiti dok se ne razviju a onda je već kasno zarazio si nekoliko krava...
Zaključak je da je umjetno osjemenjivanje bolje od prirodnog pripusta, samo je kod nas problem što nema dovoljno adekvatno obrazovanih ljudi koji bi provodili umjetno osjemenjivanje krava. Koliko znam ne postoji ni škola u kojoj bi se izučavali osjemenjivači krava, osim nekakvih jadnih tečajeva.
Zaključak je da je umjetno osjemenjivanje bolje od prirodnog pripusta, samo je kod nas problem što nema dovoljno adekvatno obrazovanih ljudi koji bi provodili umjetno osjemenjivanje krava. Koliko znam ne postoji ni škola u kojoj bi se izučavali osjemenjivači krava, osim nekakvih jadnih tečajeva.

10

Ma jasno ! samo ja mislim, kad bi imao bika ,a imao problem sa elitnom karavom po pitanju steonosti ,onda bi svakako pokušao da je i na taj način zadržim u proizvodnji ,bar još jedniu laktaciju .Jer ja živim od mljeka ,a ako ona već pokazuje problem sa ostajanjem steonosti znači da će svakako relativno brzo ispasti iz proizvodnje.Slažem se da se gube svojstva u genetici koju prenese navedeni bik ,ali ja od takvog bika nebih ostavljao ženski podmladak ,samo bi išao na to ,kako sam i naveo , da je zadržim u proizvodnji bar još jednu laktaciju.Moje je mišljenje da većina nas, visoko mlječne krave jako rano pripuštamo poslje telenja .Moja iskustva govore da ih treba pustiti da vode a ne sjemeniti sve dok nekrenu smanjivati proizvodnju .Bojim se da i veterinari nisu tu veliki problem ,problem je naš (ne )kvalitetni "menagment ", moje mišljenje...BOŽIDAR je napisao/la:KOVAČ malo je problem pripuštati svog bika prvenstveno onog iz tova, zato što ne znamo kakve gene nosi taj bik može se desiti da pripištanjem bika izgubiš svojstva koja si godinama stvarao kupovao sjeme elitnih bikova, problem su i zarazne bolesti koje je teško uočiti dok se ne razviju a onda je već kasno zarazio si nekoliko krava...
12
BOŽIDAR je napisao/la:Abrkili zašto krave ostaju bređe od bika a od veterinara slabo?
nikad nisam branio šlampave veterinare,to mozes procitat u prijasnjim postovima.a kad krava nakon 5-6 puta ne ostane stelna,naravno da postoji problem.e sad moze on biti u šlampavom doktoru,lošem sjemenu ili u neplodnoj kravi,a možda i u gazdi koji malko zakasni zvat doktora.
i iskreno ne da mi se vise natezat s postovima u ovoj temi jer postoji toliko nelogičnosti i nebuloza u stočarstvu naših krajeva da bi mogli do sutra...

abrkili- Broj postova: 1296
God: 24
Zanimanje: student veterinarske medicine
Registriran: 14.03.2008
4

Hi Forumasi
Sto se tice upotrebe bika to nija losa ideja. Sve farme na zapadu imaju svog bika za telad koja idu u tov.
Ja osbno milsim da je svaki Simentalac koji nije krizan sa RH dobar za tova.
Na Novom Zelandu koriste Angus na Holstein i Jersy. Navdno so za tov i Angus medjutim to je toliko malo, crno i ruzno. Sad se vise korisit Hereford koji je slican u izgledu Simenralcu stim da nema mlika nist. U Nizosemkoj koriste cak Holstein bikove od svoji krava.
Problem sa bikovima ovdje su:
1) Povrede radnika ako nije dehorned i to kod u tovu oko 30-40%
2) Zarazne bolsti medjutim to se moze rjesiti
3) Unistenje genetskog potencijala stada ako se telad ostavaljaju za muzare
4) Rizik je imati bika zato treba imati pravu spremu jer je to ludo bice
Prednosti
1) Svako vjestacko osjemenjavanje i ima isto jedan dio rizika da se osteti maternica tako da koristenjem bika odmoris kravu
2) Odrzava se prirodni instinkt kod krava.
Najbolji je kombimacija jedne godine jedno a druge godine drugo. Oni koji ostave bikove da ga testiraju na spolne bolesti.
Ni u kojem slucaju ja ne bi ostavlajo telad koja su osjemenjena od bikova za podmladak; to je samo za tova.
Pozdrav
E
Sto se tice upotrebe bika to nija losa ideja. Sve farme na zapadu imaju svog bika za telad koja idu u tov.
Na Novom Zelandu koriste Angus na Holstein i Jersy. Navdno so za tov i Angus medjutim to je toliko malo, crno i ruzno. Sad se vise korisit Hereford koji je slican u izgledu Simenralcu stim da nema mlika nist. U Nizosemkoj koriste cak Holstein bikove od svoji krava.
Prednosti
1) Svako vjestacko osjemenjavanje i ima isto jedan dio rizika da se osteti maternica tako da koristenjem bika odmoris kravu
Najbolji je kombimacija jedne godine jedno a druge godine drugo. Oni koji ostave bikove da ga testiraju na spolne bolesti.
Ni u kojem slucaju ja ne bi ostavlajo telad koja su osjemenjena od bikova za podmladak; to je samo za tova.
Pozdrav
E
kiwi- Broj postova: 19
Registriran: 23.03.2009
0
kiwi je napisao/la:Hi Forumasi
Prednosti
Pozdrav
E
...šefe potpuno se slažem s tobom...
0
Nemogu a da ne ispričam jučerašnje ponašanje veterinara ,prilikom dolaska da cijepi krave protiv bedrenice ,Digla se tolika frka da sam bio optužen da sam vrijeđao pogrdno nadležnu inspektoricu da sam vrijeđao dotičnog i da mu nisam dozvolio ulazak u štalu ,to je gospodin naveo u svom izvješću koje je predao nadležnom inspektoratu .Stvarna situacija se odvijala ovako .Dolaze nenajavljeno, kao da je ratno stanje sa nekakvom drekom zašto sukrave vani zašto nisu u štali .reagiram na kulturan način bez vrijeđanaja ,krave se žurno spraćaju u štalu ,metež živi, krave uskaču u valove neće na mjesta ,ali dobro sve su se nekako povezale ,postavljam pitanje veterinaru dali je ušao u štalu preko dez_barijere kaže nisam ,zašto pitam ,on odgovara ,tebe ću pitati šta ću ja raditi ,moj odgovor je bio samo ,"nemože to tako" dalje se sve odradilo u totalnoj tišini .Kao da sam znao da će me gospodin veterinar koji je još uvijek zarobljen u jednopartijskom sistemu oblatiti jer se njemu kao nesmiješ suprostaviti ama baš nikako
12
samo tako kovaču,podržavam te...
apsolutno si u pravu,ne daj se.A da je situacija opsadna,svakako je i svi su napeti,svatko može oboliti od antraksa,kao i u ratu dobiti metak,s tim da oni na fronti imaju veće šanse,a ovdje je fronta svuda oko vas.
apsolutno si u pravu,ne daj se.A da je situacija opsadna,svakako je i svi su napeti,svatko može oboliti od antraksa,kao i u ratu dobiti metak,s tim da oni na fronti imaju veće šanse,a ovdje je fronta svuda oko vas.

abrkili- Broj postova: 1296
God: 24
Zanimanje: student veterinarske medicine
Registriran: 14.03.2008
4

Kovač dobro si postupio.
Ali kada k meni veterinar dolazi ne najavljeno kažem mu krave su ti u štali pa izvoli obaviti posao za koji si plaćen.
Ali kada k meni veterinar dolazi ne najavljeno kažem mu krave su ti u štali pa izvoli obaviti posao za koji si plaćen.

10

neću odustati kad znam da sam u pravu ,krše se moja osnovna ljudska prava ,tip dolazi sa maskom na licu i rukavicama ,i ulazi u štalu bez da ugazi u dez-barijeru ,tko je tu ludBOŽIDAR je napisao/la:Kovač dobro si postupio.
neznam hoćemo li se igrati pravila ili ćemo poštovati pravila ,danas sam bio u inspektoratu na razgovoru sa glavnom inspektoricom i iznio sam svoju stranu priče ,želim razbijati stereotipni način ponašanja ,i želim na sve moguće načine graditi ovo bolesno društvo prema boljem ...
12
Stranica 7 / 8. •
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 
Similar topics» Stručnost lokalnih veterinara
» Budućnost tova goveda u HR
» Tetrijeb gluhan, (Tetrao urogallus )
» Krilo stiglice
» Kanarinac-bolesni prst
» Budućnost tova goveda u HR