Zakup/najam
Stranica 1 / 2. • Share •
Stranica 1 / 2. • 1, 2 
Zakup/najam
molim malu pomoć
kako u savjetodavnoj službi(dali mi kopiju Ugovora o zakupu i kažu-samo popuni i predaj) i poreznoj upravi(čeprkali po knjigama jedno pol sata i kažeu- vi ste nam prvi slučaj) sve znaju, jer su dobro plaćeni za posao koji rade...ne bih komentirao dalje...
zanima me kako to funkcionira u stvarnosti..o čemu se radi:
osnovao sam firmu (d.o.o.) i želio bih je upisati u upisnik poljop.gospodarstava, kako bih mogao ostvariti pravo na poticaj. Potrebno je upisati nešto zemlje u upisnik, a zemlja je na meni, i mislio sam napraviti najam ili zakup poljop.zemljišta na max broj godina, da ga mogu obrađivati na ime firme(ja sam direktor). Najam ili zakup nisam mislio naplaćivati..tj. 0kn godišnje.
U poreznoj kaže da će mi naplatiti porez po nekoj srednjoj vrijdnosti na tržištu, jer ne mogu dati nekom zemlju da je obrađuje a da ništa ne plaća....
šta je bolje od ovog dvoje..zakup ili najam i koliko se godina može iznajmiti ili zakupit MAX.
kako u savjetodavnoj službi(dali mi kopiju Ugovora o zakupu i kažu-samo popuni i predaj) i poreznoj upravi(čeprkali po knjigama jedno pol sata i kažeu- vi ste nam prvi slučaj) sve znaju, jer su dobro plaćeni za posao koji rade...ne bih komentirao dalje...
zanima me kako to funkcionira u stvarnosti..o čemu se radi:
osnovao sam firmu (d.o.o.) i želio bih je upisati u upisnik poljop.gospodarstava, kako bih mogao ostvariti pravo na poticaj. Potrebno je upisati nešto zemlje u upisnik, a zemlja je na meni, i mislio sam napraviti najam ili zakup poljop.zemljišta na max broj godina, da ga mogu obrađivati na ime firme(ja sam direktor). Najam ili zakup nisam mislio naplaćivati..tj. 0kn godišnje.
U poreznoj kaže da će mi naplatiti porez po nekoj srednjoj vrijdnosti na tržištu, jer ne mogu dati nekom zemlju da je obrađuje a da ništa ne plaća....
šta je bolje od ovog dvoje..zakup ili najam i koliko se godina može iznajmiti ili zakupit MAX.
Re: Zakup/najam
pa ja sam jednu zemlju uzeo u zakup i naveli smo na neograniceno međutim u upisniku su odredili da to moje "neograniceno" traje 10 godina tako ali svejedno ugovor mozes stalno obnavljat znaci svakih 10 godina sto i nije problem
Osnovna razlika izmedju zakupa i najma je u tome sto kad nesto unajmis to ne smijes mijenjati, dakle ne smijes orati, sijati saditi, ne smijes na tome nista raditi
a pretpostavljam da ti to nije cilj
Unajmljuje se npr. stan a zemlja se zakupljuje.
Maksimalni rok zakupa ja mislim da nije definiran, a znam da je 15 godina savim OK sto se tice podizanja npr. trajnih nasada. A posto si ti i vlasnik zemlje i direktor firme samo se nakon 15 godina ta dvojica, ako su i dalje u dobrim odnosima
, dogovore da produze za daljnjih 15 godina (komad papira, anex ugovora, na kojem pise "mjenja se taj i taj clan sa novim koji glasi "zakup se produzuje do tada i tada")
Po mom sudu bolje je napisati nekakav sitni iznos koji ce firma platiti vlasniku zemlje i to ti se prebije, platis nesto sitno poreza kao fizicka osoba, a firmi se to priznaje kao trosak. Prethodno se raspitaj kod poreznjaka koliki je otprilike iznos za zakup u tvome kraju.
Maksimalni rok zakupa ja mislim da nije definiran, a znam da je 15 godina savim OK sto se tice podizanja npr. trajnih nasada. A posto si ti i vlasnik zemlje i direktor firme samo se nakon 15 godina ta dvojica, ako su i dalje u dobrim odnosima
Po mom sudu bolje je napisati nekakav sitni iznos koji ce firma platiti vlasniku zemlje i to ti se prebije, platis nesto sitno poreza kao fizicka osoba, a firmi se to priznaje kao trosak. Prethodno se raspitaj kod poreznjaka koliki je otprilike iznos za zakup u tvome kraju.

Smiljan- Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
2
→→→: VIŠE
nisam znao razliku zakupa i najma...sad mi je jasnije, hvala smiljane.
a nešto tako sam i napravio... na 10god. zakup i 300kn/rali godišnje.
tako da je problem riješen. hvala na pomoći
a nešto tako sam i napravio... na 10god. zakup i 300kn/rali godišnje.
tako da je problem riješen. hvala na pomoći
I ja sam uzeo zemlju u zakup ali sve je bujad pa ćemo to sad čistit .
>Sad što bi trebalo napraviti možda da se to malo dobije a bujad uništi...
>Sad što bi trebalo napraviti možda da se to malo dobije a bujad uništi...

577- Broj postova: 1694
God: 24
Zanimanje: Tehničar za željeznički promet
Registriran: 10.02.2011
8
Neko je piso na forumu da porezna ima neku okvirnu cijenu za najam poljoprivrednog zemljista 700 neku kunu i na to da platis porez .
Bas se raspisali o tome, potrazi malo.
Bas se raspisali o tome, potrazi malo.

zoky28- Broj postova: 252
Registriran: 19.01.2011
1
Dečki ovak kak se odeređuju cijene zakupa po česticama ili?jer ja radim jednu zemlju koja je po česticama 6,8hektara a po arkodu je 5,3 a to je državna zemlja dal bi mogel tražiti smanjenje zakupnine?ILI?a najam je 25500kn...

delac- Broj postova: 694
God: 25
Registriran: 28.01.2010
5
bem ti delac, to ispadne skoro 5000kn po ha zakupa? (5.3ha)? godišnje?

bećar- Broj postova: 1374
Zanimanje: ...
Registriran: 10.03.2008
15
-

dadaad bečer i onda reci da je nama lako...a bi se dalo kaj riješiti za najam?rekel mi je načelnik da nema veze kaj je manje da oni gledaju samo po česticama..

5
delac je napisao/la:dadaad bečer i onda reci da je nama lako...a bi se dalo kaj riješiti za najam?rekel mi je načelnik da nema veze kaj je manje da oni gledaju samo po česticama..
lako vam je sigurno ako možete platiti toliki zakup
hm, oni gledaju po česticama, a poticaj, ako bude, biti će isplačen po podacima iz arkoda ...

bećar- Broj postova: 1374
Zanimanje: ...
Registriran: 10.03.2008
15
-

Da ako bude isplaćen...a kod nas ti nema puno zemlje to kaj ima su sve male parcele nemamo mi ko vi po 20-30 hektar u komadu...

5
Meni ništa nije jasno oko ove tvoje cijene zakupa .25500 kuna za 5ha,pa koja kultura treba biti zasijana da bude isplativa sa tolikom zakupninom .Ja bi bio u pozitivi samo kad bi......delac je napisao/la:Da ako bude isplaćen...a kod nas ti nema puno zemlje to kaj ima su sve male parcele nemamo mi ko vi po 20-30 hektar u komadu...
O.P.G.KOVAČ- Broj postova: 991
God: 39
Registriran: 04.10.2008
13
Pa sadim ti povrče..krumpir i kupus...

5
kod mene isto skupo
Zadnja promjena: mačor; 29/11/2011, 15:50; ukupno mijenjano 1 put.

mačor- Broj postova: 547
Registriran: 28.07.2011
9
Mačor kod mene je bila početna cijena 25000 kn tak da nismo nikaj nabijali

5
Stranica 1 / 2. • 1, 2 
Similar topics» Zakup/najam