Folijarna gnojiva
Stranica 1 / 4. • Share •
Stranica 1 / 4. • 1, 2, 3, 4 
Re: Folijarna gnojiva
Za početak ću samo reći da sam koristio otopljenu ureu u zadnjem prskanju protiv leme jer mi je ječam bio nekako žut . Nema dvojbe oko toga , takva gnojidba daje trenutne rezultate ... e sada koliko zapravo pomaže kroz bolje prinose tu nisam dovoljno stručan ali ono što vidim je to da u dan - dva biljka dobije boju i raste .
Po pitanju primjene nema nekih tajni ... uzmeš vreću uree i otopiš ju u amperima ili nekoj posudi pa sve to staviš u prskalicu ... tako ja radim .
Po pitanju primjene nema nekih tajni ... uzmeš vreću uree i otopiš ju u amperima ili nekoj posudi pa sve to staviš u prskalicu ... tako ja radim .

pingo- Broj postova: 4920
Registriran: 09.03.2008
1
→→→: VIŠE
ja obicno kad spricam stavim 2 , 3 llitre folifertila, a s ureeom idem samo u slucaju kad je potrebna trenutna "injekcija" tj. u slucaju da mi je odredjena zitarica slaba , zuta (bilo kukuruz,jecam ili psenica).
folijarno samo u repu....
kod mene caruje KAN....
kod mene caruje KAN....

JOSIP FERGUSON- Broj postova: 1237
God: 30
Registriran: 10.03.2008
16
s obzirom da otopljena urea u kukuruzu smije biti u koncetraciji samo do 6 %, onda nema smisla raspravljati o učinkovitosti i isplativosti iste
u žitaricama ta koncetracija može biti daleko veća (čini mi se i do 30%) i tu ima neke fajde
ja sam par godina u kombinacijama s pesticidima ili bez, koristio otopljenu ureu i generalni mi je stav da je to malo koristi posao, jedino možda početkom vlatanja za vizuelno farbanje i u klasanju za poboljšanje kvalitete zrna , a jedno i drugo većini nije previše bitno...
čak zadnjih godina sve više preferiram kan zbog zakiseljenosti zemljišta, a prihrana je jedna od prilika za takovu aplikaciju
u žitaricama ta koncetracija može biti daleko veća (čini mi se i do 30%) i tu ima neke fajde
ja sam par godina u kombinacijama s pesticidima ili bez, koristio otopljenu ureu i generalni mi je stav da je to malo koristi posao, jedino možda početkom vlatanja za vizuelno farbanje i u klasanju za poboljšanje kvalitete zrna , a jedno i drugo većini nije previše bitno...
čak zadnjih godina sve više preferiram kan zbog zakiseljenosti zemljišta, a prihrana je jedna od prilika za takovu aplikaciju

paor- Admin

- Broj postova: 3030
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
41
→→→: VIŠE -

sta ti vrijedi vizualno farbanje....
kad ti njoj bacis u jesen npk i u proljece one prihrane sto ju slijeduju nema potrebe kasnije za kojekakvim folijarnim gasenjem pozara....
ajde da se nadovezem malo drugu temu, netko mi je bio spomenuo da bi isla urea u prihrani kukuruza umjesto kan u kultivator, da ima duze djelovanje i da pomaze u gospodarenju vodom (kao drzi bolje vlagu)....
meni se to ne svidja nikako, ali ostavljam otvorenu mogucnost da ove god nesto tako napravim za probu, posebno mi se svidja sto je urea ipak koncentriranija, a to u konacnici znaci manje vreca, a i racunica kad se preracuna na cisti dusik ispada povoljnija....
ima li tko kakva iskustva s time???
kad ti njoj bacis u jesen npk i u proljece one prihrane sto ju slijeduju nema potrebe kasnije za kojekakvim folijarnim gasenjem pozara....
ajde da se nadovezem malo drugu temu, netko mi je bio spomenuo da bi isla urea u prihrani kukuruza umjesto kan u kultivator, da ima duze djelovanje i da pomaze u gospodarenju vodom (kao drzi bolje vlagu)....
meni se to ne svidja nikako, ali ostavljam otvorenu mogucnost da ove god nesto tako napravim za probu, posebno mi se svidja sto je urea ipak koncentriranija, a to u konacnici znaci manje vreca, a i racunica kad se preracuna na cisti dusik ispada povoljnija....
ima li tko kakva iskustva s time???

JOSIP FERGUSON- Broj postova: 1237
God: 30
16
Mozda lagani off-topic, ali da ne otvaram novu temu. Sto bi se moglo reci za folijarnu gnojidbu vocnjaka?

Smiljan- Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
2
U voćnjaku je folijarna gnojidba obavezna mjera. Pogotovo za dodavanje kalcija (recimo u jabuci). Imaš na Pa-vin-ovoj stranici folijarna gnojiva za voćarstvo.
Bećarina pusta- Broj postova: 3244
Registriran: 11.03.2008
20
knjige kazu, da folijarna prihrana u psenici popravlja hektolitar, ali se slabo ili nikako ne odrazava na kilograme.mislim da je ekonomski neisplativa.
tarana- Broj postova: 31
Registriran: 15.04.2008
0
Folijarna gnojiva
Folijarna gnojiva Britanskog proizvođača OMEX.
Glavni uvoznik i distributer Herbos d.d. Sisak
Linkovi
2shared.com 2shared.com/file/4845395/52443e34/IMG.html
2shared.com 2shared.com/file/4845723/5fdaea16/IMG_0003.html
2shared.com 2shared.com/file/4845790/25276267/IMG_0004.html
2shared.com 2shared.com/file/4845797/bb43f7c4/IMG_0005.html
2shared.com 2shared.com/file/4845803/66b0cfa9/IMG_0006.html
2shared.com 2shared.com/file/4845809/866526b7/IMG_0007.html
2shared.com 2shared.com/file/4845819/9f7e17f6/IMG_0008.html
Treba malo pregledat to, ima tu svašta, i za ratarstvo a mislim da puno više ima za povrtlarstvo.
Glavni uvoznik i distributer Herbos d.d. Sisak
Linkovi
2shared.com 2shared.com/file/4845395/52443e34/IMG.html
2shared.com 2shared.com/file/4845723/5fdaea16/IMG_0003.html
2shared.com 2shared.com/file/4845790/25276267/IMG_0004.html
2shared.com 2shared.com/file/4845797/bb43f7c4/IMG_0005.html
2shared.com 2shared.com/file/4845803/66b0cfa9/IMG_0006.html
2shared.com 2shared.com/file/4845809/866526b7/IMG_0007.html
2shared.com 2shared.com/file/4845819/9f7e17f6/IMG_0008.html
Treba malo pregledat to, ima tu svašta, i za ratarstvo a mislim da puno više ima za povrtlarstvo.

Rajtek- Broj postova: 790
God: 29
Zanimanje: Ing. informatike, Poljoprivreda
2
Primetio sam da se priča jako usmerila na Ureu- N mislite li da od ostalih makro elemenata nema koristi pri folijarnoj prihrani?
I ja koristim u prihrani pšenice samo ureu folijarno 20kg/kj a uopšte ne dodajem N u granulama.
S time da je u jesen zaorano 200 kg/kj NPK 8 24 16.
Mislim da prinos(3100 kg/kj) može biti bolji ako bi bolje-više đubrio, pitam se čime i kako?Dali bi se finansijski efekat povećanja količine đubriva poklopio sa finansijskim efektom koji je proizvod povećanja roda i cene te pšenice? (računica kojom se vodim 100kg urea/250kg pšenice)
I ja koristim u prihrani pšenice samo ureu folijarno 20kg/kj a uopšte ne dodajem N u granulama.
S time da je u jesen zaorano 200 kg/kj NPK 8 24 16.
Mislim da prinos(3100 kg/kj) može biti bolji ako bi bolje-više đubrio, pitam se čime i kako?Dali bi se finansijski efekat povećanja količine đubriva poklopio sa finansijskim efektom koji je proizvod povećanja roda i cene te pšenice? (računica kojom se vodim 100kg urea/250kg pšenice)
ja kad prskam psenicu obavezno ubacim 5 l folifertila i efekat se vidi

mladen- Broj postova: 574
God: 28
Registriran: 19.03.2008
0
ja cu navesti samo kak ja radim i prinos je prosle godine bio nesto vise od 3200 kg / kj (nesto malo mi je uzela voda tak da nije bila cijelo jutro), 100 kg 7-20-30 i 40 kg uree zaorem , pod tanjurace bacim jos 100 kg 15-15-15, a na proljece imam dvaput prihranu sa po 100 kg kana. folijarno u psenicu ne idem osim u iznimnim slucajevima tj ako je dosta nastradala zimi pa da se brze oporavi, ali i tada sa folifertilom ili sl., prijasnjih godina dok sam sijao zob nju sam obavezno prihranjivao folijarno prilikom prskanja protiv leme osobito ako je vec jako napadnuta. kod vas u bačkoj je dosta kvalitetnija zemlja od ove kod mene tako da bi ti sa promjenom gnojidbe morao povecati prinos. inace po knjizi bi trebalo ici po kj 170 kg 7-20-30 + 30 kg uree u brazdu, 114 kg 15-15-15 zatunjarati , prva prihrana sa 114 kg kana a druga s 85 kg.
Pitam se zašto KAN? Najskuplji je po aktivnoj materiji.Kalcij je tako bitan za pšenicu? Ili ...? 
Danas obilazio pšenice i zob koje sam između ostalog prskao i sa tekućim gnojivom (dao se nagovoriti). Išao sam sa 5 l Fertine T (toga je jedino bilo u mojem omiljenom dućanu) i nisam ni malo promijenio mišljenje o takvoj prihrani.

paor- Admin

- Broj postova: 3030
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
41
→→→: VIŠE -

Stranica 1 / 4. • 1, 2, 3, 4 
Similar topics» UMJETNA GNOJIVA
» Folijarna gnojidba
» Glucohumat gnojiva
» Mineralna gnojiva