ŠLJIVA 5 5 1

ŠLJIVA

Stranica 34 / 36. Previous  1 ... 18 ... 33, 34, 35, 36  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: ŠLJIVA

Postaj by wajbul on 11/1/2012, 22:08

U potpunosti si upravu ,kolega

wajbul

Broj postova: 67
Registriran: 01.03.2009
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by daevu on 11/1/2012, 23:25

znam da sam van teme,dali neko ima iskustva sa aku škarama za voće,koristi(o) ili vidio jel to čemu ili...

daevu

Broj postova: 89
Zanimanje: voćar
Registriran: 10.05.2011
Like 1

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by zvonis01 on 12/1/2012, 13:27

daevu je napisao/la:znam da sam van teme,dali neko ima iskustva sa aku škarama za voće,koristi(o) ili vidio jel to čemu ili...

ja sam probao ali nakon pola sata rada mi ruka otpadne zbog težine jer cijelo vrijeme je ruka prema gore,obične škare su 5 puta manja težina,mislim da su korisne za rad na platformi ili vinograd,ali najbolje traži da probaš

zvonis01

Broj postova: 223
God: 47
Zanimanje: www.opg-sapanjos.hr
Registriran: 22.02.2009
Like 0

http://www.bandzasvatove.com

[Vrh] Go down

Postaj by vedric on 15/1/2012, 07:36

Da li netko od vas ima iskustva s gnojenjem ,ali tako da ste previše pognojili da je biljka previše bujala i na kraju je sva kora ispucala.

Od iskustva ljudi skojima sam pričao, došao sam do zaključka da treba umjereno gnojiti, jer biljka je ko i labrador, koliko mu daš toliko pojede i uvijek traži još.

vedric

Broj postova: 7
Registriran: 06.01.2011
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by zvonis01 on 15/1/2012, 15:37

vedric je napisao/la:Da li netko od vas ima iskustva s gnojenjem ,ali tako da ste previše pognojili da je biljka previše bujala i na kraju je sva kora ispucala.

Od iskustva ljudi skojima sam pričao, došao sam do zaključka da treba umjereno gnojiti, jer biljka je ko i labrador, koliko mu daš toliko pojede i uvijek traži još.

većina nas je napravila analizu tla prije sadnje pa znaš što fali,ineče je bacanje novaca

zvonis01

Broj postova: 223
Zanimanje: www.opg-sapanjos.hr
Registriran: 22.02.2009
Like 0

http://www.bandzasvatove.com

[Vrh] Go down

Postaj by zmaj on 15/1/2012, 23:40

zvonis01 je napisao/la:
vedric je napisao/la:Da li netko od vas ima iskustva s gnojenjem ,ali tako da ste previše pognojili da je biljka previše bujala i na kraju je sva kora ispucala.

većina nas je napravila analizu tla prije sadnje pa znaš što fali,ineče je bacanje novaca

haha, našao si intelegentan odgovor na ovo pitanje, ja što bih mu odgovorio bojim se da bi se našao uvridjen Very Happy
Mislim da dosta kruži "bajki" kroz poljoprivredu posebno od "stari" privrednika koji su školovani na posebnim uvjetima. Uporedjivat stablo sa psetom nema veze sa vezom, niti drži vodu da korijen stabla ima usta niti da ima želudac da to sve "pojede" gnojivo što baci netko pod stablo. Idealno je bacit ono što treba stablu, hvala bogu savremenoj tehlogiji koja sama odredi analizom zemljišta šta treba samom stablu. Kora mora pucati kod odredjenih faktora, kao npr. od sunčane zime kada su temperature preko zime veće nego što bi trebale biti i tada normalno previše toplote utiče na koru koja tada ne sadrži sokove koji su joj potrebni za takvu vremensku priliku. Najbolje je tada izvršiti bijeljenje voćnjaka. Danas gledam emisiju na HRT kada lijepo gospodin kaže da nemamo više proljeća, što nam je veoma bitno, a kako stvari stoje nemamo više niti zime one što treba da biti. Nadam se pa neka bude godina "mokra" pa čak ako mi i prevlaži neće mi smetati.

zmaj

Broj postova: 38
Registriran: 07.03.2010
Like 2

[Vrh] Go down

Postaj by vedric on 18/1/2012, 13:39

naravno uvijek ima zanimljivih odgovora,

teško je nekad opisat sve kaj ljude zanima pa daju uporedbe svakakve, naravno neki ljudi neznaju načelno razgovarat o stvarima pa i je još teže i dočarat što je pjesnik htio reč, a mislim o ishrani biljaka.

netreba se uvijek loviti za svaku riječ kolega, isključivo zato koliko sam skužio da je ovo jedan dobronamjeran, pitom forum. Pa zato sam i stavio ovakvu usporedbu. Nadam se da sam dobro procjenio sastav membera

vedric

Broj postova: 7
Registriran: 06.01.2011
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by daevu on 27/1/2012, 17:43

sa podrivanjem sam pustio 500kg fosfora po ha(tako mi je bilo po analizi tla) na dubinu oko 90 cm,stajskog gnoja 35-40 t/ha i zaorano na oko 60 cm dubine,prihrana godišnje oko 0,5 kg po stablu,uglavnom je to urea prošle sam godine i 15-15-15 bacio
i folijarno prihranjivanje (fertina V)
što je rekao i breskvar problem je fosfor jer sporo prodire u dubinu tako da je bitno prije sadnje unjeti ga što dublje u tlo

daevu

Broj postova: 89
Zanimanje: voćar
Registriran: 10.05.2011
Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by zos on 31/1/2012, 23:30

Pozdrav svim članovima. Novi sam na forumu i imao bih pitanja toliko da bi mi bilo malo
Provesti vikend sa nekim ozbiljnim uzgajivacem.
Za početak osnovni podaci(krecem od nulehehehe)
Kupio bi sljivik pa me zanima koliki su troškovi oko istoga?
Ako netko može napraviti specifikaciju troškova bio bih mu vrlo zahvalan.
I drugo pitanje: koliko se može očekivati prinosa po stablu od sljive stare 6-7godina?
Mislim preradjivati svoju sljivu a i vrsiti otkup ali dok je sljiva na grani pa sam strojno obrati.
Pod predadom mislim sljivu dovesti u tekuce stanje.

zos

Broj postova: 4
Registriran: 31.01.2012
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Đuro Japarić on 11/3/2012, 21:26

ŠLJIVA
*IMAM ; Rut geršteter , Stenly , Kalifornijska plava , Čačanska rodna i oko 5 vrsta domaćih sorti ! Putem poticaja dio ljudi posadili su isto šljive ! Sada se neki bune zbog trošarine na rakiju ! Šljive se ne mogu sve preraditi niti pojesti ! Dio se može ispeći u rakiju ! Riječ rakija i kazan su iz Turskog Carsta !
**Tada su Slavonci plaćali 10 % od žitarica turskom zemaljskom gospodaru , a ne trošarinu i porez na kazan ! Ako sada netko proda 100 l rakije , Vlada nam uzima 25 % PDV !! Uz EU bilo bi nam bolje da idemo u Azijsku uniju !
**Ovisno o vrsti šljiva je u odnosu na neke voćne vrste relativno jednostavna za uzgajati ! Problem je prodaja ! Ako se prodaje kao konzumna ,mora se prodati za 3 - 5 dana ! Oni koji hoće prodavati kao konzumnu , trebaju posaditi više sorti sa različitim redosljedom sazrijevanja ! Kod gnojidbe sa umjetnim gnojivom , pojačam nakon što vidim rodnost ! Ako je rodnost manja smanjim gnojidbu da ne rastu nepotrebne grane ! Orezivanje je isto jednostavnije u odnosu na drugo voće ! Kod starih šljva problem je mahovina ! Nekada se u Srbiji proizvodila pasta zvana kreozan !
**Ako netko zna efikasno sredstvo za mahovinu neka napiše !!

Đuro Japarić

Broj postova: 147
Registriran: 17.02.2012
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by paor on 11/3/2012, 21:32

[You must be registered and logged in to see this link.]

paor
Admin
Admin

Broj postova: 3048
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
Like 41

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ http://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Postaj by breskvar on 14/3/2012, 17:34

Đuro Japarić je napisao/la: ŠLJIVA
*IMAM ; Rut geršteter , Stenly , Kalifornijska plava , Čačanska rodna i oko 5 vrsta domaćih sorti ! Putem poticaja dio ljudi posadili su isto šljive ! Sada se neki bune zbog trošarine na rakiju ! Šljive se ne mogu sve preraditi niti pojesti ! Dio se može ispeći u rakiju ! Riječ rakija i kazan su iz Turskog Carsta !
**Tada su Slavonci plaćali 10 % od žitarica turskom zemaljskom gospodaru , a ne trošarinu i porez na kazan ! Ako sada netko proda 100 l rakije , Vlada nam uzima 25 % PDV !! Uz EU bilo bi nam bolje da idemo u Azijsku uniju !
**Ovisno o vrsti šljiva je u odnosu na neke voćne vrste relativno jednostavna za uzgajati ! Problem je prodaja ! Ako se prodaje kao konzumna ,mora se prodati za 3 - 5 dana ! Oni koji hoće prodavati kao konzumnu , trebaju posaditi više sorti sa različitim redosljedom sazrijevanja ! Kod gnojidbe sa umjetnim gnojivom , pojačam nakon što vidim rodnost ! Ako je rodnost manja smanjim gnojidbu da ne rastu nepotrebne grane ! Orezivanje je isto jednostavnije u odnosu na drugo voće ! Kod starih šljva problem je mahovina ! Nekada se u Srbiji proizvodila pasta zvana kreozan !

Mahovinu sa stabala vrlo efikasno skidaju bakreni preparati (bordoška juha, crveno ulje) ukoliko se svake sezone obavi kvalitetno zimsko kupanje tim preparatima u koncentraciji 2 - 3 %. Na mojim šljivama kora je glatka i sjajna i bez tragova mahovine, a stare su preko 15 godina...

breskvar

Broj postova: 53
Zanimanje: dipl.ing.polj.
Registriran: 29.03.2009
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by zmaj on 14/3/2012, 20:15

breskvar je napisao/la:
Đuro Japarić je napisao/la: ŠLJIVA

Mahovinu sa stabala vrlo efikasno skidaju bakreni preparati (bordoška juha, crveno ulje) ukoliko se svake sezone obavi kvalitetno zimsko kupanje tim preparatima u koncentraciji 2 - 3 %. Na mojim šljivama kora je glatka i sjajna i bez tragova mahovine, a stare su preko 15 godina...

I kod mene dosta pomaže crveno ulje kod skidanja mahovine, ali stabla koja imam u nizini i nalazi se uz šumu, gdje ima dosta hlada u toku dana ta stabla imaju mahovine. Tu sam probao sa vapnom i bilo je dosta očišćeno od mahovine, ali ubrzo se pojavi ponovo zbog položaja voćnjaka u tom dijelu.

zmaj

Broj postova: 38
Registriran: 07.03.2010
Like 2

[Vrh] Go down

Postaj by Đuro Japarić on 15/3/2012, 17:57

HVALA na informacijama za mahovinu , napraviti ću to ! Mahovina je uzela maha u starim voćnjacima u brdskom djelu Slavonije ! Na nju se više hvata snijeg i grane propadaju ! Ja sam mahovinu uništio sa sredstvom zvanim kreozan , koji je proizveden u Srbiji ! To sredstvo zadnji put je bratić kupio u Bosni ! Sada sam čuo da se više ne proizvodi ! Još jedan put hvala !

Đuro Japarić

Broj postova: 147
Registriran: 17.02.2012
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by RoyalMajestic on 17/3/2012, 06:57

samo bakar (zato se i spominje crveno ulje), jeftniji je od crvenog ulja u koncentraciji

1,5%!!!

RoyalMajestic

Broj postova: 64
God: 53
Zanimanje: dipl ing agronomije
Registriran: 19.01.2012
Like 3

[Vrh] Go down

Stranica 34 / 36. Previous  1 ... 18 ... 33, 34, 35, 36  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics