GMO

Stranica 3 / 6. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: GMO

Postaj by Krx on 15/1/2009, 14:19

Nitko se pametan neće politike uhvatit a pogotove naše...još jedna istina, jel...

Krx

Broj postova: 1148
God: 29
Registriran: 10.03.2008
Like 8

[Vrh] Go down

Postaj by paor on 15/1/2009, 16:54

Zabranjen uvoz soje iz Hrvatske i Moldavije

paor
Admin
Admin

Broj postova: 2823
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
Like 36

→→→: VIŠE

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/

[Vrh] Go down

Postaj by jd4755 on 15/1/2009, 18:24

To mora da je g.T. uvezao iz Brazila pa je dila dalje.

jd4755

Broj postova: 1389
Zanimanje: poljoprivreda-ratarstvo
Registriran: 10.03.2008
Like 8

[Vrh] Go down

Postaj by paor on 15/1/2009, 18:35

jd4755 je napisao/la:To mora da je g.T. uvezao iz Brazila pa je dila dalje.

i ja sam odmah pretpostavio da se radi o zadarskoj soji...samo me zanima ima li tko od domaćih inspektora muda tamo malo pronjuškati...sojara već godinama uvozi ogromne prekooceanske količine i nije vrag da je tamo tako savršena samokontrola (blago rečeno)

paor
Admin
Admin

Broj postova: 2823
Like 36

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ on 15/1/2009, 18:59

Teška vremena došla , bolje imati nego neimati think

O.P.G.KOVAČ

Broj postova: 892
God: 39
Registriran: 04.10.2008
Like 12

[Vrh] Go down

Postaj by brundalo on 15/1/2009, 19:15

jd4755 je napisao/la:To mora da je g.T. uvezao iz Brazila pa je dila dalje.

malo san je ja svojevremeno dok san plovija doveza iz Brazila tamo he he.
@jd4755 a kako si brale pogodija? :P :P :P Wink

brundalo

Broj postova: 448
God: 52
Registriran: 19.03.2008
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 13/7/2010, 17:45

Zanimljiv članak, radi se na genetski modificiranim biljkama koje bi mogle rasti na zaslanjenim tlima i tlima koja su toliko kisela da je aluminij u njima otrovan za standardne biljke. Predviđa se u budućnosti proizvodnja energetskih usjeva na takvim tlima, da proizvodnja energetskih biljaka ne bi utjecala na proizvodnju hrane. Inače zaslanjena tla većinom su posljedica višegodišnjeg navodnjavanja.

[You must be registered and logged in to see this link.]

Fidelito

Broj postova: 2540
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
Like 21

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 21/9/2010, 08:29

Ali i amerikanci se 'lome' oko toga da li pustiti u proizvodnju gmo ribu (Losos). Nije im lako u odluci jer je to prva GMO životinja koja bi mogla ući u redovnu proizvodnju. FDA izvještaj kaže da je gmo losos siguran za konzumaciju, ali zadnju odluku još nisu donijeli. Inače taj modificirani losos ima dvostruko brži prirast od 'običnog' lososa. Link (engleski):

[You must be registered and logged in to see this link.]

Fidelito

Like 21

[Vrh] Go down

Postaj by IVAN DF180.7 on 21/9/2010, 09:25

. FDA izvještaj kaže da je gmo losos siguran za konzumaciju, ali zadnju odluku još nisu donijeli.

Inače čelni ljudi u FDA su postavljeni od strane Monsanta tako da oni rade kako im kažu .

Dali netko zna što se dogodili s Posilacom i dali je još dozvoljen .

IVAN DF180.7

Broj postova: 288
God: 18
Zanimanje: učenik
Registriran: 04.06.2010
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 21/9/2010, 13:24

Mislim da je uvođenje gmo-a u proizvodnju samo korak dalje u evoluciji čovijeka. Drugo je pitanje da li je to krivi ili pravi korak, ali korak dalje u neizvjesnost - sigurno je. Ako ćemo pošteno niti hibrida nema u prirodi nigdje (barem meni to nije poznato) kao takvih, a bez eksploatacije efekta hibridizacije danas bi bilo još više gladnih na svijetu... Tako da kritiku GMO-a uzimam sa velikom rezervom, ali i uvođenje navrat-nanos isto tako. Treba biti oprezan sa tim stvarima, ali ne treba ih apriori odbijati i dočekivati 'na nož' isprve. Treba odgovorno prići tom problemu a ne samo kritizirati (ponajviše zato što nemamo uvid u sve mane i prednosti te tehnologije). Svinjarija je to što je stvar patentirana i samo neke kompanije za sada izvlače ekstra dobit od toga, ali treba biti pošten i reći da su te iste kompanije uložile novac u razvoj tih tehnologija i sada očekuju profit od te investicije. Ali i svinjarija je i to da nama nije omogućena proizvodnja po takvoj tehnologiji, a gotove proizvode (sa ugrađenim GMO materijalom) imamo na tržištu i onda nam još pričaju o neefikasnosti.... Teško je odjednom 'stisnuti i srati' - rekao bi nemoguće, ali kada pogledamo unazad što se dešavalo u državi i što se dešava i to je itekako moguće. Ne bih se iznenadio da preko noći se omogući slobodan uvoz GMOa u HR, a sa druge strane da nam još sruše cijenu naših proizvoda i to sve nama ostane kao naš problem (koji će se uredno slomiti na našim leđima).

Fidelito

Like 21

[Vrh] Go down

GMO

Postaj by Picek on 6/10/2010, 10:06

Jučer sam se u Slovačkoj prvi puta susreo sa kulturama čije je sjeme genetski modificirano (GMO).
Nisam agronom pa mi onda to područje nije niti bilo blisko posebno jer u firmi radim na poslovima vezanim uz mehanizaciju a sjeme i ostalo ne dovoljno (do sada).
No ovo me iznenadilo jer je razbilo neko moje krivo vjerovanje da GMO znači i ekstremno povećanje prinosa, kvalitetu itd.
Ovo sjeme odnosno kulture su bile genetski modificirane na herbicidnoj osnovi, znači da je cilj smanjena upotreba herbicida odnosno promijenjena politika korištenja istih. Isti se ne isključuju u uzgoju, ali se smanjuje količina i broj istih.
Od proizvođača sjemena kukuruza su u pokusima bili Monsanto (ova prva fotografija), Syngenta i LG. Sve ove fotografije su Monsantov kukuruz (imam i nešto Syngente)
[You must be registered and logged in to see this image.]

Ova naredna fotografija je GMO sjeme ali zaštita je normalna, kakva se inače primjenjuje u kukuruzu

Ovo je GMO sjeme, dvaput prskano totalnim herbicidom. Jednom prije nicanja a drugi put nakon nicanja. Rezultat?:

Od šećerne repe bio je prisutan samo pokus SeSVanderHave (sjemenske kuće koju mi zastupamo u RH)

GMO sjeme i dva tretmana totalcem, oba puta nakon nicanja:

GMO sjeme ali tretmani standardnim herbicidima koji se primjenjuju u šećernoj repi:

U Europi odnosno u EU je u Slovačkoj, Češkoj, Španjolskoj i Portugalu (čini mi se da je četvrti Portugal) dozvoljeno vršiti ispitivanje GMO sjemena (pokusi i slično). No od iduće godine jedino se u Španjolskoj (kako sada stvari stoje, i to je podatak samo za šećernu repu a ne znam što je sa kukuruzom) kreće sa ozbiljnom poljoprivrednom proizvodnjom gdje će se koristiti GMO sjeme.
Kod nas kao i u većini zemalja je GMO sjeme strogo zabranjeno.

Picek

Broj postova: 1005
Registriran: 13.03.2008
Like 4

[Vrh] Go down

Postaj by deere power on 6/10/2010, 10:20

ja sam za GMO, pogotovo zato jer ionako vec se koristi u citavom svijeu zasto nebi i mi onda, ovo s herbicidima je super, koliko bi samo proizvodjaci repe ustedili na herbicidima i kopanju kad bi ovako radili

ali meni je jos interesantnije to sto GMO kukuruz npr. ameri siju non stop na jednoj povrsini(monokultura) bez straha od bolesti, to bi kod nas itekako dobro doslo jer puno ljudi sije samo kukuruz za ishranu stoke a i imamo povrsine na kojima kukuruz najbolje uspjeva kao i povrsine di najbolje uspjevaju zitarice( pšenica ječam) pa kad moramo mjenjat kulture onda to nebude to, a kad bi mogli sijat u monokulturi imali bi svake godine dobre prinose kukuruza i pšenice

deere power

Broj postova: 3684
God: 26
Registriran: 30.12.2008
Like 10

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/deere-power-t686.htm?highlight=deere+power

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on 6/10/2010, 10:40

Ne znam zašto bi mi njive morale izgledati tako kao onaj kukuruz na četvrtoj fotki bez jedne jedine strane biljke osim kukuruza Isto tako kukuruz mi nikada nije izgledao onako kao na drugoj fotki gdje piše da je kao zaštita protiv korova " normalna " . Malo morgen normalna , prije neadekvatna .

Bolje da se ti stručnjaci prihvate posla i naprave bolje i jeftinije herbicide koje sada koristimo a ne da genetski mijenjaju naš proizvod da bi ga mogli prskati benzinom jer je litra samo 9 kn za razliku od Banvela koji je 500 ili šta ja znam koliko kuna . Po meni laju na kriva vrata . Možemo i bez toga .

pingo

Broj postova: 4920
Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by falkon 2 on 6/10/2010, 10:48

Pingo tu si u pravu , ali dobro je ovo što je picek pokzao da i neki koji baš nisu upućeni u GMO kulture da znaju na o čemu se tu radi i iskreno i ja sam iznenađen kao i picek vezano za to da se to ne odnosi na povećanje prinosa a na čemu se i vodila najveća propaganda da će se sa tim GMO hibridima povećati prinosi

falkon 2

Broj postova: 4618
Registriran: 06.02.2010
Like 30

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1614-falkon-2

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on 6/10/2010, 11:03

Nisam ništa negativno mislio na Picekov post nego na temu GMO da li nam treba ili ne . Pazi ovako . Naravno da nam treba GMO jer su nam napravili zlo u ratarstvu . Obezvrijedili nam proizvod jer kao kruh se od žita više ne pravi a kukuruz svinje ne jedu . To mi se ne sviđa . Situaciju koju danas mukom izdržavamo imamo između ostalog za zahvaliti i njima kojim nam guraju taj GMO pod nos .

Prinos kažeš isti . Iskreno " prinos " bi za mene bio i onaj zbog kojega sam morao manje uložiti živog novca da bi na kraju imao jeftiniju proizvodnju a ne samo direktan prinos zrna po hektaru tako da mi je i to OK . Dobro je da na jednoj stabljici kukuruza ne raste pet ili šest klipova jer to im sada ne bi prošlo . Svijet bi se u startu pobunio protiv toga i njihov GMO bi pao u vodu prije nego li je zaživio . Naravno da su oni pametniji od toga pa će se to sa deset klipova po biljci dogoditi tek za dvadeset ili trideset godina kada budu sigurni da kompletan svijet drže za muda ... oprostite na izrazu .

pingo

Broj postova: 4920
Like 1

[Vrh] Go down

Stranica 3 / 6. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]