GMO

Stranica 2 / 6. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: GMO

Postaj by Fidelito on 10/1/2009, 19:32

U americi znanost nije apstraktna disciplina, nego je podređena proizvodnji (ostvarenju većeg profita u proizvodnji). Tako se rade istraživanja u smjeru pojeftinjenja proizvodnje, tako da se povećava tržišna konkurentnost. Zato su oni konkurentniji od nas.
Kod nas je znanost odvojena od proizvodnje i svakodnevne problematike i znanstvenici se 'ne umaraju' sa svakodnevnom problematikom tako da su njihova znanstvena dostignuća većinom neupotrebljiva u nekakvoj širokoj primjeni. Možda i nije to uvijek tako i nezahvalno je govoriti općenito jer je svako jedinka za sebe, vjerovatno ima tu i izuzetaka a stvari se polako mijenjaju i kod nas (nadam se nabolje). Međutim ako želimo uvesti neku novu tehnologiju u praksu treba pošteno prionuti i ispitivati, bilježiti, poboljšavati, ponovno ispitivati, i to je zapravo proces koji traje permanentno. Druga je stvar što smo mi poljoprivrednici općenito veoma konzervativna skupina (u americi kod uvođenja min i no-till tehnologije ljudi koji su to uvodili u praksu tvrde da je zapravo skepticizam poljoprivrednika da se bez oranja može nešto proizvesti bio najveći problem) i opet svaka čast izuzetcima (koji su malo manje konzervativni).

Fidelito

Broj postova: 2540
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
Like 21

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ on 10/1/2009, 21:03

jedan amer zakleti borac protiv američkog načina razvoja što se tiče proizvodnje hrane je rekao tko bude kontroliro proizvodnju hrane kontrolirati će ljude, tko bude kontrolirao proizvodnju energije kontrolirati će cijeli svijet .Nekako mi ta misao sve više dolazi do izražaja . Mad

O.P.G.KOVAČ

Broj postova: 892
God: 39
Registriran: 04.10.2008
Like 12

[Vrh] Go down

Postaj by abrkili on 10/1/2009, 22:55

fidelito:slažem se,naša znanost,mislim na Hrvate,se bave koliko i sam vidim problemima koji zapravo i nisu problemi... :S čast iznimkama! Ali ako nešto usmjeriš samo na profit i materijalnu dobit,tj na jedan pravac,trpe jako ostali pravci..GMO hrana ima veliku perspektivu,jer hrane u svijetu nema,Afrika je pustoš,pretvorena u safari parkove,dok većina gladuje i umire iz istog razloga.Koliko djece u Africi umre od bolesti 'praznog želuca',dok u Americi se milijuni tona žitarica prerađuju u svemoćno gorivo? Tako da ja mogu slobodno reći da nabijem i Amerikance i njihovu znanost koja se svodi samo na ekonomiju i vladanje svijetom... Zašto ne bi proizveli kukuruz i tehnologiju kojom bi posijali Afriku i Aziju,pa da ljudi imaju što jesti?
A da se vratio na temu,nama i da posijemo gmo kukuruz,ne bi bilo koristi,jer bi naši odmah to zatrli i razglasili po novinama,sve bi se spalilo kao i neke godine,a uvezlo bi se vagona i vagona isto kao i svake godine... Nije problem u kulturi koju sijemo nego u kulturi koja nedostaje našem narodu i svijetu općenito...

abrkili

Broj postova: 1274
God: 24
Zanimanje: student veterinarske medicine
Registriran: 14.03.2008
Like 4

→→→: VIŠE

http://www.vef.hr

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 11/1/2009, 12:28

Vidiš ja mislim da glad u svijetu nije isključivo krivnja razvijenih zemalja. Nerazvijene zemlje poput zemalja afrike jako žele biti neovisne (čitaj lokalni vođe žele vlast za sebe) i ne odgovara im da obrazuju svoje stanovnštvo, da uvedu škole i kolko-toliko poštenu vlast (ni jedna vlast po default-u nije poštena ali neki Idi Amin ili neka vojna hunta ipak ima nešto niže demokratske standarde od prosjeka), nekako tim lokalnim vlastima bolje 'leži' trenutna situacija mita i korupcije, bezvlašća, lokalnih malih ratova (zvuči poznato?). Nekada su se takvom tehnologijom vladanja služili kolonizatori da bi eksploatirali te državice a sada lokalni patriotski nastrojeni vođe to su preuzeli objeručke i sami eksploatiraju svoj narod (zajedno sa multacionalnim kompanijama koje u bescjenje eksploatiraju prirodna bogatstva a sa druge strane opskrbljuju te režime sa naoružanjem i opet dobro zarađuju). Mislim da je neobrazovanje stanovništva i samim time nemogućnost uspostave bilo kakvog pravnog i državnog poretka ključna karika u lancu eksploatacije tih ljudi i država. Neće amerikanci obrazovati afrikance kada jedva obrazuju svoje stanovništvo, i mislim da se niko ne može boriti za tuđu slobodu. Izvoz revolucije i demokracije ne pali (niti amerikanci u Vietnamu, Iraku niti rusi u Afganistanu niti kubanci u Angoli i još mnogo mnogo drugih primjera) svatko se sam mora izboriti za svoju slobodu. Kada pod tuđom čizmom ljudi padnu na samo dno - ljudski, ekonomski, duhovno i kada se poslije toga sami izbore za slobodu (ili ekonomsku neovisnost) onda se to zna cijeniti i čuvati.

Ne brinem se toliko za zemlje afrike, nego vidim da se sličan model podjarmljivanja/prezaduživanja događa i u mom dvorištu (HR) i to je ono što me zaista brine ali to je tema za neki drugi topic ili čak forum.

Fidelito

Broj postova: 2540
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
Like 21

[Vrh] Go down

Postaj by Thor on 12/1/2009, 17:19

Nije loše za prisjetiti se da su neke civilizacije, dakle ne gradovi, sela i sl., propale zbog intenzifikacije poljoprivredne proizvodnje Smile

Naravno danas se pazi da se ne bi ponovile iste pogreške, ali sve se bojim da ljudi samo rade druge, i to nažalost još gore Neutral

-------------------------------------------------------------------
“Those who fail to learn history are doomed to repeat it;
those who fail to learn history correctly why they are simply doomed.

Thor

Broj postova: 548
God: 28
Registriran: 13.08.2008
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by paor on 14/1/2009, 22:08

najvažnije je shvatiti da GMO nije izmišljen da riješi problem gladi u svijetu, niti će...

ovo je slijedeći korak (reklama iz Succesfull farming)...herbicidi prilagođeni određenom varijetetu (proizvođaču)

[You must be registered and logged in to see this image.]

paor
Admin
Admin

Broj postova: 2823
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
Like 36

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/

[Vrh] Go down

Postaj by brundalo on 14/1/2009, 22:16

Ljudi vi morate shvatit da je GMO stvoren da od ovisnika stvori jos veceg ovisnika. Di danas mozete kupit dobro domace sjeme rajcice, krastavca i druge "sitne" poljoprivrede ili kukuruza i psenice. GMO je prvo otisa na to da eliminira male proizvodjace sjemena i onda da in prodaje svoje. To je novi neokolonijalizam i tko zadrzi svoju proizvodnju sjemenske robe taj je zadrzao i prehrambenu neovisnost naravno iz izvore vode i energije

brundalo

Broj postova: 448
God: 52
Registriran: 19.03.2008
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir on 14/1/2009, 22:53

brundalo je napisao/la:Ljudi vi morate shvatit da je GMO stvoren da od ovisnika stvori jos veceg ovisnika. Di danas mozete kupit dobro domace sjeme rajcice, krastavca i druge "sitne" poljoprivrede ili kukuruza i psenice. GMO je prvo otisa na to da eliminira male proizvodjace sjemena i onda da in prodaje svoje. To je novi neokolonijalizam i tko zadrzi svoju proizvodnju sjemenske robe taj je zadrzao i prehrambenu neovisnost naravno iz izvore vode i energije

Bez brige, Brundalo, mi to nećemo, kak nismo ni INU, nebumo ni brodogradilišta, ni HEP... Crying or Very sad

Zvonimir

Broj postova: 2160
God: 46
Like 3

[Vrh] Go down

Postaj by brundalo on 14/1/2009, 23:06

Zvonimir je napisao/la:
brundalo je napisao/la:Ljudi vi morate shvatit da je GMO stvoren da od ovisnika stvori jos veceg ovisnika. Di danas mozete kupit dobro domace sjeme rajcice, krastavca i druge "sitne" poljoprivrede ili kukuruza i psenice. GMO je prvo otisa na to da eliminira male proizvodjace sjemena i onda da in prodaje svoje. To je novi neokolonijalizam i tko zadrzi svoju proizvodnju sjemenske robe taj je zadrzao i prehrambenu neovisnost naravno iz izvore vode i energije

Bez brige, Brundalo, mi to nećemo, kak nismo ni INU, nebumo ni brodogradilišta, ni HEP... Crying or Very sad

Ne znan Zvone, vi ste gori mirni ljudi i INA je prosla liso bez punta ali ako dirnu u skverove bit ce Grcke. O tome se javno govori. a ja znan te ljude..... bit ce svasta. Ali da ne iden u off..... Ovi bi prodali i rodjenu mater. Da su u Dalmaciji predvidjena onolika golf igralista na poljoprivrednom zemljistu vec bi bilo nereda.

brundalo

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir on 14/1/2009, 23:12

A je... ga Brundalo, pa to su tvoji došli k nama pa rasprodaju Wink
Brodogradilišta je trebalo već prije riješiti na neki način, a ne sad kad su napravili tolike dugove. A vele da je na poljoprivredu potrošeno puno novaca-...

Zvonimir

Like 3

[Vrh] Go down

Postaj by brundalo on 14/1/2009, 23:20

Zvonimir je napisao/la:A je... ga Brundalo, pa to su tvoji došli k nama pa rasprodaju Wink
Brodogradilišta je trebalo već prije riješiti na neki način, a ne sad kad su napravili tolike dugove. A vele da je na poljoprivredu potrošeno puno novaca-...

Nisu to moji prijatelju (narocito Polancec i Smranader). Iako nije tema i mozda cu koga uvridit, ali jeben ga i ko je za njih glasa. tooliko od mene. A brodogradilista su tribala bit profitabilna ali......znas kako to ide. radnici vec godinama traze da se uprave dovedu strucni a ne podobni.. Ma necu o politici..jedino poljoprivrednoj. A sta se tice nase poljo politike mogu ti rec da smo mi uzgajivaci ovaca i koza racunali da je u zadnjih 5 godina (do konca2007) isparili oko 70 milijuna Eura - pametnom dosta. samo podatak da smo mi koji imamo maticna stada primali 5 godina poticaje jednake onima koji imaju osnovna stada. To je jedno oce stanje u drustvu - prelivanje iz supljeg u prazno

brundalo

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir on 14/1/2009, 23:30

Nemoj tak: Mr. S. je tvoj, a Mr. P. je Brankov (susjed) Laughing

Zvonimir

Like 3

[Vrh] Go down

Postaj by branko on 14/1/2009, 23:56

Zvonimir je napisao/la: Mr. P. je Brankov (susjed) Laughing

pa skoro da je , jer deda i baka po mami su mu zivjeli druga kuca od tasta tj. gdje sam ja sad

branko
Admin
Admin

Broj postova: 2375
God: 42
Lokacija: Lunjkovec (VZ zupanija) al sam podravec a ne zagorec NHF
Registriran: 09.03.2008
Like 15

http://www.farmphoto.com/fpv2/AuthorHistory.aspx?auth=frabrne

[Vrh] Go down

Postaj by brundalo on 15/1/2009, 12:46

Zvonimir je napisao/la:Nemoj tak: Mr. S. je tvoj, a Mr. P. je Brankov (susjed) Laughing

Znan ja smece kad je bija intendant HNK u ST. U to vrime san i ja tamo zivija. Moj komentar na obojicu.... bolje bi ih bilo izgubit nego nac i amen. Ja bi ih krivicno gonija radi donosenja losih zakona...Ali otisli smo daleko u off da nas ne skinu......

brundalo

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir on 15/1/2009, 13:54

Kad smo već off topic: žalosno je da nam vlast vode muljatori a ne privrednici. Zato nam tak i je kak je. Moja zadnja o tome...

Zvonimir

Like 3

[Vrh] Go down

Stranica 2 / 6. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]