Ovčarstvo
Stranica 33 / 37. • Share •
Stranica 33 / 37. •
1 ... 18 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37 
Re: Ovčarstvo
aha ja sam mislio samo ga nagniti naglavačke ali skužio sam nego koliko mora vremenski biti odvojeni od stada i jel smiju biti skupa na ispašu sa ostalima ????

IVAN.14.- Broj postova: 915
God: 18
Zanimanje: poljoprivreda
Registriran: 16.02.2011
6
→→→: VIŠE
-

Janje bi trebalo podići za zadnje noge ako je janjenje bilo dugotrajnije i teže tak da mu plodna voda izađe iz usta i da se ne spusti u pluća jer može uzrokovat nekakvu upalu pluća i uginuće janjeta ,a šta se tiče odvojenosti od stada koje pase, negdje sam pročitao da bi bilo dobro da je janje s ovcom odvojeno od 7 do 10 dana,ali mislim da to sve ovisi od slučaja do slučaja i može biti i manje i više,uglavnom najbolje vidiš po janjetu.
kad su janjići zdravi, vitalni dovoljno je da su 3 dana sa mamom u boksu - odvojeni od stada.U koliko ima ovca više od dva janjeta poželjno je odvojiti ju u veči boks nakon tri dana sa dve do tri mame sa janjčićima
marinaa- Broj postova: 4
Registriran: 11.10.2011
0
marinaa je napisao/la:kad su janjići zdravi, vitalni dovoljno je da su 3 dana sa mamom u boksu - odvojeni od stada.U koliko ima ovca više od dva janjeta poželjno je odvojiti ju u veči boks nakon tri dana sa dve do tri mame sa janjčićima
U pravilu je to točno, no valja promatrati ovcu i vidjeti kako prihvaća i koliko brine za janje.
Uvijek nastojim da su zajedno barem 5-7 dana, da i janje dobro upamti miris majke kako se ne bi pogubio u satdu(posebno ako je 50-tak janjića).
strile- Broj postova: 46
Registriran: 11.11.2009
0
Svim ovčarima želim uspješnu, veselu.... Novu 2012 godinu!!!!
SRETNA NOVA GODINA!
SRETNA NOVA GODINA!
0
Evo vama ovaj zec za čuvanje ovce umjesto psa.

zrine89- Admin

- Broj postova: 3677
God: 22
Zanimanje: Ratarstvo
Registriran: 10.03.2008
48
→→→: O SEBI
hehehe...fantastičan zeko!
0
.ja imam dosta iskustva sa janjenjem,ako ti pomažeš ovci da se ojanji kad ga izvučeš odmah ga stzaviš kod njene glave da ga oliže a za ovo podizanje nikad nisam čuo.a za ovo odvajanje od stada najbolje je da budu 5-7dana odvojeni najviše zbog"lopova"-janjiča koji pokradu mlijeko.zole je napisao/la:Janje bi trebalo podići za zadnje noge ako je janjenje bilo dugotrajnije i teže tak da mu plodna voda izađe iz usta i da se ne spusti u pluća jer može uzrokovat nekakvu upalu pluća i uginuće janjeta ,a šta se tiče odvojenosti od stada koje pase, negdje sam pročitao da bi bilo dobro da je janje s ovcom odvojeno od 7 do 10 dana,ali mislim da to sve ovisi od slučaja do slučaja i može biti i manje i više,uglavnom najbolje vidiš po janjetu.
ivan s- Broj postova: 43
Registriran: 31.01.2012
2
točnije 4mjesecai 25 dana a može i 5 mjeseci i 5danaVoicee je napisao/la:IVAN.14. je napisao/la:evo koja fotka od mojihi koliko ovca nosi janje mislim koliko joj dugo treba da se ojanji?????
5 mjeseci nosi ovca.
2
jel ovca kažemo skotna to se tek kasnije može vidit jer ako ima stomak nemora značit da je skotna ili pred janjenjev kad joj raste vijeme.protiv metilja ovdje u našim krajevima se daje najviše monil znači u usta špricom oko 8 kuubika 3 puta godišnjeasaincev je napisao/la:IVAN.14. je napisao/la:imam par pitanja za vas ovčare, dakle kak o mogu primjetiti da je ovca sjajna (trudna-kako već) , i dali cjepite ovce prije janjenja i zadnje šta dajete protiv metilja mi smo uzeli neke tablete kako ih dajete????
Za ovcu se kaže da je gravidna ili prostije skotna.
Inače izraz ,,gravidna" se koristi i za krave, mačke, pse itd. Trudna se kaže samo kod žena.
Sredstva za dehelmitizaciju (protumetilj) mogu biti i štetna ako se daju gravidnim životinjama tj. većinom i jesu štetna za plod osim pojedinih koja nemaju nikakvih nuspojava za plod.
Injekcije Fascoverm uništavaju metilje i neprave štetu za plod ali treba stručno dati jer je jako bolno za ovcu.
2
ja dajem protiv metilja kad je u prelazu na suvu hranu

IVAN.14.- Broj postova: 915
God: 18
Zanimanje: poljoprivreda
Registriran: 16.02.2011
6
→→→: VIŠE
-

Pozdrav svima.Imam janjce od 3-5 tjedana starosti.Nekoliko njih se počelo grbiti i škripati zubima.Da li netko zna bi li to moglo biti od metilja, te kad im mogu dati najranije monil ili fascoverm.
tajana- Broj postova: 2
Registriran: 06.02.2012
0
veciun uputa imas na internetu
[You must be registered and logged in to see this link.]
Ovce
Za suzbijanje metilja, želučano-crijevnih i plućnih nematoda te cestoda daje se jednokratno:
Tjelesna masa Monil® 5% suspenzija
šilježad do 25 kg 2,5 ml
25-30 kg 3,0 ml
30-40 kg 4,0 ml
40-50 kg 5,0 ml
50-60 kg 6,0 ml
60-70 kg 7,0 ml
[You must be registered and logged in to see this link.]
Ovce
Za suzbijanje metilja, želučano-crijevnih i plućnih nematoda te cestoda daje se jednokratno:
Tjelesna masa Monil® 5% suspenzija
šilježad do 25 kg 2,5 ml
25-30 kg 3,0 ml
30-40 kg 4,0 ml
40-50 kg 5,0 ml
50-60 kg 6,0 ml
60-70 kg 7,0 ml

5510- Broj postova: 258
Registriran: 27.10.2010
3
A čime hraniš te janjce?