Prosvjed

Stranica 44 / 61. Previous  1 ... 23 ... 43, 44, 45 ... 52 ... 61  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: Prosvjed

Postaj by paor on 9/3/2010, 18:20

pingo je napisao/la:
spyder je napisao/la:kod nas je isto arenda 1500 kn po jutru, a državne nema za sve PIK Vinkovci (todorić) je skoro sve pokupio

Dobro i sada koliko imaš takve zemlje u zakupu ? Isto kao što sam rekao za ono o obrađivanju zemlje bez poticaja ... dakle možeš biti ali samo ako je to jedan manji dio . Nema šanse da netko ima svu zemlju u zakupu i onda još po 1500 kn/jutro . Kod mene tko traži više od 50 €/jutru za zakup to niti ne dobije a zemlju si radi sam ili je u korovu . Na tablama ide do 1300 kn/ha ali to je već rijetkost . Ispada da je ratarenje zlatna koka . Ne treba nam niti poticaj a zakup plaćamo na tisuće kuna i opet živimo .

kod nas ni do sad nije išlo preko 1000kn/ha, a sad može samo dole

prije par godinam na vašaru prodam neko tele nekom tipu od vukovara, zaboravio putovnicu i on mene natovario u svoj bijesni audi i vozi me doma po papire...bilo vrijeme sjetve kukuruza i ne znam kako smo nadošli, uglavnom pita on mene koliko sam bacio gnojiva po jutru, 500kg velim...kad mu nije glava kroz šajbu izletila od iznenađenja...kaže, kad kod nas baci netko preko 200kg, ima kukuruzi da mu upadu

e sad u svjetlu toga, da se tamo može orati drvenim plugom, po kiši itd, mogu zamisliti da bi neka zemlja mogla biti i po 2000kn/kj

paor
Admin
Admin

Broj postova: 2834
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
Like 36

→→→: VIŠE

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 9/3/2010, 21:56

Tlo je različito na jedno većoj tabli, a kamoli na većem poručju... Možda je problem u tome da svi mi pretežno radimo na jednom (svojem) tlu cijeli svoj radni vijek i teško nam je zamisliti da postoji nešto drugo ili puno bolje ili gore. A sigurno postoji. Ali vjerovatno nema baš takvih tala da bi se moglo eksploatirati iz godine u godinu sa vrhunskim prinosima i da se to tlo sa vremenom ne bi istrošilo... I ti visoki prinosi su jako relativna kategorija. Meni je 5 tona/Ha pšenice jako puno, dok je to drugome onaj minimalni prinos....
Mora se na kraju reći da i najbolja tla sa lošim gospodarenjem s vremenom mogu osjetno pasti u kvaliteti i prinosu, dok se trudom, ulaganjem i dobrim gospodarenjemi lošijim tlima, ona mogu postati s vremenom bolja...
Jedan pseudoglej (vjerovatno najčešće tlo na kojima mi radimo) po stručnjacima 'može postati produktivno tlo uz znatna ulaganja' to bi bio otprilike citat iz knjige klasifikacija tala, i sada da ja za takvo tlo plaćam 2000 Kn zakupnine? Ne, hvala lijepo, neka ga netko drugi radi za 2000 Kn, pa bilo to i u najboljoj godini, sa ili bez poticaja.

Fidelito

Broj postova: 2555
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
Like 21

[Vrh] Go down

Postaj by niksa on 10/3/2010, 12:50

min.nakon probijanja blokade kod Jarmine prema Vk. "nadvoznjak"[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
ostatak kolone se pridruzuje "naj hrabrijima" geek
[You must be registered and logged in to see this image.]

niksa

Broj postova: 89
Registriran: 13.01.2010
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by ja_i_moj_ujo on 10/3/2010, 12:59

pa vidi se ko je najjaci,, ja i moj ujo,, prvi na crti,, prvi u proboju,,, prvi do policije skroz naprjed... a policajac upeo se u tegove misli zadrzat zetora heheheheh, koja budala!!!

[You must be registered and logged in to see this link.]

ja_i_moj_ujo

Broj postova: 2
Registriran: 10.03.2010
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by niksa on 10/3/2010, 13:07

ja_i_moj_ujo je napisao/la:pa vidi se ko je najjaci,, ja i moj ujo,, prvi na crti,, prvi u proboju,,, prvi do policije skroz naprjed... a policajac upeo se u tegove misli zadrzat zetora heheheheh, koja budala!!!

[You must be registered and logged in to see this link.]

nemoj tako nisu policajci budale,decki rade svoj poso(bar su se trudili) al uzalud Exclamation

niksa

Broj postova: 89
Registriran: 13.01.2010
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by SimonMS on 10/3/2010, 13:38

Fidelito je napisao/la:......Zato se upravo isplati kupiti zemljište, da te jednog dana netko ne može tjerati sa zemlje.

Da, kupuješ si radno mjesto.

SimonMS

Broj postova: 281
Registriran: 19.02.2009
Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 10/3/2010, 13:54

Da, otprilike je tako, kupuješ si radno mjesto, ali ne samo za sebe nego i za svoju djecu (nadam se). Ali sve ima svoje granice. Ne isplati se plaćati precijenjeno poljoprivredno zemljište, jer je to dugoročna obaveza i prevelika investicija te lako s vremenom povuče na dno. Zato, kao i uvijek, treba biti racionalan i ne srljati bezveze (upravo to je dovelo na neke do povećanja zakupa).
Nego SimonMS, što se desilo sa državnim zemljištem u Sloveniji, da li se prodavalo, kada, po kojoj cjeni, koliko se kreće zakup zemljišta, a koliko je hektar kada ga kupuješ (kada ga ima za prodati)? Što se dogodilo sa cijenama zemljišta prije i poslije ulaska u EU? Kakve su cijene zemljišta u susjednoj Austriji i Mađarskoj (imaš li kakvih informacija)?

Fidelito

Like 21

[Vrh] Go down

Postaj by SimonMS on 11/3/2010, 08:59

Cjene zemljišta rastu to je definitivno. Što duže smo u EU to više seljaka propada ili ja bih radije rekao odustaje od tog hobija. Dakle svi kažu, da se ništa više ne isplati i da bolje kupiti u trgovini. To je donjela EU sa otvorom tržišta ušle su firme koje pružaju manju cjenu-konkurencija. Paradox je što ta uvezena roba sa manjom cjenom znači, da če svaki kupit tu robu pa odkud god da je... a i kake god kvalitete je. Sve to znači manji promet domače robe a posledično propad domačeg gospodarstva.

Oko zemljišta je tako, da iako neki opuštaju, oni veči seljaki sve to pokupu. Ti veči imajo i više kapitalne snage i zato i apetiti i cjena raste. Zbog okolnosti, tu mislim na nepovratna sredstva u projektima došlo je do bolje mehaniziranosti i tako je jedan seljak sposoban puno više zemlje obraditi.
Trenutno vidim stvar tako, da samo hektari znače neki prihod na račun subvencij ako imaš svu to mehanizaciju koja je bila prije spomenjena i tako na neki način minimalne troškove. Sve ono što proizvodiš nema neke prodajne vrjednosti-radiš da pokriješ troškove. Ali bilo je situacije kukuruz godište 2007 kad je bila odkupna cjena 230€/t....tad je i ovdje nek profit. A prošle godine znamo svi kako je bilo.

Dakle seljaki postali smo komunalci koji dobijemo neku platu u smisli subvencije (a puno zavisi o tome kako se sam snađeš u svuj toj politici).

Državnog zemljišta vrlo je malo i još više težko za dobiti.

SimonMS

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 11/3/2010, 09:39

Normalno je da se naš posao iz manufakture pretvara polako u industriju. Samo je šteta pri tome da pojedini ljudi (koji nemaju osnovne uvijete da svoj posao pretvore u industriju) financijski propadaju - na kraju ostanu i bez onoga što su imali prije nego što su se pokušali baviti poljoprivredom. Moraju financijski propasti (prezadužiti se) i postati socijala da bi shvatili da se ne uklapaju u novi poredak. A tome je umnogome kriva državna politika (barem tu u HR) jer je godinama slala lažni signal (kroz poticanje svih) da će se poticati nekomercijalno gospodarenje. To možda i može u nekoj super bogatoj državi (što mi nismo nikada bili) ali i tamo je to ograničenog trajanja. Jer se uvijek može više potoršiti nego zaraditi. I tu pada politički mit o tome da je poljoprivreda grana koja će zaposliti puno ljudi. Moderna poljoprivreda je visokoučinkovita privredna grana u kojoj radi relativno malo ljudi.

Fidelito

Like 21

[Vrh] Go down

Postaj by AntunB on 11/3/2010, 10:42

izumrijet če srednj sloj poljoprivrednika a ostat oni koji rade na veliko ili za svoje potrebe hobisti.

AntunB

Broj postova: 77
Registriran: 23.10.2009
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by SimonMS on 11/3/2010, 10:54

...ili potvrđat če se još više ovo [You must be registered and logged in to see this link.] ...i kuda sve ovo vodi Idea (žao mi je što video nije na hrvatskom..)

SimonMS

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 11/3/2010, 11:31

SimoneMS, postoji tema na forumu dokumentarci o poljoprivredi, koji je orginalni naziv tog dokumentarnog filma, da to probamo naći na netu i da link stavimo na forum da se film može pogledati u cjelosti.

Fidelito

Like 21

[Vrh] Go down

Postaj by SimonMS on 11/3/2010, 11:45

Ono što sam stavio jest jedan dio kojeg sam izuzeo iz originalnog dokumentarca koji se zove "HOME" [You must be registered and logged in to see this link.]

Mislim, da je to nešto šta treba vidjet svaki zemljanin.

SimonMS

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by Bare on 11/3/2010, 20:37

he,miksa ''uvatio'' si me na drugoj slici,odam prema tebi,izmedju zetora i land rovera

Bare

Broj postova: 363
God: 31
Zanimanje: poljodjelac
Registriran: 10.03.2008
Like 2

[Vrh] Go down

Postaj by agrotraders on 13/3/2010, 18:59

Svaka čast na odlučnosti da izgurate .
Kod nas ovo nebi prošlo.
Jeste li ostvarili to što je bilo planirano?
Koliki su ustvari poticaji u HR po hektaru i na koji način se ostvaruju?

agrotraders

Broj postova: 52
God: 35
Zanimanje: poljoprivrednik-elektroničar
Registriran: 25.11.2008
Like 0

http://www.struhar.dzaba.com

[Vrh] Go down

Stranica 44 / 61. Previous  1 ... 23 ... 43, 44, 45 ... 52 ... 61  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics