cijene mineralnih gnojiva

Stranica 14 / 14. Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: cijene mineralnih gnojiva

Postaj by majs on 28/12/2011, 08:19

SteveO je napisao/la:Nisu mi jasne ove cijene iz Kutine, imam neki cjenik od lokalne zadruge od proljetos i jeftiniji su za keš od Kutine !? Jel to opet poskupilo ili koji vrag ?

Ooo...da,da!
Piše ti i na cjeniku da je od 1.12.2011., tu je prestao važiti onaj od 1.4.2011.
Ima par gnojiva koja nisu poskupjela...

majs

Broj postova: 626
Registriran: 28.08.2008
Like 7

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 28/12/2011, 09:10

NH T5060 DARKO je napisao/la:Hahaha,zar zbog toga u EU????? Kako je Paor napisao samo na prvi pogled misliš da profitiraš....

Matematika je precizna disciplina, za razliku od politike gdje je sve elastično. Politika je toliko elastična da ti se govno prikazuje kao nečije vrhunsko dostignuće. Papir svašta trpi, ali matematika je neumoljiva.

paor je napisao/la:s obzirom na njihov manji ddv, sad ipak nije previše isplativo ići tamo po gnojivo, ali kvaka je u tom što je Fidelito i rekao - da se to neće moć dešavati u eu, naprosto zbog izjednačavanja poreza, ukidanja carina i opće konkurentnosti

dakako, to je samo jedna strana eu medalje...

Na toj strani medalje trenutno je i problem uvoza jeftinijeg Kutinskog gnojiva iz EU natrag u Hrvatsku. Tako su to sredili sa propisima da je to skoro nemoguća misija. A Petrokemija je godinu zato završila sa lijepom dobiti (hvala Bogu!), ali bilo bi još bolje kada bi na domaćem tržištu imali tržišne odnose umjesto monopola.

SteveO je napisao/la:Nisu mi jasne ove cijene iz Kutine, imam neki cjenik od lokalne zadruge od proljetos i jeftiniji su za keš od Kutine !? Jel to opet poskupilo ili koji vrag ?

Ja sam prošlog proljeća kupovao 15-ticu u jednoj firmi u Osijeku (koja inače prodaje gnojiva svoje matične tvornice iz EU) jeftinije nego u Kutini, naravno robu sam podignuo u tvornici u kojoj je to gnojivo proizvedeno - u Kutini. Sve je moguće (moguća je i drvena peć, ali to je samo za jednokratnu upotrebu). To se opravdava time da 'veliki kupci' imaju rabate. A riječ je o isisavanju zadnje kune iz naših đepova na račun monopolističkog položaja. I trgovcima to isto paše, jer imaju svoj mali dio kolača na taj način.

Očito je da je Petrokemija u nepovoljnom položaju jer mora kupvati plin po visokoj cijeni, a onda to naplaćuju nama kroz gnojivo na domaćem tržištu (jer nemaju kome drugome to naplatiti). To je zakon tržišta i monopolističkog položaja - sve dok je tržište malo i zatvoreno. Treba iskoristiti svoj monopol u još ovo malo vremena koliko je ostalo.

Fidelito

Broj postova: 2696
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
Like 26

[Vrh] Go down

Postaj by Picek on 28/12/2011, 10:04

paor je napisao/la:navodno 8,5%, ali kalkulator svejedno pokazuje da petrokemija ima prilično različite veleprodajne cijene za doma i vani

ako je tona 3.525,00 kn onda je 100 kg 352,50 kn.

a u Sloveniji je 50 kg 23,69 €.
23,69 * 2 = 47,38 € * 7,50 = 355,35 kn/100 kg

5-15-30 je kod 383,00 kn/100 kg
a istom matematikom kao i gore to ispada da je 434,85 kn/100 kg.

i jedno i drugo su veleprodajne cijene i uzeo sam prilično dobar tečaj od 7,5 . trenutni tečaj po kojem mi danas plaćamo u inozemstvo je 7,557 (croatia banka). eventualno ovisno o iznosu koji se plaća može se dobiti nešto niži tečaj ali ne drastično..
to će reći da fama kako je Petrokemijino gnojivo u inozemstvu drastično niže nego je kod nas i nije baš točno..
odnosno barem za Sloveniju to ne vrijedi ako je slovenski cjenik up to date..

Fidelito je napisao/la:

Očito je da je Petrokemija u nepovoljnom položaju jer mora kupvati plin po visokoj cijeni, a onda to naplaćuju nama kroz gnojivo na domaćem tržištu (jer nemaju kome drugome to naplatiti). To je zakon tržišta i monopolističkog položaja - sve dok je tržište malo i zatvoreno. Treba iskoristiti svoj monopol u još ovo malo vremena koliko je ostalo.

definicija monopola:
Monopol (grč. monos, jedan + polein, prodavati) u ekonomiji se definira kao trajna tržišna situacija gdje postoji samo jedan davatelj određene vrste proizvoda ili usluga. Osobina monopola je nedostatak privredne konkurencije za robu ili uslugu koja se nudi i nedostatak prihvatljive zamjenske robe.

s obzirom da se u Hrvatskoj može kupiti i inozemno gnojivo, austrijsko, njemačko, latvijsko, nizozemsko itd. te s obzirom da u je i vukovarska adriatica još jedan proizvođač gnojiva u Hrvatskoj (doduše ne kompletne palete kao i Petrokemija) teško da se Petrokemijin položaj može nazvati monopolistički, povlašteni svakako ali ne i monopolistički..

Picek

Broj postova: 1075
Registriran: 13.03.2008
Like 7

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 28/12/2011, 10:39

Picek, slovenska cijena 15-tice iz navedenog cijenika 'vsebuje DDV' (i prijevoz) dok je petrokemijina cijena veleprodajna (3525.91 Kn/T bez PDV-a). Bode u oči da je roba 200-300 km dalje od tvornice jeftinija nego na porti u toj tvornici. Što ćeš, trgovina radi svoje, reklo bi se. Ovo je očiti dokaz da cijena robe na tržištu nema baš puno veze sa proizvodnim troškovima (te iste robe) - nego sa procijenom koliko je kupac spreman platiti robu koju kupuje. Znači maksimaliziranje profita (guljenje do kosti), kolikogod se može. I moram priznati da je to guljenje relativno dobro organizirano. Jedini je problem u tome da ako se nastavi ovo 'tržišno ponašanje' - u dogledno vrijeme neće se više imati koga guliti. Država je tu da spriječi ovakvo ponašanje na tržištu, a ona to svojim benevolentnim ponašanjem potiče. Nadam se da je EU bolja. A možda i nije, tko bi to znao.....

Fidelito

Like 26

[Vrh] Go down

Postaj by Picek on 28/12/2011, 11:56

Fidelito je napisao/la:Picek, slovenska cijena 15-tice iz navedenog cijenika 'vsebuje DDV' (i prijevoz) dok je petrokemijina cijena veleprodajna (3525.91 Kn/T bez PDV-a). Bode u oči da je roba 200-300 km dalje od tvornice jeftinija nego na porti u toj tvornici. Što ćeš, trgovina radi svoje, reklo bi se. Ovo je očiti dokaz da cijena robe na tržištu nema baš puno veze sa proizvodnim troškovima (te iste robe) - nego sa procijenom koliko je kupac spreman platiti robu koju kupuje. Znači maksimaliziranje profita (guljenje do kosti), kolikogod se može. I moram priznati da je to guljenje relativno dobro organizirano. Jedini je problem u tome da ako se nastavi ovo 'tržišno ponašanje' - u dogledno vrijeme neće se više imati koga guliti. Država je tu da spriječi ovakvo ponašanje na tržištu, a ona to svojim benevolentnim ponašanjem potiče. Nadam se da je EU bolja. A možda i nije, tko bi to znao.....
e jebiga, nije mi slovenski jača strana..
da je bez PDV-a onda bi bilo izključen ili tako nekako, moja greška..
onda je matematika nešto drugačija i naravno cijena povoljnija ali ako je njihov DDV aka PDV 8,5% onda to još uvijek nije dramatično jeftinije iako je jeftinije..
robu prodaješ tamo gdje možeš..
gdje možeš prodati po višoj cijeni prodati ćeš po višoj, gdje moraš spustiti cijenu da budeš konkurentan drugima spustiti ćeš ako s time nisi u gubitku..
ali ne možeš to nazvati monopolom kad ima i drugih opcija..
i ne vidim ništa loše u tome što netko želi maksimalizirati profit, pa to bi nam svima trebao biti cilj..
koliko je to pametno dugoročno a koliko kratkoročno to je već druga stvar..
btw. i ja sam sebi kupio skupo kutinsko gnojivo ali tko mi kriv, nisam razmišljao ranije o tome..

Picek

Broj postova: 1075
Registriran: 13.03.2008
Like 7

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 28/12/2011, 13:16

Picek je napisao/la:e jebiga, nije mi slovenski jača strana..
da je bez PDV-a onda bi bilo izključen ili tako nekako, moja greška..
onda je matematika nešto drugačija i naravno cijena povoljnija ali ako je njihov DDV aka PDV 8,5% onda to još uvijek nije dramatično jeftinije iako je jeftinije..
robu prodaješ tamo gdje možeš..
gdje možeš prodati po višoj cijeni prodati ćeš po višoj, gdje moraš spustiti cijenu da budeš konkurentan drugima spustiti ćeš ako s time nisi u gubitku..
ali ne možeš to nazvati monopolom kad ima i drugih opcija..
i ne vidim ništa loše u tome što netko želi maksimalizirati profit, pa to bi nam svima trebao biti cilj..
koliko je to pametno dugoročno a koliko kratkoročno to je već druga stvar..
btw. i ja sam sebi kupio skupo kutinsko gnojivo ali tko mi kriv, nisam razmišljao ranije o tome..

8.5% razlike u cijeni je puno (barem za mene). Nama je to gnojivo input - repromaterijal kojeg moramo kupovati svake godine, i taj trošak gnojiva direktno utječe na ukupne troškove proizvodnje. Ne bih ulazio u detalje, ali to je svima jasno. Ali mene možda najviše boli taj princip guljenja gdje (i koliko) se sitgne. I nije to ništa novo, normalno je da se ponašaš prema uvijetima na tržištu. Sa jedne strane država daje poticaje (kao za razvoj), a sa druge strane izvlači te novce van kroz povećane cijene gnojiva, članarine za raznorazne komore ili (pre)skupo zemljište, kažnajvanja za neprijavljivanje sezonske radne snage (koju ni teoretski uredno ne možeš prijaviti).... Za razvoj proizvodnje koji bi trebao biti suština osnove poticanja u poljoprivredi ne ostaje ništa od tih novaca i tako će se krug ponovno zatvoriti i ponoviti. Uzimala-davala i opet bijeda, neimaština, jad i neznanje. Možda i malo jala, ali on je samo posljedica.

Fidelito

Like 26

[Vrh] Go down

Postaj by deere power on 28/12/2011, 13:56

picek di je to kod nas 15-ica 350kn za 100kg?

deere power

Broj postova: 3789
God: 27
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 30.12.2008
Like 13

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/deere-power-t686.htm?highlight=deere+power

[Vrh] Go down

Postaj by mačor on 28/12/2011, 14:13

mene boli što kod njih plaćaš u roku 15 dana, a kod nas nesmiješ primirisat ako nije sjelo na žiroračun, a meni jbt nitko ne plaća u naprijed

mačor

Broj postova: 547
Registriran: 28.07.2011
Like 9

[Vrh] Go down

Postaj by tomo_MF on 28/12/2011, 15:47

deere power je napisao/la:picek di je to kod nas 15-ica 350kn za 100kg?

to je cijena bez pdv, 352 kn za 100 kg.

picek evo da ja malo izračunam, za 100 kg, (ako je taj slovenski PDV 8.5%?):

NPK 15-15-15
HR_ 352,59 kn (bez pdv 23%) 433,69 kn (sa pdv 23%)
SLO 327,53 kn (bez ddv 8,5%) 355,35 kn (47,38€*7,5) sa ddv 8.5%
znači ovo jeftinije je u SLO

NPK 5-15-30
HR_ 383,00 kn (bez pdv 23%) 471,09 kn (sa pdv 23%)
SLO 400,80 kn (bez ddv 8,5%) 434,85 kn (57,98€*7,5) sa ddv 8.5%
a ovo je kako za koga, nekom skuplje nekom jeftinije.

Ulaskom u eu sigurno će petrokemija dobit veću konkurenciju, al tim ulaskom ćemo i mi dobit veću konkurenciju naših proizvoda koje proizvodimo.

tomo_MF

Broj postova: 1156
Registriran: 03.06.2009
Like 5

[Vrh] Go down

Postaj by Ero 1 on 28/12/2011, 17:05

Ja to gledam ovako:
Sad nas gule naši , a kad uđemo u EU onda će zajedno i naši i Eu
Ne možemo mi biti konkurencija zemljama koje su vodeće u EU ni sa robom ni s bilo kakvim proizvodima.
A to da ćemo mi nešto imati jeftinije ciljano na gnojivo nemojte se varati sve će to biti uštimano da će nama biti skupo.
A Tomina teorija da ćemo imati veću konkurenciju naših proizvoda koje proizvodimo.
Mi ni ne proizvodimo dovoljno za sebe a ne za druga tržišta sva roba koja je višak seljaku ode za dug i repromaterijal.
Mljekare su nam već strane.
Meso već uvozimo.
Što bi ti to mogao ponuditi zapadu utovarit ćemo dvije prikolice pšenice pa voziti traktorima u NPR Austriju ili slično.
Dakle mora biti posrednik u trgovanju a on će nas opet oderati do kože.
Ne mislim nikom naturati svoje mišljenje ali ja to vidim ovako kako sam vam napisao.
Nama nema boljitka on je prošao .
S ulaskom u EU Čeka nas med i mlijeko samo će taj med biti gorak a mlijeko kiselo
Moglo bi se staviti i u drugu temu ali sad je tu

Ero 1

Broj postova: 230
Registriran: 07.08.2010
Like 3

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by tomo_MF on 28/12/2011, 19:33

Ero 1, i mislio sam tako kako ti kazes, mozda sam se krivo izrazio. Dobit ćemo veću konkurenciju našim proizvodima koje proizvodimo bi bilo jasnije, tj mi nismo sa bilo čim svojim konkurentni jer su nam troškovi veliki.
Negdje sam pročitao da će pojeftiniti proizvodnja onim velikima jer imaju manje troškove - neznam otkad to, meni su troškovi isti za jedan ha ako imaš taj 1 ha nečeg ili 100 ha nečeg. A i nitko nije "kriv" petrokemiji što ima veliku dobit, nitko joj nemože zabranit da zarađuje u vremenima krize toliko koliko zarađuje umjesto da prenese malo zarade i na kupce - možda dok se otvore granice će bit bolje pa odemo po gnojivo u mađarsku ili sloveniju, nemora bit petrokemijino pa nek ona prodaje kome moze. Možda će bit malo prednosti jer se sve više otvaraju bio-elektrane, pa ponestaje sirovine koju treba proizvest a ta ista sirovina treba i ostalim granama poljoprivrede, stočarstvu... To je jedan primjer, možda, a nadam se da ih ima još.

tomo_MF

Broj postova: 1156
Registriran: 03.06.2009
Like 5

[Vrh] Go down

Postaj by deere power on 28/12/2011, 20:34

da al ta cijena je samo u kutini ko od nas moze kupit po 350kn bez pdv-a? prevoza nema doleti samo kuci plus marze koju nam nabiju

deere power

Broj postova: 3789
God: 27
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 30.12.2008
Like 13

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/deere-power-t686.htm?highlight=deere+power

[Vrh] Go down

Postaj by NH T5060 DARKO on 30/12/2011, 21:12

Ekipo,kaj velite na ovo umjetno gnojivo,Yara?? Dal je netko koristil,kak se razgrađuje,kakve je uopće kvalitete?

NH T5060 DARKO

Broj postova: 781
God: 24
Zanimanje: Vozač motornog vozila
Registriran: 26.11.2011
Like 15

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Stranica 14 / 14. Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics