KOMPOST
Stranica 6 / 6. • Share •
Stranica 6 / 6. •
1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: KOMPOST
Slavonski gačan je napisao/la:e vapnom nego mljevenim kamenom nego kamenom prašiom
golube moj bijeli, evo ti što mi je napisao brundalo proljetos. a on valjda zna...
"Nece ti tribat sto godina a to sta si ubacila gliste uginut ce ti jer ce nastat vrenje i visoka temperatura. Nego evo ti savjet da ubrzas postupak. Na svaki sloj tih otpadaka baci samo pola lopate vapna(kreca) u prahu. Znaci sloj otpadaka lopata ili cak samo 2-3 sake vapna. I bar jednom ili 2 puta sedmicno polij po tome kantu vode (onu koja ima tus) i bar jednom u 15 dana okreni smjesu vilama tako da ono sta je gore dodje doli. Moras smjesu drzat vlaznom inace od suhe prije ces umrit nego docekat kompost. Pa za 3-4 miseca bi na ovaj nacin tribala imat kompost. E mozes ubacit i pepeo ako se slucajno grijes na drva "

sunčana- Broj postova: 916
God: 45
Zanimanje: knjigovodstvo
Registriran: 06.10.2008
1
suncana je napisao/la:Slavonski gačan je napisao/la:e vapnom nego mljevenim kamenom nego kamenom prašiom
golube moj bijeli, evo ti što mi je napisao brundalo proljetos. a on valjda zna...
"Nece ti tribat sto godina a to sta si ubacila gliste uginut ce ti jer ce nastat vrenje i visoka temperatura. Nego evo ti savjet da ubrzas postupak. Na svaki sloj tih otpadaka baci samo pola lopate vapna(kreca) u prahu. Znaci sloj otpadaka lopata ili cak samo 2-3 sake vapna. I bar jednom ili 2 puta sedmicno polij po tome kantu vode (onu koja ima tus) i bar jednom u 15 dana okreni smjesu vilama tako da ono sta je gore dodje doli. Moras smjesu drzat vlaznom inace od suhe prije ces umrit nego docekat kompost. Pa za 3-4 miseca bi na ovaj nacin tribala imat kompost. E mozes ubacit i pepeo ako se slucajno grijes na drva "
štima ali ovdje zaboravi na gliste pa živo vapno ili kreč sve pojede

Slavonski gačan- Broj postova: 539
Lokacija: uglavnom na dvorištu ili u letu nekad i na kakvom krovu
Registriran: 03.04.2009
0
i što sad onda da radim..
opet ništa ne znam..
opet ništa ne znam..

1
no, bila sam strpljiva pa sam saznala...
neki dan sam ispraznila svoj sanduk (kompostaru) u kog sam dvije godine hitala samo zeleni otpad iz kuhinje, pokošenu travu iz dvorišta i u jesen pograbljano lišće voćkica te otpalo i natrulo voće..malo kartona ili papira bez olovnih tiskovina, tu i tamo nabacila lopatu zemlje s kojom glisticom..
i po "vrtu" razvezla prekrasan humus
je da mi se sanduk raspao, ali sad ću napraviti novi, čvršći i opet sakupljati u njega sve redom..
neki dan sam ispraznila svoj sanduk (kompostaru) u kog sam dvije godine hitala samo zeleni otpad iz kuhinje, pokošenu travu iz dvorišta i u jesen pograbljano lišće voćkica te otpalo i natrulo voće..malo kartona ili papira bez olovnih tiskovina, tu i tamo nabacila lopatu zemlje s kojom glisticom..
i po "vrtu" razvezla prekrasan humus
je da mi se sanduk raspao, ali sad ću napraviti novi, čvršći i opet sakupljati u njega sve redom..

1
Ej ljudi! Dal mogu sad razvest svježi gnoj od kunića po vočnjaku?

mario- Broj postova: 300
Zanimanje: kemičar
Registriran: 18.07.2009
0
→→→: VIŠE
nevidim zašto nebi mogo

0
vele zreli gnoj, kaj ja znam

0
Zreli gnoj je več sazrio i kod njega je razgradnja več započela a sa time i brže usvajanje hranjivih tvari od strane biljke , vrijeme iskorištenja stajnjaka u tlu zrelog je 4 godine .Ovo sve ovisi i o tipu zemljišta.Svježem je trajanje produljeo samo u smislu što treba jedno vrijeme da počne sa zrenjem

0
e sad nekaj više kužim.

0
al ja kužim..
sjećate se, jesenas se pohvalila kako sam u svoj vrt razvezla kompost iz one svoje propale kompostare (sad imam novu, ljepšu i čvršću)..
dakle, proljetos opet posadila..luk, rotkvice, paradajze, salatu..
neki dan moja draga susjeda mara navratila dok sam plijevila vrt..
kad, eto ti, mara mi u salati vidjela..mladicu šljive,što mladicu..njih desetak,
zatim breskve, pet paprika..šest paradajza i krastavaca..
u krastavcima našla mrkve i peršuna, a u mrkvi otkrila grah..kojeg nisam ni sijala..a u rotkvi krumpir..
eto što ti znači nedovršeni kompost
totalni nered u vrtu..i što je najgore, sad ne znam što počupati a što ostaviti...
sjećate se, jesenas se pohvalila kako sam u svoj vrt razvezla kompost iz one svoje propale kompostare (sad imam novu, ljepšu i čvršću)..
dakle, proljetos opet posadila..luk, rotkvice, paradajze, salatu..
neki dan moja draga susjeda mara navratila dok sam plijevila vrt..
kad, eto ti, mara mi u salati vidjela..mladicu šljive,što mladicu..njih desetak,
zatim breskve, pet paprika..šest paradajza i krastavaca..
u krastavcima našla mrkve i peršuna, a u mrkvi otkrila grah..kojeg nisam ni sijala..a u rotkvi krumpir..
eto što ti znači nedovršeni kompost
totalni nered u vrtu..i što je najgore, sad ne znam što počupati a što ostaviti...

1
znaš što je Budiša rekao nakon odlaska u penziju - "lakše je mudrovati u saboru nego uzgojiti dobru rajčicu"

paor- Admin

- Broj postova: 2827
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
36
→→→: VIŠE -

a vidim..paore..i jasno mi je to od početka mog hobija..
al naučit ću ja..
eto u subotu opet u kompost dodala nešto zelenog otpada i posipala vapnom..napokon!
al naučit ću ja..
eto u subotu opet u kompost dodala nešto zelenog otpada i posipala vapnom..napokon!

1
Stranica 6 / 6. •
1, 2, 3, 4, 5, 6
Stranica 6 / 6.