ozimi pivarski ječam
Poljoprivredni forum :: Poljoprivreda :: Ratarstvo :: Ječam
Stranica 4 / 4. • Share •
Stranica 4 / 4. •
1, 2, 3, 4
Re: ozimi pivarski ječam
Sad više nisam imao vremena a 18 metara mi je previše jer nemam nivelaciju.Od jeseni ide sve na 15 m.

jd4755- Broj postova: 1446
God: 47
Zanimanje: poljoprivreda-ratarstvo
Registriran: 10.03.2008
10
jd4755 pročitao sam sve postove i svašta pročitao o pivarskom ječnu...e sada te molim da to malo sažmeš u par rečenica ...preporučiš koje sjeme tj sortu da uzmem ,koja gnojidba ,kada sijati i koliko sjemena /ha koja zaštita ,na što najviše trebam paziti kod proizvodnje istog jer sam jedne godine sijao pivarski a oni mi priznali pod stočni za kaj a izgledao okativno odlično od onda ga nesijem više jer mi se zamjerio..dali ti ugovaraš i s kim i kao si zadovoljan otkupom i prinosom..vjerovatno si zadovoljan ka ga siješ kolko vidi svake godine i to dosta...tako na ovo sam si pitanje najverovatnije sam dao odgovor..
Sijao bih ove godine jedno 18 ha pa se malo zanimam da vidim što i kako....samo od njega sam bježao samo zbog sklonosti poljeganju pa kako ti to rješavaš danas ..
Sijao bih ove godine jedno 18 ha pa se malo zanimam da vidim što i kako....samo od njega sam bježao samo zbog sklonosti poljeganju pa kako ti to rješavaš danas ..
pege25- Broj postova: 3397
God: 38
Zanimanje: Farmer JD
Registriran: 18.09.2010
62
Mi ugovaramo s PPkompleksom koji je sestrinska firma Slavonije- slad u koju dolazi sav pivarski ječam iz Rh i okolice.Cijena se veže uz pšenicu,domaće sorte pšenica +10%,strane ozime sorte pšenica+15% te jare sorte pšenica+20%.Bitna ti je kalibraža i količina proteina što se postiže uravnoteženom gnojidbom i zaštitom ječma.Polijeganje je problem samo kod nekih sorata dok domaći barun uopće ne poliježe(ali je malo osjetljiviji na bolesti)Od iduće jeseni bit će i nekih novih sorata ječma,npr arturio višeredni pivarski ječam niskog rasta i vrlo rodan(gledao sam ga na danima polja,ima u klasu do 60 zrna ujednačene krupnoće).Mislim da se otkup vrši i u Osijeku što pojeftinjuje transport a dosta koperanata dovoze šleperima direktno u NG.
Edit,zaboravio najvažnije,plaćanje je u roku 2-3 dana od ispostave računa.
Edit,zaboravio najvažnije,plaćanje je u roku 2-3 dana od ispostave računa.

10
Vidječu ja sa ovim svojima iz žita ,čiji sam koperant pa da vidi kako ono to mogu rješiti...
Što su jare sorte pivarskog ječma toliko kvalitetnije od ozimih ili pa ih plačaju više,i tako naše sorte su toloko lošije od stranih po kvaliteti... u čemu je točno kvaka za tu razliku u plačanju...
Kad gledam ozimi ječam bolje rodi i to sigurno za cca 30%i više od jarog ili a ovi ga plate samo 5% više zašto onda sijati jari evo ti jd4755 još jedno pitanje
omjer povšina u postotcima ozimo -jari je kod tebe?
Što su jare sorte pivarskog ječma toliko kvalitetnije od ozimih ili pa ih plačaju više,i tako naše sorte su toloko lošije od stranih po kvaliteti... u čemu je točno kvaka za tu razliku u plačanju...
Kad gledam ozimi ječam bolje rodi i to sigurno za cca 30%i više od jarog ili a ovi ga plate samo 5% više zašto onda sijati jari evo ti jd4755 još jedno pitanje
62
pege samo trebas znat da prosle i pretprosle godine iz baranje 90% jecma je otislo pod stocni, i to pazi ljudi su napravili analizu i onda poslali kamione za gradisku kad tamo ispadne da je stocni, ustvari nije al ko ce sad vracat kamion nazad i to znaju i koriste maksimalno
ne znam kako jd4755 i oni sto zive blize prolaze s tim a vjerujem da i njihov zna otic pod stocno a znaju kako se proizvodi i siju ga stalno
ne znam kako jd4755 i oni sto zive blize prolaze s tim a vjerujem da i njihov zna otic pod stocno a znaju kako se proizvodi i siju ga stalno
pege25 je napisao/la:Vidječu ja sa ovim svojima iz žita ,čiji sam koperant pa da vidi kako ono to mogu rješiti...
Kad gledam ozimi ječam bolje rodi i to sigurno za cca 30%i više od jarog ili a ovi ga plate samo 5% više zašto onda sijati jari evo ti jd4755 još jedno pitanje![]()
Klasičnog jarog imam vrlo malo odnosno samo 4ha ali imam jari sijan u jesen 30ha i klasični ozimi 17ha.Već drugu godinu imam taj jari sijan ujesen i strašno mi se sviđa,lani me je spasio jer je jedini otišao u pivarski,svi ostali su isklijali i otišli u stočni.
DP,ako poštuješ gnojidbu i zaštitu mora proći u pivarac jedino ako isklija onda je viša sila.

10
pa i ovo je bio sigurno pivarski, tako je i analiza na belju pokazala ali tamo su rekli da je stocni i naravno platili kao stocni a vjerovatno je bio pivarski
s obzirom da im kronično fali pivarskog ječma (a posebno prošle godine) čisto sumnjam da bi slali nešto u stočni ako ima zadovoljavajuću kvalitetu pivarskog..deere power je napisao/la:pa i ovo je bio sigurno pivarski, tako je i analiza na belju pokazala ali tamo su rekli da je stocni i naravno platili kao stocni a vjerovatno je bio pivarski
posebno ako je ugovoreno s njima..
tu priču je teško popušiti..

Picek- Broj postova: 1075
Registriran: 13.03.2008
7
Pazi ovakve muljaže se mogu jednostavno provjeriti, ako ti je netko uzeo robu i za nju ti kaže ta je u ovom primjeru stočni a ne pivarski onda uzmeš uzorak i šalješ na ponovnu kontrolu...
Ja od otkupljivača tj silosa u kojem dovozim robu na vagu i analizu za svaku predanu robu i svaku prikolicu tražim da mi spakuju vrečicu s uzorkom ,gdje su navedeni svi parametri znači vlaga hektolitar primjese ,s datumom zaprimanja i sl..
Tako su me jedne godine htjeli zavaljati na suncokretu oko primjesa i uljnosti i onda je moj bivši otkupljivač lijepo odneo na ponovnu provjeru uzorka i bogami su rezultati bili drugaćiji i priznali pogrešku...
Tako od sada ja svaki puta trežim uzorak istog za sebe ...samo da vidiš kako me ovi inspektzori sada gledaju kada zatražim isto...
Pazi opet sve je to igra brojki što imaš više gubitak veći a što manje zarada veća ja cca godišnje proizvedem oko 300 tona pšenice i sada da me zavaljaju za samo 1% recimo primjesa ili vlage to su veliki novci...a gdje je još soje suncokret i kukuruz...
Tako da je kod ječma pogotovo ovo opasno nekom sam tako stegniti ramenima i priznati mu da je to stočni ,ako ga je on uzeo pod stočni to i neznači da ga neče koristiti pod pivarski i opet zaraditi...tako ja se baš lako nedam prevesti žedan preko vode...čak ako je i istina što analize pokazuju ja ih probam uvjeriti da nisu u pravu pa možda i upali he šala..
Ja od otkupljivača tj silosa u kojem dovozim robu na vagu i analizu za svaku predanu robu i svaku prikolicu tražim da mi spakuju vrečicu s uzorkom ,gdje su navedeni svi parametri znači vlaga hektolitar primjese ,s datumom zaprimanja i sl..
Tako su me jedne godine htjeli zavaljati na suncokretu oko primjesa i uljnosti i onda je moj bivši otkupljivač lijepo odneo na ponovnu provjeru uzorka i bogami su rezultati bili drugaćiji i priznali pogrešku...
Tako od sada ja svaki puta trežim uzorak istog za sebe ...samo da vidiš kako me ovi inspektzori sada gledaju kada zatražim isto...
Pazi opet sve je to igra brojki što imaš više gubitak veći a što manje zarada veća ja cca godišnje proizvedem oko 300 tona pšenice i sada da me zavaljaju za samo 1% recimo primjesa ili vlage to su veliki novci...a gdje je još soje suncokret i kukuruz...
Tako da je kod ječma pogotovo ovo opasno nekom sam tako stegniti ramenima i priznati mu da je to stočni ,ako ga je on uzeo pod stočni to i neznači da ga neče koristiti pod pivarski i opet zaraditi...tako ja se baš lako nedam prevesti žedan preko vode...čak ako je i istina što analize pokazuju ja ih probam uvjeriti da nisu u pravu pa možda i upali he šala..
62
Picek je napisao/la:s obzirom da im kronično fali pivarskog ječma (a posebno prošle godine) čisto sumnjam da bi slali nešto u stočni ako ima zadovoljavajuću kvalitetu pivarskog..deere power je napisao/la:pa i ovo je bio sigurno pivarski, tako je i analiza na belju pokazala ali tamo su rekli da je stocni i naravno platili kao stocni a vjerovatno je bio pivarski
posebno ako je ugovoreno s njima..
tu priču je teško popušiti..
picek pa jel ne citas sta pisem, svi znaju da je otiso pod pivarski samo je placen kao stocarski a prosle godine je bila jako velik razlika u cijeni, znam da su ljudi popizdili svadjali se i svasta ne znam jel nekome priznata ta nalaiza sto je radjena prije nego sto se slalo za gradisku
Stranica 4 / 4. •
1, 2, 3, 4
Similar topics» ozimi pivarski ječam
» SJETVA JEČMA 2009.
» JESENSKA SJETVA JAROG PIVARSKOG JEČMA
» Jari ječam
» Cijena psenice 2009
» SJETVA JEČMA 2009.
» JESENSKA SJETVA JAROG PIVARSKOG JEČMA
» Jari ječam
» Cijena psenice 2009
Poljoprivredni forum :: Poljoprivreda :: Ratarstvo :: Ječam