ozimi pivarski ječam
Poljoprivredni forum :: Poljoprivreda :: Ratarstvo :: Ječam
Stranica 3 / 4. • Share •
Stranica 3 / 4. •
1, 2, 3, 4 
Re: ozimi pivarski ječam
Lik mi je reko da treba sada ić sa 300 kg 15:15:15 te 220 kg sjemena i kasnije jednu prihranu s Kanom od 150 kg po Ha....
Normalno špricajne protiv korova i jedno tretiranje protiv bolesti.....
E sad, problem je u tome kakvo je stanje u polju....
Kad stalno neki đavo curi... nikako presušit malo....
Normalno špricajne protiv korova i jedno tretiranje protiv bolesti.....
E sad, problem je u tome kakvo je stanje u polju....
Kad stalno neki đavo curi... nikako presušit malo....

Rajtek- Broj postova: 740
God: 29
Zanimanje: System administrator, Poljoprivreda
Registriran: 10.03.2008
2
→→→: VIŠE
Tako i ja gnojim.Prihrana treba ići što ranije ,ja sam znao prihraniti odmah nakon nicanja jer što kasnije gnojiš veća je šansa za povećane proteine .

jd4755- Broj postova: 1390
God: 47
Zanimanje: poljoprivreda-ratarstvo
8
Imam još jedno pitanje...
Predkultura je soja, jel ima to kakve veze, mislim zbog toga kaj soja veže dušik na korjen????
Predkultura je soja, jel ima to kakve veze, mislim zbog toga kaj soja veže dušik na korjen????

Rajtek- Broj postova: 740
God: 29
Zanimanje: System administrator, Poljoprivreda
2
Dobra je stvar da je soja pretkultura.Osnovnu gnojidbu napraviš normalno a za prihranu se lako procijeni da li treba eventualno smanjiti dozu dušika.Ovisi da li je soja bila inokulirana ili ne.

8
Lijepo i toplo vrijeme te najava kiše idući tjedan pomogli su odluci da li već prihranjivati ili još čekati.Mislim da je sad idealan trenutak jer je zemlja dosta prosušila,uopće se ne lijepi .Lani smo prihranili po smrznutom tlu i nakon toga mjesec dana nije pala kiša.Od te prihrane nije bilo nikakvog efekta i sve dok nismo bacili pojačanu drugu prihranu ječam se nije pokrenuo.Ove se godine neću zeznuti,nije gnojivo jeftino.Ovo je prva prihrana i bacam 150 kg/ha a u drugoj još 100kg/ha i dosta mu je.Jesenas je bačeno 300 kg npk 7-20-30 po ha.Evo par sličica.

8
u jee ...ogroman je taj rasipač još kad znaš da je traktor od 100 ks ..njega mali ferko nebi mogao ni dići praznog he,he

kreso- Broj postova: 1997
God: 31
Zanimanje: poljoprivrednik-radnik
Registriran: 09.03.2008
22
Prazan je težak 300kg.NH ide s paletom kan-a bez ikakvih tegova naprijed.Ako bi tovario više od palete trebao bi malo tegova.

8
Danas prihranili ječam drugi puta,120kg/ha kana-a.Ječam se dosta podigao od prve prihrane a sad dodajemo ostatak dušika koji je potreban.
Na prvoj slici je sorta mombasa gdje se vidi strašno busanje u odnosu na barun na slici malo niže.

Različitost dvije sorte,barun svjetliji i viši ,slabije izbusao-mombasa tamnija ,niža i jako izbusana.

Na prvoj slici je sorta mombasa gdje se vidi strašno busanje u odnosu na barun na slici malo niže.

Različitost dvije sorte,barun svjetliji i viši ,slabije izbusao-mombasa tamnija ,niža i jako izbusana.

8
Ječam barun počeo klasati.To je domaća sorta ,uvijek se prvi kombajnira i ostvaruje dosta dobre rezultate.Otporan je na polijeganje jer ne raste visoko pa samim time pojeftinjuje proizvodnju.Šteta što ga sladara već par godina nastoji istisnuti iz proizvodnje.

8
Sorta mombasa počinje klasati dok je barun isklasao prije desetak dana.Trebam tretirati protiv bolesti,ima dosta mrežaste pjegavosti ali mi je nestabilno vrijeme pa ću morati čekati dan dva.

8
Vrijeme se malo smirilo pa smo oprskali ječam barun protiv bolesti.Ima dosta mrežaste pjegavosti,trebao sam ranije prskati ali sam kalkulirao pošto je dosta suho da ću proći bez prskanja.Pošto je ječam već zaražen morao sam ići najboljim i najskupljim fungicidom(prosaro 1l/ha)Idući ću tjedan prskati sortu mombasa koja još nije potpuno isklasala i za sad je zdrava.Ići ću preventivno nekim jeftinijim fungicidom.
]

Gotovo ,idemo kući.

]

Gotovo ,idemo kući.

8
jd koliko si ti ono rekao da radite hektara? 150-ak?
pa nije vrag da to sve radite samo sa tom kombinacijom prskalice i "tandrkala"?
pa nije vrag da to sve radite samo sa tom kombinacijom prskalice i "tandrkala"?

Picek- Broj postova: 1008
Registriran: 13.03.2008
4
Jesenas kad smo sijali ječam nisam još imao rasipač većeg zahvata kao ni prskalicu pa smo stalne tragove postavili na 9m.Zimus nabavili rasipač amazone 1500kg zahvata 20-28 m i s njim prihranjivali u svaki drugi trag.Neki dan nabavili prskalicu rau 1000l 15 m zahvat i ne paše mi nikako u tragove nemogu je proširiti na 18 m da idem u svaki drugi niti je mogu blokirati na 9m.Od jeseni ide sve na 15 m i "tandrkalo "ostaje bez posla.A do sad je tandrkalo sve i sijalo i prskalo.Zaslužio je mirovinu.Evo prskalice,još nije radila kako je stigla.

8
Nego kako ne možeš proširiti prskalicu sa dodatne tri dizne na svakoj strani tako da bude 18 metara ?

pingo- Broj postova: 4920
Registriran: 09.03.2008
1
Stranica 3 / 4. •
1, 2, 3, 4 
Similar topics» ozimi pivarski ječam
» SJETVA JEČMA 2009.
» JESENSKA SJETVA JAROG PIVARSKOG JEČMA
» Jari ječam
» Cijena psenice 2009
» SJETVA JEČMA 2009.