ARONIJA 5 5 2

ARONIJA

Stranica 17 / 29. Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 23 ... 29  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: ARONIJA

Postaj by sveps on 25/11/2011, 16:39

vi koji ste sadili aroniju, na koju ste ju dubinu sadili?

hvala

sveps

Broj postova: 28
Registriran: 22.07.2011
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by sunčana on 26/11/2011, 10:33

ovisi..od veličine sadnice..
jame sam kopala 50-60, ali sam ih zapunila gnojivom i opet zemljom, pa sadnicu stavljala na visinu koja joj odgovara.
ne znam je li to ispravno, ali, eto, moje su podnijele taj tretman Smile i sve se primile.

sunčana

Broj postova: 947
God: 46
Zanimanje: knjigovodstvo
Registriran: 06.10.2008
Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 26/11/2011, 10:46

Ako su se sve primile - sigurno je bilo ispravno. To je najbolji pokazatelj uspješnosti sadnje. Česta greška kod presađivanja je da ljudi posade sadnice dublje nego je potrebno, osnovno pravilo za dubinu je da treba posaditi sadnicu na jednaku dubinu kako je bila posađena u rasadniku. Ako se posadi preduboko može se dogoditi da sadnice miruju prvu godinu ili se jako slabo razvijaju. Kod uspostavaljanja većih nasada ne isplati se kopati duboke rupe za svaku sadnicu, nego se prije sadanje duboko ispodriva cijela površina gdje će biti nasad/voćnjak.

Fidelito

Broj postova: 2696
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
Like 26

[Vrh] Go down

Postaj by RoyalMajestic on 20/1/2012, 14:50

Ovih dana sam i ja puno toga čitao o Aroniji, pa me zaintrigirala kao voćna vrsta.
Sunčana ti sad imaš već nekog početnog iskustva ( bar 1 godinu), što se tiče sadnica i sadnog materijala. Da li si birala sortiment ili ti je bilo ponuđeno samo 2-3 sorte??
Gdje si sadnice nabavila i pošto?
Jedino način na koji si sadila mi se ne sviđa, i nema mi neke logike, al dobro, svako iskustvo se plaća Very Happy

RoyalMajestic

Broj postova: 64
God: 53
Zanimanje: dipl ing agronomije
Registriran: 19.01.2012
Like 3

[Vrh] Go down

Postaj by DUNDOO on 17/2/2012, 23:03

Lijepi pozdrav svima na ovoj temi !!Zadnjih dana dosta sam citao i razmisljao o ARONIJI. Netrebam ni govoriti da sam ovu cjelu temu procitao,i ima jako lijepih korisnih i poucnih stvari.Nezelim reci da cu odma sutra posaditi brdo Aronije,ali bi volio saznati jos par info. o Aroniji. Vidim da je kod elsale skoro dva mj. trajala berba. Pa bi me zanimalo dali je ona nakon dva mj. jos upotrebljiva svjeza? I koliko bi grmova dvije osobe mogli uzgajati?
Lijepi pozdrav i hvala unaprijed !!

DUNDOO

Broj postova: 6
Registriran: 01.02.2012
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by elsale on 18/2/2012, 10:55

ostaje svjeza i nakon dva mjeseca, jedino ako je susa, obda se smezuraju. Neke bobice se uspiju odrzati na grani cak do proljeca. Dvoje ljudi bi moglo sami pobrat oko 500 grmova unutar mjesec dana mozda i vise.

elsale

Broj postova: 152
Registriran: 16.04.2009
Like 2

http://www.aronija.com.hr

[Vrh] Go down

Postaj by DUNDOO on 18/2/2012, 15:52

elsale je napisao/la: ostaje svjeza i nakon dva mjeseca, jedino ako je susa, obda se smezuraju. Neke bobice se uspiju odrzati na grani cak do proljeca. Dvoje ljudi bi moglo sami pobrat oko 500 grmova unutar mjesec dana mozda i vise.

Hvala sale na brzom i korisnom odgovoru,i zaista mi je drago sta svakom hoces pomoci.
tako sam i ja mislio oko 500 grmova za mj. jer ako racunas da jedan grm kad dostigne punu rodnost nakon 7 god.trbas 1h da ga oberes onda racunas 8 grmova dnevno x 30 dana=240 grmova x 2 osobe=480 grmova. naravno ako se potrudis i ostanes koji put i vise od 8h dnevno to bude i 500 grmova.da da lijepo je to u teoriji pricat ali praksa je nesto drugo Smile .

nakon 3-7 god.dok ne postigne punu plodnost aronija daje sve vise ploda. zanimalo bi me sa koliko poda krene prve godina roda? i posto znamo da je aronija industrijska biljka.ako bi mi zelio odgovoriti, dali se otkupljuje u svjezem ili preradena obliku.
najme ja sam po profesiji vozac,i nedavno sam bio u Maraski u Zadru.posto sam moro cekat cjeli dan da skuhaju sokove za mene pa sam malo i popricao sa radnicima. oni kazu da nepreraduju voce nego sve dobiju u koncretratu,i naravno iz inozemstva. pa mogu zamislit sta bi mi rekli kad bi im jednog dana doso i reko da imam neku malu plantazicu aronije i dali bi mi oni otkupljivali svjezu Smile
moze i na PM

DUNDOO

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by elsale on 18/2/2012, 21:18

Pa eto, sam si dao odgovor na svoje pitanje. Kod nas se nista ne proizvodi i preradjuje, samo se uvozi pa trenutno nitko ne otkupljuje, a preradjeno moras sam plasirati.
Prve tri godine neocekuj komercijalan urod

elsale

Broj postova: 152
Registriran: 16.04.2009
Like 2

http://www.aronija.com.hr

[Vrh] Go down

Postaj by DUNDOO on 19/2/2012, 11:39

elsale je napisao/la:Pa eto, sam si dao odgovor na svoje pitanje. Kod nas se nista ne proizvodi i preradjuje, samo se uvozi pa trenutno nitko ne otkupljuje, a preradjeno moras sam plasirati.
Prve tri godine neocekuj komercijalan urod

Hvala ti na utjesnom odgovoru Very Happy .nazalost uglavnom je tako.ali ja znam HR.firme koji imaju proizvode od arinije,ali dobro nije sad to tema. pretpostavljam da one kolicine koje bi im ja eventualno jednog dana mogo ponuditi,da su to smjesne male kolicine za njih,tako da se samnom nebi htjeli ni zahebavati.

Na kojoj povrsini zemlje se moze posaditi 500 grmova??

Hvala unaprijed

DUNDOO

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by sunčana on 24/2/2012, 08:58

RoyalMajestic je napisao/la:Ovih dana sam i ja puno toga čitao o Aroniji, pa me zaintrigirala kao voćna vrsta.
Sunčana ti sad imaš već nekog početnog iskustva ( bar 1 godinu), što se tiče sadnica i sadnog materijala. Da li si birala sortiment ili ti je bilo ponuđeno samo 2-3 sorte??
Gdje si sadnice nabavila i pošto?
Jedino način na koji si sadila mi se ne sviđa, i nema mi neke logike, al dobro, svako iskustvo se plaća Very Happy

malo kasnim s odgovorom, sorry, nije me bilo neko vrijeme..
dakle, prvih 30tak sadnica nisam birala jer nisam ništa znala. i tu mi je netko uvalio onu sitniju (ni dan danas ne znam kako se zove) i to vrlo skupo, tada je aronija bila hit i koštala je tako.
drugu godinu, kad sam sadila još 30tak, sam već više znala, a i imala sreće da sam ovdje nabasala na saleta (nije reklama, al čovjek je zaista korektan, objasnio, punudio sadnice, povoljnu cijenu, čak mi ih i dovezao). posadila i njegovih tridesetak, lijepih, krupnih, koje su rodile i više nego one starije. i treću godinu sam popunila sa još nekoliko saletovih. a onda..slijedi moje eksperimentiranje..uzimanje reznica, presadnica..nešto uspjelo, nešto i ne. ja zadovoljna. ne bavim se time, samo želim imati predivnu živicu oko livadice koja ne traži puno angažmana, a usto ima i plod, navodno izuzetno zdrav.
jako mi se sviđa i to što se NE MORA pobrati u dan, dva..nego ju imaš svježu sa grma gotovo mjesec dana i bereš ju kako ti već za što treba.
i još, od tih toliko mladih grmova, ove jeseni sam je imala toliko da nisam znala kamo s njom, podijelila sam đemova, likera i sokova..objašnjavajući ljudima ljekovitost aronije i lobirajući za tu nepoznatu biljčicu Smile).
čak sam nešto svježeg ploda i zamrznula i evo, neki dan napravila svježeg đema.
naučila sam, također, da đema od same aronije nema, treba joj neka "podloga", pa sam pobrala susjedovih netretiranih jabuka, isto i takvih plavih šljiva (volim da je eko:)), stavljala 50:50% , mada 30:70 u korist drugog voća je bilo najbolje. u kupljenim proizvodima najviše što sam našla bilo je 7% udjela aronije .
također sam šaku dvije ploda osušila, takva me nije oduševila. ili joj samo nisam našla primjenu..
no, vjerujem da bi se mogla lijepo uklopiti u nekoj egzotičnoj kuhinji u umaku za..divljač (ako može borovnica...). eto, sad si dobio i recepte, mada nisi tražio:)))
nego..sad si me zaintrigirao, pojasni, molim te, što sam u sadnji napravila naopako? zanima me, ja još učim.. savjetuj.

sunčana

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by sunčana on 24/2/2012, 09:06

DUNDOO je napisao/la:
Hvala ti na utjesnom odgovoru Very Happy .nazalost uglavnom je tako.ali ja znam HR.firme koji imaju proizvode od arinije,ali dobro nije sad to tema. pretpostavljam da one kolicine koje bi im ja eventualno jednog dana mogo ponuditi,da su to smjesne male kolicine za njih,tako da se samnom nebi htjeli ni zahebavati.

Na kojoj povrsini zemlje se moze posaditi 500 grmova??

Hvala unaprijed

istina. i da se ispravim odmah..
naišla sam lani na sajmovima na OPG koji sami prerađuju aroniju i tu se ona pojavljuje u većim udjelima nego onih 7% koje sam spomenula (proizvodi u trgovinama). nešto sam i kupila, probala..ne moram reći, moja mi bila bolja:))). no, bojim se da oni nisu otkupljivači nego prerađuju svoju proizvodnju, ali..možda netko od njih okrupni, pa poveća kapacitet prerade..pa eto otkupljivača za nas male..i još manje Smile).

sunčana

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by bingo on 7/3/2012, 22:21

Evo i ja već duže vrijeme razmišljam o toj čudesnoj biljci. Zarazio me jedan prijatelj iz Osijeka. Imam manji komad zemlje nedaleko Zagreba pa me zanima dali netko ima u okolici gdje bih uživo mogao vidjeti kako izgleda nasad i naravno sadnice. Trebat će mi cca 600 kom.
Isto tako me zanima dali je to količina od koje bi se mogla popuniti buduća mala mirovina.

Prošli vikend na tržnici Utrine jedna je gospođa prodavala džem od aronije i tvrdi da je sadnja potpuni promašaj

bingo

Broj postova: 4
Registriran: 01.03.2012
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by sunčana on 8/3/2012, 09:16

bingo je napisao/la:Evo i ja već duže vrijeme razmišljam o toj čudesnoj biljci. Zarazio me jedan prijatelj iz Osijeka. Imam manji komad zemlje nedaleko Zagreba pa me zanima dali netko ima u okolici gdje bih uživo mogao vidjeti kako izgleda nasad i naravno sadnice. Trebat će mi cca 600 kom.
Isto tako me zanima dali je to količina od koje bi se mogla popuniti buduća mala mirovina.

Prošli vikend na tržnici Utrine jedna je gospođa prodavala džem od aronije i tvrdi da je sadnja potpuni promašaj

kaj joj sadnja nije uspjela? Laughing
pretpostavljam; plasman i naplata su promašaj. većina ljudi ne poznaje aroniju i njezina (ljekovita) svojstva, pa stoga i ne kupuju, pogotovo obzirom na cijene aronije koje nisu male, bez obzira u kom obliku ju prodavali. treba lobirati za tu biljčicu. evo, ja se trudim. na stranu ljekovitost, aronija je postala hit kod nas prije nekoliko godina i priličan broj pionira je nadobudno zasadio plantaže, a bez obrade tržišta i plana plasmana. jasno je da i ne mogu očekivati ogromnu potražnju. ponavljam se, ali da kažem: ja se ne bavim ugojem, samo sam zasadila živicu od stotinjak sadnica oko svoje livadice. nisam stručna u tome i učim na vlastitim greškama. ne očekujem zaradu, neću je ni imati za prodaju, nego tako..da razveselim ukućane i prijatelje zanimljivim novim pripravcima. ne reklamiram, ali vjerujem da je elsale već vidio tvoj post, pa će ti se javiti za sadnice (mogu ih samo preporučiti, ja sam zadovoljna istima).

sunčana

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by RoyalMajestic on 8/3/2012, 18:46

sunčana je napisao/la:ovisi..od veličine sadnice..
jame sam kopala 50-60, ali sam ih zapunila gnojivom i opet zemljom, pa sadnicu stavljala na visinu koja joj odgovara.
ne znam je li to ispravno, ali, eto, moje su podnijele taj tretman Smile i sve se primile.

sistem sadnje je pogrešan.Pravilan način sadnje je ovaj:

jama se iskopa 40-60cm dubine i toliko širine ( zašto toliko duboko ako znamo da se sadi na dubinu kojoj su

bili u rasadniku ??)

e pa razlog tome je u stavari da tom dubinom ustavri "rigolujete" tlo di će se korijenov sustav slobodno

razvijati bez prepreke. Tlo će biti rastresito.

dalje kod sadnje se vraća rahla zemlja na dno jame sve dotle dok ne ocijenimo da je rupa popunjena na visinu

sadnje sadnice.

zatim se postavi sadnica te se preko korijena nabaca rahla zemlja, te se dobro ugazi da sadnica stoji

uspravno.

zatim se na tu zemlju baci 2-4 kg zgorelog stajnjaka, a preko stajnjaka se ponovo nabaca rahla zemlja, te se

sve to dobro nagazi tako da se formira blaga kupa ( oko sadnice) sa malim okruglim kanalom za oborinske

vode.

tvoj sistem bi mogao dovesti do toga da sadnice izgore, zašto??

pa korijenov sistem se razvija i u širinu i u dubinu, (učvrščuje se), kad vrh korijenovog sustava naiđe na

dubinu gdje je stajnjak, zbog jačine stajnjaka korijnov sustav jednostavno izgori te biljka počinje da vene.

u gornjem objašnjenju usljed oborinskih voda ili zaljevanja hranjivi sastojci iz stajnjaka jednostavno se usljed

geo sile spuštaju do korijenovog sustava na "izvolte".

hvala na recepisima , probaćemo nešto od toga.

RoyalMajestic

Broj postova: 64
God: 53
Zanimanje: dipl ing agronomije
Registriran: 19.01.2012
Like 3

[Vrh] Go down

Postaj by sunčana on 9/3/2012, 08:26

affraid affraid affraid
misliš da još ima opasnosti da izgore? već tri, četri godine su tu...i žive..

sunčana

Like 1

[Vrh] Go down

Stranica 17 / 29. Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 23 ... 29  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics