Cijepljenje (kalemljenje)
Stranica 2 / 4. • Share •
Stranica 2 / 4. •
1, 2, 3, 4 
Re: Cijepljenje (kalemljenje)
paor je napisao/la:našla sam samo..divlju šljivu! zato pitam što bi se dalo s njom.
ako je opće divlja..
jel to ono kaj samo izraste ispod šljive, vjerojatno iz koštica..
ako je ispod šljive, onda je to gotovo sigurno mladunčedotične šljive
moguće je da iznikne iz koštice, ali vjerovatnije je da je to vegetativni izdanak (iz žile) ...u svakom slučaju to je pogodan materijal za cijepljenje
eh, te mladunčadi ja imam ispod šljive

sunčana- Broj postova: 916
God: 45
Zanimanje: knjigovodstvo
Registriran: 06.10.2008
1
upit
dali netko zna nesto o skarama za cijepljenje ,dali sto vrijede

šljivar- Broj postova: 46
Registriran: 22.01.2009
0
kajsiju je najteže otraniti ali kada počne roditi onda znaš da si uspiozvona je napisao/la:Moj pok.pramđed kalemio je na bjelu šljivu kajsiju.Znači podloga šljiva ,plemka kajsija.Davne 1955god i ta kajsija je još uvjek na životu i rodi svake godine.Susjed več nekoliko godina uzima kalem sa kajsije ali bezuspješno neče se primiti,sve ostalo uspije ali kajsija neče

ZETOR 5340- Broj postova: 173
God: 23
Registriran: 18.11.2008
0
šljivar je napisao/la:dali netko zna nesto o skarama za cijepljenje ,dali sto vrijede
dobre su za tanje mladice do 1 cm, ja sam godinama pokusaval cijepiti tikvicu (stara sorta krusaka) ali mi se nije primilo a radio sam sve po knjizi, prosle godine mi dopi... i samo sam je nasadil i jos k tome se dobro porezal i zamotal izolir trakom i obje su mi se primile jednu na divljak kruske a jedno na dunju.
paor je napisao/la:divlja šljiva, hm...ali dobro, pod divljom šljivom se koda nas ubraja džanarika (mirobalana ili zrezdolija)...na nju se mogu cijepiti sve vrste šljiva, a na njih marelice je preporučljivo okulirati (ako okulirati) na visinu od barem 70 cm i to na jednogodišnji ljetorast (šibu)...na navedene izdanke već u proljeće možeš raditi u raskol (i druge podvarijetete), a ako želiš pravu stvar, onda pokosi te izdanke i do ljeta će tu izrasti mlade šibe na koje ćeš onda (kolovoz) moći vrlo uspješno okulirati
tko nije jako zagrijan za kalemljenje, ja mu uvijek preporučim da kupi gotove sadnice jer razočarenja su moguća, a vrijeme prolazi...
nesto me opet primilo cijepljenje, pa citam ovaj post e al neznam ni kak izgleda dzanarika jel mi je mozes malo bolje opisati, naime myirabolana se spominje kao najbolja podloga za nektarine, marelice, sljive i sl. ja je vjerojatno imam ali je zovemo drukcije.
ne bih ti znao reći kako bi se ta vrsta mogla kod vas zvati, ovaj link bi ti najbolje mogao dočarati izgled
- stablo je robusnije od šljive,
- plod je okruglast, nešto poput krupne trešnje, dolazi u više boja, a najčešće u žutoj i ljubičasto-crvenoj
- kod nas se dosta tih stabala javlja samoniklo pored neodržavanih puteva, živica i sl
- stabla su zdrava, a bolest na plodovima gotovo nisam nikad niti vidio i to je svakako dobar temelj za jednu kalemarsku podlogu mada se u zadnje vrijeme javljaju sumnje da je apopleksija marelice upravo uzrokovana slabom kompatibilnošću džanarike sa novim sortama marelica
- sve stare marelice (kajsije) koje imam u svojem okruženju, po pričama, su baš kalemljene na džanariku tako da navedene nedoumice još uvijek vise
- ja sam zadnja okuliranja radio na 70 cm visine i rezultati mi baš i nisu znakovito uspješniji od klasike
- na džanariku sam uspješno kalemio sve vrste šljiva i to se prima kao ludo, breskvu nisam pokušao zato što u blizini imam lako dostupne vinogradske breskve koja je pak dobra podloga za sve vrste istih
- stablo je robusnije od šljive,
- plod je okruglast, nešto poput krupne trešnje, dolazi u više boja, a najčešće u žutoj i ljubičasto-crvenoj
- kod nas se dosta tih stabala javlja samoniklo pored neodržavanih puteva, živica i sl
- stabla su zdrava, a bolest na plodovima gotovo nisam nikad niti vidio i to je svakako dobar temelj za jednu kalemarsku podlogu mada se u zadnje vrijeme javljaju sumnje da je apopleksija marelice upravo uzrokovana slabom kompatibilnošću džanarike sa novim sortama marelica
- sve stare marelice (kajsije) koje imam u svojem okruženju, po pričama, su baš kalemljene na džanariku tako da navedene nedoumice još uvijek vise
- ja sam zadnja okuliranja radio na 70 cm visine i rezultati mi baš i nisu znakovito uspješniji od klasike
- na džanariku sam uspješno kalemio sve vrste šljiva i to se prima kao ludo, breskvu nisam pokušao zato što u blizini imam lako dostupne vinogradske breskve koja je pak dobra podloga za sve vrste istih

paor- Admin

- Broj postova: 2834
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
36
→→→: VIŠE -

zvona je napisao/la:Đanarika ili ti Myrabolana ili ti Zelderija ili ti Ringlov
i da ja onda nastavim niz doroncija, hvala P. to je to sto ja imam , gazda (mozak) mi je zablokiral pa se nisam sjetio da google ima odgovore na sva pitanja. BTW sto bi onda bila najbolja podloga za marelicu, i jos jedno da tko zna kako reagira tepka (kruska) na dunju kao podlogu.
to bi onda bila najbolja podloga za marelicu, i jos jedno da tko zna kako reagira tepka (kruska) na dunju kao podlogu
marelica još uvijek nema neku specfiču podlogu pa mislim da za neku amatersku uporabu doroncija uz božju pomoć i dalje ide..
ne ide svaka kruška na dunju, pogotovo ne vilijamovka...
ja imam jednu svoju vilijamovku gdje sam prve godine na dunju kalemio jednu domaću sortu, a onda druge na nju plemku vilijamovke (ako si spretan kalemar, to se može izvesti i u jednoj godini kombinacijom proljetnjeg i ljetnjeg cijepa)...alternativa dvostrukom cijepljenju je kalem na divlju krušku ili možda danas već ima kojekakvih umjetnih podloga, ne znam
konkretno za tepku ne znam...na google vidim da je poznata sorta, ali pri meni nić...po mojem iskustvu, gotovo sve stare surte su kompatibilne sa dunjom, a ako želiš visokostablašicu, onda bez premišljanja na divlju krušku

paor- Admin

- Broj postova: 2834
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
36
→→→: VIŠE -

paor je napisao/la:to bi onda bila najbolja podloga za marelicu, i jos jedno da tko zna kako reagira tepka (kruska) na dunju kao podlogu
marelica još uvijek nema neku specfiču podlogu pa mislim da za neku amatersku uporabu doroncija uz božju pomoć i dalje ide..
ne ide svaka kruška na dunju, pogotovo ne vilijamovka...
ja imam jednu svoju vilijamovku gdje sam prve godine na dunju kalemio jednu domaću sortu, a onda druge na nju plemku vilijamovke (ako si spretan kalemar, to se može izvesti i u jednoj godini kombinacijom proljetnjeg i ljetnjeg cijepa)...alternativa dvostrukom cijepljenju je kalem na divlju krušku ili možda danas već ima kojekakvih umjetnih podloga, ne znam
konkretno za tepku ne znam...na google vidim da je poznata sorta, ali pri meni nić...po mojem iskustvu, gotovo sve stare surte su kompatibilne sa dunjom, a ako želiš visokostablašicu, onda bez premišljanja na divlju krušku
Tako je moj babogredac.

šljivar- Broj postova: 46
Registriran: 22.01.2009
0
Za marelicu ili ti kajsiju jel tako uzimi podlogu bijelu šljivu,pogledaj onaj moj post na prvoj stranici
Gost- Gost
paor je napisao/la:konkretno za tepku ne znam...na google vidim da je poznata sorta, ali pri meni nić...po mojem iskustvu, gotovo sve stare surte su kompatibilne sa dunjom, a ako želiš visokostablašicu, onda bez premišljanja na divlju krušku
ma fora je u tome da bih htio dobiti niskostablasicu, jer sve ove koje su kod mene su visokostablasice, a kako se radi o kruski koja kad je zrela izgleda kao trula pa kad padne dole sva se razleti. ovo nisam znao da je kod vas nema, jer kod mene se tesko nadje stariji vrt a da nije barem jedna na njemu , dobra je za jelo zapravo odlicna jer je jako slatka, ali je treba odmah jesti jer vec nakon par dana fermentira, a najvise se koristi za rakiju , plod je velicine malo veceg kokosjeg jajeta i kak sam gore vec napisal kad je zrela izgleda kao trula, meso joj je kasasto i tamnosmedje boje i samo ga kozica drzi na hrpi. a legenda kaze da je ime dobila zbog batina, naime carica terezija je izdala naredbu po kojoj je svako domacinstvo moralo posaditi barem jednu, tko se oglusio na tu naredbu bio je kaznjen batinama,pa su ga zandari tukli (po starokajkavskom tepli )
tnx zvona budem probal ima tu kod par zapustenih vrtova gdje ima sljivovih divljaka.
Brana ovo za nisko stabališicu,bilo bi dobro između podloge i plemke ubaciti neku međupodlogu koja ima takva svojstva.Uglavnom takvih sadnica ima u večini rasadnika
Gost- Gost
Tepke
Branko je napisao za tepku:, plod je velicine malo veceg kokosjeg jajeta i kak sam gore vec napisal kad je zrela izgleda kao trula, meso joj je
Kod mene se još ponegdje može pronaći tepka (rakija je zbilja vrhunska - iz iskustva - to kažu i 'rakijaši i nerakijaši'), međutim sve tepke koje sam ja vidio imaju plod veličine malo većeg oraha - plod veličine većeg kokošjeg jajeta nikad nisam vidio - da li se mogu nabaviti plemke?
Moj susjed je imao jednu krušku koju smo mi nazivali repica - riječ je o kruški okruglastog oblika s dugom peteljkom. Plod je veličine većeg oraha, prekriven je zelenom, žutom i crvenom bojom - ovisno o zrelosti i izloženosti suncu. Uglavnom kruška je ljetna (ne sječam se točno u kojem je mjesecu zorila) i nije za čuvanje. Najvrijednije je kod nje jako sočno ali čvrsto meso i vrlo specifičan okus - sladunjav, ... baš osvježavajući.
Nakon sušenja tog stabla više nikad nisam susreo takvu krušku - da li je nekome poznato takvo nešto - zna li netko o čemu bi se to radilo?
Hvala!
Kod mene se još ponegdje može pronaći tepka (rakija je zbilja vrhunska - iz iskustva - to kažu i 'rakijaši i nerakijaši'), međutim sve tepke koje sam ja vidio imaju plod veličine malo većeg oraha - plod veličine većeg kokošjeg jajeta nikad nisam vidio - da li se mogu nabaviti plemke?
Moj susjed je imao jednu krušku koju smo mi nazivali repica - riječ je o kruški okruglastog oblika s dugom peteljkom. Plod je veličine većeg oraha, prekriven je zelenom, žutom i crvenom bojom - ovisno o zrelosti i izloženosti suncu. Uglavnom kruška je ljetna (ne sječam se točno u kojem je mjesecu zorila) i nije za čuvanje. Najvrijednije je kod nje jako sočno ali čvrsto meso i vrlo specifičan okus - sladunjav, ... baš osvježavajući.
Nakon sušenja tog stabla više nikad nisam susreo takvu krušku - da li je nekome poznato takvo nešto - zna li netko o čemu bi se to radilo?
Hvala!
Barba- Broj postova: 1
Registriran: 18.06.2009
0
Pozdrav svima na forumu,
o voćkama ne znam gotovo ništa i trebala bi mi pomoć oko izbora voćke za dar. Htio bih darovati sadnicu marelice, neke koja dobro uspijeva u umjerenoj kontinentalnoj klimi tj. u Zagrebu. Osoba kojoj bih darovao marelicu mi je pričala kako jako dobro uspijeva marelica kalemljena (navrnjena) na šljivu, barem je tako čula. Moje pitanje je: gdje u Zagrebu mogu kupiti sadnicu marelice kalemljene na šljivu, ili ako postoji nešto što je bolje od toga, gdje se može kupiti i objašnjenje zašto je vjerojatnije da će bolje uspijevati i davati bolje plodove. Nije mi toliko važno koliko košta, važnije mi je da jednog dana voćka uspije i daje dobar rod. Nadam se da nisam pogriješio i da je sada dobro doba godine za sadnju biljaka.
Unaprijed hvala na svakoj pomoći!
o voćkama ne znam gotovo ništa i trebala bi mi pomoć oko izbora voćke za dar. Htio bih darovati sadnicu marelice, neke koja dobro uspijeva u umjerenoj kontinentalnoj klimi tj. u Zagrebu. Osoba kojoj bih darovao marelicu mi je pričala kako jako dobro uspijeva marelica kalemljena (navrnjena) na šljivu, barem je tako čula. Moje pitanje je: gdje u Zagrebu mogu kupiti sadnicu marelice kalemljene na šljivu, ili ako postoji nešto što je bolje od toga, gdje se može kupiti i objašnjenje zašto je vjerojatnije da će bolje uspijevati i davati bolje plodove. Nije mi toliko važno koliko košta, važnije mi je da jednog dana voćka uspije i daje dobar rod. Nadam se da nisam pogriješio i da je sada dobro doba godine za sadnju biljaka.
Unaprijed hvala na svakoj pomoći!
Marine- Broj postova: 2
Registriran: 25.03.2010
0
Stranica 2 / 4. •
1, 2, 3, 4 
Similar topics» Cijepljenje (kalemljenje)
» Kalemljenje/cjepljenje višnje
» sadnice za cjepljenje iz koštice jabuke ?!
» Vrbanac - obavezno cijepljenje ili ne
» Orasi by flackmaster
» Kalemljenje/cjepljenje višnje
» sadnice za cjepljenje iz koštice jabuke ?!
» Vrbanac - obavezno cijepljenje ili ne
» Orasi by flackmaster
Stranica 2 / 4.