Simentalska pasmina goveda
Stranica 4 / 4. • Share •
Stranica 4 / 4. •
1, 2, 3, 4
Re: Simentalska pasmina goveda
SAME EX 95 je napisao/la:A da, viš na to nesem niti mislil, a s čim to režete, neki konac il žica???
to je sajlica ,ima je veterinar ,inace sluzi za piljenje teleta u kravi kad je tele mrtvo a nejde van
Ivica_m- Broj postova: 103
God: 27
Registriran: 02.02.2009
1
[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.] Termokauter vlastite izrade jednostavan i učinkovit .brundalo je napisao/la:Na taj nacin samo mucis jadne zivotinje zasto ne kupis termokauter i ne palis im roznu osnovu. Puno bezbolnije i jednostavnije
O.P.G.KOVAČ- Broj postova: 991
God: 39
Registriran: 04.10.2008
13
Ja svojim kravama režem rogove sa sajlom bez anestezije i nema nikakvih problema postupak traje nekoliko sekundi i krava ništa ne osjeti.

BOŽIDAR- Broj postova: 1457
Registriran: 17.08.2008
10
→→→: VIŠE -

Zovem se Ermin Sadic i zivim na Novom Zelandu, inace sam porjekolm iz Banja Luke (BiH). Radim na gentskima analizama kod zivotinja a imali smo malo gospodarsvto od 3 krave Simentalske pasmine tako da je govedarsvo i incae poljeprivreda i zivotinje, moja velika strast. Studirao sam u Zagrebu pa sam bio i na jednoj izlozbi u Gudovcu kod Bjelovara. Prociato sam vecinu komentara i neke stvari su OK an neke su Uf. Mogu reci da Simentalac nije popularan u Novom Zelandu i ne drzi se sa mljeko a neke zemlje kao Svedska su cak zabranile upotrebu Simentalaca. Moja iskustva sa Simentalcom su jako losa i onda sam ih prekrizali u Holstein da bi se proizvodnja odrzala. Nase Simentalke su bile od jednog bika iz Hrvatske i morali smo ih ukinuti jer su bile predebele a proizvodnja mljeka mala. Imali smo problema sa Holsteinom dok nismo pronasli pravu genetiku i onda je bilo OK. Netko je teemljio stav o Holsteinu na nvou od 6 krava u jednoj stali sto je glupsot. Da bi mogao iznjeti stav moras imati primjerak od 20000000. Ono sto svi gubite iz vida je utjecaj bika. Bik moze biti Simentalc sto su u prosjeku losi za mljeko dok moze biti bolji od bilo kojeg Holsteina sve zavisi od genetske linije. Za Bosnu znam da je problem kvaltetno sjeme bilo koje pasmine. Moj koelga ima farmu od 150 Crevnog Holsteina kojeg je uveazo iz Svice i ima top kvaliet (4.2% mast, protein 3.5) pri 8000 l. Mejutim ne moze da to odrzi jer je sjeme iz tamosjneg centra ni za sto o njegove junice nisu kao matere. Da bi imao dobru proizvodnuju moras gledati sjeme bika da nema genetski mana i da je dobar transmiter. Austrijski i Njemacki Simentalac je isti i jedan i drugi imaju dosta Holsteina u sebi. Ako hoces kravu Simentalku za mljeko uvjek pazi da bik ima poceton slovo R jer potice od linije Readad koja je za mljeko. Ako se odlucjes za Holsteina onda moras uvesti sjeme iz Nizozmeske preko Holland Genetics jer oni paze na zdravlje i kvalitet mljeka sto je slicno nasoj filozofiji.
Toliko od mena. Pozdrav
Toliko od mena. Pozdrav
kiwi- Broj postova: 19
Registriran: 23.03.2009
0
O.P.G.KOVAČ- Broj postova: 991
Registriran: 04.10.2008
13
dobro je čuti dobro, a ti si očito čovjek od struke...dobro došao
u prijašnjem sistemu seljak nije morao toliko mariti, niti znati nešto više o genetici i sl., živjelo se solidno. sad se vremena brzo mijenjaju i ambiciozni stočari moraju genetiku i pažljivu selekciju implementirati u svoj managament, to je jasno
poznaš situaciju pa te pitam zašto naša veterinarska struka ne zbori kao ti, nije vrag da su svi sručnjaci i instituti indoktrinirani trgovinom, zaradom, lijenošću ...
razlog opstanka simentalca u nas je upravo u potrebi (potražnji) dvojnih svojstava (meso, mlijeko), i danas se za 150 kg tele može dobiti 600€
baš me zanima kako stočari na nz uspjevaju proizvoditi tako jeftino mlijeko
u prijašnjem sistemu seljak nije morao toliko mariti, niti znati nešto više o genetici i sl., živjelo se solidno. sad se vremena brzo mijenjaju i ambiciozni stočari moraju genetiku i pažljivu selekciju implementirati u svoj managament, to je jasno
poznaš situaciju pa te pitam zašto naša veterinarska struka ne zbori kao ti, nije vrag da su svi sručnjaci i instituti indoktrinirani trgovinom, zaradom, lijenošću ...
razlog opstanka simentalca u nas je upravo u potrebi (potražnji) dvojnih svojstava (meso, mlijeko), i danas se za 150 kg tele može dobiti 600€
baš me zanima kako stočari na nz uspjevaju proizvoditi tako jeftino mlijeko

paor- Admin

- Broj postova: 3048
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
41

Ja radim na DNA baziranoj epidemilogiji zarazni bolesti zoonoza. Inace imam dva fakulteta medicinski i biotehnologije, magistarski i sad sam preado doktorial tezu. Meni je poljeprivreda hobi jer sam odrastao stim. Mnogi ljudi koji rade sa nasim ljud ne izadju iz kancelarije a da bi vodio biznis tim moras biti na farmi. Veterinari su da se brinu o zdravlju a sto se tice genetike, ti znas vise od njih ako citas kataloge i prospekte i to nije neka velika mudrost. Drugo, da bi znao krave ti moras da odrastes na farmi a vecina veterinara su iz grada i normalno je da treba vremena da se ispostavi. Sto se tice Simentalaca on je u redu samo treba paziti odgoj. Nikad ti nitko nece prodati nesto sto je dobro. Da je dobro on bi to drzao za sebe. Tako dobro teladi kao Simentalske nema; mislim na tov. Kad gledas kravu i ako hoces od nje zensko tele onda pravis match.
Na primjer ako je dobra ne mljeko a ima slabe papke i podlozna je mastitis, onda gledas katalog i dajes sjeme bika koji je transmiter za papke i vime a da odrzava proizvodnju mljeka na velikom nivou. I pravis take kombiancije. Za test jednog bika se potrosi od 200 000 do 500 000 u Njemackoj ili Nizozmeskoj ili Svici i svi oni koji odpadaju na procjeni se prodaju vama. Sto znaci ako hoces da imas dobre junice, odgajaj ih od sjemena iz
uvoza. Trece, svi dansnji bikovi su krupni i zato to bi bilo dobro jedne godine godine odmoriti kravu od velike teladi. Problem sa kravom da ostane steona se rjesava ovako ovdje. Sve krave se tele od 7-9mjesece. Onda veterinar obilazi farme i osmjenjava sto ne ostane steono dovodi se bik i on bude sa stadom oko 2 mjeseca. Koja ne ostane steone poslje bika se vodi drito na klaonicu. Kad se poetele same se tele nitko ne pomaze. Tele farmera ne zanima i sva se teladi kupe odma po telivu i hrane 7 dana. Nakon 7 dana, teladi se prodaju za 25 Eura ili tvornici hrane za macke ili dalje za tova ali nisu dobra koa nasa; mislim na tov. Ja govorim o juznom otoku ali ovo je velika zemlja drugi djelovi ne rado isto. U nekim stvarima smo mi bolji od njih. Moram vidjeti neki slika pa cu staviti da vidite kako to izgleda na izlozbi ovdje. Neke stvari su im dobre a neke lose.
Objasnit cu vam vise kad uhvatim vremena.
pozdrav
Na primjer ako je dobra ne mljeko a ima slabe papke i podlozna je mastitis, onda gledas katalog i dajes sjeme bika koji je transmiter za papke i vime a da odrzava proizvodnju mljeka na velikom nivou. I pravis take kombiancije. Za test jednog bika se potrosi od 200 000 do 500 000 u Njemackoj ili Nizozmeskoj ili Svici i svi oni koji odpadaju na procjeni se prodaju vama. Sto znaci ako hoces da imas dobre junice, odgajaj ih od sjemena iz
uvoza. Trece, svi dansnji bikovi su krupni i zato to bi bilo dobro jedne godine godine odmoriti kravu od velike teladi. Problem sa kravom da ostane steona se rjesava ovako ovdje. Sve krave se tele od 7-9mjesece. Onda veterinar obilazi farme i osmjenjava sto ne ostane steono dovodi se bik i on bude sa stadom oko 2 mjeseca. Koja ne ostane steone poslje bika se vodi drito na klaonicu. Kad se poetele same se tele nitko ne pomaze. Tele farmera ne zanima i sva se teladi kupe odma po telivu i hrane 7 dana. Nakon 7 dana, teladi se prodaju za 25 Eura ili tvornici hrane za macke ili dalje za tova ali nisu dobra koa nasa; mislim na tov. Ja govorim o juznom otoku ali ovo je velika zemlja drugi djelovi ne rado isto. U nekim stvarima smo mi bolji od njih. Moram vidjeti neki slika pa cu staviti da vidite kako to izgleda na izlozbi ovdje. Neke stvari su im dobre a neke lose.
Objasnit cu vam vise kad uhvatim vremena.
pozdrav
0
kiwi:imaš veterinarsku medicinu diplomiranu? inače,dobrodošao na forum!

abrkili- Broj postova: 1389
God: 24
Zanimanje: student veterinarske medicine
Registriran: 14.03.2008
12

Hvala, na dobrodoslici. Ne nemam vetrinu vec imam zavrsenu medicinu i po skoli sam doktor. Kad sam dosao ovdje nisam imao radnog iskustva pa sam odlucio da upisem biokemiju sto je bilo lako jer su mi priznali sve ispite. Biokemiju sa makorom biotehnologije i genetike na Lincoln univerzitet koji je poznat po genetskom kloniranju, ona prva klonirana ovca Doli je sa Linclona. Tu sam radio na dipomski kod bolesti mozga kod ovce Baten bolest koja postoji kod ljudi i odatle jedan dio mog znanja o stoci i dolazi. Onda je molekularna bilogija i genetika bila moja direkcija za vrijeme magistarskog (vidi: [You must be registered and logged in to see this link.] a doktorska teza je prirodni antibiotici (vidi:[You must be registered and logged in to see this link.] Da se vratim tvom pitanju, da imam Diplomu Medicinsku za ljecnika opce prakse i vise znam od normalnog veterinara jer imam magistarski i sad zavrsavam za doktora u prirodnim znanostimea sa odsjekom Molekularne Biologije i Genetike. I nastojim da se odrzim u fahu sa fokusom na zoonoze, bolesti kod zvotinja koje se prenose na ljude.
Ppoznajem neke experte u oblasti ishrane, genetike i mamagementa u oblasti stocarske proizvodje sa vise instituta iz USA i Novog Zelandu koji odredjuju planove za poljeprivrednu proizvodnju. Bivsi i sadasnji menager za Istocnu Evropu za Holland Genetics iz Nizosemke me znaju i imali smo plan da otvorimo office u Banja Luci i baza je trebala biti farma crevong Holsteina u Aleksandrovcu kod Banja Luke i u vlasnitsvu je Katolickog Caritasa. Medjutim taksa ne svaku uvezeno sjeme je tolika da ovi Holland geneticsa su odustali sa planom. Problem nije bio sa centralnom vlascu vec sa idiotima veterinarski lobi iz Banja Luke koje uvoze smece koje je jeftino. Prodaju sjeme koje nema nikakovg testa. U Hravtskoj koliko sam vidio je nesto bolje i ide na bolje. Holland Genetics prodaje sjeme normalno u Hrvatskoj i uvoze se kvalitetno sjeme skoro sam vidio da imaju sjeme bika Simentalca Improver sto je pravi biznis.
Ppoznajem neke experte u oblasti ishrane, genetike i mamagementa u oblasti stocarske proizvodje sa vise instituta iz USA i Novog Zelandu koji odredjuju planove za poljeprivrednu proizvodnju. Bivsi i sadasnji menager za Istocnu Evropu za Holland Genetics iz Nizosemke me znaju i imali smo plan da otvorimo office u Banja Luci i baza je trebala biti farma crevong Holsteina u Aleksandrovcu kod Banja Luke i u vlasnitsvu je Katolickog Caritasa. Medjutim taksa ne svaku uvezeno sjeme je tolika da ovi Holland geneticsa su odustali sa planom. Problem nije bio sa centralnom vlascu vec sa idiotima veterinarski lobi iz Banja Luke koje uvoze smece koje je jeftino. Prodaju sjeme koje nema nikakovg testa. U Hravtskoj koliko sam vidio je nesto bolje i ide na bolje. Holland Genetics prodaje sjeme normalno u Hrvatskoj i uvoze se kvalitetno sjeme skoro sam vidio da imaju sjeme bika Simentalca Improver sto je pravi biznis.
0
frizijke su holstein jel je???

bečarina987- Broj postova: 492
God: 14
Registriran: 23.11.2011
9
→→→: VIŠE
da... samo što se u prekomorskim zemljama taj naziv koristi više nego holštajn