Proizvodnja sira na obiteljskim gospodarstvima

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Proizvodnja sira na obiteljskim gospodarstvima

Postaj by brundalo on 12/11/2008, 00:00

Evo kako se ja bavin sirarstvom otvaran ovu temu da se jave svi koji zele da razminimo iskustva i probleme koji se pri tome javljaju, a konacno i pokoji dobar recept.

brundalo

Broj postova: 448
God: 53
Registriran: 19.03.2008
Like 0

[Vrh] Go down

Re: Proizvodnja sira na obiteljskim gospodarstvima

Postaj by O.P.G.KOVAČ on 13/11/2008, 14:33

Moja obitelj se bavila proizvodnjom autohtonog Livanjskog ovčijeg sira još od 1955.God ,Pa sve do početka rata 1992,God.Kad sve to prestaje jer je rat učinio svoje .Sijećam se kao dijete ,Sa ocem sam vozio sir i na zadarsku tržnicu Gdije bi prodaja svaki put bila uspiješna .Samu recepturu proizvodnje su u ove krajeve donijeli franjevci iz jedne Francuske pokrajine .Da bi u vrijeme vladavine Austrougarske ovim krajem potaknuta masovna proizvodnja tog sira .

O.P.G.KOVAČ

Broj postova: 991
God: 39
Registriran: 04.10.2008
Like 13

[Vrh] Go down

Postaj by paor on 13/11/2008, 17:22

ne bavimo se proizvodnjom sira za tržište, ali za po doma:

1. Super suhi i tvrdi sir. Ja ga zovem ribanac, a karakteristikama bi bio ekvivalent paramezanu. Isključivo se koristi za sitno naribati na tijesteninu. Prilično slanog je okusa i vrlo je popularan među onim koji nemaju krave (vole ga dobiti) Suspect

2. Svježi sir. Obožavam ga pomiješanog sa kajmakom, ali nije kao nekad da ga imamo svakodnevno i do volje. Kontrole na sabirnim mjestima i samoj mljekari su rigorozne i opipljive tako da nam se više isplati kupiti vrhnje (sa kojim se troši taj sir). Globalizacija. Surprised Čest je sastojak domaćih štrudli pa i slatkih kolača.

3.Polutvrdi sir od kuhanog mlijeka. Sir koji pravimo kad su malo svečanije prilike: svetac, svatovi, kirbaj, rođendani, pokloni... Prilično specifičan sir iako je vrlo jednostavan za spraviti - ne može se pronaći sličan po dućanima. Proizvod koji bi imao prođu na tržištu, naravno uz adekvatnu pripremu svega... Prošlog ljeta sam imao francuze (iz jedne međunarodne organizacije) za goste na jedan dan. Tušili su se hvaleći i jedući sir (uz kulin scratch ).

------------------
O tim sirevima bih mogao još podosta, a sad ću samo dodati da nema boljeg slavonskog specijaliteta od slanine s bijelim lukom ili kulina sa sirom. I sve to proterati sa rakijom od bijelih šljiva...
barbecue muuu

paor
Admin
Admin

Broj postova: 3037
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
Like 41

→→→: VIŠE

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ http://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Postaj by brundalo on 13/11/2008, 18:25

Lipo lipo vidin da ima zainteresiranih.
Nego OPG KOVAC jesi li zna da se Livanjski i Silbenski sir prave skoro po istoj recepturi. Jedino sta mi nemamo krava - ovdi naime krave nemaju sta jest

brundalo

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ on 13/11/2008, 19:13

Brundalo nisam znao da se rade po sličnoj recepturi ,Nesumnjam da je i kvalitet vašeg sira isto tako dobar .Kod nas se rade tvrdi masni sirevi od samog ovčijeg mljeka ,Ovčijeg i kravljeg u omjeru 2:1. U zadnje vrijeme intezivno razmišljam o ponovnom pokretanju proizvodnje sira samo što onda moram odustati od komercijalne proizvodnje mlijeka i vratiti se tradicijonalnoj hranidbi krava pa i samoj domaćoj pasmini krava koje nedaju puno mlijeka . Reci mi u kakvim uvjetima dozrijevaju sirevi poslije solare kod vas .Aovo sto paor kaže pod stavkom 1. upravo tako moji su ga podijelili koliko su ga i prodali

O.P.G.KOVAČ

Like 13

[Vrh] Go down

Postaj by brundalo on 13/11/2008, 19:57

Temperatura zrenja 16 oC
Relativna vlaga 70-80% najbolje 75%.
Receptura je slicna. Neki Ondruska ceh koji je radija tamo u vas sir, je pocetkom stoljeca dosa utemeljit mlikaru i ovdi ( bili smo jaci i od Pazana) ali je depopulacija ucinila svoje................

brundalo

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ on 13/11/2008, 20:01

Predpostavljam da sad slijedi brendiranje . Very Happy

O.P.G.KOVAČ

Like 13

[Vrh] Go down

Postaj by brundalo on 13/11/2008, 21:14

A tribalo bi ali..... znas i sam sta me snaslo. Brendiranje nece bar jos 2 godine. Jedan od razloga je sta ministarstvo jos nije priznalo silbensku ovcu kao autohtonu pasminu nego je vodi kao dalmatinsku pramenku a nje ima ka blata i razlika sa mojom je nebo-zemlja.

brundalo

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan on 14/11/2008, 08:24

Sad cu ja mozda bubnuti Smile jeste probali u sir dodavati npr. ljesnjake, orahe?

Smiljan

Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
Like 2

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ on 14/11/2008, 08:54

Smiljane nisi ništa bubnuo nego je to pun pogodak kako danas stoje stvari traže se razni sirevi sa raznim dodatcima od ljekovitog bilja pa sve do raznih sastojaka ,ideja za pet ,ja sam razmišljo pokušat radit sir sa jednom vrstom jestive trave koja se kod nas zove ljutika stručni latinski naziv neznam ,u svakom slučaju smiljane ideja za pet. bounce bounce bounce

O.P.G.KOVAČ

Like 13

[Vrh] Go down

Postaj by paor on 14/11/2008, 09:00

ne,
s obzirom koliko sam vidio po dućanima, toga i nema baš u ponudi...

paor
Admin
Admin

Like 41

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ http://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan on 14/11/2008, 09:13

paor je napisao/la:ne,
s obzirom koliko sam vidio po dućanima, toga i nema baš u ponudi...

Ima ima Smile ima sireva sa raznim dodacima. Svojedobno sam u Billi naso sir sa orasima, nesto slicno kao nas svjezi, bijeli, sa komadicima oraha, a posto sam se poceo zabavljati ljesnjacima, a puno ljudi kod mene radi kravlji i ovcji sir pa naglas razmisljam .... Wink.

Smiljan

Like 2

[Vrh] Go down

Postaj by paor on 14/11/2008, 09:25

e vidiš, mene bi više zanimali orasi kao dodatak... Very Happy

paor
Admin
Admin

Like 41

[Vrh] Go down

Postaj by jd4755 on 14/11/2008, 09:31

Nisu ni orasi što su nekad bili.

jd4755

Broj postova: 1452
Zanimanje: poljoprivreda-ratarstvo
Registriran: 10.03.2008
Like 10

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan on 14/11/2008, 09:39

paor je napisao/la:e vidiš, mene bi više zanimali orasi kao dodatak... Very Happy

Ali sa medom Wink I mene Wink

jd4755 je napisao/la:Nisu ni orasi što su nekad bili.

Ja bih ipak rekao da nije stvar kvalitete oraha nego, da prostis Wink nasih godina Smile

Smiljan

Like 2

[Vrh] Go down

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics