Orasi by flackmaster

Stranica 4 / 4. Previous  1, 2, 3, 4

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: Orasi by flackmaster

Postaj by paor on 19/1/2010, 21:00

@majdo10

tebi je upala šaka u med...imaš nasad oraha u funkciji i preostaje ti samo da naoštriš kosu za proljeće i mirno čekaš jesen...u međuvremenu traži kupca, čitaj literaturu i traži posao (kao što ti je kobac rekao)...štogod da kapne nakon prodaje, biti će dobro i sigurno više od ulaganja koje ćeš imati ove godine

paor
Admin
Admin

Broj postova: 2834
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
Like 36

→→→: VIŠE

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/

[Vrh] Go down

Postaj by majdo10 on 19/1/2010, 21:10

kako ču urediti taj vočnjak da li moram kopati oko stabala pokupiti staro lišće i što sve ne najlakše je upalit kosu i pokosit ljudi ne znam ništa.
p.s. imam strašnu volju i vremena koliko treba.

majdo10

Broj postova: 5
Registriran: 17.01.2010
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by paor on 19/1/2010, 21:36

...za početak bi trebao reći što ti to znači "...u lošem stanju..."

da li imaš ikakvog saznanja o dosadašnjem urodu, postoje sorte oraha sađene za drvnu masu koje slabo rode

sad je pravo vrijeme da se krene barem sa nabavkom, ako ne već i sa zaštitom ako postoji potreba

vjerujem da bi za parsto kuna dobio nekog iskusnog u jednu vizitaciju i mišljenje, to bih ti dapače, savjetovao kao prvi korak i trošak

internet kaže ovo:
1. Odrezati ili otpiliti sve polomljene, osušene ili oštećene grane tako da rez bude 20-30 cm u zdravo
2. Odstraniti guste, primarna grane iz sredine krošnje i na razmak 70-90 cm. Odstraniti onu granu koja smeta i ranjava drugu granu.
3. Odrezati konkurentne grane (vodopije) u ljetnoj rezidbi osim u slučaju kada će se koristiti kao produljnica
4. Produljnice grana, kao kod većine voćaka, se ne skraćuju nego se ostavljaju jednostruko na vanjsku granu (kao žice na okrenutom kišobranu)
5. Sve rane obvezno premazati voćarskim voskom.

budi strpljiv, na ovom forumu ima nekoliko voćara i možda ti oni daju par općenitih savjeta u vezi tehnologije održavanja

paor
Admin
Admin

Broj postova: 2834
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
Like 36

→→→: VIŠE

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/

[Vrh] Go down

Postaj by majdo10 on 20/1/2010, 09:30

nemam nikakvih saznanja deda mi je rekao da je znao imati po stodvadeset vreča oraha u ljusci.
orasi su sađeni za plod mislim da ima dvije vrste nekakvi čačanski i drugu vrstu ne znam.
drvo nije za industriju jer sam zvao nekakve što imaju pilanu pa kažu da su orasi niski.
ostaje mi samo da probam ubrat što više ploda

majdo10

Broj postova: 5
Registriran: 17.01.2010
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by ciciripi on 20/1/2010, 14:54

onda kreni odmah sa uređenjem najprije grana koje su popucale,iskidane ili osušene.
Zatim oprskaj plavim sredstvom i čekaj prolječe a onda kosi daj snage u svojim rukama ili još lakše imaš raznih herbiciba protiv korova jer je to stari nasad pa se ne moraš sikirati oko bojazna za stabla.
Ili još bolje u prolječe to sve lijepo potanjuraj pa ostavi fino travu i kosi je malčerom i sakupljaj plodove na jesen...Samo u svom poslu UŽIVAJ :P

ciciripi

Broj postova: 56
Registriran: 18.03.2009
Like 0

[Vrh] Go down

Stranica 4 / 4. Previous  1, 2, 3, 4

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics