Zakon o poljoprivrednom zemljištu 5 5 1

Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Stranica 2 / 17. Previous  1, 2, 3 ... 9 ... 17  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Postaj by paor on uto 21 lis - 22:07

Fidelito...koliko sam nabrzinu vidio, nema nijednog članka prijedloga koji govori o nekim limitima u površini

paor
Admin
Admin

Broj postova: 3047
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
Like 41

→→→: VIŠE

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ http://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Postaj by brundalo on uto 21 lis - 22:10

Ajde paore objavi to u pdf formatu pa da se svi ukljucimo u temu i da neke stavove ujednacimo i onda da pucamo prema saboru i nasim zastupnicima bez obzira iz koje su stranke... Wink

brundalo

Broj postova: 448
God: 53
Registriran: 19.03.2008
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on sri 22 lis - 6:01

Paore, članak 40, zadnji stavci, govore o tome da jedinice lokalne samouprave određuju količinu zemljišta koja se može dati u zakup. Kod mene su bili natječaji za otkup koji su bili limitirani na 50 Ha i načelnik općine mi je rekao da im je to propisalo ministarstvo/država (?). Bit zakona mora biti u tome da se zaštiti postojeća ulaganja kapitala u strojeve, opremu i zemljište jer u protivnom nemaju smisla ta ulaganja u proteklom razdoblju (ostaju nam rate kredita i strojevi koje ćemo gledati parkirane), kao ni poticaji koje smo (ako smo) ostvarili. Po toj logici država mi je dala poticaj za na primjer novi trakotr, koji mi sada ne treba, pa ću ga ja prodati, a nekome drugom će trebati traktor za obradu te zemlje, pa će si on kupiti novi i uredno zatražiti poticaje. Koji je smisao takvog bacanja novca, kojeg nema dovoljno ni u našim džepovima, a bogami ni u našoj zajedničkoj blagajni (državnom proračunu). A da ne govorimo o onih 70-80 % novaca koje moramo mi dati iz naših džepova za te iste strojeve... ... koji bi mi mogli jednostavno više ne trebati. Mislim da u ovo vrijeme posvemašnje krize (i poljoprivredna i svjetske financijske) takvo ponašanje nije gospodarsko ni primjereno. To bi trebali biti argumenti sa kojima bi išli dalje, a volio bi da mi netko unaprijed kaže kada i gdje će se održati tribina, pa da mogu doći na nju, a ne da čitam u novinava da se tribina održala tu i tu, a nikog od nas seljaka nisu pozvali.

Fidelito

Broj postova: 2694
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
Like 26

[Vrh] Go down

Postaj by kreso on sri 22 lis - 8:03

i kod mene je za desetogodišnji zakup maximalno 50ha a što se tiće natječaja bože-sačuvaj ...namještaljka samo takva Evil or Very Mad

kreso

Broj postova: 1999
God: 31
Zanimanje: poljoprivrednik-radnik
Like 24

[Vrh] Go down

Postaj by roko on sri 22 lis - 8:58

dat ću si truda pa ću pročitati, ode na polje lijepo je vrijeme

roko

Broj postova: 1354
God: 29
Like 6

http://www.lavanda-racic.hr

[Vrh] Go down

Postaj by paor on sri 22 lis - 9:12

NACRT PRIJEDLOGA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU - web site

NACRT PRIJEDLOGA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU - pdf

paor
Admin
Admin

Broj postova: 3047
Zanimanje: poljoprivrednik
Like 41

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ http://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan on sri 22 lis - 10:33

Ova prica sa limitom koji definira lokalna zajednica je stvar postavljena naglavacke. Drzava nema petlje reci "limit je za tu i tu proizvodnju toliko i toliko" jer to vjerojatno nije bas popularna mjera u drustvu koje se nominalno ne naziva komunistickom vec takvu odluku prepusta lokalnim serifima i njihovim pomocnicima. Po meni, potpuno krivi pristup. U takvom sustavu nece se znati tko pije tko placa.
Drzava moguce moze prepustiti odluku o limitu gradovima i opcinama, ali mora definirati kriterije po kojima se taj limit odredjuje. Takodjer, svaki takav limit koji bi i odredila lokalna zajednica mora od slucaja do slucaja biti donesen u suglasnosti sa Agencijom koja mora voditi evidenciju o zemlji, tako da bi se na jednom mjestu moglo znati kakvi su limiti gdje i za koji slucaj definirani (ako se vec i govori o mogucnosti limita. Ne treba zaboraviti da je pravna osoba jednako i jedan obiteljski d.o.o. i neki veeeeeliki d.d.).
Jasno je da npr. 50Ha za nekoga tko se bavi vocarstvom ima sasvim drugu tezinu nego nekome tko se bavi ratarstvom. Isto tako, nije isto 50Ha u Lici ili Zagorju i 50Ha u Slavoniji, niti je isto 50 Ha vise za neko Zito ili Agrokor ili za nekog tko ima jace obiteljsko gospodarstvo sa 100Ha.

A i dalje mi nije jasno kako misle rijesiti problem zemlje koja ima nedefinirano vlasnistvo (mrtvi ljudi, zajednice). Po meni drzava treba izdvojiti novce i subvencionirati rjesavanja stanja u gruntovnici. Klasican sistem mrkve i batine: pomazem ti da rijesis vlasnistvo, a ako ne zelis opalim te kaznom. Ne moze samo kazna rjesavati stvari. O tome u prijedlogu zakona ni rijeci.

Smiljan

Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
Like 2

[Vrh] Go down

Postaj by Flackmaster on sri 22 lis - 20:06

Da pa kak če to regulirat, onaj koj mešetari s zemljom če nešto malo zasijat i bavi se poljoprivredom.

Očito je da su poviše love ztrošili na okrupnjavanje iz proračuna ili su ljudi između sebe u obitelji prodavali zemlju pa tako muzli ovu predivnu nam državu. Ima tu raznih rupa u zakonu.

Npr. kako spriječiti muljaže oko zemlje prilikom kupnje kroz kredit sa daljnom sadnjom vočnjaka ili vinograda i povratom poticaja. Ako uvedu klauzulu da se kod sklapanja kupoprodajnog ugovora kod javnog bilježnika pokaže koliko se prodavatelju isplatilo na ruke, jer se u kupoprodajnom ugovoru može navest da si nešto platio 100000 kuna a platio si možda 65000 kuna tako da ti od kredita od 100000 kuna ostane još 35000 u đepu pa povrat kapitalnih i vratiš kredu.

To nisam imao slučaja čuti samo jednom negu u više navrata.

Kod Vas u slavoniji u baranji je problem da je puno državne zemlje a to je jakooo velik problem jer tu je u igri politika a gdje je politika u igri nema granica zdravom razumu.

Kod nas ljudi masovno odkupljuju zemlju pa tako i ja sada kroz zimske dane krečem u lava na još 2 hektara pa da zasadim opet orahe sve to kroz kredu i sa povratom poticaja i kapitalnih ispada da moram još dodat nešto love i zatvorim kredit odmah druge godine kad sjedni kapitalna i poticaj

Eto ja sam svoje mišljenje uvrstio ali tu debate nema da je monopol oko zemljišta u posjedu države največi a vode igru agrokor drugi.

Flackmaster

Broj postova: 418
God: 34
Lokacija: Lovrečan CITY VŽ Županija malo desno prema lepoglavi
Zanimanje: Zaštitar( znači nema zajebancije sa mnom)
Registriran: 18.04.2008
Like 0

http://www.oglasnik.hr

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir on čet 23 lis - 7:53

Dečki, kak to ide s povratom kod kupovine zemljišta? Pokušavam malo okrupniti naš posjed, te se spremam kupiti cca 1 ral od 3 vlasnika (nema više) da spojim moje dvije parcele.
Mogu li i na koji način tražiti povrat KU? U upisniku smo, nismo u sustavu PDV-a, nemamo registriran OPG.

Zvonimir

Broj postova: 2184
Registriran: 14.03.2008
Like 5

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan on čet 23 lis - 10:56

Zvonimi® je napisao/la:Dečki, kak to ide s povratom kod kupovine zemljišta? Pokušavam malo okrupniti naš posjed, te se spremam kupiti cca 1 ral od 3 vlasnika (nema više) da spojim moje dvije parcele.
Mogu li i na koji način tražiti povrat KU? U upisniku smo, nismo u sustavu PDV-a, nemamo registriran OPG.

Povrat kapitalnih za zemlju ti ide istim sistemom (oliti po istom pravilniku) kao i povrat kapitalnih za bilo koji stroj (40% bez poreza).

Flackmaster je napisao/la:....cut....

Npr. kako spriječiti muljaže oko zemlje prilikom kupnje kroz kredit sa daljnom sadnjom vočnjaka ili vinograda i povratom poticaja. Ako uvedu klauzulu da se kod sklapanja kupoprodajnog ugovora kod javnog bilježnika pokaže koliko se prodavatelju isplatilo na ruke, jer se u kupoprodajnom ugovoru može navest da si nešto platio 100000 kuna a platio si možda 65000 kuna tako da ti od kredita od 100000 kuna ostane još 35000 u đepu pa povrat kapitalnih i vratiš kredu.

To nisam imao slučaja čuti samo jednom negu u više navrata.
...cut....

Nemoguca misija, ovo podebljano. Biljeznik samo ovjerava da je ta i ta osoba potpisala dokumnt. Biljeznik ne ulazi u sadrzaj dokumenta.
Tu se vec zadire u cjelokupnu poreznu, pravosudnu i sto ti ga ja znam koju reformu sto je ovoga trena nemoguce provesti.

Smiljan

Like 2

[Vrh] Go down

Postaj by Flackmaster on čet 23 lis - 12:17

Zato Vam kažem da tu prostora za manipulaciju ima i uvjek če biti.
Jer rupe u zakonu uvjek postoje a blago onima koji ih skuže.
lol!

Zadnja promjena: Flackmaster; čet 23 lis - 12:19; ukupno mijenjano 2 put/a.

Flackmaster

Broj postova: 418
God: 34
Lokacija: Lovrečan CITY VŽ Županija malo desno prema lepoglavi
Zanimanje: Zaštitar( znači nema zajebancije sa mnom)
Registriran: 18.04.2008
Like 0

http://www.oglasnik.hr

[Vrh] Go down

Postaj by roko on čet 23 lis - 14:50

tko tu koga.... bio mi jučer inspektor za lovstvo i tako sjedili mi i čekali ručak, te se dotaknemo teme porez na zemlju.... ja pitam hoće li biti šta od toga i kada, inspektor kaže da su dobili dopise i da kreće u realizaciju (datum nezna)... a jedan od prisutnih mi odgovori (poznanik jednog od ministara) da je plan da to sve zaživi 1.01.2009.godine

mislim da će to biti kao LIPANJ Very Happy Very Happy

roko

Like 6

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan on čet 23 lis - 14:59

Laughing dobili dopise lollol ovi u ministarstvu su majstori da napisu interni dopis koji nitko ziv ne razumije. Valjda imaju i tecajeve gdje se uci kako napisati dopis kojim se nista ne kaze lollol lollol

Smiljan

Like 2

[Vrh] Go down

Postaj by roko on čet 23 lis - 15:42

bla a šta drugo reći? tko tu pije a tko plaća? crazy

roko

Like 6

[Vrh] Go down

Postaj by Thor on čet 23 lis - 17:22

kreso je napisao/la:i kod mene je za desetogodišnji zakup maximalno 50ha a što se tiće natječaja bože-sačuvaj ...namještaljka samo takva Evil or Very Mad

Hrvatska realnost Mad

Thor

Broj postova: 548
Registriran: 13.08.2008
Like 0

[Vrh] Go down

Stranica 2 / 17. Previous  1, 2, 3 ... 9 ... 17  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics