Ostalo vezano za ljekovito bilje

Stranica 2 / 2. Previous  1, 2

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: Ostalo vezano za ljekovito bilje

Postaj by Korisnik on pon 30 svi 2011 - 11:15

Ja sam pohađao tečaj u Samoboru. Uvjeti upisa su završena neka srednja škola i upisuje se u radnu. Kako je to bilo negdje prije 5 ili 7 godina (prve generacije), ne znam kako je danas. Uglavnom se jako puno nauči. Nije škola tipa svima diplome na lijepe oči. Predaju redovni profesori poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu, praksa je za istinu, a fiziologija i sistematika bilja se nauči jer druge nema. Latinski ti postane jezik za komunikaciju. Uzgoj i prerada ljekovitog i aromatičnog bilja dobiju svoju pravu dimenziju i po meni je tečaj (škola) obvezna za sve koji se žele baviti uzgojem i preradom ljekovitog i aromatičnog bilja. Previše je u bilju aktivnih tvari i sastojaka (pa i otrovnih), da bi se to moglo raditi otprilike ili površno, što je na predavanjima i jasno istaknuto. Moje je mišljenje da netko tko misli nešto ozbiljno raditi s ljekovitim i aromatičnim biljem, mora proći tu školu. Tko je samo hobist, nije mu nužno potrebna ali se nek drži samo onog u što je upućen, jer škola i nije baš jeftina. U ono vrijeme cca 7.500,00 kn. Ima još pozitivnih stvari u ovakvom školovanju, no da ja ne pišem ko da su me platili, raspitajte se sami pri učilištu Samobor. Koliko znam, to je najjača škola za taj tip poljoprivrednog obrazovanja u Hrvatskoj. Neki je kopiraju u zadnje vrijeme no neuspješno. Predavači su bitan faktor znanja, a tu im nema ravnih (profesori kao Kolak, Šatović, Pliestić ipak nešto znaće).

Korisnik

Broj postova: 32
Registriran: 19.04.2011
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by zetor7 on pon 30 svi 2011 - 13:25

Počinje ti predbilježba u POU Samobor, predavanja kreću u 10.mj i traju do proljeća, a u proljeće se ide na teren jednom tjedno.
Cijena otprilike 4000 kn.

zetor7

Broj postova: 36
Registriran: 20.04.2011
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by tratinčica on uto 31 svi 2011 - 7:43

Hvala dečki, rado bi u tu školu, ali ne bum stigla vremenski to odraditi, radim svaki dan do 16 i 30, i onda sve ostalo. Možda za koju godinicu, ako se uvjeti promjene. Pitala sam jer si pomalo sama za vlastite potrebe skupljam bilje, učim uglavnom sa net-a, a znamo da svi ljudi svašta pišu, pa sam mislila da možda netko organizira kakav vikend tečaj da se nešto nauči.

Ove vaše informacije su jako korisne i nastojati ću, jer me tematika interesira kad i ako bum mogla i to završiti.

Hvala.

tratinčica

Broj postova: 184
Registriran: 30.07.2010
Like 11

[Vrh] Go down

Postaj by Korisnik on sri 21 pro 2011 - 11:15

EU: danas stupila na snagu zabrana prodaje ljekovitog bilja i čajeva

advance.hr vrijeme objave: Subota - 30. Travanj 2011 | 21:50

Uz ljekovito bilje, vitamini, minerali, dodaci prehrani, tradicionalni prirodni lijekovi, uglavnom sva sredstva alternativne medicine i prirodnog liječenja, morat će osigurati certifikat koji će trebati biti vidljivo istaknut na ambalaži.

Da bi se došlo do certifikata trebat će nekoliko godina kontrole i znanstvenog istraživanja. Istraživanje za svaki pojedini proizvod stoji oko 100 000 eura.

Zakon o hrani, tzv. Direktivu 2004/24/EC potpisalo je 120 zemalja svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Iz Zelene liste pribojavaju se da će se u Hrvatskoj odluka o zabrani donijeti po hitnom postupku što će biti pogubno za male proizvođače biljnih preparata, koji neće moći plaćati istraživanje da bi dobili certifikat.

"Ovo je udarac na alternativnu medicinu i ustupak farmaceutskim kompanijama koje ulažu milijune u sintetičke lijekove. To znači kraj travara i medara. Budući da je Hrvatska odavno uvrstila Codex alimentarius u svoju pravnu regulativu, može se očekivati da će se brzo donijeti propis u skladu s Direktivom 2004/24/EC, koja oduzima pravo na alternativno liječenje.
To je ideja farmaceutskih multikompanija koje žele uništiti konkurenciju ." izjavila je Vlasta Toth, supredsjednica Zelene liste za jutarnji.hr

izvor(i): Jutarnji List | zagrebancija.com

Korisnik

Broj postova: 32
Registriran: 19.04.2011
Like 0

[Vrh] Go down

dali to vrijedi i za opg, obrte i poduzeća koja se ljekovitim biljem bave duži niz godina, odnosno imaju pregledane proizvode od strane ministarstva zdravstva RH?

Postaj by tzb on sri 8 vel 2012 - 18:16

Korisnik je napisao/la:EU: danas stupila na snagu zabrana prodaje ljekovitog bilja i čajeva

advance.hr vrijeme objave: Subota - 30. Travanj 2011 | 21:50

Uz ljekovito bilje, vitamini, minerali, dodaci prehrani, tradicionalni prirodni lijekovi, uglavnom sva sredstva alternativne medicine i prirodnog liječenja, morat će osigurati certifikat koji će trebati biti vidljivo istaknut na ambalaži.

Da bi se došlo do certifikata trebat će nekoliko godina kontrole i znanstvenog istraživanja. Istraživanje za svaki pojedini proizvod stoji oko 100 000 eura.

Zakon o hrani, tzv. Direktivu 2004/24/EC potpisalo je 120 zemalja svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Iz Zelene liste pribojavaju se da će se u Hrvatskoj odluka o zabrani donijeti po hitnom postupku što će biti pogubno za male proizvođače biljnih preparata, koji neće moći plaćati istraživanje da bi dobili certifikat.

"Ovo je udarac na alternativnu medicinu i ustupak farmaceutskim kompanijama koje ulažu milijune u sintetičke lijekove. To znači kraj travara i medara. Budući da je Hrvatska odavno uvrstila Codex alimentarius u svoju pravnu regulativu, može se očekivati da će se brzo donijeti propis u skladu s Direktivom 2004/24/EC, koja oduzima pravo na alternativno liječenje.
To je ideja farmaceutskih multikompanija koje žele uništiti konkurenciju ." izjavila je Vlasta Toth, supredsjednica Zelene liste za jutarnji.hr

izvor(i): Jutarnji List | zagrebancija.com

tzb

Broj postova: 6
Registriran: 08.02.2012
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by bpazanin on čet 9 vel 2012 - 15:18

da li netko zna gdje mogu dobiti suhe trave:
-majčina dušica
-hajdučka trava
-kopriva