Crni sljez

Stranica 2 / 3. Previous  1, 2, 3  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: Crni sljez

Postaj by cola on 19/11/2008, 23:14

a sta se korjena tice? koliko je tu posla? Moze li se to nakon druge godine vadit uz pomoć neke mehanizacije?

palo mi na pamet zasadit vecu kolicinu od 100 m2, prve dvije godine brat koliko mozes, a nakon dvije godine izvadit korijen s cile povrsine.

cini li van se to kao losa ideja?

cola

Broj postova: 6
God: 30
Registriran: 18.11.2008
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Gost on 20/11/2008, 11:56

Korjen hm jer uglavnom ručno vađenje i kompletna daljnja obrada.Za strojno vađenje je je još uvjek nazovimo nemoguče.Razlog jer korjen uglavnom ide svakako jedan veči drugi manji,raznoraznih oblika i veličine,itd.Znači kada si ga uspio izvaditi sljedi uglavnom pranje jer neznam čime ga je lakše očistiti od ostatka zemlje tu ga morašmalo i posušiti da nebude mokar.Zatim guljenje i rezanje na kockice veličine cca 1x1cm suhe.Znači sve ovo navedeno ide ručni rad.Još jedan dokaz da je praktiči svaka malo veča površina od navedenih 100m2 malo ,, teža,, za berbu

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Crni sljez

Postaj by svlr on 20/3/2009, 08:50

zvona je napisao/la:Korjen hm jer uglavnom ručno vađenje i kompletna daljnja obrada.Za strojno vađenje je je još uvjek nazovimo nemoguče.Razlog jer korjen uglavnom ide svakako jedan veči drugi manji,raznoraznih oblika i veličine,itd.Znači kada si ga uspio izvaditi sljedi uglavnom pranje jer neznam čime ga je lakše očistiti od ostatka zemlje tu ga morašmalo i posušiti da nebude mokar.Zatim guljenje i rezanje na kockice veličine cca 1x1cm suhe.Znači sve ovo navedeno ide ručni rad.Još jedan dokaz da je praktiči svaka malo veča površina od navedenih 100m2 malo ,, teža,, za berbu

Ispravak! Crni sljez je jednogodišnja biljka i korijen se vadi na jesen , opere i osuši. Gore opisani postupak odnosi se na bijeli
sljez. Višegodišnja biljka, i nakon vađenja korijena potrebno ga je oguliti i narezati na štangice ili kockice (razlika u cijeni).

svlr

Broj postova: 22
Registriran: 19.03.2009
Like 0

http://www.ljekovito-bile.com.hr

[Vrh] Go down

Postaj by Gost on 20/3/2009, 21:00

svlr je napisao/la:
zvona je napisao/la:Korjen hm jer uglavnom ručno vađenje i kompletna daljnja obrada.Za strojno vađenje je je još uvjek nazovimo nemoguče.Razlog jer korjen uglavnom ide svakako jedan veči drugi manji,raznoraznih oblika i veličine,itd.Znači kada si ga uspio izvaditi sljedi uglavnom pranje jer neznam čime ga je lakše očistiti od ostatka zemlje tu ga morašmalo i posušiti da nebude mokar.Zatim guljenje i rezanje na kockice veličine cca 1x1cm suhe.Znači sve ovo navedeno ide ručni rad.Još jedan dokaz da je praktiči svaka malo veča površina od navedenih 100m2 malo ,, teža,, za berbu

Ispravak! Crni sljez je jednogodišnja biljka i korijen se vadi na jesen , opere i osuši. Gore opisani postupak odnosi se na bijeli
sljez. Višegodišnja biljka, i nakon vađenja korijena potrebno ga je oguliti i narezati na štangice ili kockice (razlika u cijeni).

svlr meni je objašnjeno a i vidljivo u praksi da na površini gdje je bio crni sljez a ostao korijen on nastavlja da raste iz korjena tako da je on ipak višegodišnja

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by svlr on 21/3/2009, 06:51

crni sljez nije nikako isplativo ostaviti kao višegodišnju biljku.
velika večina korijena prijeko zime propada (istrune) a isto se dogodi ako je
kišna godina, pa u jesen prilikom vađenja vrlo veliki postotak trulog korijena.
pojedini primjerci prežive a rastepe se i mnogo sjemena.
tako da crni sljez uzgajati kao višegodišnju biljku nije nikako isplativo

svlr

Broj postova: 22
Registriran: 19.03.2009
Like 0

http://www.ljekovito-bile.com.hr

[Vrh] Go down

Postaj by seki on 6/10/2010, 16:27

pozz svima ja zivim na krku i uz svj posao bi pokusao sa crnim sljezom.pa me zanima koliko se moze dnevno na 100m tokom sezone nabrati 30,40,50-kila il vise dnevno.a i kome gaprodati hvala vam u naprijed ....

seki

Broj postova: 5
Registriran: 06.10.2010
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Slavonski gačan on 6/10/2010, 18:44

Na 100m2 u normalnim godinama u kontinentalnoj hrvatskoj,znači kod nas u ravnici možeš imati 50kg suhoga cvjeta.Ovih 50kg nije neko točno mjerilo jel tu može biti i ispod i iznad,za 1kg suhog cvjeta potrebno je 10kg svježeg cvjeta.Ako imaš mogučnost navodnjavanja imaš i naravno povečanje uroda

Slavonski gačan

Broj postova: 539
Lokacija: uglavnom na dvorištu ili u letu nekad i na kakvom krovu
Registriran: 03.04.2009
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by seki on 6/10/2010, 21:32

ma znam al dnevno milim koliko se moze prikupit svijezeg sljeza

seki

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by seki on 7/10/2010, 17:19

dali se isplati sve ove teme su o.k al nis konkretno hvala
Very Happy

seki

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by poduzetnica on 5/12/2010, 17:59

da , i mene baš zanima koliko se dnevno ubere cvijeta nevena?
i koliko se uopće može zaraditi na toj poljoprivednoj površini od 100 kvadrata ? naravno kada se uzme u obzir i list i korijen i cvijet :-)

poduzetnica

Broj postova: 8
Registriran: 01.12.2010
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Slavonski gačan on 5/12/2010, 19:16

neven ili sljez

Slavonski gačan

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by poduzetnica on 5/12/2010, 20:12

sljeza :-D

poduzetnica

Broj postova: 8
Registriran: 01.12.2010
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Slavonski gačan on 6/12/2010, 08:31

Taj podatak o količini nabranog cvijeta,nisam nikada vagao,samo znam da je berba u jutro poslje rose i posljepodne. Samo imam mišljenje iz viđenog kada bi bilo u mogučnosti da se bere čim se cvijet otvori da bi se i količina ubranog cvijeta tokom dana povečala.

Slavonski gačan

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by tratinčica on 28/12/2010, 10:25

Nitko nije napisao kakvo tlo mora biti za sadnju sljeza. Dali i visina tla igra ulogu, konkretno tko otkupljuje sljez. Bila bi zahvalna da mi odgovorite na ova pitanja.

tratinčica

Broj postova: 170
Registriran: 30.07.2010
Like 9

[Vrh] Go down

Postaj by JADRO on 10/2/2011, 12:07

Pozdrav

Ne mogu pronaći sjeme crnog slijeza -POMOĆ!
Moram složiti kombinaciju: lavanda, crni slijez ,neven i još jednu vrstu lj. bilj.(još ne znam koju).
Kontaktirala sam" Suban"ali oni ne prodaju sjeme.

Da li je možda netko čuo da se može prodati svježi cvijet( možda ima netko od otkupljivača svoju sušaru .)
Crying or Very sad

JADRO

Broj postova: 49
Registriran: 29.01.2011
Like 0

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Stranica 2 / 3. Previous  1, 2, 3  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics