Kopriva
Stranica 2 / 4. • Share •
Stranica 2 / 4. •
1, 2, 3, 4 
Re: Kopriva
joj,a kod nas koprive po ćoškovima svake godine sve više.
offtopic:brundalo:ima li kod tebe ambrozije na otoku?kod mene ju ovce jedu slatko kao i djetelinu...
offtopic:brundalo:ima li kod tebe ambrozije na otoku?kod mene ju ovce jedu slatko kao i djetelinu...

abrkili- Broj postova: 1293
God: 24
Zanimanje: student veterinarske medicine
Registriran: 14.03.2008
4
→→→: VIŠE -

@ abrkili nema ovdi ambrozije. Eh da bar ima sad ne bi ima problema sa hranom he he. Nego daj spasi stogod sjemena koprive. Pozanji ju, osusi, spakuj i posalji a ja cu odvojit sjeme ne brini za to. Ima da mi koze polude od srice...............

brundalo- Broj postova: 448
God: 52
Registriran: 19.03.2008
0
brundalo je napisao/la:@ abrkili nema ovdi ambrozije. Eh da bar ima sad ne bi ima problema sa hranom he he. Nego daj spasi stogod sjemena koprive. Pozanji ju, osusi, spakuj i posalji a ja cu odvojit sjeme ne brini za to. Ima da mi koze polude od srice...............
Budi sretan što je nemaš.
Bećarina pusta- Broj postova: 3120
Registriran: 11.03.2008
13
→→→: VIŠE
Bećarina pusta je napisao/la:brundalo je napisao/la:@ abrkili nema ovdi ambrozije. Eh da bar ima sad ne bi ima problema sa hranom he he. Nego daj spasi stogod sjemena koprive. Pozanji ju, osusi, spakuj i posalji a ja cu odvojit sjeme ne brini za to. Ima da mi koze polude od srice...............
Budi sretan što je nemaš.
E moj Becarina lako je tebi tako govorit. ja ovdi iman puno gorih stvari od ambrozije he he. Salu na stranu. gadna je ka i ovi moj smric i sva iglicasta crnogorica. samo sta se ona lakse unistava i bar ju ovce jedu a ovo nece niko niti sta moze rast ispod toga

brundalo- Broj postova: 448
God: 52
Registriran: 19.03.2008
0
evo našao sam na netu da ima jedna branitljska zadruga iz Črnkovaca PZ ŠOKADIJA, i oni su 2006.god. kupili oko 100kg sjemena koprive za 15.000kn... probat ću ih kontaktirati idući tjedan pa da vidim gdje su nabavili sjeme i dali možda oni imaju koji kg za prodati.
dobio sam gospodina iz dotične zadruge, kaže da su platili sakupljanje sjemena tih 15.000kn i da su na žalost uništili sjeme. Uglavnom kaže da su ga sijali sa strojem za sjetvu DTS i da su tu kiksali...jer kopriva se sije direktno na površinu tj. samo se raspe po parceli...
našao asm vani sjeme samo je 1kg 250 eura.... a sad koliko se može posijati od 1kg? -pretpostavljam da bi za parstotinjak m2 to bilo dosta... šta vi mislite?
našao asm vani sjeme samo je 1kg 250 eura.... a sad koliko se može posijati od 1kg? -pretpostavljam da bi za parstotinjak m2 to bilo dosta... šta vi mislite?
Postoji i drugi način sadnje koprive. Uzme se kopriva iz prirode (korijen zna biti dugačak do dva metra). Nareže se na komade i posadi u redove. Koprivu je potrebno zatim okopavati dok ne obraste cijelu površinu. Kopriva zatim na jednoj površini može ostati nekoliko godina. Kosi se kada je veličine 25-30cm i obavezno mora u sušaru. Mogučnost od 6 do 8 otkosa godišnje. Ukoliko se mijenja kultura na površini gdje se nalazi kopriva, izvadi se korijen koji se isto može prodati.
opet ja
) kako bi se trebala okopavati?.... misliš ako je sađena sa tim korijenom?? ..
da li se može sušiti prirodnim putem? da se veže u snopove i vješa u tamno i prozračno mjesto...
da li se može sušiti prirodnim putem? da se veže u snopove i vješa u tamno i prozračno mjesto...
S obzirom da se kopriva sadi u redove komadičima korijena, između redova dok kopriva ne ojača i ne obraste pojavit će se razni korov koji je potrebno ukloniti kako ne bi imali problema prilikom košnje. Kopriva se nikako nemože sušiti u snopovima jer bi odmah pocrnila. Manje količine mogu se prirodno posušiti na tavanima i raznim policama (kod sakupljanja samonikog bilja).
Za dohodovnost je potrebna veća površina pod koprivom i sušara. Na manjoj površini koja može poslužiti za pokus više se isplati pustiti koprivu da izraste velika i zatim ju pokositi i osmicati list (koji je dosta skuplji) i nema problema kod prirodnog sušenja.
Za dohodovnost je potrebna veća površina pod koprivom i sušara. Na manjoj površini koja može poslužiti za pokus više se isplati pustiti koprivu da izraste velika i zatim ju pokositi i osmicati list (koji je dosta skuplji) i nema problema kod prirodnog sušenja.
tako sam i mislio raditi.... ciljao sam na suhi list.
koji je optimalan razmak sadnje tom metodom...
a kad se pobere onako mala na navedenu visinu, onda se kompletna suši i dalje prodaje bez neke prerade ili je potrebno dalje prerađivati?
malo sam naporan ali zanima me....sorry

koji je optimalan razmak sadnje tom metodom...
a kad se pobere onako mala na navedenu visinu, onda se kompletna suši i dalje prodaje bez neke prerade ili je potrebno dalje prerađivati?
malo sam naporan ali zanima me....sorry
razmak između redova 30-35cm, da se može hodati i okapati između redova.
najbolji dijelovi korijena su dio krijena sa izbojem stabljike.
sada mala preporuka u vezi koprive.
koprivu pokositi nasjeckati i posušiti.
zbog sjeckanja malo će potamniti ali to nema veze.
nakon sušenja samelje se čekičarom na sitno sito u prah.
zatim se takva kopriva umješa u smjesu za piliće, kuniće, svinje....
provjereno! nema bolesti ni skupih vitamina a koprive u svakoj grabi
najbolji dijelovi korijena su dio krijena sa izbojem stabljike.
sada mala preporuka u vezi koprive.
koprivu pokositi nasjeckati i posušiti.
zbog sjeckanja malo će potamniti ali to nema veze.
nakon sušenja samelje se čekičarom na sitno sito u prah.
zatim se takva kopriva umješa u smjesu za piliće, kuniće, svinje....
provjereno! nema bolesti ni skupih vitamina a koprive u svakoj grabi
Za sada cijena koprive iznosi:
kopriva list - 8kn
kopriva biljka - 5kn
kopriva korijen - 7-8kn
kopriva list - 8kn
kopriva biljka - 5kn
kopriva korijen - 7-8kn
kako postići bolju klijavost sjemena?
dali je dosta samo sjeme posuti po zemlji ili treba obaviti neke radnje sa sjemenom
negdje sam čuo da ga treba smrznuti na -40*C ... a ne mogu se sjetiti gdje...
ovih dana bi trebao obaviti sjetvu...pa me zanima, hvala
dali je dosta samo sjeme posuti po zemlji ili treba obaviti neke radnje sa sjemenom
negdje sam čuo da ga treba smrznuti na -40*C ... a ne mogu se sjetiti gdje...
ovih dana bi trebao obaviti sjetvu...pa me zanima, hvala
ne želim biti destruktivan, ali danas čovjek teško spaja kraj s krajem i sa 50ha intenzivne poljoprivrede. zaraditi od ljekovitog i aromatičnog bilja i to na jednom hektaru je fikcija. još ako nemaš blage veze o tome onda se kani poljoprivrede. jedino ako se odlučiš na neke zabranjene i halucinogene biljke onda vjerovatno hoćeš, samo moraš pazit da ti ne pokradu urod.
rile- Broj postova: 476
Zanimanje: dipl. ing. agr.
Registriran: 20.12.2010
0
→→→: VIŠE
Stranica 2 / 4. •
1, 2, 3, 4 
Similar topics» KOPRIVA (Urtica dioica)
» Kopriva
» Biljne uši za mlade grdeline (i druge ptice faune)
» Ostalo vezano za ljekovito bilje
» Koppriva kao krmivo.Tehnologija gajenja,nabavka repromaterijala
» Kopriva
» Biljne uši za mlade grdeline (i druge ptice faune)
» Ostalo vezano za ljekovito bilje
» Koppriva kao krmivo.Tehnologija gajenja,nabavka repromaterijala
Stranica 2 / 4.