Koristi li netko GPS sustav za paralelne tragove?
Stranica 7 / 18. • Share •
Stranica 7 / 18. •
1 ... 6, 7, 8 ... 12 ... 18 
Re: Koristi li netko GPS sustav za paralelne tragove?
zjockoo je napisao/la:Hehehehe, naletio si na jednog od onih koji sve znaju.
Što se tiče orijentacije bez signala, mislim da je možda izvedivo, ali samo neko vrijeme i to tek nakon prvog prohoda. U prvom prohodu bi trebao snimiti markere ili checkpoint-ove ili kako god to želiš nazvati, a u slijedećem bi računalo moglo s obzirom na prve vrijednosti korigirati slijedeće koordinate, no to je tako uz uvjet da se unese radni zahvat alata s kojim radiš, pa da se može odrediti otklon. To je neko moje razmišljanje s obzirom na informacije koje sam imao prilike naučiti na faksu. Ova točnost od 2,5 cm je nerealna, to su lovačke priče...mislim da je najmanja realna 10 cm
Zjockoo ali ja baš mislim da je to nemoguće .
Sve je to fino na prvi pogled ... radiš prvi krug oko njive a računalo plotira svaki tvoj pokret ma sve 5 ali onda nestaje signal !!! I što onda ??? Na osnovu čega će GPS odrediti moju trenutnu poziciju u slijedećem prohodu čak i ako točno zna da je radni zahvat toliko i toliko centimetara ? Kako GPS može znati da sam se odmaknuo 10 ili 11,5 metara od onoga prvog kruga koji kao ima u memoriji ako nema signala ? Nema signala = nema moje trenutne pozicije !!! Meni to ne ide pod kapu i gotovo .

pingo- Broj postova: 4920
Registriran: 09.03.2008
1
→→→: VIŠE
Pa ni ja ne kužim kako može bez signala raditi....nevjerujem da može raditi bez signala.
Onda valjda ne može bez signala...

zjockoo- Broj postova: 548
Zanimanje: ing. Elektrotehnike
Registriran: 17.03.2008
8
Izgleda da pojedini ljudi koji prodaju sustave za navođenje manje znaju o tome nego kupci. To obožavam, kada naletim na takvog trgovca. Odmah dobijem volju da sa njime malo 'popričam', ali to je ionako vjerovatan gubitak vremena. Šteta samo onih prevarenih kupaca koji nasjednu na priču misleći kako je prodavač stručna osoba. Zbilja ima svakavih ljudi na ovome svijetu... I prodavača, ali i kupaca...

Fidelito- Broj postova: 2694
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
26
Ljudi, već sam par puta to napisao ali nema veze napisati ću opet.
BEZ SIGNALA SATELITA NEMA NAVOĐENJA, niti osnovnog navođenja EGNOS a kamoli tako preciznog kao 2.5cm.
i kakav je to uređaj koji lovi samo 3 satelita, za otkrivanje pozicije na zemlji u teoriji je potrebno minimalno 3 satelita i moraju biti raspoređeni u trokut ( sjever, jug, istok ili zapad ), to se zove triangulacija i sa samo tri satelita vi ne možete odrediti točnu poziciju jer nemate dovoljno podataka za točno određivanje pozicije, znaći potrebno vam je minimalno 4 satelita a u tom slučaju dobiti će te relativnu horizontalnu ali ne i vertikalnu preciznost. što je više satelita vaša je pozicija preciznija i točnija.
da bi ostvarili preciznost od 2.5 cm potrebno vam je sljedeće:
- uređaj EZG 500 ili FmX kao display u traktoru
- prijemnik (antena) na krovu koji će primati kako osnovni signal za navođenje tako i RTK signal
- RTK bazna stanica, od koje će te primati korekcijski signal te zbog koje je i moguće raditi sa preciznošću od 2.5 cm.
- traktor mora biti opremljen kompletom hidraulike i elektronike koja će upravljati strojem jer čovjek ne može održavati tu preciznost.
sve gore navedeno kod nas se zove Autopilot i sa njime je moguće postići i raditi sa tom preciznošću.
još jednom ću reći bez signala nema navođenja jer kada signala nestane i vi u prostoru nestajete i nema tog uređaja koji može održavati vas na putu sa identičnom preciznošću sa signalom i bez signala, molim vas ne nasjedajte na te priće jer nemaju veze sa niti sa logikom niti sa zdravom pameću.
BEZ SIGNALA SATELITA NEMA NAVOĐENJA, niti osnovnog navođenja EGNOS a kamoli tako preciznog kao 2.5cm.
i kakav je to uređaj koji lovi samo 3 satelita, za otkrivanje pozicije na zemlji u teoriji je potrebno minimalno 3 satelita i moraju biti raspoređeni u trokut ( sjever, jug, istok ili zapad ), to se zove triangulacija i sa samo tri satelita vi ne možete odrediti točnu poziciju jer nemate dovoljno podataka za točno određivanje pozicije, znaći potrebno vam je minimalno 4 satelita a u tom slučaju dobiti će te relativnu horizontalnu ali ne i vertikalnu preciznost. što je više satelita vaša je pozicija preciznija i točnija.
da bi ostvarili preciznost od 2.5 cm potrebno vam je sljedeće:
- uređaj EZG 500 ili FmX kao display u traktoru
- prijemnik (antena) na krovu koji će primati kako osnovni signal za navođenje tako i RTK signal
- RTK bazna stanica, od koje će te primati korekcijski signal te zbog koje je i moguće raditi sa preciznošću od 2.5 cm.
- traktor mora biti opremljen kompletom hidraulike i elektronike koja će upravljati strojem jer čovjek ne može održavati tu preciznost.
sve gore navedeno kod nas se zove Autopilot i sa njime je moguće postići i raditi sa tom preciznošću.
još jednom ću reći bez signala nema navođenja jer kada signala nestane i vi u prostoru nestajete i nema tog uređaja koji može održavati vas na putu sa identičnom preciznošću sa signalom i bez signala, molim vas ne nasjedajte na te priće jer nemaju veze sa niti sa logikom niti sa zdravom pameću.

Trimble_Ag.- Broj postova: 61
Registriran: 14.11.2008
0
Znači da riđasti Mađar s NS sajma prodaje maglu. 
Bećarina pusta- Broj postova: 3248
Registriran: 11.03.2008
20
Pitanje za trimble AG: da li imate u prodaji samo GPS senzor brzine (bez navođenja). Takvih uređaja ima u SADu, dosta su jeftini, a potrebni su na primjer kod rada sa prskalicama koje zahtjevaju input brzine.
Link za takav uređaj: http://www.agexpress.com/gvs.htm
Link za takav uređaj: http://www.agexpress.com/gvs.htm

26
Nažalost takav uređaj vam nismo u mogućnosti ponuditi jer ga mi u ponudi nemamo.
Naši GPS uređaji imaju integrirani brzinomjer u samome uređaju.
Također imamo i demo uređaje na prodaju koji su služili za prezentacije i savršeno su ispravni i naravno garancija vrijedi 100 % a cijena je povoljnija.
Također imamo i demo uređaje na prodaju koji su služili za prezentacije i savršeno su ispravni i naravno garancija vrijedi 100 % a cijena je povoljnija.

0
Trimble_Ag. je napisao/la:Nažalost takav uređaj vam nismo u mogućnosti ponuditi jer ga mi u ponudi nemamo.
Now, you are talking, brother....

26
Neznam šta ti je taki problem brzinomjer...možeš koristiti mobitel aparat sa garminom recimo koji ti svaki tren kaže brzino, i ako več nemaš takvi traktor koji ima brzinomjer možeš montirati senzor na kotač...pa makar od bicikla....A i prskalicu ako imaš sa računalom mora da ima senzor koji se montira i onaj daje podatke brzine.
za primjere odnosno lokacije gdje nema signala dovoljnog sa setelita postoje "bazne postaje"

za primjere odnosno lokacije gdje nema signala dovoljnog sa setelita postoje "bazne postaje"

SimonMS- Broj postova: 301
Registriran: 19.02.2009
2
Koliko je precizan mobitel sa gps-om i ima li kakav izlaz za signal da se spoji na upravljanje prskalicom?

26
neznam da li je pitanje upućeno meni ali ja ću probati ogovoriti.
što se tiće točnosti sa mobitelom neznam koja je točnost ali sigurno nije bolja od pocket PC za GIS a njihova se preciznost kreće od 2-5 metara u odličnim uvjetima i bez dodatne vanjske antene, tako da taj mobitel onda i nije nešto precizan za poljoprivredne svrhe koje vi zahtjevate. a što se signala za prskanje tiće mislim da ti to nije moguće (neznam neću tvrditi) jer znam da ti za upravljanje prskalicom treba još jedan dodatni kontroler koji će preuzeti ulogu kontrolera prskalice kada želite da ona samostalno otvara i zatvara dizne ovisno o tome da li je polje već poprskano ili nije. kod nas taj uređaj se zove EZ-Boom i on je u mogućnosti (ovisi o tipu prskalice) kontrolirati dizne.
što se tiće točnosti sa mobitelom neznam koja je točnost ali sigurno nije bolja od pocket PC za GIS a njihova se preciznost kreće od 2-5 metara u odličnim uvjetima i bez dodatne vanjske antene, tako da taj mobitel onda i nije nešto precizan za poljoprivredne svrhe koje vi zahtjevate. a što se signala za prskanje tiće mislim da ti to nije moguće (neznam neću tvrditi) jer znam da ti za upravljanje prskalicom treba još jedan dodatni kontroler koji će preuzeti ulogu kontrolera prskalice kada želite da ona samostalno otvara i zatvara dizne ovisno o tome da li je polje već poprskano ili nije. kod nas taj uređaj se zove EZ-Boom i on je u mogućnosti (ovisi o tipu prskalice) kontrolirati dizne.

0
Fidelito vidio sam na Amazone stranicama ali i taj EZ-Boom sam pronašao na netu kako rade , mislim na edukativni filmić ... mislim da bi ti to bilo grijeh staviti u TD 75 + Agromehanika . Elektronika je vrhunska no doubt about it dok u TD može ući i prašina i vlaga ( da ne kažem voda ) . Prvo obnovi vozni park a onda potroši tih 50.000 kn na te igračke .
A imaš ti puno tih nepravilnih njiva gdje bi uređaj poput EZ-Boom došao do izražaja ?
A imaš ti puno tih nepravilnih njiva gdje bi uređaj poput EZ-Boom došao do izražaja ?

pingo- Broj postova: 4920
Registriran: 09.03.2008
1
Prvo bi na prsklaici trebao zamjeniti kompletnu postojeću regulaciju (tlačnu, mehaničku) sa protočno/tlačnom regulacijom, inače ona talijanska firma koja to sve proizvodi zove se ARAG. Zatim daljnja varijanta bi bila GPS i onda od stare prsklaice bi ostao samo rezervoar, pumpa i garnitura dizna. Procjenjujem da bi prva faza elektronike bila 2000-3000 eura, druga faza EZ guide 500 oko 20000 Kn. Samo je pitanje da li je EZguide kompatibilan sa recimo ARAG elektronikom ili Raven-om, jer svi nude i svoj GPS. Alternativa GPSu je samo prva faza elektronske regulacije protoka/tlaka na prskalici i signal brzine sa pasivnog kotača (ali onda nema navođenja koje mi u prskanju i nije kritično). Elektronska regulacija ne radi bez signala brzine a kako imam mnogo mjesta gdje se ekspozicija prema nebu naglo mijenja (nagibi, rub parcele uz šumu itd.) pitanje je kako bi uopće cijela stvar funkcionirala u praksi kod mene. Zato bi možda elektronska regulacija uz senzor brzine na kotaču bila najbolje riješenje.
A što se tiče vlage i prašine, ona je u poljoprivredi standard, sva elektronika koja je namijenjena za poljoprivredu mora to podnositi, bez obzira na stari/novi traktor, vrstu kabine, klimu, polen filtere, itd. Mislim da su za tu elektroniku vibracije najveći potencijalni problem, puno veći od vlage i prašine.
Zanima me i koliko košta nova ratarska prskalica sa elektronskom regulacijom, 12 metara, 1000 Lit., 160 lit/min pumpa.
A što se tiče vlage i prašine, ona je u poljoprivredi standard, sva elektronika koja je namijenjena za poljoprivredu mora to podnositi, bez obzira na stari/novi traktor, vrstu kabine, klimu, polen filtere, itd. Mislim da su za tu elektroniku vibracije najveći potencijalni problem, puno veći od vlage i prašine.
Zanima me i koliko košta nova ratarska prskalica sa elektronskom regulacijom, 12 metara, 1000 Lit., 160 lit/min pumpa.

26
ovdje možete pronaći da je je vaš tip Raven prskalice ili neke druge podržan od strane Trimbla.
http://trl.trimble.com/docushare/dsweb/Get/Document-366134/SprtBltn_AGSB3923_EZ-BoomPlatforms.pdf
ukoliko se vaš model ne nalazi na listi postoji jako velika mogućnost prilagođavanja uređaja vašoj prskalici tako da ga je moguće instalirati na jako puno modela od Agromehanike do Hardi-a.
što se prskalice tiće sa punim povjerenjem se možete obratiti na sljedeću adresu te će vam stručno i prijateljski nastrojeno osoblje tvrtke Findri dati sve potrebne informacije.
http://www.findri.hr/
http://trl.trimble.com/docushare/dsweb/Get/Document-366134/SprtBltn_AGSB3923_EZ-BoomPlatforms.pdf
ukoliko se vaš model ne nalazi na listi postoji jako velika mogućnost prilagođavanja uređaja vašoj prskalici tako da ga je moguće instalirati na jako puno modela od Agromehanike do Hardi-a.
što se prskalice tiće sa punim povjerenjem se možete obratiti na sljedeću adresu te će vam stručno i prijateljski nastrojeno osoblje tvrtke Findri dati sve potrebne informacije.
http://www.findri.hr/

0
Stranica 7 / 18. •
1 ... 6, 7, 8 ... 12 ... 18 
Similar topics» dali netko ide u zagreb
» Mreže za zaštitu od tuče
» Nostradurus - Financijski sustav i novac
» šprica za dohranjivanje
» Meka hrana za mozaike
» Mreže za zaštitu od tuče