električni pastir

Stranica 2 / 4. Previous  1, 2, 3, 4  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: električni pastir

Postaj by seltronic on 7/6/2009, 14:34

Pozdrav, evo imam par kratkih pitanja (u vezi pastira)
idem za ovo ljeto tetku postavljat el. pastira (230v izmjeničnog napona).
Ima 10 krava( za mužnju) 3 bika za prodaju i jedno 4-5 junica
krave su izlazile van na pašu ali su bile privezane za šljivu tako da nisu bile puno puštene da same hodaju po pašnjaku, e sad jednom ih je pustio u ogradeni dio s obicnom zicom 3 reda, i potrgale su za 10 min, od tada se odlucio za pastira, e sada mene zanima dok postavim pastira kako da naviknemo krave na njega, da nebi opet potrgali. i kako mogu najjednostavnije stavit uzemljenje a da nemoram puno kopat. Procito sam da mora ici 80 cm u zemlju i duljine 10 m
Puno hvala.

seltronic

Broj postova: 2
Registriran: 07.06.2009
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by abrkili on 8/6/2009, 06:58

uzemljenje samo zabij pocinčanu vodovodnu cjev metar u zemlju... krave kad se jednom opeku,neće ni blizu..

abrkili

Broj postova: 1293
God: 24
Zanimanje: student veterinarske medicine
Registriran: 14.03.2008
Like 4

→→→: VIŠE

http://www.vef.hr

[Vrh] Go down

Postaj by seltronic on 8/6/2009, 11:36

tnx Very Happy

seltronic

Registriran: 07.06.2009
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by stalker on 11/4/2010, 22:04

Ja koristim električni pastir 10-tak godina za zaštitu vinograda od divljih svinja a ove godine ću ga morat postaviti na parcelu gdje su zasađeni krumpiri jer su već nakon sadnje počele rovati.
Do sada sam koristio pocinčanu žicu koju sam skidao nakon berebe grožđa ali je nakon višegodišnje upotrebe dosta oksidirala pa je moram zamjeniti.
Nemam iskustva sa ovakvim [You must be registered and logged in to see this link.] pa me zanima kakva se pokazala ako je netko od vas koristio.
Pošto mi ograda nije trajna i koristim je smao sezonski čak na drugim lokacijama trebam nešto jednostavno za postavljanje i skidanje a ovo mi učinilo zgodno pogotovo što mi i duljina od 500 m odogovara.

stalker

Broj postova: 9
Registriran: 11.04.2010
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by abrkili on 12/4/2010, 23:10

reći ću ti da boljeg za tvoje potrebe nema...

abrkili

Broj postova: 1293
God: 24
Zanimanje: student veterinarske medicine
Registriran: 14.03.2008
Like 4

→→→: VIŠE

http://www.vef.hr

[Vrh] Go down

Postaj by stalker on 13/4/2010, 22:09

Hvala na savjetu, sutra ću naručiti. Izolatore već imam dosadašnji su još dobri. Moram se obraniti od tih divljih svinja, prava su pošast. [You must be registered and logged in to see this image.]

Žao mi što nisam imao pri ruci da snimam bliske susrete domaćih životinja i električnog pastira. Imao sam priliku više puta vidjeti kako reagiraju na strujni udar ovce, koze, krave, konji i psi. Bio bi to šaljivi kućni video za pišanje u gaće od smijeha. [You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Tu se može testirati inteligencija pojedinih životinja pa smo zaključili da su koze puno inteligentnije od ovaca. Kozama je najčešće dovoljno jedanput da nalete na žicu i da je ubuduće izbjegavaju dok je ovcama potrebno više lekcija da se školuju. [You must be registered and logged in to see this image.]

Zadnja promjena: stalker; 13/4/2010, 22:11; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : tipfeler)

stalker

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by stalker on 17/4/2010, 20:36

Evo danas sam montirao pastira da mi čuva krumpire od divljih svinja. Kupio sam pocinčanu žicu i razvukao dva reda oko parcele. Nadam se da će akumulator od 60 Ah izdržati barem mjesec dana bez ponovnog punjenja.

Evo par sličica

[You must be registered and logged in to see this image.]

Pastir je domaće proizvodnje, iz Križevaca, već godinama uspješno služi.

Na kutovima stavljam jake opruge tako da žicu uvijek drže nategnutu a ako životinja i zakorači između dva impulsa visokog napona neće prekinuti žicu jer se svako biće u momentu udara napona instinktivno vraća natrag.

Kroz ove žice impulsno proteče oko 5000 Volti

Ovako izgledaju izolatori koje sam nabavio prije desetak godina. Malo su promenili boju na suncu ali još uvijek služe.

stalker

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by andrlje on 17/4/2010, 21:44

Pročitao sam negdje da kod zaštite usjeva el. govedarom od divljih svinja,a posebno se odnosi na kukuruz da treba što više odmaknut od kukuruza žicu i da razmak od žice do kukuruza treba bit čist, a na drugu stranu samo čistit uz žicu jer svinje kad ih strese struja nagonski bježe u zaklon,a ne nazad,a pošto je kukuruz visok služi im kao zaštita pa instinktivno bježe u njega.

andrlje

Broj postova: 223
God: 30
Registriran: 13.03.2009
Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by stalker on 19/4/2010, 00:04

Nagon je grč mišića i trk. Ako te ikada tresla struja ili si se opekao na nešto vruće, znaš o čemu pričam. Nisi ni svijestan kada si povukao ruku ili onaj dio tijela kojim si dotakao.
Nalazio sam ja tragove gdje je divlja svinja naletjela na el. ogradu i onda se ukopala na mjestu, te skok unazad od nekoliko metara. lollol

Slične rekacije imaju i domaće životinje a to sam gledao stotinu puta.

stalker

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by 21yes on 15/5/2010, 19:40

Meni bi trebalo par električnih pastira za moje male njivice. Gledao sam malo po trgovinama i cijene su od 100 eura na više a ovi kaj prodaju preko oglasnika svoje uratke, cijene od cca 450 kuna pa naviše ovisi jel na 220 V, 12 V ili kombinirani, što nije pretjerano ali opet koje je to snage koliko J (đula), zvao sam firmu bart elektronika iz Zagreba i oni prodaju svoje kitove za el. pastire po 180 kuna, a uz to treba bobina od nekog auta i neko kučište (kutija) u koje će se to staviti pa se i to ne isplati raditi, jedino sam zaboravio pitati čovjeka koju snagu bi mogli dati ti njegovi kitovi, ako dobro trese onda i ne bi bilo loše jer jači pastiri su skuplji. Zvao sam i firmu gumex ali je to za moje potrebe preskupo, oni imaju cijene od 2000 kn. Jel tko sebi radio pastira ili se kuži u to?

21yes

Broj postova: 273
Registriran: 06.09.2008
Like 5

[Vrh] Go down

Postaj by 21yes on 19/5/2010, 17:41

Kako vam se čini ovaj pastir Corral A-150 [You must be registered and logged in to see this link.] Piše da su mu slijedeče karakteristike - mali utrošak energije u "power saving" modu
- protekcija nepotrebnog trošenja akumulatora
- indikator napona ograde
Taj power saving mod funkcionira tako da inače troši manje struje a kad treba udarit životinju pojača snagu ili. Ovi iz kučne radinosti pretpostavljam da troše više struje? Kako vam se čini ovaj [You must be registered and logged in to see this link.]
Koji je po vama bolje uzeti i koji manje struje troši?

21yes

Like 5

[Vrh] Go down

Postaj by stalker on 20/5/2010, 23:40

Ovo sve izgleda divno-krasno za pročitati. Ali najbolja je preporuka ako netko ima takav pa može iz iskustva nešto o njemu reći jer ovako proizvođač može napisati koješta samo da ga proda
.

stalker

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by 21yes on 21/5/2010, 11:20

A što može reći čovjek iz iskustva, da trese i kako često mora punit akumulator. Ovaj Zorko što si ti stavio sliku cijeni svoje 2000 kuna, za mene puno preskup, niti nudi podešavanje jačine, niti možeš solarno punjenje prikopčat, dakle najobičniji pastir kućne radinosti a on ga cijeni četiri puta više od konkurencije.

21yes

Like 5

[Vrh] Go down

21 yes

Postaj by el.pastir on 22/5/2010, 00:49

Dobro vece svima!
...evo mogu reci da mi je drago da sam se registrirao u ovaj forum o el.pastirima ..iz razloga sto se ja i otac bavimo proizvodnjom istih vec oko 10 do 12 godina...pa nas zanimaju iskustva kako se kaze direkt sa terena.
Vidim da je 21 yes pronasao nas oglas na njuskalu ..i mislim da me je i zvao u vezi pastira...pa sam mu mislio poruciti da bez obaveze dodje u vojnic koji nije daleko i uvjeri se u snagu i kvalitetu nasih uredjaja...koji su se pokazali odčicno u obrani od napada divljih svinja...a tome svijedoce i mnoga lovacka drustva sa kojima suradjujemo!
Vise informacija
047 883-377

el.pastir

Registriran: 22.05.2010
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by 21yes on 22/5/2010, 12:32

Jesam zvao i bio sam u prolazu jučer kroz Vojnić. Tvoj brat ima servis elektronike kod pošte u Vojniću? S obzirom da nemam veliku površinu za ograditi kupio sam u Kladuši pletivo za ogradu, izašlo me 500 kn i to mi je najjeftinije i najsigurnije,niti moram strahovat da mi ga netko ne ukrade, niti mi treba akumulator i briga oko punjenja i kontrola da li sve radi, niti moram strahovat da mi netko sve ne ukrade.

21yes

Like 5

[Vrh] Go down

Stranica 2 / 4. Previous  1, 2, 3, 4  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics