Jabuka
Stranica 7 / 16. • Share •
Stranica 7 / 16. •
1 ... 6, 7, 8 ... 11 ... 16 
Re: Jabuka
nije li u ovoj fazi pred samo pupanje previše 3%

zvonis01- Broj postova: 223
God: 47
Zanimanje: www.opg-sapanjos.hr
Registriran: 22.02.2009
0
→→→: VIŠE -

2% je kod mene bilo plafon, sve preko toga nebi bilo dobro.
Bećarina pusta- Broj postova: 3248
Registriran: 11.03.2008
20
→→→: VIŠE
Pozdrav svima!
Novi sam u svemu ovome, pa me zanima.
Znam da bih jabuke trebao sada špricati, koliko znam sa crvenim uljem.. (koji je "tehnički naziv" crvenog ulja - je li chromgor 40, ili.. ? )
I slijedeće pitanje, jabuke bi trebalo porezati. Da li se može prvo pošpricati, pa onda za dan, dva porezati. Hoće li biti kakvih "problema" ako s eprvo šprica, pa onda poreže..? Ili moram prvo porezati?
Nekako mi je prioritet sada špricanje, jer se bojim da nije već pomalo kasno za špricanje..
I, pošto u voćnjaku osim nekoliko vrsta jabuka, imam i kruške, breskve, šljive, marelice.. sa čime njih sada pošpricati? Može li se isto sa crvenim uljem.. ili samo jabuke s njim?
Hvala puno..
Novi sam u svemu ovome, pa me zanima.
Znam da bih jabuke trebao sada špricati, koliko znam sa crvenim uljem.. (koji je "tehnički naziv" crvenog ulja - je li chromgor 40, ili.. ? )
I slijedeće pitanje, jabuke bi trebalo porezati. Da li se može prvo pošpricati, pa onda za dan, dva porezati. Hoće li biti kakvih "problema" ako s eprvo šprica, pa onda poreže..? Ili moram prvo porezati?
Nekako mi je prioritet sada špricanje, jer se bojim da nije već pomalo kasno za špricanje..
I, pošto u voćnjaku osim nekoliko vrsta jabuka, imam i kruške, breskve, šljive, marelice.. sa čime njih sada pošpricati? Može li se isto sa crvenim uljem.. ili samo jabuke s njim?
Hvala puno..
Mašanka- Broj postova: 3
Registriran: 29.03.2010
0
što prije špricati jer rokovi prolaze...samo traži crveno ulje (mislim da se tako i zove)...obično se prvo obreže, a onda šprica zbog manjeg utroška sredstva i bolje okvašenosti preostalih grana...koliko znam, crveno ulje ide na sve voćke
ako nemaš previše vremena, barem pošpricaj breskve i marelice jer pupovi kreću, a kasnija zaštita nije dovoljno efikasna
ako nemaš previše vremena, barem pošpricaj breskve i marelice jer pupovi kreću, a kasnija zaštita nije dovoljno efikasna

paor- Admin

- Broj postova: 3047
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
41
→→→: VIŠE -

Hvala.
Nisu sve jabuke još obrezane.
Ima ih 40ak.
Za to će mi trebati 2, možda 3 popodneva (pošto radim).
A, pošto znam da treba što prije špricati, zato pitam.
Onda ću rađe pošpricati sada, pa onda obrezivati.. (ima tu još u višnji i trešnji u voćnjaku..)
Još jednom, hvala na odgovoru.
Nisu sve jabuke još obrezane.
Ima ih 40ak.
Za to će mi trebati 2, možda 3 popodneva (pošto radim).
A, pošto znam da treba što prije špricati, zato pitam.
Onda ću rađe pošpricati sada, pa onda obrezivati.. (ima tu još u višnji i trešnji u voćnjaku..)
Još jednom, hvala na odgovoru.
Mašanka- Broj postova: 3
Registriran: 29.03.2010
0
Prilikom obilaska voćnjaka na jednom lokalitetu sam primjetio veću populaciju lisnih uši na tek otvorenim pupovima pa nebi bilo loše da voćari koji imaju jabuku (i ne samo nju) pregledaju svoje nasade i utvrde ima li prisutnih uši i ostalih štetnika karakterističnih za pojavu u ovo vrijeme. Ako se utvrdi pristunost nebi bilo loše odraditi zaštitu insekticidima. Prag odluke ovisi o broju utvrđenih štetnika, intezitetu prošlogodišnjeg napada...
Uglavnom dobro povećalo u ruke i pravac voćnjak. [You must be registered and logged in to see this image.]
Uglavnom dobro povećalo u ruke i pravac voćnjak. [You must be registered and logged in to see this image.]
20
Bećarina pusta je napisao/la:Prilikom obilaska voćnjaka na jednom lokalitetu sam primjetio veću populaciju lisnih uši na tek otvorenim pupovima pa nebi bilo loše da voćari koji imaju jabuku (i ne samo nju) pregledaju svoje nasade i utvrde ima li prisutnih uši i ostalih štetnika karakterističnih za pojavu u ovo vrijeme. Ako se utvrdi pristunost nebi bilo loše odraditi zaštitu insekticidima. Prag odluke ovisi o broju utvrđenih štetnika, intezitetu prošlogodišnjeg napada...
I ja sam Bećarino primjetio u svom, doduše nije baš velika, ali je ima! Što misliš da li je "pametno" sačekati tjedan dana pa zajedno sa chorusom ubaciti neki insekticid (calypso npr.)? Ili?

Vezić- Broj postova: 31
Registriran: 25.08.2009
0
Ovisi o intezitetu napada, ako je veći onda bi trebalo odmah odraditi zaštitu, u suprotnom može se sačekati redovnu zaštitu pa ubaciti neki insekticid skupa sa fungicidima. Ja ću u petak ili subotu raditi redovnu zaštitu pa ću onda ubaciti insekticid jer sam i kod sebe primjetio da ima malo lisnih uši.
Pažnju treba posvetiti i pojavi jabučne osice i jabučnog cvjetara. To su štetnici koji mogu napraviti značajne štete na početku sezone.
Ovih dana ću postaviti bijele ploče za praćenje leta jabučne osice te na osnovu tih podataka ću odrediti treba li i kada ići u zaštitu od tog štetnika.
Pažnju treba posvetiti i pojavi jabučne osice i jabučnog cvjetara. To su štetnici koji mogu napraviti značajne štete na početku sezone.
Ovih dana ću postaviti bijele ploče za praćenje leta jabučne osice te na osnovu tih podataka ću odrediti treba li i kada ići u zaštitu od tog štetnika.
20
Kakva je situacija u jabučnjacima, jel se prska? Jel tko pratio ima li crvenog voćnog pauka?
20
Voćnjak je oprskan za vikend, kombinacija sistemika i kontaktnog fungicida! A što se tiče crvenog pauka, zasad nije primjećen, ali još ćemo pratiti!

0
Mi smo dva prskanja išli sa preparatima protiv pauka,jer ga je kod prosle godine bilo dosta(koristili smo apolo i još neka dva preparata).Jučer smo prskali samo s Ditanom,kao i prošla dva prskanja.
Ovih dana je kod mene dosta kišovito,prskali smo u subotu i opet jucer.
Ova proljeće će izgleda biti kao i prošlogodišnji početak ljeta,tada je u 10 danas palo 200 mm kiše i u tih 12 dana smo prskali 4 puta.
Ovih dana je kod mene dosta kišovito,prskali smo u subotu i opet jucer.
Ova proljeće će izgleda biti kao i prošlogodišnji početak ljeta,tada je u 10 danas palo 200 mm kiše i u tih 12 dana smo prskali 4 puta.

Traktorista14- Broj postova: 170
Registriran: 10.08.2008
1
Jesi ga pratio na listu, jeste gdje uočili pauka? Išli ste samo sa Dithanom u tri predhodna prskanja? Nešto mi je to nesigurno. Koliko škropiva/ha trošite sada sa Zupanom?
Da, i ovo proljeć bi moglo biti dosta balavo. A vi ste na čudnom terenu, vas kiša malo kad maši.
Da, i ovo proljeć bi moglo biti dosta balavo. A vi ste na čudnom terenu, vas kiša malo kad maši.

20
Bećarino,upravo sam se vratio sa prskanja višanja.Pauka primjećujemo samo na mlađem nasadu,dok na starijim nasadima ne primjecujemo.Uglavnom,koristili smo apolo i jos neke preparate tokom 2 prskanja da bi ga što više suzbili.
Da,u prethodna tri prskanja smo isli samo s Dithanom...Ja prskam sa Zupanom i stavljam ga(Dithana) 8 kg.Ove godine radimo sa oko 350 l/ha(sa jednim atomizerom poprskamo oko 3 ha),a prosle godine smo radili i sa još manjom potrošnjom,negdje oko 250 l/ha.
Da,u prethodna tri prskanja smo isli samo s Dithanom...Ja prskam sa Zupanom i stavljam ga(Dithana) 8 kg.Ove godine radimo sa oko 350 l/ha(sa jednim atomizerom poprskamo oko 3 ha),a prosle godine smo radili i sa još manjom potrošnjom,negdje oko 250 l/ha.

1
Zanimljivo, ja kod sebe niti ove, niti prošle nisam imao pauka, od zaštite sam koristio samo Demitan! A gledam i utrošak vode, ja sa Agromehanikom trošim cca 900 l/ha! I sa obzirom na padaline kod mene, prskam u pravilo svaki tjedan dana kombinacijom sist.-kont. + eventualno insekticid, ali mene muči pepelnica!

0
Čuj,sa Moravom trošimo oko 750l/ha,ne znam sada točno.
Zbog malog utoška škrpiva prskamo po noći i tokom jutra.Krenemo oko 7 navečer,radnik s Moravom prska do ponoći,a tata do oko 2 sata u noći.I onda opet tata ide oko pola 5 ujutro poprskati što je ostalo.
Zbog ovolike potrošnje za sada nismo imali nikakvih problema kod bolesti.
Zbog malog utoška škrpiva prskamo po noći i tokom jutra.Krenemo oko 7 navečer,radnik s Moravom prska do ponoći,a tata do oko 2 sata u noći.I onda opet tata ide oko pola 5 ujutro poprskati što je ostalo.
Zbog ovolike potrošnje za sada nismo imali nikakvih problema kod bolesti.

1
Stranica 7 / 16. •
1 ... 6, 7, 8 ... 11 ... 16 
Similar topics» JABUKA (Pirus malus L.)
» Jabuka
» Divlja Japanska jabuka
» Prorjeda plodova jabuka
» ranoproljetna sadnja jabuka
» Jabuka
» Divlja Japanska jabuka