Cijena kukuruza
Stranica 2 / 15. • Share •
Stranica 2 / 15. •
1, 2, 3 ... 8 ... 15 
Re: Cijena kukuruza
kod nas je to jednostavnije, dobro ne samo kod nas..paor je napisao/la:
ne kažem da ne treba pratiti tržišta i ostalo, ali čini se da nitko ne može predvidjeti nepredvidljivo - nebo i špekulantske igre velikih igrača
prošle godine cijena kukuruza relativno visoka i ove godine zasijane ogromne površine kukuruza jer su ljudi računali da će cijena biti visoka..
stočni fond je pao maksimalno, još uvijek se može kupiti kukuruza i od prošle godine..
naravno da će sada i cijena biti katastrofalno niska i da će ljudi propadati..
ali to je tržište, nije savršeno jer se kod nas uvozom hrane (konkretno mislim mesa) istovremeno ubija domaća proizvodnja (mislim konkretno na stočare) i onda to veže i pad potražnje kukuruza jer ga nema tko trošiti i tu nikakav rast cijena goriva, gnojiva ne igra i neće igrati ulogu koliko god to bilo teško prihvatiti..
apsolutno nikakav jer će viškovi biti ogromni a neće se dopustiti da proizvođač sam izvozi van nego će se pogodovati mešetarima..
a što se tiče burzi, burza u Milanu je za nas ipak pogodnija i prihvatljivija za pratiti nego burza u New Yorku i razmišljanja amera..
jebiga, na kukuruzu će se ove godine mnogi opeći a vjerojatno neki i toliko da će odustati od svega..

Picek- Broj postova: 1008
Registriran: 13.03.2008
4
"ne kažem da ne treba pratiti tržišta i ostalo, ali čini se da nitko ne može predvidjeti nepredvidljivo - nebo i špekulantske igre velikih igrača"
slazem se.
ali ono sto se relativno lako da predvideti je sledece: (govorim o srbiji)
posle rekordnih cena suncokreta prosle godine, povecanje povrsina i pad cene.
posle velikih kradja na digestiji i primesama kod repe 2007, smanjenje povrsina i rast cene (uprkos padu cene secera u svetu).
posle relativno dobrih cena svih nasih proizvoda prosle godine (u celom svetu), povecanje traznje za djubrivima i rast cene.
ja sam vestak pokusavao da kupim proletos (za ovu jesen) ali su mi nudili samo na sleper (a i to je bilo neizvesno).
moze se nesto pametno uraditi.a to "nesto" moze da bude sasvim solidna usteda u nasem poslu.
slazem se.
ali ono sto se relativno lako da predvideti je sledece: (govorim o srbiji)
posle rekordnih cena suncokreta prosle godine, povecanje povrsina i pad cene.
posle velikih kradja na digestiji i primesama kod repe 2007, smanjenje povrsina i rast cene (uprkos padu cene secera u svetu).
posle relativno dobrih cena svih nasih proizvoda prosle godine (u celom svetu), povecanje traznje za djubrivima i rast cene.
ja sam vestak pokusavao da kupim proletos (za ovu jesen) ali su mi nudili samo na sleper (a i to je bilo neizvesno).
moze se nesto pametno uraditi.a to "nesto" moze da bude sasvim solidna usteda u nasem poslu.
tarana- Broj postova: 31
Registriran: 15.04.2008
0
Mislim da je kod nas monopolizirana trgovina i nema pravog tržišta. Svjetske cijene su orijentir i za nas i ako najjači (najproduktivniji) proizvođači kažu da nemogu ići ispod 1Kn sve ostalo je manipulacija da se što jeftinije dođe do našeg kukuruza. S obzirom da postoji samo jedan ozbiljan kupac u HR (sa velikom koncentracijom protoka robe i kapitala za naše malo tržište) koji u praksi jako utječe na tržišne cijene i tu hitno mora početi djelovati antimonopolistički mehanizmi (a ne mehanizmi tipa "morate spustiti cijene jer, eto, dobivate najviše subvencija"). Cijene moraju biti tržišne ali s obzirom da je naše tržište otvoreno (to jest slobodan je uvoz) moraju biti i svjetske (SLOBODAN JE I IZVOZ). Tako da na kraju dolazimo do situacije da svjetske cijene ipak moraju vrijediti i kod nas na našem tržištu, i da u situaciji ako mi sada netko ponudi npr. 1.5 kn za kukuruz isplati ga se prodati jer je svjetska cijena manja, ali nuditi 0.7 Kn za kukuruz (uz svetsku cijenu 1.1 Kn) je čista manipulacija sa tržištem (vjerovatno ti mudraci misle da mi neznamo koja je svjetska cijena ili to neznamo preračunati ili jednostavno smo nepismeni ili nešto treće pa nas vuku za nos što su i radili proteklih 50-tak godina.).

Fidelito- Broj postova: 2550
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
21
Fidelito je napisao/la:vuku za nos što su i radili proteklih 50-tak godina.).
potpisujem...iz partije u HDZ...

abrkili- Broj postova: 1293
God: 24
Zanimanje: student veterinarske medicine
Registriran: 14.03.2008
4
→→→: VIŠE -

abrkili je napisao/la:Fidelito je napisao/la:vuku za nos što su i radili proteklih 50-tak godina.).
Pa tko ti brani?
Zvonimir- Broj postova: 2160
God: 46
3
→→→: VIŠE
Kukuruz 0,85 lipa suhi
angus- Broj postova: 45
Zanimanje: SVE
Registriran: 06.04.2008
0
a majko mila nevjerojatno kaj se s tim svjetom događa

Mata imt 540- Broj postova: 1237
God: 23
Zanimanje: po zanimanju strojarski tehničar
0
Čugi je napisao/la:Kod nas je situacija zaj***na, ima cele zime da miriše kukuruz! :cyclops:
Bice kokica
Mata imt 540 je napisao/la:a majko mila nevjerojatno kaj se s tim svjetom događa
A cuj

Smiljan- Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
2
Zvonimi® je napisao/la:abrkili je napisao/la:Fidelito je napisao/la:vuku za nos što su i radili proteklih 50-tak godina.).
Pa tko ti brani?
eh pa i da prijeđem u HDZ opet ne bi imao koristi,jer nisam nikad bio u partiji....

abrkili- Broj postova: 1293
God: 24
Zanimanje: student veterinarske medicine
4
→→→: VIŠE -

abrkili je napisao/la:Zvonimi® je napisao/la:abrkili je napisao/la:Fidelito je napisao/la:vuku za nos što su i radili proteklih 50-tak godina.).
Pa tko ti brani?
eh pa i da prijeđem u HDZ opet ne bi imao koristi,jer nisam nikad bio u partiji....![]()
E... jeb'ga. Ni ti ni ja onda nemamo sreće.
Zvonimir- Broj postova: 2160
God: 46
3
Smiljan je napisao/la:Čugi je napisao/la:Kod nas je situacija zaj***na, ima cele zime da miriše kukuruz! :cyclops:
Bice kokica(Jeli se to tako zove u Srbijii?)
Da, da, tako je! :cyclops:
Ja svoj kukuruz nedam po 0.85 Kn. Ni po 1.05, a ni po 1.25. Ako cijene budu tako smiješne neka čeka na polju, barem će divlje svinje imati što jesti.

Fidelito- Broj postova: 2550
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
21
ja bi da me ispadne po 1 kn s pdv na bazi 20 % dakle sirovi, bio zadovoljan, za ovu godinu....
kakve nam se prognoze pisu, ova moja i nije bas tako jako crna...
drzava kontrolira trziste, takodjer i agrokor, i uopce ne ovisimo o konkurenciji vec iskljucivo o tome kako se oni dogovore, a dogovori idu u tom smjeru da raja nebude gladna i biraci nezadovoljni, a to sve opet po nasim ledjima...
opet s druge strane, svi se polakomili na taj kukuruz pa ga je puno zasijano ma nije ni za ocekovati neku extra cijenu...
ako bude ispod 1 kn, to je gubitak i minus koji nam ne osigurava dohodak...
kakve nam se prognoze pisu, ova moja i nije bas tako jako crna...
drzava kontrolira trziste, takodjer i agrokor, i uopce ne ovisimo o konkurenciji vec iskljucivo o tome kako se oni dogovore, a dogovori idu u tom smjeru da raja nebude gladna i biraci nezadovoljni, a to sve opet po nasim ledjima...
opet s druge strane, svi se polakomili na taj kukuruz pa ga je puno zasijano ma nije ni za ocekovati neku extra cijenu...
ako bude ispod 1 kn, to je gubitak i minus koji nam ne osigurava dohodak...

JOSIP FERGUSON- Broj postova: 1226
God: 29
Registriran: 10.03.2008
16
Fidelito je napisao/la:Ja svoj kukuruz nedam po 0.85 Kn. Ni po 1.05, a ni po 1.25. Ako cijene budu tako smiješne neka čeka na polju, barem će divlje svinje imati što jesti.
a da ga ovršiš pa skladištit?
Stranica 2 / 15. •
1, 2, 3 ... 8 ... 15 
Similar topics» Cijena kukuruza 2011. g
» Cijena kukuruza
» Trenutna cena kukuruza na trzistu
» Sjetva/žetva kukuruza 2012
» Cijena soje roda 2011
» Cijena kukuruza
» Trenutna cena kukuruza na trzistu
» Sjetva/žetva kukuruza 2012
» Cijena soje roda 2011