Jabuka
Stranica 1 / 12. • Share •
Stranica 1 / 12. • 1, 2, 3 ... 10, 11, 12 
Re: Jabuka
par zanimljivih informacija
[You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this link.]
matija- Broj postova: 456
Registriran: 09.03.2008
0
Evo jedne slike jabuke u cvatnji. Slikano u proljeće 2006.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Bećarina pusta- Broj postova: 3111
Registriran: 11.03.2008
12
→→→: VIŠE
Jabuka na podlozi M9. Prva košnja ove godine. Pojas ispod voćki se prska herbicidom.
Jabuka se nalazi u fazi početka pojave roza pupa i prskana je tri puta ove godine.
Jabuka se nalazi u fazi početka pojave roza pupa i prskana je tri puta ove godine.
12
jesi pio dok si to sadio? malo su ti redovi ausvinkl?Bećarina pusta je napisao/la:Jabuka na podlozi M9. Prva košnja ove godine. Pojas ispod voćki se prska herbicidom.

Picek- Broj postova: 1005
Registriran: 13.03.2008
4
Picek je napisao/la: jesi pio dok si to sadio? malo su ti redovi ausvinkl?(ovaj smajlić je najbolji, najbolje me opisuje
)
Šta si ti noćas trošio?
12
Slikano u subotu 12.04.2008. Jabuka u punoj cvatnji. Inače cvijeta ima manje nego prošle godine, a razlog je prošlogodišnja suša koja je utjecala na formiranje cvijetnih pupova za ovu godinu. No i ovo će biti dovoljno, a možda bude potrebna i prorjeda plodova.
12
Gore si napisao da spricas herbicidom redove. Kojim, koliko cesto i s kakvom prskalicom? Znam, puno pitanja, ali sto mogu ...
ne znam, a jako me zanima 

Smiljan- Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
2
Herkules 480 SL, 2 do eventualno 3 puta godišnje. Prvi puta obavezno prije cvatnje,a kasnije kad trava naraste (sam utvrdiš da je potrebno). 150 litara vode po hektaru, koncentracija 1-1.2 %. Ratarska prskalica sa dva "prskača" ili "pištolja" koji imaju po jednu diznu na kraju. Pritisak 1 bar, prskalicu (Agromehanika 600l) nosi IMT-549 i ide 1-om brzom na oko 1600 o/min. Dva radnika idu svaki uz svoju stranu reda i prskaju pojas od oko 50-ak cm ispod krošnje (unutar redni pojas). Pritisak je mali da nebi dolazilo do nanošenja škropiva na donje listove uslijed odbijanja škropiva od tla kad je jak pritisak (zračna struja se odbija od tla i nanosi škropivo na listove). U tijeku je nabavka prskalice Micron Herbiflex koja prska pojas 10-75 cm uz utrošak škropiva od 10 do 30 l /ha.
Počet ćemo ti naplaćivati informacije.
Počet ćemo ti naplaćivati informacije.
12
Hvala na vrlo, vrlo detaljnom infu. U stvari, toliko detaljno da nemam podpitanja, a to su rijetki uspjeli.
Respect
A glede naplate informacija, jel' se moze platiti sa nekim drugim, vec razmjenjenim,
informacijama, a vezano za npr. [You must be registered and logged in to see this link.] ? 
A glede naplate informacija, jel' se moze platiti sa nekim drugim, vec razmjenjenim,

2
Znam za tu herbiflex prskalicu već duže vrijeme no nikako da ju kupim. A za utrošak škropiva, tu sam mislio na prskanje voćnjaka sa fungicidima i insekticidima. mnogi su čak probavali sa 150 l/ha, dosta njih ide sa 350 l/ha no znam i dosta njih koji su išli sa tako malim količinama škropiva pa na kraju popušili bolest u voćnjaku pa se vratili utrošku od 750 i više litara po hektaru. Naime o čemu se radi, za tako male utroške škropiva trebaju jako male kapljice vode koje su sklone ishlapu i zanošenju tako da se mora prskati navečer i ujutro (izbjegavanje viših i visokih temp. i vjetra) što je kod iole većih proizvođača jako teško izvedivo. Potreban je jako precizan i kvalitetan atomizer što je možda i već problem nego predhodni problemi. Ima tu puno faktora koji utječu na kvalitetu zaštite voćaka. Po meni je minimalni utrošak škropiva 500 l/ha, a za neke bolesti i štetnike (pepelnica, crveni voćni pauk...) je obavezan utrošak vode 1000 i više l/ha. I doze i koncentracije sredstava se utvrđuju na bazi utroška škropiva od 1000 l/ha. Znači koliko posto smanjiš utrošak vode od početnih 1000l za toliko posto moraš povećati koncentraciju. I tako i lipo i sve... 
12
Bećarina pusta je napisao/la:Znam za tu herbiflex prskalicu već duže vrijeme no nikako da ju kupim.
Ne znam ja nista
A za utrošak škropiva, tu sam mislio na prskanje voćnjaka sa fungicidima i insekticidima. mnogi su čak probavali sa 150 l/ha, dosta njih ide sa 350 l/ha no znam i dosta njih koji su išli sa tako malim količinama škropiva pa na kraju popušili bolest u voćnjaku pa se vratili utrošku od 750 i više litara po hektaru. Naime o čemu se radi, za tako male utroške škropiva trebaju jako male kapljice vode koje su sklone ishlapu i zanošenju tako da se mora prskati navečer i ujutro (izbjegavanje viših i visokih temp. i vjetra) što je kod iole većih proizvođača jako teško izvedivo. Potreban je jako precizan i kvalitetan atomizer što je možda i već problem nego predhodni problemi. Ima tu puno faktora koji utječu na kvalitetu zaštite voćaka. Po meni je minimalni utrošak škropiva 500 l/ha, a za neke bolesti i štetnike (pepelnica, crveni voćni pauk...) je obavezan utrošak vode 1000 i više l/ha.
Da to se moze posredno zakljuciti jer sva moguca istrazivanja ultra malog utroska vode sa koliko toliko pozitivnim rezultatima su se odnosila na herbicide. Nisam nigdje nasao da je netko probao to raditi sa fungicidima i insekticidima. Isto tako vjerujem da je problem sa topljivoscu sredstva jer ako smanjis kolicinu vode pitanje je kako se sredstvo otopi, odnosno kakav je poslije viskozitete smjese da bi ga atomizer mogao rasprsiti.
I doze i koncentracije sredstava se utvrđuju na bazi utroška škropiva od 1000 l/ha. Znači koliko posto smanjiš utrošak vode od početnih 1000l za toliko posto moraš povećati koncentraciju. I tako i lipo i sve...
Odnosno osnovica svega je kolicina sredstva koja se mora rasprsiti, a voda je samo "medij"

2
oće biti izlagača (proizvođača) jabuke na jesenskom sajmu u Gudovcu?

zorka- Broj postova: 2
Registriran: 05.09.2008
0
Pozdrav voćari!
imam hektar jabuka
Krećem u podizanje još 2 hektara,
Pa me zanima da li znate gdje ima kvalitetnih teških sadnica jabuke i kako se kreću cijene...
:$:
imam hektar jabuka
Krećem u podizanje još 2 hektara,
Pa me zanima da li znate gdje ima kvalitetnih teških sadnica jabuke i kako se kreću cijene...
:$:

johndeere- Broj postova: 28
Registriran: 22.09.2008
0
Berba jabuke 2008. Sorta Idared. Da nije bilo leda bilo bi preko 90 % prve klase, ovako će biti manje. Evo par slika.