Obrada tla i njega

Stranica 2 / 2. Previous  1, 2

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: Obrada tla i njega

Postaj by roko on 11/4/2009, 13:59

svaka čast....odlično odrađuje posao. mislim da će u drugom-trećem prolazu biti puno lakše za raditi a i 100% će bolje izgledati...
tlo je dosta sabijeno poslije zime pa ga je prvi put teško načeti, ali kad se uhodaš to će ići kao podmazano...

roko

Broj postova: 1354
God: 29
Registriran: 09.03.2008
Like 6

http://www.lavanda-racic.hr

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan on 12/4/2009, 07:35

ciciripi je napisao/la:jesi Smiljane isprobao stroj-kultivator.
kako se ponaša u zemlji jel dobro prevrće pokorici i trave...

Isprobao jesam, ali premalo da bih dao sud. Zemlja je bila prevlazna. Posto kod mene vegetacija je kasnije (3-4 tjedna) iza vas u Slavoniji jos imam vremena, tamo negdje do kraja travnja. (lijeska je jos u pupu, a trava, pirika, je jedva probila, ali je ima ko u prici. Biti ce veselo kad mi se pocne razmnozavati).
Uocio sam problem da mi je jako tesko vidjeti gdje je sadnica. Morati ce se sporo prvi puta ....

@Becarino, jedna od ceremonija je i retrovizor naprijed dolje?

Smiljan

Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
Like 2

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by ciciripi on 13/4/2009, 19:16

ovo ti izgleda odlično za prvi prohod nakon zime.
nego jel preporučljivi ići svakih 15-tak dana uretiti zemlju mislim je li za zemlju previše tako često prolaziti dadi gaženja? dali frezom ili samo sjetvospremačem malo brže ? kakova su vaša iskustva koji imete voćnjake.

ciciripi

Broj postova: 56
Registriran: 18.03.2009
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Bećarina pusta on 14/4/2009, 07:33

Prošle godine sam radio obradu 5 puta u godini, trebali smo i 6-ti no nismo stigli zbog berbe jabuka. Netreba ni pretjerivati sa gaženjem.

Bećarina pusta

Broj postova: 3248
Registriran: 11.03.2008
Like 20

[Vrh] Go down

Postaj by ciciripi on 15/4/2009, 08:42

to da, ali kada navre travica lakše mi ju je riješavati odmah nego kada preuzme maha. onda bude ludnica jer je i puno duže i naravno skuplje tako da malo vožnjeneće skoditi. Barem se nadam,a ionako meram proći podrivačem na jesen da se malo razbije tlo-naravno dok se smije radi korijena.

ciciripi

Broj postova: 56
Registriran: 18.03.2009
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan on 5/11/2009, 13:08

Da ne otvaram novu temu ....

U novom Agroglasu ima pola jednog clanka gdje kaye da je sada vrijeme za borbu protiv trajnih korova (pirika) sa totalnim herbicidima . Eksplicite spominje Cidokor i piriku.

E sad, moja amaterska i neznajuca malenkost, usprkos tituli autorice clanka smatra da je to jedna velika glupost. Po dvije osnove: prvo i manje vazno da Cidokora vise nema na nasem trzistu (postoje druge zamjenice)
Drugo i vaznije: ako sam ja dobro shvatio takvi herbicidi djeluju tako da preko lista ulaze u biljku i ubijaju je "iznutra". Za takvo nesto je potrebno da je biljka u intezivnoj vegetaciji sto definitivno pirika sada nakon prvih mrazeva definitivno nije.
Cijenio bih misljenje iskusnijih. Ima li smisla sada pred kraj vegetacije i pocetkom jesenskog mirovanja nadzemnog dijela pirike ici sa totalnim herbicidom? Ako sam u krivu, duboko se ispricavam autorici clanka.

(ili treba rasprodati stare zalihe Cidokora pa stoga i takav tekst. Znam da sam zlocest, ali sto mogu .... )

Smiljan

Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
Like 2

[Vrh] Go down

Postaj by paor on 5/11/2009, 13:26

Trajnu vegetaciju (trnje i ostale drvenaste biljke) je najbolje suzbijati kad završi faza intezivnog porasta. Znači od kolovoza do listopada. Za neke je sad doista prekasno jer su biljke završile sa negativnim kolanjem (list~korijenje) sokova. "Travni korovi" imaju višestruku porast tako da samo njih ima smisla suzbijati tijekom cijele sezone.

paor
Admin
Admin

Broj postova: 3047
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
Like 41

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ http://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Stranica 2 / 2. Previous  1, 2

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics