Isplativost voćarenja?

Stranica 2 / 4. Previous  1, 2, 3, 4  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: Isplativost voćarenja?

Postaj by daevu on 30/1/2012, 19:53

E elsale fina teorija ali mi živimo u hrvatskoj gdje sve pada u vodu i ništa nije onako kako se čini,probaj prodati neki proizvod po cijeni kojoj ti hoćeš(čitaj isplativo za proizvođača,znači i sa uračunatim radom,amortizacijom,doprinosima,porezima,zaštitom...) nema šanse,sve je to samo životarenje od danas do sutra,
dali će biti bolje sa ulaskom u eu ,ne neće javascript:emoticonp('No')

daevu

Broj postova: 89
Zanimanje: voćar
Registriran: 10.05.2011
Like 1

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by elsale on 31/1/2012, 09:33

s takvim razmisljanjem ni necemo ici naprijed.
ja svoju robu nedam ispod cijene pa makar sav urod svinjama bacio, preko mojih ledja se nece bogatiti nikakav novopeceni tajkuncic i ratni profiter.

nasi politicari i "poslovne elite" svjesno i namjerno unistavaju svaku volju za rad vec 20 godina, nude nam samo jedan put, put ropstva i rada za njih, za malu placu, za prezivljavanje, taman toliko da prezivimo do iduce bijedne place koju nam nude. namjerno se vec 20 godina gura teza da je u Hrvatskoj nemoguce posteno raditi i zaraditi, stavlja se pred nas osjecaj beznadja, osjecaj da iz toga nema izlaza.
i mora im se priznat da su uspjeli.
ova zemlja je na koljenima, ljudi su posvadjani , zaduzeni, bez ikakve nade u bolje sutra.

ja ipak mislim da se moze radit ali nam treba postenje i zajednistvo kao nikada do sad. zasto nas 10 nebi dalo svak po 1000 E pa da izgradimo hladnjacu, pa da za dvije godine izgradimo pakirnicu za 10 vrsta voca ili povrca.
nazalost realnost je takva da se nebi novci ni skupili vec bi svadja i jal nastali, to se mora promijeniti inace nas nece biti.

kako imamo mala gospodarstva nemamo sanse konkurirati velikima kako u kolicini tako i u cijeni. nasa sansa je samo najkvalitetnija ( po mogucnosti ekoloska) roba i raznovrsnost (koju mozemo postici udruzivanjem) i PRERADA, moramo stvoriti dodanu vrijednost na nas proizvod i ponuditi Europi ono sto oni nemaju, domaci ekstra kvalitetni proizvod. takav proizvod ce vrlo brzo pronaci put i do najbogatijih stolova Europe i Amerike i teglica takvog proizvoda ce kostati 20 a ne 2 dolara.

elsale

Broj postova: 152
Registriran: 16.04.2009
Like 2

http://www.aronija.com.hr

[Vrh] Go down

Postaj by daevu on 31/1/2012, 10:52

ma u pravu si ,ali ja sam govorio o realnosti kod nas,i ja sam optimista i nadam se boljem jer inače ne bi razmišljao o proširenju nasada,
a što se tiče hladnjače,tu je već veća filozofija oko toga,

daevu

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by daevu on 31/1/2012, 10:54

ako nije tajna šta imaš od voća ili sa čim se baviš

daevu

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by elsale on 31/1/2012, 11:13

Nije tajna. Mozes sve pogledati na mojoj stranici , link je ispod imena.

imam dva hektara pod aronijom, i ove jeseni smo dodali ( za probu i dodatak proizvodima) po 50 grmova crvene , bijele i crne ribizle i joste.

planiram jos jedno dvije tri vrste posadit (sve bobicasto voce) , imam jos jedan hektar dobre zemlje, u pripremi je. tu se jos dvojim izmedju ogrozda, vucjeg trna i kozje krvi.

sto se tice stablasica tu sam u deficitu pa bi svakako posadio barem po 20 komada krusaka, sljiva, dunja, bazge, drenjka, visanja ... ali to ce isto sluziti za dodatak u proizvode i kombiniranje okusa sa osnovnom kulturom - aronijom.
nadam se uskoro da cu imati vise vremena pa bi komercijalizirali neke nasade maslina od zeninih pa i maslinovo ulje stavit u ponudu, mozda i dodati malo smokava, zizule i rogaca.

radimo svoju preradu, znaci sokove, suseno, caj, pekmeze, likere, u buducnosti mozda vino i rakiju i jos neke proizvode. sve sto radimo, radimo ekoloski i nadam se da cu dogodine i dobiti eko markicu.

elsale

Like 2

[Vrh] Go down

Postaj by daevu on 31/1/2012, 22:41

fino,svaka čast za pohvalu

daevu

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by RoyalMajestic on 6/2/2012, 13:38

elsale rekao:

imam dva hektara pod aronijom,

to sam upravo čekao da čujem Very Happy , jer me strahovito zanima aronija o kojoj sam dosta čitao ovih dana.

U kojoj su godini tvoje sadnice, koji je razmak sadnje ( tvoj) sadni materijal, imas li iskustva o sortama ili si posadio čega je bilo u ponudi, koja je računica oko branja i jeli se sve bere odjednom ili u etapama.

2 hektara uopce nije malo, računajući razmak između redova i u redu ( 4x2) to bi moglo biti 1250 kom po ha.

kako je sa radnom snagom??? koliki je period berbe. Da li se isplati vise aroniju preraditi u vlastitom domaćinstvu ili predati nekom kupcu ( hlad, podravka, plodovi fructus etc.)

i na kraju volio bih to vidjeti u živo ( nasad), moželi te se posjetiti??

RoyalMajestic

Broj postova: 64
God: 53
Zanimanje: dipl ing agronomije
Registriran: 19.01.2012
Like 3

[Vrh] Go down

Postaj by elsale on 6/2/2012, 14:18

moje prve sadnice su posadjene 2009. u proljece. bile su dvo i trogodisnje. sada smo blizu 3000 komada, a nesto je sadjeno i na jesen, nesto sitno i u proljece 2010.

prvi vocnjak je sadjen na 2 i pol metra razmak izmedju redova i metar izmedju biljaka, i nazalost to je premalo jer aronija naraste dosta velika.

u drugom vocnjaku sam napravio istu gresku i stavio opet 2 i pol metra izmedju redova, ali sam isao na dva metra izmedju biljaka radi lakseg odrzavanja oko grmova ( kosenje, pljevljenje)

strani podaci govore o 4 metra izmedju redova i to je minimalno ako se zeli strojno u buducnosti brat. a izmedju biljaka ide na metar ako ce se strojno brat ili moze vise ako ce berba biti rucna.

sorte imam viking i nero. vecina svjetskih plantaza je pod nerom i njega ima za kupiti i kod nas. mislim da se same sorte ne razlikuju previse i nije toliko bitno koju cete posaditi.

berba se radi odjednom, ali se moze otegnuti i preko mjesec dana jer plod ne opada sa grane i ne susi se, naravno ako nije susa.

zasad nismo uzimali radnu snagu, vec prijatelji i rodbina, ali ce u buducnosti trebati, ili nabaviti kombajn, onda su potrebna tri do cetiri covjeka.

mi smo zasad odustali od velikih otkupljivaca zbog cijene, kolicina i drugih stvari tako da sve preradimo u vlastitom domacinstvu.

nasad cete moc vidjeti na proljece, otvorit cu vrata svima dva tri puta tokom proljeca, mozda i pod komercijalnim uvjetima, jer je puno upita za gledanje.

iako svugdje pise da aronija uspijeva na gotovo svim zemljistima, shvatio sam da dobre rezultate daje samo na humusnim tlima, plodnim zemljistima. ako je kvaliteta zemlje losija onda dosto sporo raste i ulazi u rod. takodjer treba osigurati navodnjavanje ako se zeli imat kvalitetan i stalan prinos.

elsale

Like 2

[Vrh] Go down

Postaj by RoyalMajestic on 8/2/2012, 00:55

hvala ti na ovim odgovorima, pomoći će pri odluci o sadnji općenito o uzgoju.

Da li je cijena kod vele trgovaca uvjetovana količinom
ili se opet susrećemo s ucijenama prilikom otkupa.

Kako plasiras svoje prerađene proizvode na tržište, i jesi li zadovoljan s cijenom
u odnosu na uložen rad???

RoyalMajestic

Like 3

[Vrh] Go down

Postaj by tratinčica on 8/2/2012, 09:07

Uvijek je cijena uvjetovana količinom, bar koliko ja imam informacije.

tratinčica

Broj postova: 184
Registriran: 30.07.2010
Like 11

[Vrh] Go down

Postaj by elsale on 8/2/2012, 10:01

naravno da je cijena uvjetovana kolicinom, ali svaki veletrgovac i veci preradjivac gleda kupiti sto jeftinije pa se znaju sluziti svakakvim stvarima pa i ucjenama samo da ti spuste cijenu sto vise.

ali ja te kolicine ( niko u ovom dijelu europe) u ovom trenutku nemam pa sam se i presto zamarat s njima, radije lagano otvaram svoje maloprodajno trziste. a dok dodju kolicine nadam se da cu naci nekog stranog kupca, a ne se zamarat sa domacim hostaplerima.

svoje proizvode plasiram izravno do kupca, preko preporuke, telefonski ljudi zovu, imam svoj web i nesto sitno po sajmovima. uspio sam se i u jednu trgovinu ubacit, ostali ili nisu bili zainteresirani ( citaj bezobrazni) ili su htjeli zaradit na mojim ledjima.

da, zadovoljan sam cijenom u odnosu na ulozen rad,

elsale

Like 2

[Vrh] Go down

Postaj by RoyalMajestic on 9/2/2012, 21:23

nista ostaje nam jedino da pogledamo tvoj nasad na proljece ..... Very Happy

čuj ne brini donijeti ćemo malo i milošte ( domaće ) pa da vidimo sve to uživo..

nadam se da nisi nešto daleko (lokacija ti Hrvatska )!!!! study study

RoyalMajestic

Like 3

[Vrh] Go down

Postaj by elsale on 10/2/2012, 10:22

kod Kutine sam , dva, dva i pol sata od Baranje Very Happy .

elsale

Like 2

[Vrh] Go down

Postaj by Goga002 on 15/2/2012, 20:26

Dali ima kruha u sadnji jagoda, stvarno me zanima odgovor na to pitanje

Goga002

Broj postova: 3
Registriran: 15.02.2012
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Bećarina pusta on 15/2/2012, 20:33

Goga002 je napisao/la:Dali ima kruha u sadnji jagoda, stvarno me zanima odgovor na to pitanje

Jako široko pitanje na koje je teško dat odgovor. Malo više informacija nebi bilo loše napisat. Npr.: Jel planiran uzgoj jagoda na otvorenom, u plasteniku, u gredicama, u kalićima, kakve sadnice...

Bećarina pusta

Broj postova: 3248
Registriran: 11.03.2008
Like 20

[Vrh] Go down

Stranica 2 / 4. Previous  1, 2, 3, 4  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics