Spricanje i rezidba vocaka

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Spricanje i rezidba vocaka

Postaj by huskybucka on 18/1/2012, 19:19

Pozz
Posto sam ja pocetnik, imam tek 20vocaka..., a tek mi je i 23g...
Vocke su jabuke, kruske, visnje, tresnje.
10kom je staro 3g, a 10kom je od prosle godine.
Zanima me kada je potrebno pospricati ih crvenim uljem?
Jos me zanima, kada bi netko bio dobar i objasnio mi rezidbu, evo ovako izgledaju moje jabuke i kruske, pa koje su grane viska, za maknuti ih u proljece?

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

huskybucka

Broj postova: 5
Registriran: 19.05.2011
Like 0

[Vrh] Go down

Re: Spricanje i rezidba vocaka

Postaj by RoyalMajestic on 20/1/2012, 15:18

Vidim da se ovdje niko nije javio povodom rezidbe jabuke?? Sleep
Dakle ovako koliko ja vidim, ovdje se radi o sadnici jabuke koja ima uglavnom grane jednake debljine, jedino ne mogu odrediti visinu stabla??
Kao da je malo pobjegla gore pirat
Ukoliko su grane ujednačene, trebalo bi ih samo spiralno rasporediti, izbaciti suvišne, al tako da rez bude napravljen koso i to nikako do stabla, nego ostaviti u pazuhu grane pup, a granu probati rezati pd kutom 45 stupnjeva.
Razlog tome je: buduća grana koja će se razviti iz ostavljenog pupa imaće horizontalniji položaj ( brže će stupiti u rod nego grana koja raste vertikalno), ostaviti max 5-6 garna u donjoj etaži, sve grane koje su deblje od grana donje etaže izbaciti, prstenaste izraštaje ostaviti, sve vrhove grana orezati za 1 cm, pa tako i provodnicu. Grane koje su debele odbacuju se do stabla, sa malim patrljem, također i grane koje su deblje od produljenice se izbacuju kompletno iz osnove.
Inače bi preporučio u buduće da se ne kupuju 1-godišnje sadnice baš zbog neujednačenog razvijanja grana, visine formoiranja 1 kata....... itd.
Najbolje je kupiti već gotovu knip sadnicu sa već formiranim prevremenim granama, gdje se nemorate mučiti sa formiranjem 1-god po sadnji, a ujedno može se očekivati i par jabuka na takvoj sadnici iste godine. merci

RoyalMajestic

Broj postova: 15
God: 53
Zanimanje: dipl ing agronomije
Registriran: 19.01.2012
Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by huskybucka on 20/1/2012, 17:37

RoyalMajestic je napisao/la:Vidim da se ovdje niko nije javio povodom rezidbe jabuke?? Sleep
Dakle ovako koliko ja vidim, ovdje se radi o sadnici jabuke koja ima uglavnom grane jednake debljine, jedino ne mogu odrediti visinu stabla??
Kao da je malo pobjegla gore pirat
Ukoliko su grane ujednačene, trebalo bi ih samo spiralno rasporediti, izbaciti suvišne, al tako da rez bude napravljen koso i to nikako do stabla, nego ostaviti u pazuhu grane pup, a granu probati rezati pd kutom 45 stupnjeva.
Razlog tome je: buduća grana koja će se razviti iz ostavljenog pupa imaće horizontalniji položaj ( brže će stupiti u rod nego grana koja raste vertikalno), ostaviti max 5-6 garna u donjoj etaži, sve grane koje su deblje od grana donje etaže izbaciti, prstenaste izraštaje ostaviti, sve vrhove grana orezati za 1 cm, pa tako i provodnicu. Grane koje su debele odbacuju se do stabla, sa malim patrljem, također i grane koje su deblje od produljenice se izbacuju kompletno iz osnove.
Inače bi preporučio u buduće da se ne kupuju 1-godišnje sadnice baš zbog neujednačenog razvijanja grana, visine formoiranja 1 kata....... itd.
Najbolje je kupiti već gotovu knip sadnicu sa već formiranim prevremenim granama, gdje se nemorate mučiti sa formiranjem 1-god po sadnji, a ujedno može se očekivati i par jabuka na takvoj sadnici iste godine. merci

Zahvaljujem na odgovoru... Smile
ocekivao sam malo vise odgovora tu, s obzirom da je tema otvorena 64 puta, a nitko nista ne pise...
Sad, nisam bas siguran da je previse otisla u visinu, visoke su cca 170cm.
E sad ovo s obrezivanjem, ja sam malo shvatio, zapravo nista, osim da se grane rrezu ukoso Embarassed
Mislio sam kad bi mi na primjeru mogli pokazati rezidbu.Znaci na ovoj mojoj slici, orezati vocku kako bi trebalo...
Kad bi se tako neko potrudio, vjerojatno bi mi bilo lakse shvatiti...

huskybucka

Broj postova: 5
Registriran: 19.05.2011
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by zoky28 on 20/1/2012, 18:00

prije par godina i ja sam se usudio postavit takvo pitanje.Ti si nabrojo 4 vrste voca koje se obrezuje svaka na svoj nacin.
Guglaj i samo guglaj moj savjet.
[You must be registered and logged in to see this link.]

zoky28

Broj postova: 235
Registriran: 19.01.2011
Like 1

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by paor on 20/1/2012, 18:09

...E sad ovo s obrezivanjem, ja sam malo shvatio, zapravo nista,...

nikakvo čudo, teorija + prezentacija na terenu - jedini način da se dobro shvati orezivanje
[You must be registered and logged in to see this link.]

paor
Admin
Admin

Broj postova: 2827
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
Like 36

→→→: VIŠE

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/

[Vrh] Go down

Postaj by RoyalMajestic on 20/1/2012, 19:58

Malo smo podaleko da bi ti na terenu pokazao detalje, pokušaću jednostavnije.
1. visina stabla mi znači samo kad govorimo o 1 -oj etaži.Dakle ona bi trebala biti između 65-85 cm.To znači da bi u tom okviru trebale biti prve etažne grane.( da li jesu?)
2. ako grane nisu spiralno razvedene, putem rezidbe ih razvedi, vodeći računa da nijedna grana ne zasjenjuje drugu granu.(tu primjeni kosu rezidbu pod 45 stupnjeva, i ostavi pup u pazuhu grane)
3. vite rodne grane ( grane koje imas na slici) pri vrhu oreži 1 cm.(sve)
4. prstenaste bodlje ( šiljke ako ih ima) ne diraj.
5. ukoliko ima grana da su deblje nego produljenica i grane prve etaže odstarni (mislim da ih na slici nema) oreži skoro do osnove stabla, ostavi oko 0,5 cm patrlj normalan rez.

Ne znam sad jesam li bio dovoljno jasan??

RoyalMajestic

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by RoyalMajestic on 20/1/2012, 20:12

Ovo ti je za jabuku rezidba, mada bi i krušku slično mogao orezati, al se moraš odlučiti za jednu produljenicu ( vidim ih dvije).O kojoj podlozi se radi kod jabuke i kruške??
Trebao bi staviti neku potporu pored svake sadnice ( recimo bambus) te je pričvrstiti trakom za vezivanje vinograda pošto nema žičane potpore.
Čuvaj se zeca on voli koru jabuke i kruške( za svaki slučaj stavi mrežicu visine do 60 cm kao zaštitu ,to nije skupo.)
Još nesto Karlo Brzica je izdao jednu lijepu đepnu knjižicu o orezivanju vočnih vrsta,( principi rezidbe do udetalje).
Probaj doći do nje izuzetno je lagano štivo, gdje se može dosta naučiti. think

RoyalMajestic

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by tratinčica on 23/1/2012, 07:07

meni je opet ona Jemrićeva knjiga bolja, na temi "Kalemljenje cijepljenje Višnje" ima link.

tratinčica

Broj postova: 169
Registriran: 30.07.2010
Like 9

[Vrh] Go down

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics