knjiženje troška kupovine poljoprivrednog zemljišta
Stranica 1 / 4. • Share •
Stranica 1 / 4. • 1, 2, 3, 4 
knjiženje troška kupovine poljoprivrednog zemljišta
Otvaram novu temu, koja je jako aktualna, a radi se o knjiženju troška kupovine poljoprivrednog zemljišta. Trošak kupovine izgleda da ne može ići u trošak, mora se prvo platiti porez na dobit i tek zatim platiti ratu otplate za poljoprivredno zemljište. A zakup tog istog zemljišta ide u trošak 100%. Pitanje iskusnim knjogovođama zašto je tome tako, kada nam je zemljište praktički osnovno sredstvo? Ako je ovakva zakonska regulativa, to znači da ispada da si kupuješ zemljište kao 'privatna' osoba (ovo je namjerno u navodnicima, jer sva moja privatna imovina, kako sam obrtnik, ulazi u moj obrt), i onda tu zemlju moraš sam sebi iznajmljivati (i plaćati kao osoba - porez na isto). Možda bi to bilo 'jeftinije' riješenje (za one koji iskazuju dobit) nego plaćati porez na dohodak....

Fidelito- Broj postova: 2692
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
26
Re: knjiženje troška kupovine poljoprivrednog zemljišta
Tvoja me situacija upravo ponukala da ispitam što i kako sa zemljištem. Pitao sam knjigovođu i u razgovoru smo došli do zaključka da je trenutno to 'siva zona' ali da svima to postaje važno, a zakonski je to vrlo nedorečeno. Treba ispitati situaciju, 'potegnuti' to pitanje pred državom prije nego dođeš u lošu situaciju. Mislim da je državno zemljište preskupo, sada još ispada da se mora platiti prvo porez na dobit, pa se tek onda može trošiti novac na kupovinu zemljišta... Na primjer građevincima koji kupuju (građevinsko) zemljište - da bi na njemu gradili mogu - to knjižiti kao trošak, a mi ne. Pa ne kupujemo mi zemlju radi luksuza! Treba to pitanje postaviti pred nadležnim tijelima, a tu treba i integrirati i sprečavanje špekulativne kupovine državnog poljoprivrednog zemljišta.

26
Zapravo se nikada nisam previše do sad zamaro ovim ..knjigovođa reko ovako na ratu od ove zemlje koju si kupio preko banke možeš u trošak staviti samo kamatu ...glavnicu ne ..a kod ove državne nemožeš ništa jer neplačam nikakvu kamatu..što se tiče zakupa tu sve što platiš ide u trošak kao državno tako privatno zemljište .
Uopće mi nije jasno zašto i koji su to točni razlozi da nam to ne ulazi u trošak..koga od nadležnih bi valjalo pitati da nam malo to pojasni ..tj ko to kaže ovo ide a ovo ne?
Uopće mi nije jasno zašto i koji su to točni razlozi da nam to ne ulazi u trošak..koga od nadležnih bi valjalo pitati da nam malo to pojasni ..tj ko to kaže ovo ide a ovo ne?
pege25- Broj postova: 3397
God: 38
Zanimanje: Farmer JD
Registriran: 18.09.2010
62
Smeta me to nepriznavanje zemljišta kao sredstva koje je potrebno za rad, a dojučer se subvencionirala 'kupovina' zemljišta sa 40 %....

26
i meni smeta jer mi je obavezno taj novac oporeziv kao da je ta kupovina "luksuz" a ne potreba i pokušaj proširivanja gospodarstva, tako da ispadne po naški da oni nas koji kupujemo kažnjavaju zbog toga , a umjesto da nas nagrađuju zato što smo "uspješni"

falkon 2- Broj postova: 5080
Registriran: 06.02.2010
46
→→→: VIŠE -

Fidel dali si ti do sada vodio te rate kao trošak ili ?
62
Ne ide zemlja u trošak, možda je čudno ali ona ide na foru da i kad je otplatis ne gubi na vrijednosti, za razliku od kombajna, hale i slicnog koje nakon 10 godina ne vrijedi nista, po papirima ili po stvarnosti, zemlja je za 10 godina opet isto vrijedna, po papirima i zakonu, naravno, zato nije trosak nit se amortizira, mozda kamate od rata za zemlju idu ali to ne znam. Tako da, provjereno je da placanje zemlje ne ide u trosak, takav je zakon.

SteveO- Broj postova: 622
Registriran: 28.08.2009
5
pege25 je napisao/la:Fidel dali si ti do sada vodio te rate kao trošak ili ?
Sory postavio sam glupo pitanje
62
I meni je isto bilo malo čudno pa samo imao prije 2-3 god razgovor s svojom tetom od knjiga i reče ona meni: zemljište ako kupuješ ne ulazi u trošak...odnosno za iznos rate otplate nemožeš umanjiti porez na dobit/dohodak na kraju godine jer se zemljište kao proizvodni resurs u poljoprivredi ne amortizira tj. njegovim korištenjem ne umanjuje mu se vrijednost.
Za iznos rate zakupa poljoprivrednog zemljišta možeš umanjiti dobiti.
Za iznos rate zakupa poljoprivrednog zemljišta možeš umanjiti dobiti.
majs- Broj postova: 626
Registriran: 28.08.2008
7
pege25 je napisao/la:pege25 je napisao/la:Fidel dali si ti do sada vodio te rate kao trošak ili ?
Sory postavio sam glupo pitanje![]()
Nisi postavio glupo pitanje, nego ovo me je baš iznenadilo (a to znači da do sada nisam kupovao zemljište, to jest nikada o ovome nisam razmišljao). Nešto mi u svemu tome ne štima, ali ne mogu još točno reći što. Mislim da je krivi princip poreza kod nas jer se ne dozvoljava reinvestiranje dobiti, to je temeljni problem. (Kupovine zemljišta bi bila reinvestiranje dobiti). To je možda temeljni problem društva, jer reinvestiranje dobiti podrazumjeva unaprijeđenje i proširenje proizvodnje/djelatnosti tako da se 'izbjegne' onaj porez na dobit (koji se uvijek na kraju plati). Ali to i otvara nova radna mjesta, unaprijeđuje društvo. A toga kod nas nema - prvo plati porez pa radi sa parama što hoćeš. Tako i strani investitori lijepo plate porez i novce odnesu na mjesto gdje je veći prinos (kapitala). Jer, isto kao što rijeka teče nizvodno, i kapital uvijek putuje prema većem prinosu.

26
istina je..zemljište se nigdje ne amortizira i ne ide u trošak, nego u "osnovna sredstva" po vrijednosti kupljenoga. u trenutku PRODAJE se isknjižava i ta knjigovodstvena vrijednost se tada knjiži u trošak, a ostvarena tržišna vrijednost, za koju ste ga prodali, knjiži se u dohodak. znam, nema logike, ali tako je. što se tiče rata za kredit kojim plaćate zemljište, također ne idu u trošak ni ne umanjuju porez na dohodak/dobit, već na zatvaranje obveze, jedino kamata po kreditu se knjiži u trošak. eto, majs, dobro ti je rekla "teta od knjiga"
)

sunčana- Broj postova: 947
God: 46
Zanimanje: knjigovodstvo
Registriran: 06.10.2008
1
Eh, upravo sam čekao stručno objašnjenje. Ali onda se ne isplati kupovina zemljišta na OPG/Obrt? Ako sam kupio 'privatno' zemljište, mogu li ga iznajmiti svom obrtu / OPG-u, tako da obrt plaća zakupninu za isto? Tako bi zakupnina išla u trošak 100%, a ja bi (kao privatna osoba) plaćao onih 15% poreza na najam zemljišta (što sam si sam sebi dao zemljište u najam). To je ipak manje nego porez na dobit u nekim slučajevima....(ako to moraš platiti u onom punom iznosu).
Zatim je pitanje što će se dogoditi sa tim zemljištem jednog dana kada se prestanem baviti djelatnošću i odem u (nadam se zasluženu) mirovinu? Hoću li morati to zemljište 'vaditi' iz obrta, ako želim ostati vlasnik (i plaćati tko-zna koje poreze i takse)? To je nedefinirano područje, ovdje to zemljište zakon očito tretira kao neki luksuz ili kao neku vrstu privatne imovine gdje se nešto dešava 'za vlastite potrebe' a ako se profesionalno bavim poljoprivredom to baš i nije tako. Sada sve zemljište koje posjedujem kupio sam prije otvranja obrta i kupio sam to na ime i prezime.
Zatim je pitanje što će se dogoditi sa tim zemljištem jednog dana kada se prestanem baviti djelatnošću i odem u (nadam se zasluženu) mirovinu? Hoću li morati to zemljište 'vaditi' iz obrta, ako želim ostati vlasnik (i plaćati tko-zna koje poreze i takse)? To je nedefinirano područje, ovdje to zemljište zakon očito tretira kao neki luksuz ili kao neku vrstu privatne imovine gdje se nešto dešava 'za vlastite potrebe' a ako se profesionalno bavim poljoprivredom to baš i nije tako. Sada sve zemljište koje posjedujem kupio sam prije otvranja obrta i kupio sam to na ime i prezime.

26
Kakav porez od 15% na najam zemljista placa privatna osoba !? To jos nisam cuo, mos pojasnit ?

5
Stevo pročitaj još jednom post ako ti nebude jasno pročitaj ga još jednom ..ako ti i onda nebude jasno čitaj ga skroz dok ti nebude jasno i neskužiš što je pjesnik htio reći...jel tako fidel
A jesam mu odbrusio sada bravo ja
A jesam mu odbrusio sada bravo ja
62
Pege vidim da si se raskesio, očito si riješio svoje probleme a sad ostavi mene da riješim svoje 
Fidelito, placam najam/arendu par privatnih ljudi i oni ne placaju nista drzavi, jel se tih 15% placa samo kad sam sebi tj. svojem obrtu placas arendu ili ? Prvi puta cujem za tih 15%
Fidelito, placam najam/arendu par privatnih ljudi i oni ne placaju nista drzavi, jel se tih 15% placa samo kad sam sebi tj. svojem obrtu placas arendu ili ? Prvi puta cujem za tih 15%

5
Stranica 1 / 4. • 1, 2, 3, 4 
Similar topics» knjiženje troška kupovine poljoprivrednog zemljišta
» Vrijednost poljoprivrednog zemljišta
» Gospodarski program korištenja poljoprivrednog zemljišta
» NUŠTAR - PROSVJED ZBOG NEPRAVEDNOG ZAKUPA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA
» cijene zakupa poljoprivrednog zemljišta
» Vrijednost poljoprivrednog zemljišta
» Gospodarski program korištenja poljoprivrednog zemljišta
» NUŠTAR - PROSVJED ZBOG NEPRAVEDNOG ZAKUPA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA