Suša 2011

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Suša 2011

Postaj by politicar on 30/9/2011, 20:46

paor je napisao/la:ne znam kako to, ali ja već sad komotno mogu reći da me je ovogodišnja suša ubogaljila više nego suše 2003., 2007. i poplava 2010.

ovako bi izgledao prinos u odnosu na neku normalu
- livade i lucerka 50%
- tritikale i zob 70%
- kukuruz 60%
- soja 50%

do danas zaorano i posijano 0m2

Ja mogu reći da je mene suša obišla bar u ratarstvu.

Sad sam uspio dio posijati repice. Štete u žetvi nisam imao,a sad ovo malo kukuruza što imam to mi ni neznači jel ima štete ili ne.

A na šljivama mogu reći da imam štetu.

Al vjerujem da ima prilične štete kod ostalih,eto paor samo tvoj primjer.

Zadnja promjena: politicar; 30/9/2011, 20:56; ukupno mijenjano 2 put/a.

Tko ne voli rakiju?

“Ako svatko misli isto, to znači da nitko ne misli mnogo.”

politicar
Moderator
Moderator

Broj postova: 3178
God: 24
Registriran: 23.04.2009
Like 11

→→→: Facebook poljoprivredni forum!!!

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1027-politicar http://www.opgsolin.com/

[Vrh] Go down

Re: Suša 2011

Postaj by tomi93 on 30/9/2011, 21:05

Kod mene je največi problem bio na krmnom bilju, dts, ljuljevi, livade, prinosi smanjeni za nekih 40% gledajuči u odnosu na prosječnu godinu.

Kukuruz je definitivno bio niži rastom i slabije obogačen klipom, ali kako god, još je uvjek milina naspram prošle godine kada sam presijavao 70% popvršina i poslje toga mi opet nekih 30% nije opstalo.

Definitivno moje područje ne pogađa ova suša kao što ga je lanjska vlaga i poplave. Jedini problem koji mi je trenutno jako izražen je to što sam posijao dio trava a vlage nema u tlu pa neznam što če biti od toga. Nadam se najavljenoj kiši za sredinu sljedečeg tjedna.

tomi93

Broj postova: 1029
God: 19
Zanimanje: poljoprivrednik-študent
Registriran: 28.02.2011
Like 11

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by vedo on 30/9/2011, 21:31

Kukuruz,otava,grožđe jako slabi ove godine kod nas..

Krompir,šljive,zob su bili OK,mada je moglo biti i bolje,ali Bože moj.

vedo

Broj postova: 999
God: 17
Zanimanje: Učenik
Registriran: 12.03.2011
Like 6

[Vrh] Go down

Postaj by politicar on 27/12/2011, 12:57

Evo počela isplata:
[You must be registered and logged in to see this link.]

Za 70 posto štete na 50 hektara kukuruza na račun mi je sjelo čak - 1.900 kuna

Šta reći,iznosi su divoviski .....sramota.

Tko ne voli rakiju?

politicar
Moderator
Moderator

Like 11

[Vrh] Go down

Postaj by tomo_MF on 27/12/2011, 14:37

Kod mene bila šteta na šećernoj repi, na nekim parcelama sam imao tako niski prinos da me sram i reći, na nekima je bio dobar, gdje su parcele niže, u nekom jarku i tako nižim dijelovima parcela.
Sramota je to što planiraju isplatiti 3% od procjenjene štete. To je trošenje proračunskih novaca uzalud!! 30 mil. za svu štetu za sušu. Bitno da se za božićnice ima 250 mil.

tomo_MF

Broj postova: 1157
Registriran: 03.06.2009
Like 5

[Vrh] Go down

Postaj by NH T5060 DARKO on 27/12/2011, 15:27

Mi za krumpir nismo ništa dobili..slažem se s tim da bi bilo bolje da nisu ništa dali jer ovi koji su nešto dobili to je mizerija i ismijavanje Hrvatskog seljaka. Te novce su morali negdje pametnije potrošiti ali kak veliš Tomo_MF onda nebi bilo za božićnice..koja su to banda!!

NH T5060 DARKO

Broj postova: 792
Zanimanje: Vozač motornog vozila
Registriran: 26.11.2011
Like 15

[Vrh] Go down

Postaj by Tomek612 on 21/1/2012, 19:23

mi smo dobili samo za kukuruz i to je smiješna cifra..a za krumpir i kupus ni lipe......

Tomek612

Broj postova: 387
God: 17
Zanimanje: poljoprivredni tehničar opći
Registriran: 11.11.2011
Like 11

[Vrh] Go down

Postaj by BOŽIDAR on 22/1/2012, 06:46

naša općina se pobrinula da ne dobijmo ništa za sušu a štete su bile od 40 do 70 %

BOŽIDAR

Broj postova: 1457
God: 39
Registriran: 17.08.2008
Like 10

http://picasaweb.google.hr/boidarduda/POLJOPRIVREDAISLINO?feat=directlink

[Vrh] Go down

Postaj by JD4440 on 22/1/2012, 08:49

Mi dobili par stotina po rali kukuruza, a šeta je bila 30%-.

JD4440

Broj postova: 1925
God: 15
Zanimanje: Škola i poljoprivreda
Registriran: 23.11.2010
Like 19

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t2581-zvonimir_h#76667

[Vrh] Go down

Postaj by kcukor1 on 22/1/2012, 12:07

Za našu opčinu je došlo točno 950,25 kn,pa su odlučili taj mizeran iznos opet vratiti od kud je i došlo

kcukor1

Broj postova: 117
Registriran: 30.12.2011
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Đuro Japarić on 26/2/2012, 19:04

Sa pogledom u nebo , mi ulažemo svoj rad i novac , novac iz proračuna ...
Smatram da se treba donijeti Zakon o navodnjavanju , to znači osigurati novac i pristupiti izgradnji sustava za navodnjavanje , koji podrazumijeva i izgradnju vodovoda iz sadašnjih i budućih akumulacija za transport vode ! Imam vodovod na njivi i koristim na manjoj površini ! Bio sam na predstavljanju projekta ; kanal Dunav - Sava ! U Hrvatskoj imamo mogućnosti navodnjavanja iz većih vodotoka , akumulacija i bunara ....Vlada i lokalna vlast moraju biti nositelji projekata ....pojedinci ne mogu ništa bitno napraviti !

Đuro Japarić

Broj postova: 157
Registriran: 17.02.2012
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Picek on 26/2/2012, 21:47

Đuro Japarić je napisao/la:Sa pogledom u nebo , mi ulažemo svoj rad i novac , novac iz proračuna ...
Smatram da se treba donijeti Zakon o navodnjavanju , to znači osigurati novac i pristupiti izgradnji sustava za navodnjavanje , koji podrazumijeva i izgradnju vodovoda iz sadašnjih i budućih akumulacija za transport vode ! Imam vodovod na njivi i koristim na manjoj površini ! Bio sam na predstavljanju projekta ; kanal Dunav - Sava ! U Hrvatskoj imamo mogućnosti navodnjavanja iz većih vodotoka , akumulacija i bunara ....Vlada i lokalna vlast moraju biti nositelji projekata ....pojedinci ne mogu ništa bitno napraviti !
i dok to što si napisao stoji isto tako stoji da ima par pilot projekata završenih gdje je voda dovedena skroz na njive i potrebno je priključiti se na sustav ali se to ne koristi.. zjape prazni ili gotovo prazni..
pilot projekt Belišće-Veliškovci-Gat zjapi prazan već par godina, pilot projekt u Opatovcu također (bez obzira na probleme sa akumulacijom)..
predsjednik udruge za navodnjavanje iz Veliškovaca je kod nas kupio rolomat jer je htio biti primjer drugima, nakon godinu i pol je zvao pitati jer imamo možda kupca za njega jer gotovo nitko ga nije pratio i nije nikoga uspio svojim primjerom pokrenuti..
pilot projekt na području Virovitice je jedan svjetli primjer jer su uz Sinišu Hrgovića iz HPK-a uspjeli pokrenuti..
dakle nije sve samo zbog države..
dio krivice snosi i struka na terenu koja u pravilu nema iskustva ali isto tako dio krivice snose i poljoprivrednici koji to ne koristiti.. barem na tim područjima gdje je sve napravljeno.
a onda opet, ima područja u RH gdje bi ljudi ubili za takvu infrastrukturu..

Picek

Broj postova: 1076
Registriran: 13.03.2008
Like 7

[Vrh] Go down

Postaj by Đuro Japarić on 27/2/2012, 08:00

Poznato mi je poštovani pišče pod šifrom > Picek >da ima sagrađenih manjih pilot projekata ! Isto tako budući da koristim navodnjavanje poznato mi je što to u praksi znači ! Bijelcima - pionirima koji su osvajali Ameriku nije bilo lako !Današnji bijelci u razvijenim dijelovima SAD imaju razvijene sustave za navodnjavanje ! Pioniri u Hrvatskoj , koji znaju što to znači , neka ustraju ma koliko teško bilo ! U tjeku je izgradnja akumulacija Londža u Slavoniji ,sa mogućim zalihama vode 20 500 000 m kubnih , postavljanjem cjevovoda sa prirodnim padom , voda se može koristiti u više svrha ! Sa područja Slavonije imali smo Josipa Kozarca s njegovom knjigom ; Mrtvi kapitali --očito je i voda u Hrvatskoj , mrtvi kapital , kojeg ćemo morati naučiti koristiti , čuvati itd . Pozdrav svim > pionirima >

Đuro Japarić

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Đuro Japarić on 9/3/2012, 17:32

SUŠA 2012 ?
**Bio sam jučer na više svoji parcela u brdskoj Slavoniji ! Snijeg koji je pao zemlja je popila poput spužve ! Potoci i izvori u ovo doba godine , nisu nikada bili u ovakvom stanju , koliko ja pamtim ! Ako ne padnu kiše , sa sadašnjim stanjem vlage u zemlji , kulture koje dolaze iza sedmog mjeseca biti će rizične !Isto će biti problem u voćarstvu , jer od ovog snijega nema dubinske vlage za sušnije razdoblje !!! Ako ima VIDOVNJAKA , neka otvore novu temu , ili na ovoj prognoziraju , hoće li biti kiše i vlage ??

Đuro Japarić

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by politicar on 9/3/2012, 20:27

Ma suša definitivno.

Ova godina će biti katastrofalna po mojoj prognozi.

Tko ne voli rakiju?

politicar
Moderator
Moderator

Like 11

[Vrh] Go down