Nova cijena š. repe

Stranica 1 / 3. 1, 2, 3  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Planirate li povećati površine zasijane š. repom 2012. zbog nove otkupne cijene od 300 kn/t ?

20% 20% 
[ 3 ]
53% 53% 
[ 8 ]
26% 26% 
[ 4 ]

Ukupno glasova : 15

Nova cijena š. repe

Postaj by alen deere on 6/9/2011, 14:31

http://www.agroklub.com/ratarstvo/umjesto-250-za-tonu-repe-300-kuna/5487/
- link -

alen deere

Broj postova: 264
God: 18
Zanimanje: ratarstvo
Registriran: 14.07.2008
Like 0

http://www.otok.hr

[Vrh] Go down

Re: Nova cijena š. repe

Postaj by Picek on 6/9/2011, 15:09

ja ih znam dvojicu koji cijeli život rade repu (žive na 5 km od šećerane) i po onome što su mi rekli ovo im je vrlo vjerojatno zadnja godina da će raditi istu..
neovisno o povišenju cijene..

Picek

Broj postova: 1075
Registriran: 13.03.2008
Like 7

[Vrh] Go down

Postaj by alen deere on 6/9/2011, 15:29

zasto nece sijat? kod nas ce vjerojatno svi posijat vise repe ...
ali bit ce mozda drugih problema...cijena je na bazi digestije 16%(sto je u redu), ali mi lagerujemo svoju repu na njivama i kamioni ih odvoze u županju. na vaganju i uzimanju uzorka ne smijemo biti i oni mogu pisat digestiju koju hoce i uzeti necistocu koju hoce(ne tvrdim da je tako,ali mogu to uraditi). 300 kuna nam ne znaci nista ako nam uzme manju digestiju, a necistoce cesto budu 20 % iako precistac prodje na lageru

alen deere

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by deere power on 6/9/2011, 16:16

i kod nas ljudi koji su sijali po 150 ili cak 500ha i imaju svu mogucu mehanizaciju su ove godine smanjili i na 20-30 ha ako se njima ne ispalti ne znam kkao bi nekom ko mora jos i vadjenje placat

prije 5 godian je bilo 270 za digestiju 15% ako se ne varam a sad je 300 za 16% i to samo ove godine kad ce rjetko ko postic 16%, a tad je cijena gnojiva bila recimo 7-ice 250kn a sad je vis enego duplo kao i sjeme i zastita, a o gorivu da ne pricam, rizik je velik a sve manje racuna se ima sijat, nekad se dalo dobro zaradit a sad bas i ne

deere power

Broj postova: 3789
God: 27
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 30.12.2008
Like 13

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/deere-power-t686.htm?highlight=deere+power

[Vrh] Go down

Postaj by Landpower165tdi on 6/9/2011, 23:03

Zato ju vadite među prvima a ne među zadnjima pa možda i bude digestija bolja.

Landpower165tdi

Broj postova: 1539
God: 25
Registriran: 01.01.2011
Like 15

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by zrine89 on 6/9/2011, 23:17

deere power je napisao/la:a o gorivu da ne pricam, rizik je velik a sve manje racuna se ima sijat, nekad se dalo dobro zaradit a sad bas i ne

A kao druge kulture je isplatljivo sijati ?
Koliko god poskupjivalo repu je naisplatljivije sijati od svih kultura, no samo najveći problem vađenje repe i transport i jesen.

zrine89
Admin
Admin

Broj postova: 3672
God: 22
Zanimanje: Ratarstvo
Registriran: 10.03.2008
Like 48

→→→: O SEBI

[Vrh] Go down

Postaj by moca on 6/9/2011, 23:20

Kako problem? Pa bar kod vas ima vadilica...

moca

Broj postova: 461
God: 25
Registriran: 05.02.2010
Like 5

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by zrine89 on 6/9/2011, 23:27

Govorim za općenito.
Nema svagdje vadilica i nije svakome pristupačan teren da si može deponiju napravit na njivi, da može kamion doči ili vozit do zadruge i tako dalje.

zrine89
Admin
Admin

Like 48

[Vrh] Go down

Postaj by alen deere on 7/9/2011, 09:47

zrine89 je napisao/la:
deere power je napisao/la:a o gorivu da ne pricam, rizik je velik a sve manje racuna se ima sijat, nekad se dalo dobro zaradit a sad bas i ne

A kao druge kulture je isplatljivo sijati ?
Koliko god poskupjivalo repu je naisplatljivije sijati od svih kultura, no samo najveći problem vađenje repe i transport i jesen.

deere power-gorivo je gotovo isti problem za sve kulture,ne samo za repu
zrine i ja mislim tako...vecina ljudi nema svoju vadilicu i najveci je problem uz sav veliki ulog(sjeme,prskanje,gorivo...) moraju izdvojiti puno novca za samo vadjenje...da imam svoju vadilicu, sijao bih dosta vise repe

alen deere

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by deere power on 7/9/2011, 10:04

ove godine ce ljudi zaradit vise na pšenici,jecmu , sunckretu, pa cak mozda i kukuruzu sto zavisi od cijene nega na repi

da i problem je vadjenje iako ima dosta vadilica, jer svi bi vadili medju prvima i onda dok dodjes na red u 11mj onda se okisa i onda dok je izvces iz njive imas jos brdo troskova

ne moze mi niko rec da je sad ista zarada kao i prije 5 godina kad je cijena repromaterijala bila do 50% niza a cijena ista ko i danas, osim ako zivite u zabludi i sami sebe zavaravate, rekli ste da bacate vise od 1t gnojiva, plus sjeme zastita i vadjenje i ostali troskovi, 50t ode samo za dug

zrine bilo je isplativo onda kad si sijo al probaj sad ba sve izracunaj i onda ces vidit koliko ti se isplatilo, uostalom zasto ljudi siju sve manje a jos imaju sve strojeve, prevelik je to rizik za ne bas veliku dobit

alene koliko goriva ode za pšenicu a koliko za repu i jos ako imas svoj stroj za vadjenje treba ti preko 200l po ha dok za pšenicu duplo manje a 500-600kn nije malo po 1hektru troska

deere power

Like 13

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/deere-power-t686.htm?highlight=deere+power

[Vrh] Go down

Postaj by zrine89 on 7/9/2011, 10:20

Još uvijek je isplatljivo sijati repu. Nabrojio sam razloge zašto ljudi više ne siju toliko repe.
Kao prvo nikada nisam sijao repu više nego što imam žito ili nešto. Uvijek sam sijao po 10-15 jutara na kojemu je bila više zarade nego na žitu koju sam sijao po 25-30 jutara. Uz to imam svoj kombajn Wink
Isto tako i za žito poskupljili sredstva, zapravo za sve kulture.
Ja da mogu ja bi ju sijao, problem su mi male parce, neuredne poljski putevi. Problem je prijevoz. To sam sve morao voziti u Veliškovce. Do tamo imam sigurno nekih 10 km u jednom smjeru. Nemogu toliko prijevoznike skupit ako vadi Holmer, dvoredne vadilice više ne vade kod nas.

E jbg dp, kako neki kažu " jebali bi a da ne uđe ". Po stoti puta nekome pokušavam objasniti, ako nešto radiš i pokušavaš preživjeti i zaraditi neke stvari moraš riskirati. Svi bi mi htjeli da se repa nemora prska, nemora kopat i još da se sama vadi bez vadilice ? E pa neide tako.
A šta misliš lani nije bio riskir kada si izgubio na pšenici ne samo ti nego i dosta njih ?
Sada je cijena repe skočila gore, vidjet ćeš nagodinu kako će biti sa repom.
Tko ne riskira, taj ne profitira.
Da ne kažem ti si samo jedne godine sijao repu i odmah imaš kontra mišljenja.
Ja sam ju sijao 4 god od kako je otac umro, a prije toga sveskupa 10 god ak ne i više. Koliko god ti pričao da se neisplati repa nas je uvijek izvlačila iz gabule.

zrine89
Admin
Admin

Like 48

[Vrh] Go down

Postaj by mačor on 7/9/2011, 10:23

repa se mora prskat 500x, a možda još i ručno rješavat korov što košta jako puno,jedan traktor cijelu sezonu mora biti samo za repu rezerviran,vadilica troši goriva kao ništa drugo u poljoprivredi, a treba računati i traktore u transportu od polja do lagera!

i ona analiza čistoče mi nikako nije jasna!

mačor

Broj postova: 545
Registriran: 28.07.2011
Like 9

[Vrh] Go down

Postaj by deere power on 7/9/2011, 10:26

pa sij je sad evo pa ces vidit sta ce ti ostat, a da ne pricam ako bude susa ili nesto koliko mozes ostat duzna na njoj i pitaj ljude pa ces vidit koliko ce h dobit tu cijenu tj. ima 16% digestije

ja na zitu jos nikad nisam izgubio, cak ni one godine kad sam dobio manje od 80lp jer sam onda imo i rekordan prinos za mene

ni meni nije jasna ta naliza, imo sam precistac na njivi i onda 30% na svakom kamionu kao zemlje i jos mi napate prevoz te zemlje, htio sam ih pobit i od onda nikad vise, znaci od 3 kamiona repa sa oko 90t 30 su mi uzeli odmah

deere power

Like 13

[Vrh] Go down

Postaj by zrine89 on 7/9/2011, 10:39

deere power je napisao/la:pa sij je sad evo pa ces vidit sta ce ti ostat, a da ne pricam ako bude susa ili nesto koliko mozes ostat duzna na njoj i pitaj ljude pa ces vidit koliko ce h dobit tu cijenu tj. ima 16% digestije

ja na zitu jos nikad nisam izgubio, cak ni one godine kad sam dobio manje od 80lp jer sam onda imo i rekordan prinos za mene

ni meni nije jasna ta naliza, imo sam precistac na njivi i onda 30% na svakom kamionu kao zemlje i jos mi napate prevoz te zemlje, htio sam ih pobit i od onda nikad vise, znaci od 3 kamiona repa sa oko 90t 30 su mi uzeli odmah

Dobro pa jel ti čitaš šta sam ti napisao ? Rekao sam ti zašto ju nemogu sijati. Rekao sam ti da je problem vađenje repe i prijevoz.
Nemam ja šta pitati ljude, ja sve to vidim i znam. Svake godine sam u repi, što dokazuje slike koje sam stavio na forum. Neam šta izmišljati
Ovdje ima i koji siju repu pa znači da još uvije se isplati. I još kod tebe baranjska zemlja puno bolja nego naša zemlja i tamo se neisplati sijati repu ? Dakle nije problem u cijene repe, nego do ljudi Wink

zrine89
Admin
Admin

Like 48

[Vrh] Go down

Postaj by Picek on 7/9/2011, 10:49

alen deere je napisao/la:zasto nece sijat? kod nas ce vjerojatno svi posijat vise repe ...
imaju svoje kombajne (dva bariggellija za svoje potrebe) i sve ostalo potrebno ali im se svi drugi poslovi zbog repe zavuku.. žive blizu i onda ne mogu vaditi repu kad oni žele nego kad ju šećerana primi ovisno o dovozu sa drugih lokacija..
no najveći razlog je reorganizacija plodoreda i smanjenje uništavanja zemlje..
inače rade 300-injak hektara (give or take) od čega 50-60 ha bude pod repom..

Picek

Broj postova: 1075
Registriran: 13.03.2008
Like 7

[Vrh] Go down

Stranica 1 / 3. 1, 2, 3  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics