Mliječnost u govedarstvu
Stranica 1 / 7. • Share •
Stranica 1 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 
Mliječnost u govedarstvu
Jel zna netko kada prosječna krava pasmine npr. Holstein počinje stvarati odnosno "davati" značajnije količine mlijeka (koliko vremena njezinog rasta treba proči od njezinog rođenja)?
Zanima me za pasminu Holstein,ali možete navest i za neku drugu visokomliječnu pasminu,a pomoglo bi ako navedete i za srednje mliječne pasmine ako ne znate za Holsteina.
Znam da to ovisi o više faktora ali pretpostavimo da je ta krava zdrava,pravilno hranjena i ima ostale uvjete života prosječne.
Zanima me za pasminu Holstein,ali možete navest i za neku drugu visokomliječnu pasminu,a pomoglo bi ako navedete i za srednje mliječne pasmine ako ne znate za Holsteina.
Znam da to ovisi o više faktora ali pretpostavimo da je ta krava zdrava,pravilno hranjena i ima ostale uvjete života prosječne.
mario-ka- Broj postova: 10
Registriran: 07.07.2011
0
Re: Mliječnost u govedarstvu
treba bar godinu i pol da ju mozes osjemniti pa jos 9 mj da se oteli. znaci sa dvije i pol godine imas prvotelku.u drugoj laktacije daje vise mlijeka nego u prvoj.
kolike su to tebi znacajne količine mlijeka?
u prvoj godini moze ti dati oko 20-25 l mlijka (prosječno i to u ljepoj nasoj)

5510- Broj postova: 258
Registriran: 27.10.2010
3
odmah nakon teljenja krava započinje laktaciju (proizvodnju mlijeka)...ako se uzme u obzir da je prosječni uspješni pripust u vremenu od 16mj. starosti, onda laktacija počinje sa 25 mj. starosti
slično je i kod ostalih pasmina samo što treba uzeti u obzir što su to značajnije količine mlijeka
u simentalca je mliječni peak u 3-4 laktaciji dok holstein često niti ne dočeka tu starost
slično je i kod ostalih pasmina samo što treba uzeti u obzir što su to značajnije količine mlijeka
u simentalca je mliječni peak u 3-4 laktaciji dok holstein često niti ne dočeka tu starost

paor- Admin

- Broj postova: 3047
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
41
→→→: VIŠE -

5510 je napisao/la:
Nije određeno kolike su značajne količine.
Ovo što pišeš "u prvoj godini"-to podrazumijevaš u prvoj godini nakon što se oteli?
Znači,prije nego se oteli uopšte ne daje mlijeko ili?
0
prije nego se oteli uopšte ne daje mlijeko
točno

paor- Admin

41

paor je napisao/la:
Zašto Holstein ne dočeka tu starost?
Za Holsteina sam pročito da je uz dobre uvjete godišnja mliječnost od 6000 kg godišnje naviše.Ako bi uzeli npr. tih 6000 kg,koliko od toga bi trebalo biti u toj prvoj godini laktacije,a koliko u drugoj?
0
Hvala vam za sada,doći ću kasnije da vidim jel ima još postova,pozdrav!
0
Evo da se ubacim sa par pametnih pošto ipak imam nakakvo maleno iskustvo iskustvo sa
Pretpostavljam da pokušavaš upecati neku lovu iz meni potpuno nezanimljivih izvora i upustiti se u proizvodnju mlijeka. Ispravi me ako griješim.
Da odgovorim na pitanje. Optimalno vrijeme pripusta junice je njezina starost od 15-17 mjeseci, prema knjigama, ali ja ni jednu svoju ne prepuštam ispod 16,5 mjeseci starosti. Tu dodaš 9 mjeseci bređosti i imaš kravu koja daje mlijeko nakon 26 mjeseci starosti.
Paor je naveo da holstein rjetko doživi 3-4 laktacije, djelomično se slažem. Sve ovisi prvo o genetici. Ali 4 laktacije je nekakva granica iznad koje netreba više ništa očekivati od genetski maksimalno nastrojene krave.
@mario-ka
Spomionješ nekakvu količinu od 6000 kg godišnje. Samo ću spomenuti da takve krave ja izlučujem iz svoje proizvodnje, jednostavno to danas nije rentabilna brojka. Uz nekakvu prosjećnu kvalitetu i proiz. 8000 kg se ona isplati.
Pretpostavljam da pokušavaš upecati neku lovu iz meni potpuno nezanimljivih izvora i upustiti se u proizvodnju mlijeka. Ispravi me ako griješim.
Da odgovorim na pitanje. Optimalno vrijeme pripusta junice je njezina starost od 15-17 mjeseci, prema knjigama, ali ja ni jednu svoju ne prepuštam ispod 16,5 mjeseci starosti. Tu dodaš 9 mjeseci bređosti i imaš kravu koja daje mlijeko nakon 26 mjeseci starosti.
Paor je naveo da holstein rjetko doživi 3-4 laktacije, djelomično se slažem. Sve ovisi prvo o genetici. Ali 4 laktacije je nekakva granica iznad koje netreba više ništa očekivati od genetski maksimalno nastrojene krave.
@mario-ka
Spomionješ nekakvu količinu od 6000 kg godišnje. Samo ću spomenuti da takve krave ja izlučujem iz svoje proizvodnje, jednostavno to danas nije rentabilna brojka. Uz nekakvu prosjećnu kvalitetu i proiz. 8000 kg se ona isplati.

tomi93- Broj postova: 1026
God: 19
Zanimanje: poljoprivrednik-študent
Registriran: 28.02.2011
11
→→→: VIŠE
@Tomi93
Pokušavam napravit jednu grubu računicu da li bi se to isplatilo radit,ali neke stvari koje sam saznao ne pokazuju pozitivne stvari.Pokušavam prikupit samo one najvažnije podatke općenito gledajući,pa ću onda vidit da li učit više o tome.Ovi traženi podatci mi trebaju da napravim računicu.
Nije mi toliko presudno da li je 6 ili 8 tona mlijeka,sve je to forsiranje po meni.
Sve zavisi koliki broj krava imaš,koliko prostora itd.
Ako bi zamislili tih 8 tona kao što kažeš,koliko od toga bi trebalo biti u prvoj laktaciji,a koliko u drugoj?
Do sutra pozdrav!
Pokušavam napravit jednu grubu računicu da li bi se to isplatilo radit,ali neke stvari koje sam saznao ne pokazuju pozitivne stvari.Pokušavam prikupit samo one najvažnije podatke općenito gledajući,pa ću onda vidit da li učit više o tome.Ovi traženi podatci mi trebaju da napravim računicu.
Nije mi toliko presudno da li je 6 ili 8 tona mlijeka,sve je to forsiranje po meni.
Sve zavisi koliki broj krava imaš,koliko prostora itd.
Ako bi zamislili tih 8 tona kao što kažeš,koliko od toga bi trebalo biti u prvoj laktaciji,a koliko u drugoj?
Do sutra pozdrav!
0
proizvodnja mlijeka se obično izražava kg/po laktaciji, dakle godišnje

paor- Admin

41

paor je napisao/la:prije nego se oteli uopšte ne daje mlijeko
točno
O.P.G.KOVAČ- Broj postova: 991
God: 39
Registriran: 04.10.2008
13
a ne znam, kod mojih je tako

paor- Admin

41

paor je napisao/la:a ne znam, kod mojih je tako
O.P.G.KOVAČ- Broj postova: 991
Registriran: 04.10.2008
13
ja sam imal junicu 12 mj star i morali smo ju dojiti, jer je bila sa kolegicom u boksu koja ju je nonstop cecala.
znaci jos se nije otelila nije ni bila bređa, a dojila.
mario-ka pokusaj otici na neku farmu pa malo volontiraj. ako nikad nisi radio sa holstain rađe nemoj ulaziti u taj biznis. uz holstajn ide i cijeli niz sranja.
znaci jos se nije otelila nije ni bila bređa, a dojila.
mario-ka pokusaj otici na neku farmu pa malo volontiraj. ako nikad nisi radio sa holstain rađe nemoj ulaziti u taj biznis. uz holstajn ide i cijeli niz sranja.

5510- Broj postova: 258
Registriran: 27.10.2010
3
jedna junica prosječno košta oko 15000 kuna, krava dnevno pojede oko 50-80 kg voluminozne hrane (sjenaža, silaža, sijeno...) plus po svakoj litri mlijeka kila smjese i nešto malo premixa, na to još moraš pridodati troškove veterinara koji nisu mali, veterinari ti obično uzmu tele ili nešto više tu su još troškovi mužnje i hranjenja koji nisu mali (oprema, sretstva za pranje, struja, voda, mkser prikolica, traktor i eventualno radnik)
k tome moraš pridodati troškove smještaja!
k tome moraš pridodati troškove smještaja!

BOŽIDAR- Broj postova: 1457
Registriran: 17.08.2008
10

Stranica 1 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 
Similar topics» Mliječnost u govedarstvu
» Misljenje i iskustvo
» Budućnost tova goveda u HR
» Mliječne kvote
» Tetrijeb gluhan, (Tetrao urogallus )
» Misljenje i iskustvo