Program obrazovanja za poljoprivrednike?

Stranica 2 / 2. Previous  1, 2

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Koliko nas proizvođača kao nositelji ima poljoprivrednu izobrazbu?

15% 15% 
[ 5 ]
21% 21% 
[ 7 ]
15% 15% 
[ 5 ]
48% 48% 
[ 16 ]

Ukupno glasova : 33

Re: Program obrazovanja za poljoprivrednike?

Postaj by Fidelito on 21/2/2011, 12:01

falkon 2 je napisao/la:Pa sve zavisi, imam kuma koji je dip.ing i radi u struci nakraju kad god negdje zapne zove mene (neškolovanog seljaka sa 8 raz škole) da mu dam savjet...... e jbg sada i kad dođem na predavanja ondase čudom čudim od kud oni vadu tu svoju teoriju koja je u praksi gotovo nemoguće provesti. Suspect

Nije sramota tražiti savijet od ljudi koji znaju - formalno školovanje nema veze sa time. Potpuno je krivo uvriježeno mišljenje da, kada netko završi fakultet, mora 'sve znati'. To su bedastoće, fakultet ti daje neko šire znanje, to je kao ulaznica za razne specijalizacije koje ćeš raditi u životu. Nauče se termini, osnove, ponedgje se detaljnije nešto prouči, ali ne sve. Recimo (iz mog iskustva) ja sam kao dipl. ing. mehanizacije - mogu reći da znam dosta, ali na primjer - ne znam ništa o strojevima za berbu pamuka. Znam da to postoji, vidio na slici mehanizam kako to radi, ali nikada se nisam time bavio i kada bi trebao nešto naučiti o njima (recimo da me netko zaposli da to moram prodavati nedgdje u Srednjoj aziji) prvo bi pitao stare mahere što je to, kako se radi sa time, gdje su slabe strane itd.. Ima ljudi koji su svoje mirovine zaradili radeći na jednom stroju i sa njima treba razgovarati o poslu o problemima, treba ih itekako respektirati i može se mnogo naučiti od njih. Nije bitno da li zna pisati ili čitati, bitno je da zna posao koji radi. Onda to znanje treba spojiti sa teorijom iz knjige i to je put ka uspjehu. Sve ostalo je trla-baba-lan. I nije sramota pitati - nisam ja pokupio svu pamet svijeta ako sam završio faks a razgovor i argumentirana diskusija sa svima koji nešto znaju (ili misle da znaju) spada u ono cijeloživotno učenje. A ponekad se barem nauči kako ne treba raditi, ako ništa drugo. I to je neka vrijednost.

Fidelito

Broj postova: 2694
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
Like 26

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir on 21/2/2011, 12:17

Fidelito je napisao/la:Josipe, oni ne shvaćaju da imaju, doduše vrlo mali broj, ljudi koji nešto rade i koji znaju što rade. Sve se trpa u isti koš. Tak je najlakše. A recimo njima (i tebi i meni i nama sličnima) bilo bi lakše da nas pozovu da održimo predavanje njima o onim dijelovima proizvodnje u koijma smo mi maheri. Usko područije, ali to je ono što radim i to je ono što me zanima, to je ono u čemu sam se specijalizirao. Možda ima netko negdje sa istim problemom, pa umjesto da mu batrlja netko načelne nebuloze o tome (a s obzirom da se time nikada u praksi nije bavio - drugo niti ne može), pošalje ga onome tko je riješio taj problem. Naravno ja i ti će mo to raditi uz neku naknadu koja može i ne mora biti materijalna. Takvim pristupom stvarima ljudi koji rade isti posao i susreću se istim problemima mogli bi se čak i udružiti, možda osnovati neki 'board' i zajedno unaprijediti posao kojim se bave. To je dobro iskorišteno moje vrijeme, a i vrijeme savjetodavne službe. Ako oni budu trošili moje vrijeme na način da me budu prisiljavali da budem prisutan na predavanjima na kojima ništa neću moći naučiti niti čuti novoga - onda mi ne preostaje ništa drugo do diskreditacije jadnog predavača, tako da mi ubuduće stavi štrih i da me više ne zove. Savjetodavna služba se pretvara u birokratski aparat i tome treba stati na kraj - odmah sada na početku, dok se to još nije jako razmahalo. Ako svi budu samo kimali glavama na predavanjima (i ne budu imali pitanja, kao sve je jasno) - neće biti dobro.

Eto još jedne prilike onima koji znaju.
Možete se prijaviti za predavača, plate Vam koju tisućicu kuna i još skupite dvostruko bodova , umjesto da ste slušali. Jedino je teško ući u krug predavača jer su tu već uloge (čitaj novci) unaprijed podijeljeni.

Zvonimir

Broj postova: 2184
God: 47
Registriran: 14.03.2008
Like 5

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 21/2/2011, 14:14

Zvonimir je napisao/la:
Fidelito je napisao/la:Josipe, oni ne shvaćaju da imaju, doduše vrlo mali broj, ljudi koji nešto rade i koji znaju što rade. Sve se trpa u isti koš. Tak je najlakše. A recimo njima (i tebi i meni i nama sličnima) bilo bi lakše da nas pozovu da održimo predavanje njima o onim dijelovima proizvodnje u koijma smo mi maheri. Usko područije, ali to je ono što radim i to je ono što me zanima, to je ono u čemu sam se specijalizirao. Možda ima netko negdje sa istim problemom, pa umjesto da mu batrlja netko načelne nebuloze o tome (a s obzirom da se time nikada u praksi nije bavio - drugo niti ne može), pošalje ga onome tko je riješio taj problem. Naravno ja i ti će mo to raditi uz neku naknadu koja može i ne mora biti materijalna. Takvim pristupom stvarima ljudi koji rade isti posao i susreću se istim problemima mogli bi se čak i udružiti, možda osnovati neki 'board' i zajedno unaprijediti posao kojim se bave. To je dobro iskorišteno moje vrijeme, a i vrijeme savjetodavne službe. Ako oni budu trošili moje vrijeme na način da me budu prisiljavali da budem prisutan na predavanjima na kojima ništa neću moći naučiti niti čuti novoga - onda mi ne preostaje ništa drugo do diskreditacije jadnog predavača, tako da mi ubuduće stavi štrih i da me više ne zove. Savjetodavna služba se pretvara u birokratski aparat i tome treba stati na kraj - odmah sada na početku, dok se to još nije jako razmahalo. Ako svi budu samo kimali glavama na predavanjima (i ne budu imali pitanja, kao sve je jasno) - neće biti dobro.

Možete se prijaviti za predavača, plate Vam koju tisućicu kuna i još skupite dvostruko bodova , umjesto da ste slušali. Jedino je teško ući u krug predavača jer su tu već uloge (čitaj novci) unaprijed podijeljeni.

Ne interesira me mjesto predavača/savjetnika (itd.) u savjetodavnoj službi. Barem ne u ovakvoj organizaciji službe. (Da me interesira birokratsko mjesto, vjerovatno ne bih radio zemlju, nego bi se probao zaposliti u nekoj državnoj službi). Ali jako sam zainteresiran da ne trošim svoje vrijeme na predavanja na kojima vrlo vjerovatno neću ništa korisno naučiti za sebe, i neću unaprijediti svoju proizvodnju. Sada bi se moglo postaviti logično pitanje kako znam da neću ništa naučiti na tim predavanjima ako nisam prisutan na njima? Istina je da to ne znam, pogađam, ali iz prijašnjeg iskustva sam nešto naučio. Znači kod mene je prošla faza početnog optimizma.

Fidelito

Like 26

[Vrh] Go down

Postaj by JACA on 21/2/2011, 14:30

Ja obožavam ići na predavanja i slušati inteligentne predavače koji ZNAJU što govore, a ne one koji MISLE da znaju. Od ovih prvih UVIJEK nešto novo naučim, kada im postavim pitanje odmah skuže bit i ne moram se s njima natezati u smislu "što je pisac mislio".

JACA

Broj postova: 252
God: 19
Registriran: 27.12.2010
Like -8

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir on 21/2/2011, 15:26

Fidelito je napisao/la:
Zvonimir je napisao/la:

Ne interesira me mjesto predavača/savjetnika (itd.) u savjetodavnoj službi. Barem ne u ovakvoj organizaciji službe. (Da me interesira birokratsko mjesto, vjerovatno ne bih radio zemlju, nego bi se probao zaposliti u nekoj državnoj službi). Ali jako sam zainteresiran da ne trošim svoje vrijeme na predavanja na kojima vrlo vjerovatno neću ništa korisno naučiti za sebe, i neću unaprijediti svoju proizvodnju. Sada bi se moglo postaviti logično pitanje kako znam da neću ništa naučiti na tim predavanjima ako nisam prisutan na njima? Istina je da to ne znam, pogađam, ali iz prijašnjeg iskustva sam nešto naučio. Znači kod mene je prošla faza početnog optimizma.

Ne, ne. Krivo si me shvatio. Predavač ne mora nužno biti zaposlenik savjetodavne službe. Može i "slušatelj" imati ulogu predavača. Za to dobiva više bodova nego kao slušatelj (polaznik). Bar je takav način korišten u primjeru koji sam navel (inženjeri sa stručnim ispitom), pa ne vidim razloga (bolje reći, ne vidim da su ovi u HPK pametniji) da to i u ovom slučaju jednako.

Zvonimir

Like 5

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 21/2/2011, 15:38

Ma daj mi neki link gdje se opisuje taj sustav bodovanja polaznika. Ovo mi se čini kao neka rekla-kazala. Daj mi nešto opipljivo da to mogu pročitati detaljno. I pošteno prokomentirati.

I BTW nemam 'stručni ispit' (ma što god to značilo). Moj poslodavac to me nikada nije tražio.

Fidelito

Like 26

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir on 21/2/2011, 16:01

Eto ti PRIMJER.
Ne tvrdim da će biti isto, no vjerojatno će biti nešto po uzoru na to.

Zvonimir

Like 5

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 21/2/2011, 16:34

Kada bude neki konkretni pravilnik za nas poljoprivrednike u opticaju (ili barem zakonski prijedlog), obavijesti me i daj mi link. Sve ostalo je rekla-kazala, jer tko zna što bi se sve moglo nadrobiti u poljoprivrednom pravilniku. Nema smisla dalje komentirati.

Fidelito

Like 26

[Vrh] Go down

Postaj by vedo on 16/3/2011, 19:34

Ja sam po zanimanju arhitektonski tehničar,ali sa ocem idem na razne poljoprivredne tečajeve,tako da se malo po malo edukujemo Very Happy

vedo

Broj postova: 999
God: 17
Zanimanje: Učenik
Registriran: 12.03.2011
Like 6

[Vrh] Go down

Postaj by Đuro Japarić on 12/3/2012, 10:13

Fidelito je napisao/la:Kada bude neki konkretni pravilnik za nas poljoprivrednike u opticaju (ili barem zakonski prijedlog), obavijesti me i daj mi link. Sve ostalo je rekla-kazala, jer tko zna što bi se sve moglo nadrobiti u poljoprivrednom pravilniku. Nema smisla dalje komentirati.

***na Poljoprivrednom forumu iznio sam svima podatak da se priprema izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu ! Ne smijemo šutjeti !! Danas ću poslati dopis ministru Jakovini , općini Bukovlje u kojoj je g. Jakovina bio načelnik , općini Čaglin i Podcrkavlje ( to su općina u brdsko - nizinskoj Slavoniji !
***Što se tiče učenja , učimo se svaki dan ! Najskuplje je učenje na svojim greškama ! Dio školovanih ljudi nešto zna , dio školovanih nemaju iskustva u praksi , dio tehnologije može se vidjeti u inozemstvu samostalno ili organiziranim posjetima !!!

Đuro Japarić

Broj postova: 146
Registriran: 17.02.2012
Like 0

[Vrh] Go down

Stranica 2 / 2. Previous  1, 2

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics