ZASTITA KUKURUZA
Stranica 2 / 5. • Share •
Stranica 2 / 5. •
1, 2, 3, 4, 5 
Re: ZASTITA KUKURUZA
Evo da se i ja javim. Na 67 hektara sam išao sa radazinom extra i upalilo je samo na 8
. Znam trebalo je pratit prognozu, ali ja i frend imamo jednu sijačicu, a skupa preko 100 ha pa je malo teže kombinirat još i špric.
Korov je buknuo fest pa se moralo reagirat.
34 ha sam rješio sa sambom i sorgumom i bijelim uljem (herbovit kad ga je bilo) Fantastično su djelovali, a posebno samba na slak kojeg imam ko dre...
U mom kraju skoro nikome nije uspio špric pa je opća nestašica sredstava i pogotovo ljepila.
Sutra mi stiže bamvel i motivel i etal. Ostalo mi je još 25 ha.
Dali da riskiram špricat ovih dana kad pada kiša pa možda uspijem pošpricat dok je nema ili da idem sa kultivatorom iako je dosta mokro? Kod mene nije palo previše kiše i nije bilo nevremena i problema ko drugdje.
Eto, hvala unaprijed na pomoći.
34 ha sam rješio sa sambom i sorgumom i bijelim uljem (herbovit kad ga je bilo) Fantastično su djelovali, a posebno samba na slak kojeg imam ko dre...
U mom kraju skoro nikome nije uspio špric pa je opća nestašica sredstava i pogotovo ljepila.
Dali da riskiram špricat ovih dana kad pada kiša pa možda uspijem pošpricat dok je nema ili da idem sa kultivatorom iako je dosta mokro? Kod mene nije palo previše kiše i nije bilo nevremena i problema ko drugdje.
marecone- Broj postova: 67
God: 33
Zanimanje: Ratarstvo, konjogojstvo
Registriran: 05.06.2008
0
i sam moram vršiti korekciju na kukuruzu i nabavio sam equip jer mi je ostalo koštana i malo sirka.Sad postoji opasnost da kukuruz utekne jer još do polovice idućeg tjedna nema poboljšanja vremena čak od srijede novo pogoršanje .Da i reskiramo da nam kiša opere sredstvo ne ide jer ne možeš ući u njivu koliko je nakislo(palo je preko 50mm kiše i još pada).

jd4755- Broj postova: 1390
God: 47
Zanimanje: poljoprivreda-ratarstvo
Registriran: 10.03.2008
8
ni ja baš nisam prezadovoljan sa zemljišnim tretmanom ove godine, ali ipak nije toliko opasno da moram korekcije raditi
čisto me čudi zašto je tako ispalo: priprema tla mi je bila osrednja pa sam nakon sjetve povaljao glatkim valjkom, nakon par dana su najavili kišu i ja sam odmah poprskao i kiša je drugi dan dobro padala, znači svi uvjeti za bolje djelovanje Radazina (Extra + Deherban A + okvašivač jer je bilo zaostalog korov nakon pripreme)
Radazin je ove goine nešto mijenjao formulaciju i možda to više nije to, ne znam
čisto me čudi zašto je tako ispalo: priprema tla mi je bila osrednja pa sam nakon sjetve povaljao glatkim valjkom, nakon par dana su najavili kišu i ja sam odmah poprskao i kiša je drugi dan dobro padala, znači svi uvjeti za bolje djelovanje Radazina (Extra + Deherban A + okvašivač jer je bilo zaostalog korov nakon pripreme)
Radazin je ove goine nešto mijenjao formulaciju i možda to više nije to, ne znam

paor- Admin

- Broj postova: 2834
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
36
→→→: VIŠE -

Moj savjet je špricaj bez obzira na moguću kišu .
Imam negdje na kompu i slike kako me je veliki pljusak uhvatio u prskanju kukuruza i potjerao kući . U tih 20 minuta prije pljuska sam uspio pošpricati 6 ha kukuruza a ostalo sam špricao sutra nakon kiše . Dva tjedna nakon špricanja razlika je bila primjetna ali na moje veliko iznenađenja i na onome opranom dijelu je učinak herbicida bio sigurno 50 % tako da ako ti kiša ne padne u prvih 2 sata mislim da si na konju . Valjda ćeš uloviti ta dva sata bez kiše ?
Imam negdje na kompu i slike kako me je veliki pljusak uhvatio u prskanju kukuruza i potjerao kući . U tih 20 minuta prije pljuska sam uspio pošpricati 6 ha kukuruza a ostalo sam špricao sutra nakon kiše . Dva tjedna nakon špricanja razlika je bila primjetna ali na moje veliko iznenađenja i na onome opranom dijelu je učinak herbicida bio sigurno 50 % tako da ako ti kiša ne padne u prvih 2 sata mislim da si na konju . Valjda ćeš uloviti ta dva sata bez kiše ?

pingo- Broj postova: 4920
1
→→→: VIŠE
pingo je napisao/la:Moj savjet je špricaj bez obzira na moguću kišu .
Da, ako ikako možeš zaći u njivu da traktor ne propada poprskaj, 2 sata bez oborine je sasvim dovoljno, iz iskustva znam, jer sam isto znao oprskat par sati pred kišu sa kontaktnim herbicidom i dobro je djelovalo. Inače ove godine nisam išao ničim nego samo equipom u kukuruze i mogu reć da je odradio odličan posao na sve korove pa čak i na piriku koje imam dosta. Što se koštana i sirka tiče, equip skida i jedno i drugo kad je već 20-tak centimetara visoko tak da teško može prerast za equip, jedino ak kukuruz ne pobjegne, to je malo kriza.
agrotehničar- Broj postova: 167
Registriran: 21.04.2008
1
Hvala na savjetima. Sad kod mene još malo rominja i ak bude još tako koji sat idem u polje. Barem tih 5 kritičnih hektara da pošpricam.
marecone- Broj postova: 67
God: 33
Zanimanje: Ratarstvo, konjogojstvo
Registriran: 05.06.2008
0
marecone je napisao/la:Evo da se i ja javim. Na 67 hektara sam išao sa radazinom extra i upalilo je samo na 8. Znam trebalo je pratit prognozu, ali ja i frend imamo jednu sijačicu, a skupa preko 100 ha pa je malo teže kombinirat još i špric.
Kod mene se isto svi bune na zemljišne, posebno na Lumax, kaos živi, kao da nisu ni špricali.
Ja sam tvrdio i prije i sad tvrdim da skuplje u startu ne znaći skuplje na kraju(mislim na pre em i post em),tak da svi koji su išli sa tretiranje prije nicanja, sad moraju popravljat sa kontaktnim herbicidima, tak da ih špricajne ispada skuplje. Ja sam sve tretiro sa SORGUM+SAMBA+BIJELO ULJE i super sam zadovoljan.
Ove godine sam sredil svojim rođacima pokuse za herbicide herbos, sebi nisam jer nemam parcela uz prometnice.
Dobili su novi proizvod KOBAN-T i mogu reč da je jako dobar, puno bolji od Lumaxa, uvjerio se na vlatite oći(vozikal sam agronomku po parcelama), parcela do parcele isti dan prskana, jedna s Lumaxom a druga s Kobanom, a razlika je enormna(KOBAN-T totalni pobjednik.
Moram tražit ovu agronomku da mi da slike pa da stavim na forum....

Rajtek- Broj postova: 740
God: 29
Zanimanje: System administrator, Poljoprivreda
2
Molim Josipa za komentar na sastav KOBAN-T a, ipak si ti najveći stručnjak za zaštitu od svih nas....
Kombinirani zemljišni herbicid za suzbijanje korova u kukuruzu za zrno i silažu.
Aktivna tvar: petoksamid 300 g/l
terbutilazin 250 g/l
Formulacija: tekuća koncentrirana suspoemulzija
Kombinirani zemljišni herbicid za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih korova: običnog koštana, muharika, obične svračice i divljeg prosa, te jednogodišnjih širokolisnih korova: šćira, bijele lobode, pelinolosne ambrozije, velikog dvornika i dr.; u kukuruzu z azrno i silažu.
Sredstvo se može primjeniti nakon sjetve a prije nicanja kukuruza ili nakon nicanja do 3 lista kukuruza, a prije nicanja ili u nicanju korova.
Ovisno o tipu tla i količini oborina KOBAN T se primjenjuje u količini 3-4 l/ha (300-400 ml na 1000 m2) i to:
- 3 l/ha (300 ml na 1000 m2), na lakšim i humusom siromašnijim tlima, kao i u sušnim područjima (manje od 750 mm oborina)
- 4 l/ha (400 ml na 1000 m2), na srednje teškim i teškim, te humusom bogatijim tlima u vlažnim područjima (više od 750 mm oborina).
Za poboljšanje učinka nakon nicanja KOBAN T može se primjeniti u količini 3 l/ha (300 ml na 1000 m2), uz dodatak BIJELO ULJA ako su korovi u nicanju.
Ne preporuča se primjena na površinama na kojima je došlo do rezistentnosti nekih korova na atrazin (bijela loboda, ambrozija, šćir)
Smije se primjeniti samo jedan put godišnje na istoj površini.
Ne smije se koristiti u kukuruzu šećercu, kao ni na lakim pjeskovitim tlima, dreniranim tlima, kraškim područjima i kosim erozivnim tlima. Nakon nicanja sredstvo se ne smije primjeniti neposredno poslije jače kiše. Kod primjene prije nicanja može doći do pojave fitotoksičnosti na lakim tipovima tala, viših doza, hladnog vremena i velike vlažnosti u vrijeme klijanja. Primjena iz zrakoplova nije dozvoljena.
U humidnim područjima ne ograničava plodored. U aridnim područjima potrbno je u jesen obaviti dublje oranje. Na tim površinama ne preporuča se sjetva uljane repice, lucerne, djeteline i povrća, a u proljeće šećerne repe.
Karenca: OVNP. Silažni kukuruz se smije žeti najranije u fazi mliječne zriobe.
Kombinirani zemljišni herbicid za suzbijanje korova u kukuruzu za zrno i silažu.
terbutilazin 250 g/l
Kombinirani zemljišni herbicid za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih korova: običnog koštana, muharika, obične svračice i divljeg prosa, te jednogodišnjih širokolisnih korova: šćira, bijele lobode, pelinolosne ambrozije, velikog dvornika i dr.; u kukuruzu z azrno i silažu.
Sredstvo se može primjeniti nakon sjetve a prije nicanja kukuruza ili nakon nicanja do 3 lista kukuruza, a prije nicanja ili u nicanju korova.
Ovisno o tipu tla i količini oborina KOBAN T se primjenjuje u količini 3-4 l/ha (300-400 ml na 1000 m2) i to:
- 3 l/ha (300 ml na 1000 m2), na lakšim i humusom siromašnijim tlima, kao i u sušnim područjima (manje od 750 mm oborina)
- 4 l/ha (400 ml na 1000 m2), na srednje teškim i teškim, te humusom bogatijim tlima u vlažnim područjima (više od 750 mm oborina).
Za poboljšanje učinka nakon nicanja KOBAN T može se primjeniti u količini 3 l/ha (300 ml na 1000 m2), uz dodatak BIJELO ULJA ako su korovi u nicanju.
Ne preporuča se primjena na površinama na kojima je došlo do rezistentnosti nekih korova na atrazin (bijela loboda, ambrozija, šćir)
Smije se primjeniti samo jedan put godišnje na istoj površini.
Ne smije se koristiti u kukuruzu šećercu, kao ni na lakim pjeskovitim tlima, dreniranim tlima, kraškim područjima i kosim erozivnim tlima. Nakon nicanja sredstvo se ne smije primjeniti neposredno poslije jače kiše. Kod primjene prije nicanja može doći do pojave fitotoksičnosti na lakim tipovima tala, viših doza, hladnog vremena i velike vlažnosti u vrijeme klijanja. Primjena iz zrakoplova nije dozvoljena.
U humidnim područjima ne ograničava plodored. U aridnim područjima potrbno je u jesen obaviti dublje oranje. Na tim površinama ne preporuča se sjetva uljane repice, lucerne, djeteline i povrća, a u proljeće šećerne repe.
Karenca: OVNP. Silažni kukuruz se smije žeti najranije u fazi mliječne zriobe.

2
Za širokolisne korove (i poneke travne npr. sirak iz semena) bez problema do 10-og lista može se koristiti novi Bayer-ov LAUDIS , video sam kod ljudi koji su ga koristili i prezadovoljni su!
JOSIP FERGUSON je napisao/la:Kao sto sam napisao bio je banvel krivo zapakiran pa nikakvih steta nemam, i najbolje da je tako, makar mislim da bi mi namirili eventualne stete jer sam digao uzbunu cim sam primjetio...
ipak najbolje ovako, jer nemam ni zivaca ni volje za pretjerivanje s njima...
smiljan, kako mogu krivo zapakirat herbicid, pa to je ono osnovno na sta moraju pazit u proizvodnji, sta ako to nije u pitanju samo mojih 7 lit, ako je izaslo 100, 200 ili 1000 l takvog herbicida???
to je prema meni krajnja neodgovornost prema potrosacu, i takve se greske ne smiju dogadjati...
Da, naravno da se takve greske ne smiju dogoditi, ali se, nazaolost, desavaju. Svaka firma ima sustave osiguranja kvalitete koji su definirani na bolji ili losiji nacin i koji se primjenjuju na bolji ili losiji nacin, ali svaki i najbolji sustav ima svoje rupe kroz koje se provuku takve greske. Ima puuno stvari na koje treba paziti u proizvodnji i na koje se pazi, ali vjeruj mi, nema savrsenog sustava .... greske se svugdje desavaju..

Smiljan- Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
2
Rajtek je napisao/la:Molim Josipa za komentar na sastav KOBAN-T a, ipak si ti najveći stručnjak za zaštitu od svih nas....
terbutilazin 250 g/l
terbutilazin= zamjena za radazin (atrazin) nesto boljih ekoloskih svojstava, manje perzistentnosti i tako, u biti isto, djeluje na sirokolisne korove, u toj grupi je jos i simazin, prometrin.....
petoksamid, to je nesta novo, mozda ima dozvolu god ili dvije, vjerovatno za uskolisne, nisam tocno informiran o njemu....
osobno mi se ne svidjaju pre em herbicidi, ako su povoljne vrem prilike mogu bit jeftini i efikasni, ja ih osobno smatram nesigurnim, i nedovoljnog spektra djelovanja, a kombinacije su jednostavnije s kontaktnoim herbicidima...
jos jedna stvar kod npr sulfonilurea (motivel, equip...) i jos nekoliko grupa herbicida doze aktivne tvari po ha su izrazito niske, svega nekoliko grama, dok se neke rezistentne korove na atrazin tuklo i s nekoliko kg po ha, a ucinak je bio nedovoljan, opcenito kod tih "stare" generacije zemljisnih herbicida doze su visoke, perzistentni su u tlu i nekoliko god, imaju dug period djelovanja, a to danas nije potrebno, obzirom da je kulturu potrebno zastititi u kriticnom periodu a ne drzati korov citave vegetacije, to je izuzetno dobro i ekoloski povoljnije kontaktnim herbicidima, poprskas korov, on ga apsorbira, u biljci ostaje aktivan neko vrijeme da ju osusi, izvan biljke je jako kratko prisutan i vise ga nema, u vecini slucajeva ni njegovih rezidua, u biti nikakvih posljedica nema...
zemljisni herbicidi truju zemlju, oneciscuju podzemne vode, ogranicavaju plodored....
ne svi, neki....
da se vratim na stvar, svi vi sto sad kupujete motivel da popravite djelovanja prim-exstre ili lumaksa ili nekog drugog, bolje da ste u startu isli motivelom, na kraju bi bilo jeftinije, a posebno tko ima visegodisnjih uskolisnih korova nema danas sta razmisljat oko izbora herbicida...
to je moje skromno misljenje...

JOSIP FERGUSON- Broj postova: 1226
16
ZAŠTITNA SREDSTVA
NAJBOLJI SU MERLIN + GARDIJAN AS
jozek.baric- Broj postova: 15
Registriran: 06.03.2009
0
SORGUM TURBO PACK
[You must be registered and logged in to see this link.]
prilično zgodna i jeftina kombinacija za zaštitu post-em u kukuruzu
pošto ju dosad nisam koristio, ima li netko iskustva sa djelovanjem...pnajviše me zanima da li dikamba suzbija abutilon
[You must be registered and logged in to see this link.]
prilično zgodna i jeftina kombinacija za zaštitu post-em u kukuruzu
pošto ju dosad nisam koristio, ima li netko iskustva sa djelovanjem...pnajviše me zanima da li dikamba suzbija abutilon

paor- Admin

- Broj postova: 2834
Zanimanje: poljoprivrednik
36
→→→: VIŠE -

Zgodna, jeftina i učinkovita....
Iz osobnog iskustva u zadnje dvije godine, a i ove godine ću snjom tretirati.
Odlično djeluje na abutilon oko 90% učinkovitosti.
Ak neče biti sorgum turbo pakiranja, onda možeš i sam satavit.
JA radim 60 g sorguma + 0,6 l Samba +0,4 Herbovit - ubojita kombinacija
Iz osobnog iskustva u zadnje dvije godine, a i ove godine ću snjom tretirati.
Odlično djeluje na abutilon oko 90% učinkovitosti.
Ak neče biti sorgum turbo pakiranja, onda možeš i sam satavit.
JA radim 60 g sorguma + 0,6 l Samba +0,4 Herbovit - ubojita kombinacija

2
Kkoliko kosta sorghum pack????
ja sam se bio malo informirao prije nabavke, pa me kosta isto kao i equip+banvel.......
skupo.......
sto se tice babilona (abutilon od milja) njegu u kukuruzu nije problem unistiti u postu, ali za pet dana nikne novi i opet ga ima....
ja se na poljima sustavno borim protiv njega, ali više manje neučinkovito.....
tolika je masa sjemena u zemlji da bi trebalo 30 godina da sav pokrepa.....
spas je trabao biti prenavikani preskupi lumax, za koji su govorili suzbija najbolje abutilon, dugo reztidualno djelovanje, ovo ono, kad vraga, on i na abutilon djeluje kontaktno, tako oni i preporucaju primjenu u ranom postu (citaj kad abutilon nikne ili je u klijanju nicanju) znaci nista od zemljisnog djelovanja na abutilon i suzbijanja kroz cijelu vegetaciju kukuruza sustavno kroz cijeloi razdoblje nicanja abutilona... kako je bilo navikano u pocetku.... sranje.....
rezidualno djelovanje ima onaj s-metolaklor, ili koji je vec unutra, obicni dual, koji djeluje na jednoghodisnje uskolisne.....
takodjer kod lumaksa treba napomenit da ne suzbija niti slak, kao ni visegod uskolisne korove.......
a on je za abutilon kao najbolji????? to sve govori da cilj u kukuruzu treba bit ocistit ga od korova, a to da ce netko se prskanjem u kukuruz dugorocno rijesit abutilona, to se jos nije dogodilo, nazalost...... nista od toga s nijednim sredstvom....
rijesenje bi bilo da odnesemo malo sjemena abutilona, ali kvalitetnog malo u njemacku i francusku im posijemo po repi, neka se malo zapomognu, i za par godina evo nama herbicida specijalno za abutilon, i u repi i u kukuruzu.......
ja sam se bio malo informirao prije nabavke, pa me kosta isto kao i equip+banvel.......
skupo.......
sto se tice babilona (abutilon od milja) njegu u kukuruzu nije problem unistiti u postu, ali za pet dana nikne novi i opet ga ima....
ja se na poljima sustavno borim protiv njega, ali više manje neučinkovito.....
tolika je masa sjemena u zemlji da bi trebalo 30 godina da sav pokrepa.....
spas je trabao biti prenavikani preskupi lumax, za koji su govorili suzbija najbolje abutilon, dugo reztidualno djelovanje, ovo ono, kad vraga, on i na abutilon djeluje kontaktno, tako oni i preporucaju primjenu u ranom postu (citaj kad abutilon nikne ili je u klijanju nicanju) znaci nista od zemljisnog djelovanja na abutilon i suzbijanja kroz cijelu vegetaciju kukuruza sustavno kroz cijeloi razdoblje nicanja abutilona... kako je bilo navikano u pocetku.... sranje.....
rezidualno djelovanje ima onaj s-metolaklor, ili koji je vec unutra, obicni dual, koji djeluje na jednoghodisnje uskolisne.....
takodjer kod lumaksa treba napomenit da ne suzbija niti slak, kao ni visegod uskolisne korove.......
a on je za abutilon kao najbolji????? to sve govori da cilj u kukuruzu treba bit ocistit ga od korova, a to da ce netko se prskanjem u kukuruz dugorocno rijesit abutilona, to se jos nije dogodilo, nazalost...... nista od toga s nijednim sredstvom....
rijesenje bi bilo da odnesemo malo sjemena abutilona, ali kvalitetnog malo u njemacku i francusku im posijemo po repi, neka se malo zapomognu, i za par godina evo nama herbicida specijalno za abutilon, i u repi i u kukuruzu.......

JOSIP FERGUSON- Broj postova: 1226
16
Stranica 2 / 5. •
1, 2, 3, 4, 5 
Stranica 2 / 5.