Mehaničko suzbijanje korova
Stranica 1 / 2. • Share •
Stranica 1 / 2. • 1, 2 
Mehaničko suzbijanje korova
Nisam siguran da li ide tema pod agrotehniku ili zaštitu bilja.
Češljanje, kultiviranje ili okopavanje su neke od mogučih načina za suzbijanje korova neke radimo več dugi niz godina u kukuruzu,repi,krumpiru,bučama,itd a neke tek dolaze npr "češljanje".

Češljanje, kultiviranje ili okopavanje su neke od mogučih načina za suzbijanje korova neke radimo več dugi niz godina u kukuruzu,repi,krumpiru,bučama,itd a neke tek dolaze npr "češljanje".

kikiriki- Broj postova: 154
Registriran: 22.10.2010
5
→→→: VIŠE
Re: Mehaničko suzbijanje korova
Gledam ove slike i dođe mi da plačem jaooooo
pege25- Broj postova: 3397
God: 38
Zanimanje: Farmer JD
Registriran: 18.09.2010
60
pege25 je napisao/la:Gledam ove slike i dođe mi da plačem jaooooo![]()
Zašto??

drazen- Broj postova: 469
God: 40
Registriran: 23.07.2008
3
drazen je napisao/la:pege25 je napisao/la:Gledam ove slike i dođe mi da plačem jaooooo![]()
Zašto??![]()
jer su sam johan deeri na slikama

delac- Broj postova: 606
God: 25
Registriran: 28.01.2010
2
Al ipak bez rusine nikud
To sam jednom gledao mislim da je bilo da to Mavrovič koristi na svom "eko" imanju pa su malo kazali i u radu, al to je bilo možda pred dvoje godine ili kolo več.
To sam jednom gledao mislim da je bilo da to Mavrovič koristi na svom "eko" imanju pa su malo kazali i u radu, al to je bilo možda pred dvoje godine ili kolo več.

zelenko- Broj postova: 684
God: 20
Zanimanje: Poljoprivredni-tehničar
Registriran: 22.06.2010
5
drazen je napisao/la:pege25 je napisao/la:Gledam ove slike i dođe mi da plačem jaooooo![]()
Zašto??![]()
Jedan dio odgovora ti je dao štovani kolega @delac ,a drugi je u izgledu svih tih kultura pogledajte kako samo te biljke pucaju od zdravlja ,kao su samo njive uredno i lijepo održavane to ja zovem poljoprivredom i kunem se kada budem velik imati ču i ja nove JD i njive če mi ovako izgledati
Jednostavno meni je ovo preljepo naravno skupa s mehanizacijom koja je za svaku pohvalu samo za mene je to SF
pege25- Broj postova: 3397
God: 38
Zanimanje: Farmer JD
Registriran: 18.09.2010
60
Nisu mi jasni prinncipi rada ovih češljeva.Kako oni ne oštete biljku pšenice?Ili postoji neki način da se 'nacilja',pa onda ideš kroz redove?Kao kultiviranje kukuruza...

abrkili- Broj postova: 1291
God: 24
Zanimanje: student veterinarske medicine
Registriran: 14.03.2008
4
→→→: VIŠE -

abrkili je napisao/la:Nisu mi jasni prinncipi rada ovih češljeva.Kako oni ne oštete biljku pšenice?Ili postoji neki način da se 'nacilja',pa onda ideš kroz redove?Kao kultiviranje kukuruza...
sa strojem se ide kad se kultura dobro zakorijenila , a korovi tek niknuli. a obrada se vrsi povrsinski i njezno kao kad mazis nesto drugo
Ahaaaa.... I mislio sam da je tako nekako,samo sam htio potvrdit sumnje. 
A šta to drugo kad se mazi?
A šta to drugo kad se mazi?

abrkili- Broj postova: 1291
God: 24
Zanimanje: student veterinarske medicine
Registriran: 14.03.2008
4

zar to ne ošteti biljke?

BOŽIDAR- Broj postova: 1449
God: 39
Registriran: 17.08.2008
9

Mali video
5
gledao sam video nekoliko puta, još uvjek mi nije jasno kako ne ošteti biljke a onaj dio u međurednoj obradi mislim da ne ide bez nekakvog preciznog navođenja, godinama radim kultivaciju kukuruze ali tako blizu stabljke je nemoguće kultivirati. Volio bi vidjeti video takve međuredne obrade na nagnutim terenima.

BOŽIDAR- Broj postova: 1449
God: 39
Registriran: 17.08.2008
9

Dugi niz godina Einböck češalj je vrlo dobro prihvačen u zemlji i inozemstvu - ne samo kao mehanička njega usjeva, ali i kao alternativa kemijskom suzbijanju korova. Einböck Češalj se uspješno primjenjuje u usjevu : žitarica, kukuruza, šečerne repe, uljane repice, krumpira, povrća, grašaka, soje, graha te travnjacima i pašnjacima. Iz priloženog se vidi da upotreba češlja ima širok radni spektar.
Češalj za pljevljenje se uklapa u agrotehniku bez večih problema. Ovo uključuje rotaciju usjeva, gnojidbu, obradu tla pa sve do mehanizirane kontrole korova. Cilj je postič i zadržat razinu korova na minimum, tako da ne dođe do kvalitativnih i kvantitativnih oštećenja na usjevu. Ne preporuča se težit totalnom uništenju korova, zbog dobrih prednosti koje se postižu kroz prisutnost različitih vrsta korova.Drugi pozitivni učinci koji proizlaze iz korištenja Češlja, a pridonose uspostavi dobrog usjeva su :
- Ventilacija tla
- Regulacija vodo-zračnih odnosa
- Poticanje rasta usjeva
Međutim, uspjeh u kontroli korova bez kemikalija najviše ovisi o Vama, jer ste obvezni vrlo pažljivo pratiti sve promjene u tlu i uvjetima. Za češljanje bi trebali odabrati vrijeme, da se češalj koristi oko podne po sunčanom vremenu, poželjan povjetarac kako bi uništili isušivanjem na suncu mladice korova. Provjerite da zemlja nije pre vlažna. Optimalna dubina i intenzitet, kao i brzinu vožnje te prilagodba jačine opruga vrši se prema Vašem razumijevanju odnosa između sastava tla i vremenskih uvjet.
70% uspjeha češljanja je u zatrpavanju korova u fazi nicanja.Samo čupanje korova čini 30%. Zbog ove činjenice, postoje razni savjeti, koji će pomoći za povečanje uspjeha češljanja :
*Tlo bi trebalo biti što bolje pripremljeno ,odnosno što je moguče rahlije.
*Na kritičnim (minutnim) tlima, relativno lagani strojevi s velikom radnim zahvatom u sljepom češljanje pogodni su u proljeće, kako bi se smanjile štete od tragova. Uspijeh pljevljenja i slijepog češljanja ovisi o dobroj prilagodljivosti oprugana tlo (najbolje duge opruge). Najbolje rezultata ostvaruju strojevi koji se mogu podešavati ili koji imaju što više radnih sekcija te rade sa jačim ili slabijim pritiskom pritiskom na tlo.
Sjetveni sloj tla koji se češlja trebalo bi u listopadu intenzivno pripremiti kako bi imali što rahlije tlo u prolječe.
Ako Vam je u proljeće tlo još uvijek smrznuto, potrebno ga je povaljat te izvršit češljanje nakon klijanja usjeva.
Uspijeh češljanja povečava se sa večom radnom brzinom (povečava se udarna snaga opruga).
* Pogodit pravo vrijeme za Češljanje
Posebno učinkovita mjera koja predhodi slijepom češljanu je vlačenje kojim podižemo sjeme korova u viši sloj, pravo vremenom kordinacijom između tla i vremena sjetve stimuliramo cijelu generaciju korova da nikne u ravnomjerno u isto vrijeme te pospješuje mehaničko suzbijanje.
Slijepo češljanje (prije nicanja žitarica ) donosi mnogo uspjeha a može se obavljati sve do izlaska žitarice (Faza : EC EC 07 do 10).
U suzbijanju korova, najveći uspjeh (do 80%) će se ostvariti kada je korov u fazi klijanja ili stadiju malog lista gdje ga pokrijemo ili otkrijemo.
Optimalno vrijeme za češljanje (tj. kad prvi korov probijaju na površinu) se može odrediti uz pomoć okna od stakla,kojeg položimo na tlo kad prvi korovi počnu ostavljat obrie na staku tj.vide se, tad treba koristit češalj.
U jesen divlja trava i lisicji rep često uzrokuju najviše problema u raži, ječmu i ranog sijanoj pšenici. U raži i ozimom ječmu, uspješno češlja ovisi o pravovremenom tretmanu pred zimu. Za pšenicu, nešto kasnijom sjetvom produljujemo vremensko razdoblje za češljanje te smanjujemo pritisak od porasta korova.
Ako korov preraste stadij nicanja i dosegne formiranje rozete, suzbijanje korova postaje teže : ovdje sjetveni sloj treba intenzivnije češljat (s većim tlakom i strmiji kut oprug), jer je korov teže iščupati i preživljava predhodno zatrpavanje.
Naročito je djelotvorno češljanje za sunčanih i vjetrovitih dana prema podnevu, jer izložene korove brže isušit.
Češalj za pljevljenje se uklapa u agrotehniku bez večih problema. Ovo uključuje rotaciju usjeva, gnojidbu, obradu tla pa sve do mehanizirane kontrole korova. Cilj je postič i zadržat razinu korova na minimum, tako da ne dođe do kvalitativnih i kvantitativnih oštećenja na usjevu. Ne preporuča se težit totalnom uništenju korova, zbog dobrih prednosti koje se postižu kroz prisutnost različitih vrsta korova.Drugi pozitivni učinci koji proizlaze iz korištenja Češlja, a pridonose uspostavi dobrog usjeva su :
- Ventilacija tla
- Regulacija vodo-zračnih odnosa
- Poticanje rasta usjeva
Međutim, uspjeh u kontroli korova bez kemikalija najviše ovisi o Vama, jer ste obvezni vrlo pažljivo pratiti sve promjene u tlu i uvjetima. Za češljanje bi trebali odabrati vrijeme, da se češalj koristi oko podne po sunčanom vremenu, poželjan povjetarac kako bi uništili isušivanjem na suncu mladice korova. Provjerite da zemlja nije pre vlažna. Optimalna dubina i intenzitet, kao i brzinu vožnje te prilagodba jačine opruga vrši se prema Vašem razumijevanju odnosa između sastava tla i vremenskih uvjet.
70% uspjeha češljanja je u zatrpavanju korova u fazi nicanja.Samo čupanje korova čini 30%. Zbog ove činjenice, postoje razni savjeti, koji će pomoći za povečanje uspjeha češljanja :
*Tlo bi trebalo biti što bolje pripremljeno ,odnosno što je moguče rahlije.
*Na kritičnim (minutnim) tlima, relativno lagani strojevi s velikom radnim zahvatom u sljepom češljanje pogodni su u proljeće, kako bi se smanjile štete od tragova. Uspijeh pljevljenja i slijepog češljanja ovisi o dobroj prilagodljivosti oprugana tlo (najbolje duge opruge). Najbolje rezultata ostvaruju strojevi koji se mogu podešavati ili koji imaju što više radnih sekcija te rade sa jačim ili slabijim pritiskom pritiskom na tlo.
Sjetveni sloj tla koji se češlja trebalo bi u listopadu intenzivno pripremiti kako bi imali što rahlije tlo u prolječe.
Ako Vam je u proljeće tlo još uvijek smrznuto, potrebno ga je povaljat te izvršit češljanje nakon klijanja usjeva.
Uspijeh češljanja povečava se sa večom radnom brzinom (povečava se udarna snaga opruga).
* Pogodit pravo vrijeme za Češljanje
Posebno učinkovita mjera koja predhodi slijepom češljanu je vlačenje kojim podižemo sjeme korova u viši sloj, pravo vremenom kordinacijom između tla i vremena sjetve stimuliramo cijelu generaciju korova da nikne u ravnomjerno u isto vrijeme te pospješuje mehaničko suzbijanje.
Slijepo češljanje (prije nicanja žitarica ) donosi mnogo uspjeha a može se obavljati sve do izlaska žitarice (Faza : EC EC 07 do 10).
U suzbijanju korova, najveći uspjeh (do 80%) će se ostvariti kada je korov u fazi klijanja ili stadiju malog lista gdje ga pokrijemo ili otkrijemo.
Optimalno vrijeme za češljanje (tj. kad prvi korov probijaju na površinu) se može odrediti uz pomoć okna od stakla,kojeg položimo na tlo kad prvi korovi počnu ostavljat obrie na staku tj.vide se, tad treba koristit češalj.
U jesen divlja trava i lisicji rep često uzrokuju najviše problema u raži, ječmu i ranog sijanoj pšenici. U raži i ozimom ječmu, uspješno češlja ovisi o pravovremenom tretmanu pred zimu. Za pšenicu, nešto kasnijom sjetvom produljujemo vremensko razdoblje za češljanje te smanjujemo pritisak od porasta korova.
Ako korov preraste stadij nicanja i dosegne formiranje rozete, suzbijanje korova postaje teže : ovdje sjetveni sloj treba intenzivnije češljat (s većim tlakom i strmiji kut oprug), jer je korov teže iščupati i preživljava predhodno zatrpavanje.
Naročito je djelotvorno češljanje za sunčanih i vjetrovitih dana prema podnevu, jer izložene korove brže isušit.
5
U svojoj šećernoj repi nemogu zamisliti taj češalj. Ne postoji pravo vrijeme za češljanje. Mislim, da bar postoji, da nemoram koristit herbicide i sa njima zaustavljat rast repe.

tomo_MF- Broj postova: 1118
Registriran: 03.06.2009
3
Stranica 1 / 2. • 1, 2 
Similar topics» Mehaničko suzbijanje korova
» Špricanje korova/trave
» herbicidi UNIŠTAVANJE KOROVA
» Suzbijanje glodavaca
» Atlas korova
» Špricanje korova/trave
» herbicidi UNIŠTAVANJE KOROVA
» Suzbijanje glodavaca