Firma ili obrt?
Stranica 2 / 2. • Share •
Stranica 2 / 2. •
1, 2
Re: Firma ili obrt?
što se tiće OPG-a možeš imat koliko hoćeš zemlje, ali kod nas nikako da naćelnik podigne limit. Ovako samo zaje... sa papirologijom.

Landpower165tdi- Broj postova: 1539
God: 25
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 01.01.2011
15
→→→: VIŠE
kod nas je limit 25 hektara

falkon 2- Broj postova: 5080
Registriran: 06.02.2010
46
→→→: VIŠE -

Limit za opg? Nisam nikad to cuo niti znao da postoji.....
Nego procitao sam u proslim postovima da je obaveza prelaskom 2mil kuna u firmu(d.o.o),pa mi nije jasno,jel nemozes kao obrt preci u sustav poreza na dobit?
Nego procitao sam u proslim postovima da je obaveza prelaskom 2mil kuna u firmu(d.o.o),pa mi nije jasno,jel nemozes kao obrt preci u sustav poreza na dobit?
Limit za kupovinu polj zemljišta ima svaka općina, negdje je veći a negdje manji, a čini mi se da je kod mene u selu najmanji mogući limit za kupovinu državne zemlje.
Ti kao obrt možeš biti u sustavu poreza na dobit ali da ne budeš u sustavu PDV-a, ako si to pitao?
Ti kao obrt možeš biti u sustavu poreza na dobit ali da ne budeš u sustavu PDV-a, ako si to pitao?

46

falkon 2 je napisao/la:Limit za kupovinu polj zemljišta ima svaka općina, negdje je veći a negdje manji, a čini mi se da je kod mene u selu najmanji mogući limit za kupovinu državne zemlje.
Kod nas je limit bio 15 hektara

Mr. Nustemburg- Admin

- Broj postova: 814
Registriran: 09.03.2008
4
kod nas ni nedaju za kupovinu državnog zemljištafalkon 2 je napisao/la:Limit za kupovinu polj zemljišta ima svaka općina, negdje je veći a negdje manji, a čini mi se da je kod mene u selu najmanji mogući limit za kupovinu državne zemlje.

Landpower165tdi- Broj postova: 1539
God: 25
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 01.01.2011
15
A kod nas ni nema dežavne zemlje.

Saša- Broj postova: 1020
Registriran: 22.11.2009
21
Nositelj OPGa,kao i vlasnik obrta, mogu biti obveznici poreza na dohodak ili dobit. Porez na dohodak moraju plačati svi zaposleni (samostalno ili nesamostalno) u RH, neki paušalno, neki prema poslovnim knjigama, a neki prema isplačenoj plači! Ako samostalni poljoprivrednik ili obrtnik to želi,može DOBROVOLJNO postati obveznik poreza na dobit! Ako isti taj lik prelazi određene zakonom određene limite u svome poslovanju, on SILOM ZAKONA postaje obveznik poreza na dobit!Limiti su 1mil.kn imovine ili 2 mil.kn prometa ili 400tis kn dohotka -ovisi što prije nastupi!
Ako su obveznici poreza na dobit, tzv. DOBITAŠI, onda posluju kao firma i tako ih se tretira i MORAJU biti u sustavu PDVa!
Mene zanimaju razlike, dobre i loše, između ta dva načina poslovanja!
I još da dodam; ovo što ste se raspisali o državnoj zemlji: svaka općina može donijeti limit za kupnju i zakup drž.zemljišta. Zakonom od poljop.zemljištu uređeno je i pravo prvenstva prilikom dodjele te zemlje pa tako je 1. nositelj OPGa koji je obveznik poreza na dohodak po osnovu poljoprivr. djelatnosti
2. poljoprivredni obrt
3. firma
Ako su obveznici poreza na dobit, tzv. DOBITAŠI, onda posluju kao firma i tako ih se tretira i MORAJU biti u sustavu PDVa!
I još da dodam; ovo što ste se raspisali o državnoj zemlji: svaka općina može donijeti limit za kupnju i zakup drž.zemljišta. Zakonom od poljop.zemljištu uređeno je i pravo prvenstva prilikom dodjele te zemlje pa tako je 1. nositelj OPGa koji je obveznik poreza na dohodak po osnovu poljoprivr. djelatnosti
2. poljoprivredni obrt
3. firma
Zadnja promjena: JACA; čet 13 sij 2011 - 10:25; ukupno mijenjano 1 put.

JACA- Broj postova: 252
God: 19
Registriran: 27.12.2010
-8
Mr. Nustemburg je napisao/la:falkon 2 je napisao/la:Limit za kupovinu polj zemljišta ima svaka općina, negdje je veći a negdje manji, a čini mi se da je kod mene u selu najmanji mogući limit za kupovinu državne zemlje.
Kod nas je limit bio 15 hektara![]()
Znači da imate veću potražnju nego što je ponuda državne zemlje bilo da je u pitanju zakup/prodaja.
Kod nas se čeka raspisivanje natječaja i iako neidem niti u zakup niti u prodaju odnosno kupovinu ja sma ipak izvadio pancirku svoju jer bude vatreno hodati po selu kada se raspiše službeno natječaj

46

codexnox je napisao/la:Limit za opg? Nisam nikad to cuo niti znao da postoji.....
u pravu si. možeš kao obrtnik prijeći u sustav poreza na dobit. to neki izjednačuju sa "prelaskom na d.o.o." što nije točno.

sunčana- Broj postova: 947
God: 46
Zanimanje: knjigovodstvo
Registriran: 06.10.2008
1
JACA je napisao/la:Nositelj OPGa,kao i vlasnik obrta, mogu biti obveznici poreza na dohodak ili dobit. Porez na dohodak moraju plačati svi zaposleni (samostalno ili nesamostalno) u RH, neki paušalno, neki prema poslovnim knjigama, a neki prema isplačenoj plači! Ako samostalni poljoprivrednik ili obrtnik to želi,može DOBROVOLJNO postati obveznik poreza na dobit! Ako isti taj lik prelazi određene zakonom određene limite u svome poslovanju, on SILOM ZAKONA postaje obveznik poreza na dobit!Limiti su 1mil.kn imovine ili 2 mil.kn prometa ili 400tis kn dohotka -ovisi što prije nastupi!
oba načina imaju i dobre i loše strane. gledajući očima knjigovođe, uvijek bih radije vodila doo nego obrt, unatoč dvostavnom knjigovodstvu za doo-e (navodno teže, a svakako zahtjevnije i kompliciranije, potrebno puno više znanja o bilanciranjima). ali i transparentnije, postoji mogućnost kozmetike pomoću dodatnih obračuna, dolazi do izražaja kreativnost (knjigovođe).. dok za obrtničko knjigovodstvo je promet po žiro računu "sveto pismo". sistem blagajne. jednostavno (tak se i zove) i što je učinjeno, učinjeno je.
sa stajališta poduzetnika, za neki posao manjeg obujma, do dohotka cca 60.tak tisuća kuna otvorila bih obrt.
svaki veći dohodak, manje je oporezovan u doo-ima, a drugo, ako premašiš promet (2mil) ionako moraš prijeći na dobit, a što tada komplicira stvar(obrtnik-dobitaš), jer te negdje ne priznaju kao pravnu osobu (što i nisi) ali te iz poreznih nadzora uredno kontroliraju kao pravnu osobu..u tom slučaju je bolje odmah otvoriti doo.
otvaranje doo-a u startu je skuplje, no po otvorenom obrtu ti krenu doprinosi, radio ne radio i dužan si ih plaćati. u doo-u ne, sve dok nekog ne zaposliš...
ma eto, govorim paušalno, jer vidim da si zapela za temu, možemo prodiskutirati o konkretnim stvarima.
ah da, sa stajališta poljoprivrednika..ne znam što je bolje (limiti, natječaji, vlasništvo, ulaganja..blabla)..

sunčana- Broj postova: 947
God: 46
Zanimanje: knjigovodstvo
Registriran: 06.10.2008
1
Postoji li ovdje netko da je sam prešao ili ga je porezna "otjerala" iz poreza na dohodak u porez na dobit??
Zanima me kako se dalje nastavi s poslovanjem, dali se sam sebi mora isplačivati plaću ili porezna odredi visinu doprinosa za zdravst i mio?
Zanima me kako se dalje nastavi s poslovanjem, dali se sam sebi mora isplačivati plaću ili porezna odredi visinu doprinosa za zdravst i mio?

mačor- Broj postova: 546
Registriran: 28.07.2011
9
Porezna odredi sama visinu doprinosa, porez plačaš po izdanom računu, knjigovođa ti poveća cijenu za svoje usluge, ugrubo to je to

Mr. Nustemburg- Admin

4
znači nemoram se preregistrirati i sve te šit papire mijenjati (jer stvarno nemam vremena a ni neznam),mogu i dalje biti opg srečko sračkić,a ne doo ?

mačor- Broj postova: 546
Registriran: 28.07.2011
9
Da i dalje ostaješ opg, što se papirologije tiće, mislim da ti nemaš ništa s time, to knjigovođa odradi, nebih ulazio u detalje jel i nisam najbolje upućen. Znam samo da knjigovođe imaju dosta više posla.

Mr. Nustemburg- Admin

4
Stranica 2 / 2. •
1, 2
Similar topics» Firma ili obrt?
» OPG i Obrt!
» Firma Hungenberg "Birds and More" iz Njemacke
» OPG, obrt ili drugo?
» VRHUNSKA HRANA PRESTIGE !!
» OPG i Obrt!