Tranzicija

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: Tranzicija

Postaj by abrkili on 23/11/2010, 16:47

Zanimljivo kako se (skoro) nigdje ne spominje prosvjed u Bošnjacima.Živio sam u komunističkom sistemu tek svoje prve 2 godine svog života,a po pričama nije valjao jer seljaci nisu mogli dobit zemlju i radit pošteno.Izgleda da je sve ostalo isto,samo prepakovano u neke druge šarene papire.

abrkili

Broj postova: 1389
God: 24
Zanimanje: student veterinarske medicine
Registriran: 14.03.2008
Like 12

→→→: VIŠE

http://www.vef.hr

[Vrh] Go down

Postaj by markach on 23/11/2010, 22:44

tak je nakak bilo 'Kulake' su uništavali a sad zadnjih 10god. stvarali su ih preko noći i u tome su gotovo uspijeli

markach

Broj postova: 199
God: 25
Zanimanje: meh.poljo.
Registriran: 11.10.2009
Like 3

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 24/11/2010, 07:26

U Socijalizmu (ili bolje rečeno 'u prijašnjem sistemu') postojalo je ograničenje na 10 Ha. Tako su se mnogi snalazili i imali po svakom članu domaćinstva maksimum. Preferirali su se kombinati, oni su 'mijenjali' zemljište sa privatnicima (na početku se zemljište oduzimalo i otimalo, a kasnije je to postalo malo 'mekše', pa se 'mijenjalo' da se zemljište kombinata okrupni). Čak su se provodile komasacije, arondacije a pongdje se čak i dreniralo zemljište što je vrlo skupi zahvat, ali se dugoročno (vjerovatno) isplati (ako se dobro napravi). Sve je bilo usmjereno na rast državnih poljoprivrednih firmi (većina kojih je poslovla sa teškoćama dijelom zato jer se kralo, dijelom jer je bila inflacija, ponekad je rukovodstvo bilo nesposobno, ali bilo je i onih firmi koje su imale dobre pokazatelje). Sve u svemu sustav je imao svoja ograničenja koja su bila više formalne naravi, ali sustav je riješavao neke stvari (na primjer plaćanje - za neplaćanje robe lako si mogao završiti u buksi kao odgovorna osoba, ali s obzirom da je bila inflacija ako ti nije platio u roku odmah, malo je to značilo kada plati nakon 30 dana). Tržište je bilo zatvoreno (nema uvoza) i veće, tako da se sve lakše dalo prodati. Recimo, u mom kraju sav višak kukuruza otišao je prema Bosni.
Privatno vlasništvo nije se poštivalo onda - isto kao i danas. Ali kada se usporedi taj sustav sa drugim državama tog vremena u okruženju (Mađarska, Čehoslovačka, Poljska, DDR, Rumunjska, Bugarska itd.) mi smo bili Amerika za njih. Taj limit zemljišta od 10 Ha u to vrijeme bio je zapravo najmanji problem.

Fidelito

Broj postova: 2690
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
Like 26

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan on 24/11/2010, 08:39

Da, fidelito. Kao i obicno Wink potpisujem 100% sto si napisao. Dusa me boli kad vidim da nas se danas usporedjuje sa Rumunjskom, Bugarskom, Ukrajinom (a sa Ceskom, Poljskom nas vise ni ne usporedjuju).... u vremenu o kojem govoris mi smo za njih bili debeli zapad .... no, karte su se, na nasu zalost promijesale i u tom novom mijesanju, kao obicno, nismo imali srece. Ili je ipak kvaka da narod ima vlast kakvu zasluzuje .....

Smiljan

Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
Like 2

[Vrh] Go down

Postaj by majs on 24/11/2010, 16:24

Smiljane bit će da je ova posljednja rečenica...
Što se tiče prošlih vremena - mislim da tu kod nas i nije bilo onog pravog "zadrtog" socijalizma/komunizma...bilo je tu nekako i malo umiješanog kapitalizma.

majs

Broj postova: 626
Registriran: 28.08.2008
Like 7

[Vrh] Go down

Postaj by deere power on 24/11/2010, 17:26

ja se isto ne sjecam komunizma i tih fora ali po svim pricama starijih ljudi kao i mog starog ja ipak vidim je onda bilo bolje, svi ljudi su imali posla samo ko nije htio radit nije radio a tih 10ha je bilo sasvim dovoljn da ljudi od tog zive ustvari onaj koji je imao 10ha bio je gazda i mogo od tog napravit kucu kupit novi traktor i auto(nije mogo kupit JD ili Fendt) ali za te povrsine IMT i Torpedo su bili i vise nego dovoljni

proplem je taj jer ljudi su mislili da ce kad budu mogli imat 100 ili 200ha zivit isto toliko puta bolje, jer ako su sa 10 ha mogli kupit sve sa 200 bi imali avion, medjutim to se nije dogodilo vec jos gore je, radis ko konj a 90% ili jedva prezivljava i placa obaveze ili nema ni za to

deere power

Broj postova: 3789
God: 27
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 30.12.2008
Like 13

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/deere-power-t686.htm?highlight=deere+power

[Vrh] Go down

Postaj by majs on 24/11/2010, 18:21

DP mogao se je kupiti traktor i zapadne proizvodnje npr. Fiat, Steyr i neki drugi samo što nije bilo toliko uvoznika jer su carine na uvozne strojeve bile ogromanjske pa su bili apsolutno neisplativi za ondašnje male posjede.
Ista stvar je bila i sa autima...mogao si kupiti bilo koji auto "kapitalističkih" karakteristika dok u pravom ustrojstvu komunizma tj. socijalizma toga nije bilo.
Nije se u mađi ili npr u poljskoj vozilo ništa drugo osim Lade, moskviča, wartburga, trabanta...dok su se državnici vozili u volgama, tatrama i nekolicini zil-ova. To je bio pravi socijalizam...nije se moglo odudarati od društva u kojem se živjelo.

majs

Broj postova: 626
Registriran: 28.08.2008
Like 7

[Vrh] Go down

Postaj by paor on 24/11/2010, 18:33

ima još nešto samo to svi zaboravljaju: imali smo puno manje troškove repromaterijala i nismo imali
- grijanje i radio u traktoru
- mobitel, čak i telefone
- televizor u boji
- 3 bicikla po domaćinstvu
- zapadne automobile
- gajbu soka i piva u pričuvi
- salame i pizze kad nam dopizdi šunka i kobasica
- ariel i ostala pakovanja na kile
- 3u1 i jeger smo mogli samo sanjati
- nove obleke se kupovalo sam za uskrs i božić
....

paor
Admin
Admin

Broj postova: 3047
God: 47
Registriran: 09.03.2008
Like 41

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ http://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Postaj by deere power on 24/11/2010, 18:40

majs znam da je bilo zapadnih traktora kao i istocnih rusa zetora ursusa ali nije bilo potreba za skupim JD-ima ili Steyr-om za tih 10 ha

isto ko je sijo repu 5-6kj taj je zaradio sto dans ne zaradi sa 50-60kj, mislim da nisam pretero

deere power

Broj postova: 3789
God: 27
Registriran: 30.12.2008
Like 13

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/deere-power-t686.htm?highlight=deere+power

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on 24/11/2010, 18:56

paor je napisao/la:ima još nešto samo to svi zaboravljaju: imali smo puno manje troškove repromaterijala i nismo imali
- televizor u boji
- zapadne automobile
....

Kratka ti je lista Laughing

pingo

Broj postova: 4920
Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by falkon 2 on 24/11/2010, 19:07

pingo je napisao/la:
paor je napisao/la:ima još nešto samo to svi zaboravljaju: imali smo puno manje troškove repromaterijala i nismo imali
- televizor u boji
- zapadne automobile
....

Kratka ti je lista Laughing

jako kratka, a je valjao je onaj sistem za one koji nisu htjeli niti željeri raditi i zaposlili se u državnoj firmi i plaća je išla, kad pofali novca država ga naštampa, a tko je htjeo raditi bilo mu je doslovno zabranjeno a i ako si ipak pokušao ili na nesreću imao onda ti je to bilo oduzeto bez naknade ..........itd

falkon 2

Broj postova: 5080
Registriran: 06.02.2010
Like 46

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1614-falkon-2

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 24/11/2010, 19:37

Da, DP, to si točno primjetio. Ustvari uopće nije bitno koliko zemlje obrađuješ, nego koliko zarađuješ na toj svojoj zemlji (koju radiš). Granica isplativosti se spustila jako nisko i sada treba uopće znati dobro izračunati da li se i kako isplati raditi. Prije se isplatilo uvijek raditi, i sa lošom agrotehnikom i sa dobrom agrotehnikom, računica je uvijek bila više-manje u pozitivi. Ljudi su radili svojih par rali kukuruza, kao neku dopunsku djelatnost, onako uz posao, sjetva obavezno za prvi maj, pola prodali, pokrili troškove, od ostatka nahranili svinje i još nešto zaradili. No ta vremena su prošla, sada je neko novo vrijeme. Kako nam je tržište postalo otvoreno sada tek vidimo koliko smo nekonkurentni i kao proizvođači, ali prvenstveno kao država. Postalo je normalno da investiraš u svoje kukuruze ili pšenicu, ako je dobra godina zarada je možda 10 %, a država samo za zakup zemljišta ubire više nego je zarada na toj pšenici (ili kukuruzu). Znaju da većina mora raditi i to dobro eksploatiraju. Evo kada smo kod cijena zemljišta sviježeg primjera iz Irske (kojoj sada Europa pomaže sa 70-90 milijardi eura da ne bankrotira im i država i banke - a cijela Irska ima nekih 6.2 miliona stanovnika): Kada je bio nagli rast gospodarstva prije nekih 5-6 godina cijene poljoprivrednog zemljišta su nagurali do 60000 Eura/Ha. Banke su davale zajmove za kupovinu tog zemljišta, uzimale ga pod hipoteku kao osiguranje plaćanja, a sada su nastali problemi. Koja to proizvodnja može vratiti takvo ulaganje u zemljište? Špekulacije tog tipa ne vode samo u ekonomsku propast, nego i onemogućavaju normalnu proizvodnju.
Lijepo je imati socijalnu politiku, biti 'velik' prema siromašnima - i djeliti raznorazne pomoći. Ali samo kada se ima novaca, mislim da još kao društvo nismo na tom stupnju (niti ekonomski, a niti mentalno) da se možemo baviti takvim stvarima. Treba prvo naučiti stvoriti dodanu vrijednost, pa tek onda trošiti i pomagati. Prvo moraš pomoći sebi, da bi mogao pomagati drugima. Zato i poljoprivredni poticaji kao takvi trenutno uopće nemaju smisla. Imalo bi smisla kada bi ih nazvali - socijalnom pomoći poljoprivrednicima - ali onda bi se oni morali davati po drugoj formuli.

Fidelito

Broj postova: 2690
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
Like 26

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on 24/11/2010, 20:24

Paor hajde nazad u temu o automobilima pa pročitaj šta seljaci voze poradi update-a tvoje liste jer si nekim čudom oaobna prometala izostavio jocolor

pingo

Broj postova: 4920
Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by paor on 24/11/2010, 22:07

spomenio sam ja aute, ali doduše nespomenio štošta...usput, evo se mislim da li da temu o automobilima učinim skrivenom gostima jerbo bi nas mogli citirati neki Shocked

paor
Admin
Admin

Broj postova: 3047
God: 47
Like 41

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ http://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Postaj by falkon 2 on 24/11/2010, 22:18

vidiš dobro razmišljaš paor,

falkon 2

Broj postova: 5080
Registriran: 06.02.2010
Like 46

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1614-falkon-2

[Vrh] Go down

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next