Pomoć-hitno
Stranica 2 / 2. • Share •
Stranica 2 / 2. •
1, 2
Re: Pomoć-hitno
Ma nisam mislio da li je ovan može dobiti, naravno da može, ali obzirom na to da se ovnovima vadi krv svake godine, da veterinar koji je teritorijalno nadležan zna zdravstveno stanje ovaca u okolini i svakog stada posebno, za očekivati je da može (bez vađenja krvi svakoj ovci) izdati potvrdu o zdravstvenom stanju stada.
Raspravljamo o principima.
Ako je u okolini bilo slučajeva Q-groznice, onda ima opravdanja da se krv vadi svim ovcama.U suprotnom to je samo nepotreban trošak.
Naravno, na kraju ako je propisano zakonom , onda tu nema izbora.
Raspravljamo o principima.
Ako je u okolini bilo slučajeva Q-groznice, onda ima opravdanja da se krv vadi svim ovcama.U suprotnom to je samo nepotreban trošak.
Naravno, na kraju ako je propisano zakonom , onda tu nema izbora.
strile- Broj postova: 46
Registriran: 11.11.2009
0
Jučer slušam na radiju kako je isti problem sa konjima, kad god nekud prevoziš konja, (na izložbu) moraš vaditi krv i platiti 200 kn.
No u EU to nije tako, početkom godine izvadiš konju krv i to ti vrijedi za cijelu godinu.
Dakle, još malo ..
No u EU to nije tako, početkom godine izvadiš konju krv i to ti vrijedi za cijelu godinu.
Dakle, još malo ..
strile- Broj postova: 46
Registriran: 11.11.2009
0
Pa zato se i koristu te mogućnosti da se što više nauzima novaca i od države i od stočara tj prije ulaska u EU i usklađivanja pravilnika

falkon 2- Broj postova: 5080
Registriran: 06.02.2010
46
→→→: VIŠE -

Eto službene zakonske regulative za IAK
Serološka pretraga uzoraka krvi kopitara mora se obaviti:
- dva puta godišnje (siječanj, lipanj) kod pravnih osoba koje koriste kopitare za proizvodnju bioloških pripravaka (vakcina, seruma) i sjemena za umjetno osjemenjivanje;
- jednom godišnje, najkasnije do 31. listopada, u ergelama, pastuharnama, športskim društvima i na šumskim radilištima, kao i u uzgojima brojnijim od pet kopitara;
- kada se nabavljeno grlo uvodi u uzgoj naveden u podstavku 1. i 2. ovog stavka;
- kod pastuha prije licenciranja;
-kod kobile prije pripusta
- kada se kopitari dovode na izložbe, smotre, športska natjecanja i opasivanja u ergele;
- kada se kopitari stavljaju u promet.
Nalaz o negativnoj serološkoj pretrazi u slučajevima iz podstavka 3., 4., 5. i 6. stavka 1. ove podtočke ne smije biti stariji od 30 dana.
Naravno ako se pokaže sumnja i opravdanost tada zakonodavac može izdati posebnu naredbu za određeno područje sa svim kopitarima bez obzira jesu li kontrolirani jučer ili prije pola godine.
mislim da kada se konji transportiraju na udaljenost manju od 30 km može se u nekim slučajevima i bez ovog testa, to ovisi o okolnostima
test vrijedi mjesec dana
Serološka pretraga uzoraka krvi kopitara mora se obaviti:
- dva puta godišnje (siječanj, lipanj) kod pravnih osoba koje koriste kopitare za proizvodnju bioloških pripravaka (vakcina, seruma) i sjemena za umjetno osjemenjivanje;
- jednom godišnje, najkasnije do 31. listopada, u ergelama, pastuharnama, športskim društvima i na šumskim radilištima, kao i u uzgojima brojnijim od pet kopitara;
- kada se nabavljeno grlo uvodi u uzgoj naveden u podstavku 1. i 2. ovog stavka;
- kod pastuha prije licenciranja;
-kod kobile prije pripusta
- kada se kopitari dovode na izložbe, smotre, športska natjecanja i opasivanja u ergele;
- kada se kopitari stavljaju u promet.
Nalaz o negativnoj serološkoj pretrazi u slučajevima iz podstavka 3., 4., 5. i 6. stavka 1. ove podtočke ne smije biti stariji od 30 dana.
Naravno ako se pokaže sumnja i opravdanost tada zakonodavac može izdati posebnu naredbu za određeno područje sa svim kopitarima bez obzira jesu li kontrolirani jučer ili prije pola godine.
mislim da kada se konji transportiraju na udaljenost manju od 30 km može se u nekim slučajevima i bez ovog testa, to ovisi o okolnostima
test vrijedi mjesec dana

nemesis- Broj postova: 22
God: 27
Zanimanje: samozaposlen
Registriran: 22.11.2010
0

što se tiće ovaca..
hmmmm
dvijesto kuna, nisam nikada ćuo za to i evo sada zvao kolegu, on ima 80 ovaca, u ćistoj krvi, sve pod selekcijom. Kada ide na izložbe sve veterinarske troškove snosi selekcijski centar, nedavno je prodao 20 šiljezica i ovna u bosnu, bio je zahtjev da se radi test na brucelozu, troškove uvijek snosi kupac, test je koštao po grlu 25 kuna
molim te pitaj veterinara da ti navede sve stavke po kojima ti je obraćunao taj iznos
javi se na PM
ostavi svoj broj
hmmmm
dvijesto kuna, nisam nikada ćuo za to i evo sada zvao kolegu, on ima 80 ovaca, u ćistoj krvi, sve pod selekcijom. Kada ide na izložbe sve veterinarske troškove snosi selekcijski centar, nedavno je prodao 20 šiljezica i ovna u bosnu, bio je zahtjev da se radi test na brucelozu, troškove uvijek snosi kupac, test je koštao po grlu 25 kuna
molim te pitaj veterinara da ti navede sve stavke po kojima ti je obraćunao taj iznos
javi se na PM
ostavi svoj broj

0

ne znam cijene i ne znam sto se radi, ali znam da kompletna krvna slika kod covjeka kosta ne vise od 100 kn. E sad, mozda se kod ovaca rade neke dodatne skuplje pretrage pa je i cijena toliko skuplja.
I da, u tih 100 kn je ukljuceno vadjenje sa vakuum spricom, a djeca dobiju i bonbone .... i, usput, dobije se racun i moze seplatiti sa american karticom, a nalaz ti ako zelis posalju na faks
Dali je problem (zakonski dozvoljeno?) da covjek sam izvadi krv i posalje DHL-om uzorke krvi ovaca?
I da, u tih 100 kn je ukljuceno vadjenje sa vakuum spricom, a djeca dobiju i bonbone .... i, usput, dobije se racun i moze seplatiti sa american karticom, a nalaz ti ako zelis posalju na faks
Dali je problem (zakonski dozvoljeno?) da covjek sam izvadi krv i posalje DHL-om uzorke krvi ovaca?

Smiljan- Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
2
→→→: VIŠE
govorimo o trgovini životinjama
Treba znati koje su naredbe propisane za pojedina područja,
treba znati kakav uzorak treba uzeti,
treba ga popratiti dopisom i garantirati za uzorke
mislim da vam netko izda na razini države neko dopuštenje onda traži i garanciju da su uzorci koji su dostavljeni uzorkovani po određenom protokolu i po pravilima struke
prema tome moj odgovor bi bio negativan
za neku unutarnju kontrolu možda bi tako nešto u nekim slučajevima bilo i moguće ako ja vlasnik stada veterinar
Treba znati koje su naredbe propisane za pojedina područja,
treba znati kakav uzorak treba uzeti,
treba ga popratiti dopisom i garantirati za uzorke
mislim da vam netko izda na razini države neko dopuštenje onda traži i garanciju da su uzorci koji su dostavljeni uzorkovani po određenom protokolu i po pravilima struke
prema tome moj odgovor bi bio negativan
za neku unutarnju kontrolu možda bi tako nešto u nekim slučajevima bilo i moguće ako ja vlasnik stada veterinar

0

da, jasno. Treba u svakom slucaju procitati propise i vidjeti dali ima neka rupa ... odnosno, dali se legalno moze proci jeftinije.
Usput, palo mi je napament jedna tema na nekom forumu (mozda cak i ovdje) gdje se uspostavilo da je neku visestruku aktivnost na stoci veterinar uredno naplacivao dolazak sa svaku akciju koju je radio, makar je radio istu stvar na vise grla stoke u istoj stali kod istog gazde, u samo jednom dolasku ....
Da se razumijemo, smatram da strucno veterinarsko znanje treba naplatiti, ali isto tako da u tome treba imati mjere ....
Usput, palo mi je napament jedna tema na nekom forumu (mozda cak i ovdje) gdje se uspostavilo da je neku visestruku aktivnost na stoci veterinar uredno naplacivao dolazak sa svaku akciju koju je radio, makar je radio istu stvar na vise grla stoke u istoj stali kod istog gazde, u samo jednom dolasku ....
Da se razumijemo, smatram da strucno veterinarsko znanje treba naplatiti, ali isto tako da u tome treba imati mjere ....

Smiljan- Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
2
→→→: VIŠE
Dana sa me zvao čovjek koji je od mene uzeo ovce-uzeo je od mene i i od još jednog čovjeka iz Krnjaka(oko 40km od mene(ista županija)). Ja sa sam platio 170kn vađenje krvi po ovci, a ovaj drugi mu je rekao da plaća 200kn po ovci. Mi smo dogovorili da plaćamo nalaze 50:50. Izgleda ga ovaj iz Krnjaka hoće malo dignut za koju kunu.
Nemam ja ništa protiv kontrole zdravlja ovaca,ali mislim da nalazi moraju vrijediti godinu dana,a ne jedan mjesec.
Nemam ja ništa protiv kontrole zdravlja ovaca,ali mislim da nalazi moraju vrijediti godinu dana,a ne jedan mjesec.

andrlje- Broj postova: 233
God: 30
Registriran: 13.03.2009
1
Andrije daj napiši šta su ti sve zaračunali

0

Stranica 2 / 2. •
1, 2
Similar topics» Pomoć-hitno
» Hitno potrebna pomoć.Bolesna kanarinka.
» molim pomoć
» hmm...td45-55??? pomoć
» Pomočna ručica na volanu (Wheel spiner)
» Hitno potrebna pomoć.Bolesna kanarinka.
» molim pomoć
» hmm...td45-55??? pomoć
» Pomočna ručica na volanu (Wheel spiner)
Stranica 2 / 2.