Bazga
Stranica 9 / 10. • Share •
Stranica 9 / 10. •
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 
Re: Bazga
zelkovski je napisao/la:Imam jednog profesora biologije u mirovini koji je stručnjak za ljekovito bilje i jako je ekološki osvješten pa ću ga pitati točno kako da uzgojim mladice.A dalje je lako.Mislim znao bih ja i sam,ali možda imaju i neke cake pa bolje se još i posavjetovati sa stručnjakom.Čovjek je živa knjiga.Ima svoju knjigu ljekovitog bilja koje se može skupiti u požeškom kraju.
uzgoj mladica- prije pupanja sam odrezala sa matičnog stabla deset jednogodišnjih izdanaka (dakle 10-ak cm duljina, sa 2-3 pupa. rez je bio ukoso. to sam doslovno popikala u zemlju pokraj čokota (jer mi se nije dalo kopati na livadi) i 80% se primilo samo od sebe, bez zalijevanja, bez hormona rasta i ostalih finesa. Ljudi, pa to je K O R O V
Što se recepture tiče- imam isprobani i modificirani recept za sok od cvijeta- ljudi se trgaju za njega- potpuno očuvana aroma, bez kuhanja. može na PRIVATE ako vas zanima, a i ako vi imate koji.
rkraljic- Broj postova: 15
Registriran: 07.03.2010
0
Za kraj bih želio napomenuti da grana mlade bazge(oko 3-4 cm debela)je izvrsna za držalo od lopate,vila,motike itd.iznutra je šuplja,znaći lagana,a ima veliku čvrstoću.
ovo moram isprobati...,a sjekiru?

paor- Admin

- Broj postova: 3037
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
41
→→→: VIŠE -

rkraljic je napisao/la:![]()
Ajde kad se načitaš podijeli iskustva s ostalima.
BTW koliko imaš nezasađene površine?
fala lepo na dobrodošlici

budem
kad već pitaš za površine... kako sam iz ZG, do sad sam isključivo ulagao (i ulažem) u građevinska zemljišta...
s poljoprivredom imam veze kolko i prosječan hrvat s raketama za Mars... al smatram da je to jedna od rijetkih grana koja bi kod nas mogla biti profitabilna - jednog dana. Tako da ću vjerojatno uzet u obzir ulaganje u poljoprivredna zemljišta... naravno, htio bih prije kupnje znati za što koristiti zemlju
privlači me seoski život... ladanje... djeca na travi... što dalje od ovog asfalta... prometnih gužvi... nervoze...
za sad sam još građanin... nadam se (jednog dana) preć u seljake
tako da me svakako zanimaju ovakve "egzotičnije" kulture koje ne sadi svaka šuša i koje su tržišno isplativije
eto... nadam se da ću i tu na ovom forumu nešto naučiti
pozdrav
Kobilja Glava- Broj postova: 4
Registriran: 03.05.2010
0
rkraljic je napisao/la:
uzgoj mladica- prije pupanja sam odrezala sa matičnog stabla deset jednogodišnjih izdanaka (dakle 10-ak cm duljina, sa 2-3 pupa. rez je bio ukoso. to sam doslovno popikala u zemlju pokraj čokota (jer mi se nije dalo kopati na livadi) i 80% se primilo samo od sebe, bez zalijevanja, bez hormona rasta i ostalih finesa. Ljudi, pa to je K O R O V, i raste bez mudrovanja.
Što se recepture tiče- imam isprobani i modificirani recept za sok od cvijeta- ljudi se trgaju za njega- potpuno očuvana aroma, bez kuhanja. može na PRIVATE ako vas zanima, a i ako vi imate koji.
ajde molim te objavi recept za sok... htio bi napravit "svoj" prvi sok od bazge (u biti... prvi sok od ičega - ne računajući limun)
0
Ja sok, ili točnije sirup od cvijeta bazge, radim na slijedeći način:
cvjetove potopim u vodi - na svakih 7 do 10 cvjetova 1 litra vode. Prekrijem i pustim da odstoji 24 sata. Procijedim i razmutim šećer - 1 kg šećera na svaku litru vode. Dodam citronke (limuska kiselina) po želji da dobijem okus koji mi odgovara. Napunim u staklene boce i pasteriziram. Kad se ohladi spremno za upotrebu. Pije se razrijeđen vodom (kao sirupi koji se kupe u trgovinama), a količine koje se potroše za 20-tak dana nije potrebno pasterizirati.
Obzirom na veliku količinu šećera, sirup potiće debljanje, ali je jako dobar ako netko ima probleme s grlom, samo treba biti uporan i piti isključivo sok od bazge ili čaj po zimi.
cvjetove potopim u vodi - na svakih 7 do 10 cvjetova 1 litra vode. Prekrijem i pustim da odstoji 24 sata. Procijedim i razmutim šećer - 1 kg šećera na svaku litru vode. Dodam citronke (limuska kiselina) po želji da dobijem okus koji mi odgovara. Napunim u staklene boce i pasteriziram. Kad se ohladi spremno za upotrebu. Pije se razrijeđen vodom (kao sirupi koji se kupe u trgovinama), a količine koje se potroše za 20-tak dana nije potrebno pasterizirati.
Obzirom na veliku količinu šećera, sirup potiće debljanje, ali je jako dobar ako netko ima probleme s grlom, samo treba biti uporan i piti isključivo sok od bazge ili čaj po zimi.

iwanho- Broj postova: 210
Registriran: 14.12.2008
0
za sjekiru ti je gornji dio plosnat pa bi morao dorađivati,odnosno malo tesati.
zelkovski- Broj postova: 5
Registriran: 04.05.2010
0
Bazga
Dobar dan svima,
odusevljen sam forumom, jer sam nakon 2 godine razmisljanja u uredu (graficki dizajner) konacno odlucio vidjeti kako se ta bazga uzgaja i da li ju netko uzgaja u HR. Imam oko 2 Ha zemlje u Lici u podnozju Velebita i nekoliko bazgi u vrtu od kojih svake godine radim sok. Ako saznam nesto sto nisam procitao na ovom forumu vrlo rado cu podijeliti s vama.
odusevljen sam forumom, jer sam nakon 2 godine razmisljanja u uredu (graficki dizajner) konacno odlucio vidjeti kako se ta bazga uzgaja i da li ju netko uzgaja u HR. Imam oko 2 Ha zemlje u Lici u podnozju Velebita i nekoliko bazgi u vrtu od kojih svake godine radim sok. Ako saznam nesto sto nisam procitao na ovom forumu vrlo rado cu podijeliti s vama.
Miljenko- Broj postova: 2
Registriran: 10.05.2010
0
Miljenko,stari sadi dalje i šta te briga dali netko u Hrvatskoj sadi bazgu.Nema puno mudrolije oko uzgoja,a ako nešto želiš raditi od bazge,mislim finalni proizvod radi i traži si sam tržište.Jer očekivati da će ti netko u RH otkupiti sirovinu ništa od toga.Na netu imaš puno proizvoda od bazge,pa si odlući što želiš i traži tržište.
zelkovski- Broj postova: 5
Registriran: 04.05.2010
0
Upravo sam jucer donio takvu odluku i idemo saditi i proizvoditi. Dizajn, webshop i marketing imam rjesen. A RH ce mi pomoci kad mi pomoc nebude trebala.
Miljenko- Broj postova: 2
Registriran: 10.05.2010
0
Društvo veliki pozdrav,
dugo pratim ovaj forum,i drago mi je što je još uvijek aktivan.
Dugo sam razmišljao što i čime se baviti i ideja sa bazgom kao ljekovitom biljkom koju je moguće plantažno saditi mi se činila stvarno odličnom.
Ove jeseni planiram sadnju na hektar,dva za početak,ali ću se baviti i prodajom sadnica dok plantaža ne dođe u rod,kako sam vidio iz bazge se stvarno može puno toga napraviti,a znam i da se cvijet dosta otkupljuje. Osim sadnje bazge bavit ću se i prodajom sadnica,mogu vam ponuditi sortu bazge Hasberg pogodne za plantažni uzgoj,sadnice su stare 2 godine.
Odlična je stvar što bazga spada pod ljekovito bilje,i što je moguć ekološki uzgoj,a time je moguće vjerujem zatražiti i poticaje za podizanje nasada.
Ako nekoga zanima više informacija možete dobiti na mojoj web stranici:
[You must be registered and logged in to see this link.]
Kako je sve još u početku,nadam se da će i vaši komentari i iskustvo pomoći da pokrenemo plantažni uzgoj bazge kao što je to već napravljeno u Austriji.
dugo pratim ovaj forum,i drago mi je što je još uvijek aktivan.
Dugo sam razmišljao što i čime se baviti i ideja sa bazgom kao ljekovitom biljkom koju je moguće plantažno saditi mi se činila stvarno odličnom.
Ove jeseni planiram sadnju na hektar,dva za početak,ali ću se baviti i prodajom sadnica dok plantaža ne dođe u rod,kako sam vidio iz bazge se stvarno može puno toga napraviti,a znam i da se cvijet dosta otkupljuje. Osim sadnje bazge bavit ću se i prodajom sadnica,mogu vam ponuditi sortu bazge Hasberg pogodne za plantažni uzgoj,sadnice su stare 2 godine.
Odlična je stvar što bazga spada pod ljekovito bilje,i što je moguć ekološki uzgoj,a time je moguće vjerujem zatražiti i poticaje za podizanje nasada.
Ako nekoga zanima više informacija možete dobiti na mojoj web stranici:
[You must be registered and logged in to see this link.]
Kako je sve još u početku,nadam se da će i vaši komentari i iskustvo pomoći da pokrenemo plantažni uzgoj bazge kao što je to već napravljeno u Austriji.
bazga- Broj postova: 2
Registriran: 13.05.2010
0
Ljudi cvate li vaša bazga po ovoj kišurini? Moje taman počele cvasti prije kiše, napravila sam jednu rundu soka, i onda- stop! Gledam po okolici kako to napreduje, no u cvatu su samo ogromna stabla, a ona manja- ništa.
ima kod vas više sreće?
ima kod vas više sreće?
rkraljic- Broj postova: 15
Registriran: 07.03.2010
0
Imaš li certifikat za te sadnice bazge

Slavonski gačan- Broj postova: 539
Lokacija: uglavnom na dvorištu ili u letu nekad i na kakvom krovu
Registriran: 03.04.2009
0
Sve sadnice koje trenutno imam za prodaju imaju fitocertifikat i biljnu putovnicu,upisan sam u fitoregistar i mogu prodavati,proizvoditi i uvoziti sadnice koje su u nasem registru.
Moja namjera je bila prvenstveno za sebe osigurati sadni materijal i potrebnim papirima traziti poticaje,jer je Bazga upisana kao ljekovita biljka.
Kako sadnica nije bilo nigdje u Hrvatskoj,osobno sam isao po par komada u Sloveniju,i komad je dosao 13 €,bez carine,pdv-a,fitopregleda,uostalom vece kolicine nije moguce po zakonu niti uvesti bez upisa u fitoregistar.Nije sve bilo lako,i nije trajalo kratko, ali evo imam sadnice legalno za prodaju,i za sebe i za druge tko ce biti zainteresiran,mogu ponuditi i vece kolicine ukoliko ce biti potrebno.U planu je osigurati i druge sorte za bolje oprasivanje,u bliskoj buducnosti nadam se da cu osim Haschberg sorte moci ponuditi i sortu Sampo.
Moja namjera je bila prvenstveno za sebe osigurati sadni materijal i potrebnim papirima traziti poticaje,jer je Bazga upisana kao ljekovita biljka.
Kako sadnica nije bilo nigdje u Hrvatskoj,osobno sam isao po par komada u Sloveniju,i komad je dosao 13 €,bez carine,pdv-a,fitopregleda,uostalom vece kolicine nije moguce po zakonu niti uvesti bez upisa u fitoregistar.Nije sve bilo lako,i nije trajalo kratko, ali evo imam sadnice legalno za prodaju,i za sebe i za druge tko ce biti zainteresiran,mogu ponuditi i vece kolicine ukoliko ce biti potrebno.U planu je osigurati i druge sorte za bolje oprasivanje,u bliskoj buducnosti nadam se da cu osim Haschberg sorte moci ponuditi i sortu Sampo.
bazga- Broj postova: 2
Registriran: 13.05.2010
0
Gost je napisao/la:Evo tko je zainteresiran neka mi se javi.Zadruga iz Mađarske je spremna surađivati sa nama i otkupiti sav urod, min.je 10ha( sveukupno) da bi ikako htjeli sa nama koperirati i otkupiti urod.Zaboravio sam reči da ima dvije berbe u toku godie.cijena sadnice je 1-2eura. Na ha ide 500kom. Zainteresiran sam i sam
Sad mi neke stvari nisu jasne... u gore citiranom postu se navodi cijena od 1-2 €... dakle 10-15kn... a Bazga je plaćao 11€/kom u Sloveniji... malo je preveliko odstupanje u cijeni (naravno, ako je ovo o cijeni u Mađarskoj točno)... i naravno - da li se radi o jednogodišnjim ili dvogodišnjim sadnicama... no nekako mi se cijena od 10ak € čini previsokom... pogotovo za biljku koja, maltene, raste na plotu (ma koje sorte bila)
hvala
0
Što sam čuo na plantaži od vlasnika plantaže,cijena sadnice je bila 1-2 eura.Sada mi je žao što nisam samo upitao koja je sorta te bazge koju ima.U planu mi je posjeta nekih plantaža u Mađarskoj,ali nikako da se dogovorim sa kolegom koji zna mađarski.Također ima ljudi koji su interesirani za bazgu i sadnice.No nitko nije zainteresiran za plod nego samo cvijet.

Slavonski gačan- Broj postova: 539
Lokacija: uglavnom na dvorištu ili u letu nekad i na kakvom krovu
Registriran: 03.04.2009
0
Stranica 9 / 10. •
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 
Similar topics» BAZGA (Sambucus nigra L.)
» Bazga
» Karotiniranje faganela
» Biljne uši za mlade grdeline (i druge ptice faune)
» vitlo šumsko
» Bazga
» Karotiniranje faganela
» Biljne uši za mlade grdeline (i druge ptice faune)
» vitlo šumsko
Stranica 9 / 10.