Sjetva pšenice 2010 / žetva pšenice 2011
Stranica 1 / 67. • Share •
Stranica 1 / 67. • 1, 2, 3 ... 34 ... 67 
Sjetva pšenice 2010 / žetva pšenice 2011
Koje sorte će te ove godine sijati.Evo ja konstantno srpanjka i lucija(solidna kombinacija)ove godine srpanjka pobacila cca 4500kg/ha hektolitar 76 ,a prošle rekord kod mene cca 7200kg/ ha hektolitar 82 a lucija ove godne me izvukla i sa prinosom i hektolitrom i nikako da odlučim šta ove godine i koju sortu izabrati jer bih htio prrobati nešto drugo sijat ,e pa me zanimaju i vaša iskustva i preporuke šta ove godine sijati koliko i koja gnoijiva bacati i sve vezano za sjetvu.
Gost- Gost
Re: Sjetva pšenice 2010 / žetva pšenice 2011
Definitivno srpanjka ove godine HL 80 prinos 4900 kg ha nju mogu do mile volje forsirat ne polegne. Moramo priznat da je ova godina bila specificna.
DF 95- Broj postova: 408
God: 38
Zanimanje: ratar
Registriran: 12.04.2010
3
Ove godine sijemo 10 ha sorta Marija i 8 ha SonSo tako nesta otac mi kaze ukupno 18 ha ..!!
U, jesen cemo prec sojiste tanjuracom pa drljacom i sijacica..!!!
A, za heericide i gnojivo to nezznam kaze mi naspi u rasipać toliko i toliko i otvori ga na toliko pa nezznam o tome puno..!
U, jesen cemo prec sojiste tanjuracom pa drljacom i sijacica..!!!
A, za heericide i gnojivo to nezznam kaze mi naspi u rasipać toliko i toliko i otvori ga na toliko pa nezznam o tome puno..!
ur45- Broj postova: 1290
God: 18
Registriran: 17.01.2009
-7
ove godine srpanjku izbacujemo (upravo zbog toga sto ju smijes smirat go mile volje, znaci da za isti prinos primi jednu prihranu vise od npr gabi, koja je jako osjetljiva na polijeganje)...
na moje hektare je ta prihrana vise skoro vagon kana....
znaci uglavnom gabi i jos cemo nesto uz nju, mozda fiestu ili nesto drugo, i oprezno kod prihrana....
na moje hektare je ta prihrana vise skoro vagon kana....
znaci uglavnom gabi i jos cemo nesto uz nju, mozda fiestu ili nesto drugo, i oprezno kod prihrana....

JOSIP FERGUSON- Broj postova: 1237
God: 30
Registriran: 10.03.2008
16
→→→: VIŠE
A što nejdeš sa UREOM!
3
ursus4514 je napisao/la:Ove godine sijemo 10 ha sorta Marija i 8 ha SonSo tako nesta otac mi kaze ukupno 18 ha ..!!
U, jesen cemo prec sojiste tanjuracom pa drljacom i sijacica..!!!![]()
da nije soisson?
Ja najvjerovatnije sijem negdje 12 hektara soisson-a a ove godine odustajem od jesenske gnojidbe, budem išao na proljeće sa prihranom pa budemo vidjeli

falkon 2- Broj postova: 5078
Registriran: 06.02.2010
46
→→→: VIŠE -

tkristan1@optinet je napisao/la:A što nejdeš sa UREOM!
mislis u prihranu psenice ureaom??
iz navike uvijek za to koristimo kan, a i zbog nekih drugih svojstava zbog kojih smatramo kan boljim, kao sto su da sadrzi kalcij, za razliku od ureae koja na kraju ima kiselu reakciju u tlu, znaci zakiseljava, te zbog toga sto je urea volatilna (ishlapi) i trebalo bi ju nakon aplikacije inkorporirat u tlo, a u prihrani ju primjenis povrsinski....
jedino ako mislis folijarno, a to je samo ako treba pripomoc nemozes psenici sav dusik dat folijarno, u biti i mozes ali bi stalno morao prskat....
iako smo razmisljali o tome, ako je dobar tajming (kisa) trebala bi biti financijski opravdanija od kana jer je jeftinija i jaca....
tko koristi ureau u prihrani od vas??

16
Urea odi sam pred kišu HL zagaratiran sam obavezno protiv bolesti tretiraj.
3
Za ureu u prihranu je čista lutrija nakod bacanja trebala bi kiša pasti u roku 2 sata inače ništa od njega jer dušik brzo izhlapi a dušik u kanu je puno bolji za prihranu a stoga je i nanjenjen isključivo za prihranu.Ja od sada idem semo jednu prihranu kanom i to od cca 250kg /ha i poslije dva puta folijarno pogotovo ako bude sušna godina.
Gost- Gost
može pitanje čisto iz radoznalosti dali bi bilo bolje da se baca NPK petnajstica na proljeće znači da se ne baci gnojivo u jeseni

filipkc- Broj postova: 315
God: 16
Zanimanje: šarafljenje i učenje i delanje
Registriran: 26.07.2010
1
Ja sam bacao u jesen 7-20-30, a u proljeće 3x15 i ureu, tako da je odgovor da ali to moraš odraditi ranije u proljeće radi aktiviranja istog gnojiva jer je petnaestica sporija u aktiviranju

46

nas su u skoli ucili da je 15-15-15 u proljece kod prihrane potpuno beskorisno jer je fosfor gotovo nepokretan u tlu i kad ga bacis povrsinski nema ucinka nikakvog, te bi ga bolje bilo u jesen zaorati, ili zatanjurati...
medjutim,
u praksi masa ljudi, a nekada i mi koriste 151515 prilikom prve prihrane umjesto kana, posebno tko nije isao u jesensku gnojidbu (tko je, nema potrebe za time), i ta se tehnologija pokazala opravdanom...
e sad, budi pope covjek....
medjutim,
u praksi masa ljudi, a nekada i mi koriste 151515 prilikom prve prihrane umjesto kana, posebno tko nije isao u jesensku gnojidbu (tko je, nema potrebe za time), i ta se tehnologija pokazala opravdanom...
e sad, budi pope covjek....

16
ja inače rijetko idem sa dušičnim gnojivima u pšenici i kod mene se pokazalo uredu, e sad bilo je godina i kada sam morao ići popravljati sa kanom ali to je dosta rijetkea situacija

46

S ureom idem kad se formira prvo koljence, uvijek u to vrijeme ima dovoljno vlage da se aktivira obzirom da ima produženo djelovanje biljka ima na raspolaganju i u kasnijim fazama rasta i razvoja
3
ma mozemo mi tu izmisljat toplu vodu ali uvjek bude kako bude, sta zelim rec da 90% zavisi od godine a ostalo je gnojidba i agrotehnika
sve radim isto a to je u jesen nesto malo mjesanca (ponegdi urea uglavnom ka kukuruznjake) i onda jedna prihrana kanom od 100kg po jutru i onda folijarno ureom i gotovo
prosle godine sam imo prosjek 7t ove malo vise od 4 skoro duplo manje, e sad svako radi kako misli da je najbolje ali ic strogo "po knjizi" nema efekta osim u savrsenim godinama a takvu ne pamtim a nije ni isplativo na ove cijene psenice i repromaterijala
ove godine sijat cu oko 20ha uglavnom opet Luciju i neku od ovih Gabi, Nika ili Fiesta koju dobijem
sve radim isto a to je u jesen nesto malo mjesanca (ponegdi urea uglavnom ka kukuruznjake) i onda jedna prihrana kanom od 100kg po jutru i onda folijarno ureom i gotovo
prosle godine sam imo prosjek 7t ove malo vise od 4 skoro duplo manje, e sad svako radi kako misli da je najbolje ali ic strogo "po knjizi" nema efekta osim u savrsenim godinama a takvu ne pamtim a nije ni isplativo na ove cijene psenice i repromaterijala
ove godine sijat cu oko 20ha uglavnom opet Luciju i neku od ovih Gabi, Nika ili Fiesta koju dobijem
Stranica 1 / 67. • 1, 2, 3 ... 34 ... 67 
Similar topics» Kunići šampioni Kutina 2011
» Sjetva pšenice 2010 / žetva pšenice 2011
» Cijena pšenice 2010
» pšenica sjetva 2009/ pšenica žetva 2010
» Sjetva uljane repice 2010/2011
» Sjetva pšenice 2010 / žetva pšenice 2011
» Cijena pšenice 2010
» pšenica sjetva 2009/ pšenica žetva 2010
» Sjetva uljane repice 2010/2011
Stranica 1 / 67.