Hladnjace
Stranica 1 / 3. • Share •
Stranica 1 / 3. • 1, 2, 3 
Hladnjace
Kolike su cijene hladnjaca za voce/povrce? Nesto sam cuo da se u "kucnoj radinosti" sa par kompresora i izolacijom prostorije moze vrlo lako napraviti hladnjaca za 2-8 st. C. Vidim da se guglanjem moze naci hrpa hladnjaca po Srbiji i Sloveniji. Kakvo je stanje u Hrvatskoj?
Edit
Ili da preformuliram pitanje
kakvo je stanje kod vas? 
Edit
Ili da preformuliram pitanje

Smiljan- Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
2
→→→: VIŠE
Re: Hladnjace
Kod koga "nas"?
Misliš li na nas u Hrvatskij ili Srbiji ili Sloveniji ili Bosni ili generalno kod nas na forumu?
Misliš li na nas u Hrvatskij ili Srbiji ili Sloveniji ili Bosni ili generalno kod nas na forumu?
superbakabak- Broj postova: 15
Registriran: 14.07.2008
0
Da
Sve me zanima 

2
moj otac je sam pravio hladnjaču, u suštini nije teško, raspitaš se kod nekog ko sastavlja motore za hladnjače o debljini panela kubikaži i slično a onda kupiš panele poređaš( oni su ti kao laminat), majstor ti napravi motor spram veličine prostorije i to je to. Sad zavisi na šta ti misliš, neku hladnjačicu za lično svoje potrebe ili misliš ozbiljno da praviš i otkup.
0
Razmisljam (ali samo razmisljam u ovom trenutku) iskljucivo za svoje potrebe, ali ne ovog trena, eventualno za koju godinu. Dakle sistem je izolirati prostoriju, postaviti kompresore i to je to. Kolkiki je red velicene za tu investiciju, po predpostavkom da imas prostoriju? Npr. 30 ili 50 kubicnih metara ili neka druga kubikaza, nebitno.

2
stvarno nemam pojma, mislim da i nije neka ogromna cifra,neću da ti lupetam napamet ali ako samo misliš o tome onda polako pa videćemo, možda izmisle nešto još povoljnije ili lakše za korišćenje kad nam dođe majstor u vizitu raspitaću se malo pa ću ti pojasniti. Važi?
0
Ma naravno. Ja nerjetko pitam puno vise nego mi treba.
Pokusavam nadoknaditi godine koje sam proveo u sasvim drugoj djelatnosti 

2
Smiljan je napisao/la:Ma naravno. Ja nerjetko pitam puno vise nego mi treba.Pokusavam nadoknaditi godine koje sam proveo u sasvim drugoj djelatnosti
Ma daaaj, makar šta.
Bećarina pusta- Broj postova: 3248
Registriran: 11.03.2008
20

2
kupio sam polovnu hladnjaču za voće pa me zanima ima li netko iskustva sa čuvanjem voća-koja temperatura,kada se beru plodovi,prska li se čime prije skladištenja,koliko dugo plodovi se mogu čuvati?????namjena je za šljivu

zvonis01- Broj postova: 223
God: 47
Zanimanje: www.opg-sapanjos.hr
Registriran: 22.02.2009
0
→→→: VIŠE -

zvonis01 je napisao/la:kupio sam polovnu hladnjaču za voće pa me zanima ima li netko iskustva sa čuvanjem voća-koja temperatura,kada se beru plodovi,prska li se čime prije skladištenja,koliko dugo plodovi se mogu čuvati?????namjena je za šljivu![]()
Ako imaš vremena dođi do mene pa ćemo ti objasnit ono što znamo. Jasno, ako ti se da.
Bećarina pusta- Broj postova: 3248
Registriran: 11.03.2008
20
ok.javim se na pp za tjedan dana,sada svaki dan berem šljivu za tržnicu 

zvonis01- Broj postova: 223
God: 47
Zanimanje: www.opg-sapanjos.hr
Registriran: 22.02.2009
0
→→→: VIŠE -

Na PBF-u u ZGB ima kolegij koji se bavi tom problematikom a ovo im je popis literature:
Obvezna literatura
1. Lovrić, T., Piližota, V. (1994) Konzerviranje i prerada voća i povrća, Globus, Zagreb,
2. Skripta u pripremi za modul
Preporučena literatura
1. Somogyi, L.P., Ramaswamy, H.S., Hui, Y.H. (1996) Processing Fruits: Science and Technology, Technomic Publishing Company, Lancaster.
2. Salunke, D.K., Kadam, S.S. (1995) Handbook of Fruit Science and Technology, Marcel Dekker, New York.
3. Jongen, W. (2002) Fruit and vegetable processing, CRC Press, New York.
4. Smith, D.S., Cash, J.N., Wai-Kit Nip, Hui, Y.H. (1998) Processing Vegetables, Technomic Publishing Company, Lancaster.
5. Nagy, S., Chin Shu Chem, Shaw, P.E. (1993) Fruit Juice Processing and Technology and Science Inc. Auburndale, Florida, 1993.
Obvezna literatura
1. Lovrić, T., Piližota, V. (1994) Konzerviranje i prerada voća i povrća, Globus, Zagreb,
2. Skripta u pripremi za modul
Preporučena literatura
1. Somogyi, L.P., Ramaswamy, H.S., Hui, Y.H. (1996) Processing Fruits: Science and Technology, Technomic Publishing Company, Lancaster.
2. Salunke, D.K., Kadam, S.S. (1995) Handbook of Fruit Science and Technology, Marcel Dekker, New York.
3. Jongen, W. (2002) Fruit and vegetable processing, CRC Press, New York.
4. Smith, D.S., Cash, J.N., Wai-Kit Nip, Hui, Y.H. (1998) Processing Vegetables, Technomic Publishing Company, Lancaster.
5. Nagy, S., Chin Shu Chem, Shaw, P.E. (1993) Fruit Juice Processing and Technology and Science Inc. Auburndale, Florida, 1993.

mario- Broj postova: 300
Zanimanje: kemičar
Registriran: 18.07.2009
0
Lokalna cvječara ima obučene zidove sa tvrdim plavim stiroporom 7 cm a za rashlađivanje koristi obični termoking od kamiona.
Funkcionira savršeno.
Prostorija ima nkih 20 kvadrata
Funkcionira savršeno.
Prostorija ima nkih 20 kvadrata
Ma nije sve to tak jednostavno. Napisao sam literaturu da si malo istražite. Različite vrste voća traže i promijenjenu atmosferu tj. razne plinove u raz.l postocima. U hladnjači u ČK se koristi i modificirana atmosfera. To nije puno veće ulaganje, a produžuje trajanje voća. Bit hladnjače je da ti očuva zdravo voće čim dulje i da ga plasiraš na tržište kad ga nitko drugi nema.

mario- Broj postova: 300
Zanimanje: kemičar
Registriran: 18.07.2009
0
Stranica 1 / 3. • 1, 2, 3 
Stranica 1 / 3.