Pužarstvo

Stranica 1 / 3. 1, 2, 3  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Pužarstvo

Postaj by paor on 10/4/2008, 20:08

Prijateljev pužarnik. Zasad pušiona na kvadrat.

puževi, puž
[You must be registered and logged in to see this image.]

paor
Admin
Admin

Broj postova: 2823
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
Like 36

→→→: VIŠE

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/

[Vrh] Go down

Re: Pužarstvo

Postaj by pingo on 10/4/2008, 20:20

Hehe silent , kolika je ograđena površina ?
Da li su to neke posijane biljke unutra ili je korov ?

pingo

Broj postova: 4920
Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by paor on 10/4/2008, 21:14

Ograđena površina je oko 7000 kvadrata, a pod uževima je 5000. Ovaj korov su zasijane biljke koje stado pase - repica, suncokret, šćir...

paor
Admin
Admin

Like 36

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on 10/4/2008, 21:24

A vidim da tu mora biti vlažno jer ima prskalice namontirane .
Odakle mu voda , na fotki se ne vidi neki veći kanal ili bara ?
Daj obrazloži malo zašto je taj posao ne pušiona nego pušiona na kvadrat ?
Koja su mu ulaganja a koliki prinosi ?
Gdje ih uopće prodaje , da li ima tržište ?

pingo

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by paor on 10/4/2008, 21:48

Puževi ne mogu živjeti bez velike vlage u neposrednoj okolini (zaustavljaju rast, razmnožavanje i zakopavaju se u zemlju, poslije obilne kiše ili zaljevanja, milina je vidjeti gomile po mrežama ili tlu). Voda je dakako bitna i za zaljevanje posijanih kultura namijenjenih ishrani puževa. Prilično jedu te životinjice (jedna jabuka bude pojedena za 24 sata). Znači navodnjavanje i razne prskalice su must have u tom poslu, a frend je to jednostavno riješio bušotinom (40 m) 6/4" cijevi i ruskom pumpom na vrhu. S izvorom vode zasad nema problema jer je pužarnik vrlo blizu regionalnog izvora pitke vode.
O financijskim i drugim nevoljama bi mogao podosta, ali ukratko - dogovorena cijena puževa je bila 4€/kg, a realizira se po 1.5€, preskupi troškovi transporta (city expres), rokovi isplate i do 9 mj., oko 50% puževa otkupljivač proglasi 2. kl. bez ikakvog obrazloženja niti mogućnosti prigovora i sl., prirast puževa ispod očekivanog, posla kao u priči- recimo svakog jutra u sezoni treba skoro dva sata skupljati i vraćati odbjegle puževe iako je postavljena skupa i specijalna zaštita, sve češće suhe zime i suhomrazevi jako škode puževima....).
Ulog je bio oko 300000 prije 5 g. (sve je rađeno prema pravilima struke), a dosad nije ostvario bruto prihoda niti 200000. Otkupljivač je jedna firma iz Istre i oni su jedini koji su pokupili kajmak od ovog biznisa. Od njih se sve moralo kupiti u startu - matično leglo, mreže, specijalna zaštita....,a sve je bilo preskupo.

Uglavnom, nikome ne bih preporučio ovaj biznis. Na tu farmu je dolazilo na stitine (doslovno) zainteresiranih gotovo iz cijele Hrvatske. Frend je prema svim bio iskren i otvoren. Nekolicina je ipak pokušala i koliko mi znamo, svi su propali.

paor
Admin
Admin

Like 36

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on 10/4/2008, 21:55

A kako se oni razmnožavaju , koliko brzo ?

pingo

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON on 10/4/2008, 21:59

zasto nekako imam osjecaj da je i ta proizvodnja puzeva isto kao sto su jedno vrijeme cincile bile hit, nije ni jedna poljoprivredna emisija bila bez makar jednog priloga o njima... kod nas ih je svaka druga kuca imala....

malo poslije njih dosli su nojevi pa s njima ista prica... svi nabavili nojeve a para ni za lijek....

sad su to puzevi...

znaci za one koji bi htjeli u poljoprivredi steci na brzinu neku veliku lovu pa se polakome....

eeee neide to bas tako.....

kako su ljudi samo naivni i lakovjerni...NHF...

JOSIP FERGUSON

Broj postova: 1225
God: 29
Registriran: 10.03.2008
Like 15

[Vrh] Go down

Postaj by paor on 10/4/2008, 22:01

ne znam detalje ciklusa, ali znam da trebaju 2 godine do onog velikog primjerka.

paor
Admin
Admin

Like 36

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON on 10/4/2008, 22:04

i da, kad smo vec ko puzeva sjecam se kako smo kao klinci isli poslije kisa kupit puzeve, dalo se dobro prodati....
bilo je za sladoled.... davno je to bilo...

onda su zabranili skupljanje, valjd su postali zasticeni zakonom...

kako mi je to smjesno kad kazu ti sto uzgajaju da im pobjegnu i da moraju svako jutro ih skupljat...

hihihi-puzevi pobjegnu???
zamislite???
-ipak su oni poznati po brzini... Shocked Surprised Wink

JOSIP FERGUSON

Like 15

[Vrh] Go down

Postaj by paor on 10/4/2008, 22:05

@ JOSIP FERGUSON

i ja to kažem (da je to sve "lanac sreće"), ali me mnogi bijelo gledaju

mogao bih i o nojevima, a to je jedna slična priča jednog drugog poznanika., samo što se ovaj na vrijeme izvukao iz toga i "proslijedio lanac" dalje od sebe (prodao stado napaljenoj mušteriji)

paor
Admin
Admin

Like 36

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON on 10/4/2008, 22:05

mislim cak da je puz hermafrodit- muzjak i zenka 2u1...
znaci nema odvojeno muzjaka i zenki... oplodi sam sebe..

JOSIP FERGUSON

Like 15

[Vrh] Go down

Postaj by Bećarina pusta on 10/4/2008, 22:08

Pužarnik je dobro mjesto za mlade i neiskusne lovce da uče gađati živu, pokretnu metu. Laughing

Bećarina pusta

Broj postova: 3111
Registriran: 11.03.2008
Like 12

[Vrh] Go down

Postaj by Picek on 10/4/2008, 22:10

JOSIP FERGUSON je napisao/la:zasto nekako imam osjecaj da je i ta proizvodnja puzeva isto kao sto su jedno vrijeme cincile bile hit, nije ni jedna poljoprivredna emisija bila bez makar jednog priloga o njima... kod nas ih je svaka druga kuca imala....

malo poslije njih dosli su nojevi pa s njima ista prica... svi nabavili nojeve a para ni za lijek....

sad su to puzevi...

znaci za one koji bi htjeli u poljoprivredi steci na brzinu neku veliku lovu pa se polakome....

vjerojatno i lakomost ima nešto s time ali prije bih rekao da je najveći razlog propadanju takvih poslova nesređenost tržišta, neudruživanje proizvođača čime se dovodiš u situaciji da te otkupljivač može hebati u zdrav mozak koliko god hoćeš jer si presitan da bi sam nešto diktirao itd.
vjerojatno će se isto za koju godinu dogoditi sa voćarstvom i silnim voćnjacima koji se podižu..
jer oni koji neće imati hladnjače za skladištenje moći će lagano "objesiti škare o klin"..
super je to kako država subvencionira podizanje novih nasada ali nitko ne razmišlja što će biti sa tim voćem za koju godinu kada dozrije a kapaciteti hladnjača su već sada premali.. Laughing
dobro došli u zemlju snova Cool

Picek

Broj postova: 1005
Registriran: 13.03.2008
Like 4

[Vrh] Go down

Postaj by Gost on 10/4/2008, 22:10

na otkupu kg puža je 3 kn

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Bećarina pusta on 10/4/2008, 22:14

Picek je napisao/la:
JOSIP FERGUSON je napisao/la:zasto nekako imam osjecaj da je i ta proizvodnja puzeva isto kao sto su jedno vrijeme cincile bile hit, nije ni jedna poljoprivredna emisija bila bez makar jednog priloga o njima... kod nas ih je svaka druga kuca imala....

sad su to puzevi...

vjerojatno i lakomost ima nešto s time ali prije bih rekao da je najveći razlog propadanju takvih poslova nesređenost tržišta, neudruživanje proizvođača čime se dovodiš u situaciji da te otkupljivač može hebati u zdrav mozak koliko god hoćeš jer si presitan da bi sam nešto diktirao itd.
vjerojatno će se isto za koju godinu dogoditi sa voćarstvom i silnim voćnjacima koji se podižu..
jer oni koji neće imati hladnjače za skladištenje moći će lagano "objesiti škare o klin"..
super je to kako država subvencionira podizanje novih nasada ali nitko ne razmišlja što će biti sa tim voćem za koju godinu kada dozrije a kapaciteti hladnjača su već sada premali.. Laughing
dobro došli u zemlju snova Cool

Mi o svojim kooperantima i njihovoj budućoj proizvodnji voća razmišljamo. Cool

Bećarina pusta

Broj postova: 3111
Registriran: 11.03.2008
Like 12

[Vrh] Go down

Stranica 1 / 3. 1, 2, 3  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics