Poljoprivreda kao izvor sirovina za biogoriva
Stranica 1 / 1. • Share •
Poljoprivreda kao izvor sirovina za biogoriva
Englezi su našli zgodno rješenje za pšenicu niže kvalitete, a koja se njima počesto zna zadesiti s obzirom na njihove klimatske uvijete. Nedavno je proradila biorafinerija Ensus koja ima godišnji kapacitet prerade pšenice od 1.2 mil t. To je otprilike dupli hrvatski godišnji urod.
Da Englezi misle ozbiljno, govori nam vrijednost investicije u taj pogon - 250 mil funti, a važno je napomenuti da su sredstva velikom dijelom privatnog porijekla.
Ostatak Europe preferira uljanu repicu, SAD kukuruz, a britanci dakle pšenicu. Svatko ima svoju računicu samo HR nije decidirano odlučila. Mislim da bi sa kukuruzom brže postigli potrebni postotak biogoriva u upotrebi, što smo obvezni nekim međunarodnim dogovorima.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Da Englezi misle ozbiljno, govori nam vrijednost investicije u taj pogon - 250 mil funti, a važno je napomenuti da su sredstva velikom dijelom privatnog porijekla.
Ostatak Europe preferira uljanu repicu, SAD kukuruz, a britanci dakle pšenicu. Svatko ima svoju računicu samo HR nije decidirano odlučila. Mislim da bi sa kukuruzom brže postigli potrebni postotak biogoriva u upotrebi, što smo obvezni nekim međunarodnim dogovorima.
[You must be registered and logged in to see this image.]

paor- Admin

- Broj postova: 2834
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
36
→→→: VIŠE -

Re: Poljoprivreda kao izvor sirovina za biogoriva
Da li netko zna kakve su šanse za plasman uljene repice za bio gorivo kod nas. Da li se uopće netko kod nas bavi otkupom?

tratinčica- Broj postova: 170
Registriran: 30.07.2010
9
mislim da bi kukuruza bila bolja za biogopivo jer kod nas raste ko luda i ima veći prinos od repice i pšenice a mogla bi se i kukuruzovina koristiti za grijane.

BOŽIDAR- Broj postova: 1449
God: 39
Registriran: 17.08.2008
10

Nema veze kaj se sije ili sadi. Ne isplati se ako nema otkupa.

tratinčica- Broj postova: 170
Registriran: 30.07.2010
9
BOŽIDAR je napisao/la:mislim da bi kukuruza bila bolja za biogopivo jer kod nas raste ko luda i ima veći prinos od repice i pšenice a mogla bi se i kukuruzovina koristiti za grijane.
Dali se koristi cijela stabljika kukuruza (kao silaža) ili samo zrno?
zrno za ulje ili etanol a stabljika za biogorivo

BOŽIDAR- Broj postova: 1449
God: 39
Registriran: 17.08.2008
10

Similar topics» Poljoprivreda kao izvor sirovina za biogoriva
» Svjetska poljoprivreda
» Kanarinka nikako da snese jaja
» Fendt 936 Vario
» Poticaji u poljoprivredi