Sustavi za zaštitu od mraza

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Sustavi za zaštitu od mraza

Postaj by Bećarina pusta on 8/4/2008, 19:50

Ovo je prvi takav sustav u hrvatskoj. Uvezen je iz Kanade, pokreće ga veliki motor od 200-300 ks, pokriva površinu od oko 7 ha. Vlasnik ga koristi za zaštitu voćnjaka (jabuke) od mraza. Još ga nije isprobao jer je tek nedavno postavljen. Inače sustav funkcionira na principu mješanja zraka iz gornjih slojeva i zraka koji se nalazi pri tlu. Cijena, navodno oko 200 000 kn.

Bećarina pusta

Broj postova: 3248
Registriran: 11.03.2008
Like 20

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Re: Sustavi za zaštitu od mraza

Postaj by pingo on 8/4/2008, 21:07

Ipak si uhvatio vremena da ga uslikaš , malo je daleko ali vidi se da je to grdosija . Ne vidim onu kućicu sa motorčinom što su spominjali , gdje mu to dođe ?

pingo

Broj postova: 4920
Registriran: 09.03.2008
Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by Bećarina pusta on 9/4/2008, 06:52

Mislim da je motor na prikolici. Ili će ga kasnije ugraditi u nekakvu kućicu pokraj vjetrenjače. No poznavajući lokalne lopove iz vlastitog iskustva (nažalost) mislim da će ga svaki puta kad zatreba vući u voćnjak i poslije posla kući. Tu su u stanju svašta ukrast. :twisted:

Bećarina pusta

Like 20

[Vrh] Go down

Postaj by bajki on 14/5/2008, 10:21

Zanimljivo. O ovome dosad nisam ništa čuo. Jel taj motor mehanički pokreće tu vjetrenjaču ili preko agregata i elektromotora? Jel se taj cijeli sustav sastoji od jedne vjetrenjače? Kolika je otprilike visina tog stupa?
Jel postoji neki link na proizvođača tog sustava?

bajki

Broj postova: 115
Registriran: 09.05.2008
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan on 15/5/2008, 08:01

Vrlo zanimljivo, ali mi nije jasno kako proracunaju koliko i koje podrucje pokriva? Vjerojatno moraju imati statistiku temperatura zraka u razlicitim slojevima. Ne znam, nekako mi ne djeluje pouzdano. Imas tri, pet ili sedam hektara vocnjaka , instaliras sustav a on ti stiti trecinu tvog vocnjaka i dvije trecine susjedove psenice? Ako se okrece, moras imati nekakve senzore u okolini koji upravljaju s tim cudom. think

Bas bih volio vidjeti nekakve opise KAKO to radi Smile

Smiljan

Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
Like 2

[Vrh] Go down

Postaj by bajki on 15/5/2008, 11:45

Vjerovatno postoji proračun koje područje štiti. Sigurno da je najbolje štićenje u sredini toga područja, a prema rubovima je slabije štićenje. Mene zanima koliko je to pouzdano, dali uklanja 100% mogućnost pojave mraza?

bajki

Broj postova: 115
Registriran: 09.05.2008
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Bećarina pusta on 15/5/2008, 12:06

Ništa neznam detaljnije. Čuo sam da pokriva oko 7 ha i mislim da se vrti u krug.

Bećarina pusta

Like 20

[Vrh] Go down

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics