SJEMENSKI KUKURUZ

Stranica 2 / 2. Previous  1, 2

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: SJEMENSKI KUKURUZ

Postaj by pingo on 7/4/2008, 22:56

Ove godine samo gukni da želiš sijati sjemenski kukuruz i nema frke , dati će ti 100 hektara ako želiš ... a prijašnjih godina sam se želio ubaciti u taj biznis pa mi niti te veze i vezice preko frendova koji siju već dugi niz godina nisu pomogle .

Po pitanju navodnjavanja kod nas nije obavezno .

pingo

Broj postova: 4920
Registriran: 09.03.2008
Like 1

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON on 7/4/2008, 22:57

nije, ali recimo da je pozeljno, ovisni kakvo je tlo, oborine, a i koja je linija, opcenito kukuruz je osjetljiv na susu u ljeto u vrijeme prasenja oa izostane oplodnja, ili bude smanjena jer se isusi svila, zbog toga navodnjavanje..

rade kod nas i bez navodnjavanja, ali sigurno da je pozeljno...

JOSIP FERGUSON

Broj postova: 1226
God: 29
Registriran: 10.03.2008
Like 16

[Vrh] Go down

Postaj by Matias on 7/4/2008, 23:01

Da sigurno je pozeljno al ja sam mislil da je mozda obavezno da se dobije kvalitetno sjeme.....

Matias

Broj postova: 237
Zanimanje: strojarski tehnicar-serviser gradjevinske mehanizacije
Registriran: 03.04.2008
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on 7/4/2008, 23:02

U mojem kraju možeš iznajmiti sustav za navodnjavanje od jednog frenda . Recimo iznajmiš ga dva-tri puta i puno bi si pomogao . Jednom u vrijeme nicanja da ti pospe kojih dvadesetak litara na metar a drugi dva puta kako joza kaže u vrijeme oprašivanja/oplodnje jer onda je isto jako bitno kao i u vrijeme nicanja .

pingo

Broj postova: 4920
Registriran: 09.03.2008
Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON on 7/4/2008, 23:11

mladen je napisao/la:jedan moj prijatelj radi sjemenski suncokret svaki dan je u njivi i u svaku glavicu zaviruje da nije nek izrod ja mislim da je oko suncokreta jos veca veriga

a suncokret je pravi vrag, tamo ima puno atipicnih koje se moraju odstranjivat, dobro je sto nema metlica, ali naaajveci su problem bolesti, kod suncokreta su problem i u merkantilnom, a ne u sjemenskom kad cijeli niz fungicida ne smijes koristi, pa ode urod k vragu...

JOSIP FERGUSON

Like 16

[Vrh] Go down

Postaj by igor_peradar on 2/9/2008, 15:35

Zanima me gdje bi se mogle nabaviti linije za proizvodnju sjemenskog kukuruza.
Kolistio bih ga isključivo za vlastite potrebe. Question

igor_peradar

Broj postova: 109
Registriran: 13.04.2008
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON on 2/9/2008, 17:53

jedino ako ga nekome ukrades, ali linije su strogo cuvana tajna oplemenjivackih kuca i bas se ne razbacuju njima...

okani se toga i kupi sjeme kao i svi mi, nemozes ti kombinirat linije koje ti hoces i kako hoces, oko te kombinatorike je cijela jedna znanost ukljucena i godine rada...

JOSIP FERGUSON

Like 16

[Vrh] Go down

Postaj by Bećarina pusta on 2/9/2008, 17:57

JOSIP FERGUSON je napisao/la:jedino ako ga nekome ukrades, ali linije su strogo cuvana tajna oplemenjivackih kuca i bas se ne razbacuju njima...

okani se toga i kupi sjeme kao i svi mi, nemozes ti kombinirat linije koje ti hoces i kako hoces, oko te kombinatorike je cijela jedna znanost ukljucena i godine rada...

Upravo tako.

Bećarina pusta

Broj postova: 3120
Registriran: 11.03.2008
Like 13

[Vrh] Go down

Postaj by igor_peradar on 2/9/2008, 19:08

hmmm scratch , znači treba imat duge noge.
Možda jedino ako neko ima te linije od poznatih firmi pa da malo sa strane mazne i fino mi proda. pirat

igor_peradar

Broj postova: 109
Registriran: 13.04.2008
Like 0

[Vrh] Go down

sjemenski kukuruz

Postaj by AGRO on 28/9/2010, 21:12

dali proizvođači sjemenskog kukuruza moraju paziti na svaku sjemenku (zrno) majčinske i očinske komponente prilikom sjetve da se ne prospe pa da netko pokupi i negdje u izolaciji umnoži???

AGRO

Broj postova: 15
Registriran: 06.09.2010
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by majs on 29/9/2010, 07:23

AGRO je napisao/la:dali proizvođači sjemenskog kukuruza moraju paziti na svaku sjemenku (zrno) majčinske i očinske komponente prilikom sjetve da se ne prospe pa da netko pokupi i negdje u izolaciji umnoži???

Sad baš na svaku sjemenku ne, ali da moraju odgovorno postupati sa sjemenom - u svakom slučaju.
Znači nebi smio npr ostaviti ako ti se prospe pola vreće na mjestu...ili još gore ostaviti negdje vreču sa sjemenom.
Što se tiče ovog za svako zrno - ako je netko baš tako naumio može ti u krajnjem slučaju doći na polje kad ti posiješ i iskopati/uzeti tih "par" zrna na što baš i nemožeš utjecati...jedino što opet nebi nikome trebao otkrivati raspored sjetve tako da neznaju svi u selu da je tu npr. 6 redova oca pa 2 majke.

majs

Broj postova: 584
Registriran: 28.08.2008
Like 7

[Vrh] Go down

sjemenski kukuruz

Postaj by AGRO on 29/9/2010, 11:14

u svakom slučaju to bi bilo kazneno djelo otuđivanje ili krađa ako se pronađe ,a zar nije sjeme muškog roditelja obojeno drugačijom bojom ?!

AGRO

Broj postova: 15
Registriran: 06.09.2010
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 29/9/2010, 18:40

Nikakav problem nije nabaviti inbred linije sjemenskog kukuruza. To se kupuje, kao i svaka druga roba, postoje sjemenske kuće koje imaju to u svojoj redovnoj ponudi. Jedino je problem što sa čime spariti.... .... a to već treba znati. Možda možeš kupiti i roditeljske linije za pojedine starije hibride kukuruza, ali uvijek je u prodaji ona starija tehnologija. Progoooglaj pojam corn inbred line.

Fidelito

Broj postova: 2550
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
Like 21

[Vrh] Go down

Postaj by majs on 29/9/2010, 18:59

AGRO je napisao/la:u svakom slučaju to bi bilo kazneno djelo otuđivanje ili krađa ako se pronađe ,a zar nije sjeme muškog roditelja obojeno drugačijom bojom ?!

U pravilu ne...tako se nekad radilo da se bolje raspoznaju - sad sve ide Gauchom ili Ponchom tako da se jedino razlikuju (ako se razlikuju a obično da) po izgledu zrna (oblik, krupnoća).

majs

Broj postova: 584
Registriran: 28.08.2008
Like 7

[Vrh] Go down

Stranica 2 / 2. Previous  1, 2

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics