Problemi s divljači

Stranica 7 / 10. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: Problemi s divljači

Postaj by IVAN DF on 25/8/2011, 09:06

Tužili smo pred dvije godine i dobili otštetu . Ali meni ti novci ništa ne vrijede kad ja za njih ne mogu kupiti silažu .

Ove godine su napravile nešto štete prije nego smo stavili pastir jer ove godine imam kukuruz na dvije parcele pa ga je moguće ogradit i to funkcionira , svinje neidu u kukuruz.

Strah me za iduću godinu kad neću imat kukuruz na dvije već na puuuno parcela .

IVAN DF

Broj postova: 287
Registriran: 03.02.2011
Like 7

[Vrh] Go down

Postaj by tomi93 on 25/8/2011, 13:55

IVAN DF je napisao/la:Dali se može na neki način prisiliti lovačko društvo da izvrši osdstrel svinja ali ne veprova nego krmača . Da se npr. skupi veći broj poljoprivrednika i da se uputi zahtjev za pokretanje odstrela .

Može, kako ne, pa lovačkom društvu bi trebalo biti u interesu da spriječe šteta na usjevima, ali imaju i oni kvote koje "nesmiju" prekoračiti, iako mogu tražiti dodatne dozvole za odstrel ako se pojavi višak. Samo se treba s njima porazgovarati, naravno napomenuti da je to interesima obiju strana...nebi smjelo biti problema.

A ovo za krmače, pa netreba na njima forsati, dosta je jedna u krdu i par odojaka da se predomisle u vezi s posjetom tvoje kukuruze.

tomi93

Broj postova: 1026
God: 19
Zanimanje: poljoprivrednik-študent
Registriran: 28.02.2011
Like 11

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by toma84 on 25/8/2011, 14:49

Evo kod mene ove godine ne navaljuju. Inače oko kukuruza stavljam mrežu od bala i funkcionira, autoradio pripomaže ako su tvrdoglave i navaljuju u kukuruze Smile A lovačko društvo ima kvote, ali kao ih ima puno više, slijedi odstrijel. A i svinja radi veliku kilometražu dnevno, tako da Ivan, ove moje svinje kod tbe jedu kod mene spavaju i obrnuto, nije to njima velika udaljenost Smile

toma84

Broj postova: 910
Registriran: 23.11.2010
Like 6

[Vrh] Go down

Postaj by krki on 25/8/2011, 16:42

u ovo da treba vlasnik trajnog nasada ograditi da bi mogao teretiti lovce za stetu sad prvi put cujem ajde ako ti nije problem stavi clanak i koji zakon jer u zakonu uo lovu toga nema

samo pise da sa obaveze lovaca iz prethodnog clanka zakona˙(repelenti itd) ne odnose na ogradivanje trajnog nasada

odgovornost lovaca za stetu prestaje kad vlasnik zemlje odbije koristiti sredstva za zastitu ili ne dopusti lovcima da sami stite vlasnikovu parcelu

a ne zbog toga kaj nije ogradil to ti nema nikakve veze ali vjerojatno kod sudskog postupka tjera vodu na mlin vlasniku zemlje kojemu je divljač provalila kroz ogradu

krki

Broj postova: 13
Registriran: 06.12.2009
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by tomi93 on 25/8/2011, 17:02

Svako lovačko društvo je dužno ponuduti repelente za obranu od divljači. Ako ono to ne učini a divljač načini štetu tada je oštečena stranka u mogučnosti tužiti LD i obično dobiva tužbu. Ako je pak repelent bio ponuđen ali ga stranka nije htjela uzeti tada je svaka tužba protiv LD beskorisna jer su oni ponudili mjeru zaštite a vi ju niste htjeli iskoristiti.

Ako je trajni nasad ograđen žicom a divljač počini štetu tada ih možete tužiti i vjerojatno dobivate tužbu, no ako nije, i niste koristili mjere zaštite koje su vam ponuđene tada nečete dobiti tužbu.

tomi93

Like 11

[Vrh] Go down

Postaj by IVAN DF on 25/8/2011, 21:16

Može, kako ne, pa lovačkom društvu bi trebalo biti u interesu da spriječe šteta na usjevima, ali imaju i oni kvote koje "nesmiju" prekoračiti, iako mogu tražiti dodatne dozvole za odstrel ako se pojavi višak.

Da trebalo bi im biti u interesu da spriječe štetu samo se oni baš nisu ubili od posla da to učine .

Istina dijelili su i repelente ko je htio uzet i par ljudi je uzelo i kolko mi se čini da u kukuruz koji je zaštićen njima nisu ulazile .

Ja sam se s njima dogovorio da mi dosenu pastir i oni stvarn donjeli pastir , mi ga postavili i idemo isprobat kako radi . Imali smo što i vidjet . To je tako slabo treslo da nebi ni djecu zaustavilo a kamoli ove vregove .

Nakon toga smo se otišli raspitat i zapravo saznali da su nam kupili najslabiji pastir, najlošiju žicu i najjeftinije i najmanje izolatore .

To njihovo smeće od pastira smo skinuli i kupili za svoje novce pravi pastir .
U ograđivanje 10 jutara kukuruza smo uložili 5 000 kn samo za žicu i pastir , izolatore smo ostavili te koje su nam lovci donjeli, a kolce smo sami nabavili .

Sreća u nesreći je ta što mi je ove godine kukuruz na dvije parcele od 10 jutara i na još par manjih . Kako će biti iduće godine kad nebude na dva mjesta ne znam jer smo jedva ogradili i tih 10 jutara. Jednostavno nemamo vremena cijelo ljeto ograđivat kukuruze kad je tu jako puno drugog posla - ne mogu ostaviti preko 100 grla stoke nenahranjeno i otići ograđivati kukuruz .

Ali dobro ja i tih mojih 20 i nešto jutara kukuruza je malo . Kako da moj kolega spasi svojih 60 i nešt jutara na milijun parcela koje su mu u prosjeku udaljene 20 km od kuće . I sam je rekao da ju vidi dvaput u godini je ne stigne od drugog posla . Mi bi po lovcima trebali cijelo ljeto obilazit kukuruz i stavljat repelente i ko zna što da spasimo kukuruz a zapravo su lovci krivi što ga treba spašavat.
Pred 5 - 6 godina za divlje se svinje nije ni znalo ali sada su se toliko namnožile da je to van svake pameti .
Po kojem to zakonu ona meni može uništiti moj kukuruz na vlastitiom posjedu u što sam uložio svoje novce a da ja pritome ako ju ubijem plaćam kaznu . Stvarno živimo u poremećenoj državi .

A ovo za krmače, pa netreba na njima forsati, dosta je jedna u krdu i par odojaka da se predomisle u vezi s posjetom tvoje kukuruze.

Ma ne da ne treba forsirat već ih treba istrijebit apsolutno sve , ne treba ih čak ostavljati za zološki vrt jer ne znam ko bi nešto tako ružno i odvratno uopće htio gledat .

IVAN DF

Like 7

[Vrh] Go down

Postaj by IVAN DF on 25/8/2011, 21:18

A i svinja radi veliku kilometražu dnevno, tako da Ivan, ove moje svinje kod tbe jedu kod mene spavaju i obrnuto, nije to njima velika udaljenost Smile

Naravno do 50 km na noć tako da tvoju i moju kukuruzu stignu obić dvaput .
Jesi vidio Šumbarovu tablu do ceste kod šume .

IVAN DF

Like 7

[Vrh] Go down

Postaj by IVAN DF on 25/8/2011, 21:22

tomi93 je napisao/la:Svako lovačko društvo je dužno ponuduti repelente za obranu od divljači. Ako ono to ne učini a divljač načini štetu tada je oštečena stranka u mogučnosti tužiti LD i obično dobiva tužbu. Ako je pak repelent bio ponuđen ali ga stranka nije htjela uzeti tada je svaka tužba protiv LD beskorisna jer su oni ponudili mjeru zaštite a vi ju niste htjeli iskoristiti.

Ako je trajni nasad ograđen žicom a divljač počini štetu tada ih možete tužiti i vjerojatno dobivate tužbu, no ako nije, i niste koristili mjere zaštite koje su vam ponuđene tada nečete dobiti tužbu.

Nemora biti tako. Pred dvije godine sam ih tužio a nisam koristio nikakvu zažtitu i dobio sam otštetu . Nismo išli u sudsku tužbu već smo se naplatili preko police osiguranja koju su lovci dužni platiti za područje na kojem love .

A i već sam napisao kako je moguće zažtititi npr. 25 - 30 jutar kukuruza ako je na više parcela . To je nemoguća
misija i riješenje nije u tome da mi štitimo kukuruz već da lovci svedu broj te gamadi na podnošljive količine .

IVAN DF

Like 7

[Vrh] Go down

Postaj by tomi93 on 25/8/2011, 21:33

Ima puno istine u svim ovim postovima. Evo da pokucam u drvo, kod mene ld svaki drugi vikend organizira skupni lov na svinje, skoro svaki dan se otac ili lovnik prevezu oko kukuruze koja je najugroženija, ako imaju i najmanju indiciju da su svinje blizu, tu noč ide zasjeda.

Najbolje rješenje koje ti preostaje jest da položiš lovački ispit, kupiš pušku i onda si sam svoj majstor.

tomi93

Like 11

[Vrh] Go down

Postaj by IVAN DF on 25/8/2011, 21:51

Ima puno istine u svim ovim postovima. Evo da pokucam u drvo, kod mene ld svaki drugi vikend organizira skupni lov na svinje, skoro svaki dan se otac ili lovnik prevezu oko kukuruze koja je najugroženija, ako imaju i najmanju indiciju da su svinje blizu, tu noč ide zasjeda.

Ja također svaki dan obilazim kukuruz koji sam zažtitio, provjerim dali na kojem dijelu trava dira žicu, koji je napon, dali je akumulator pun ili gatreba mijenjati... Pred par dana smo u obilasku primjetili otisak divlje svinje unitar pastira - ali samo jedan . Wink Wink Wink

I taj obilazak mi oduzme puno vremena . Jedan krug okolo ledine je 1600 m tako da se imam šta šetati pa još zastanem otrgnem travu i tako vrijeme za čas proleti a ostalog posla još puno puno.

Idu i kod nas u čekanje jedan lovac iz sela gdje imam taj kukuruz je dosta često, pred koji tjedan je ubio jednog od oko 120 kg . Ali ima ih naprosto previše . Trebalo bi organizirati hajku i pobit sve živo .

Najbolje rješenje koje ti preostaje jest da položiš lovački ispit, kupiš pušku i onda si sam svoj majstor.

Jel ti to ciljaš na krivolov kolka je kazna ako te uhvate think

IVAN DF

Like 7

[Vrh] Go down

Postaj by JD4440 on 25/8/2011, 21:55

Ako položiš ispit možeš ih ič ubijat kad hočeš sam trebaš reč lovačkom društvu da ideš u pohod.Tako je kod mene.

JD4440

Broj postova: 1925
God: 15
Zanimanje: Škola i poljoprivreda
Registriran: 23.11.2010
Like 19

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t2581-zvonimir_h#76667

[Vrh] Go down

Postaj by IVAN DF on 25/8/2011, 22:01

Ovaj video si volim pogledat onako , za dušu .

IVAN DF

Like 7

[Vrh] Go down

Postaj by tomi93 on 25/8/2011, 22:02

Ma jesi lud čovječe
Lovački ispit košta 2t kuna, puška za prvu ruku još toliko, samo javiš lovniku i onda si svoj na svome.
Za mene prihvatljiva investicija znam da do kraja života više neču morati nikog moliti da pripazi na moj kukuruz, a ni veprovina nije loša barbecue

tomi93

Like 11

[Vrh] Go down

Postaj by IVAN DF on 25/8/2011, 22:13

A jbg. nisam upućen u lovačke vode pa nisam znao na što misliš .

IVAN DF

Like 7

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 25/8/2011, 22:21

tomi93 je napisao/la:Ma jesi lud čovječe
Lovački ispit košta 2t kuna, puška za prvu ruku još toliko, samo javiš lovniku i onda si svoj na svome.
Za mene prihvatljiva investicija znam da do kraja života više neču morati nikog moliti da pripazi na moj kukuruz, a ni veprovina nije loša barbecue

mislim da to tako nebi išlo.....

Fidelito

Broj postova: 2690
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
Like 26

[Vrh] Go down

Stranica 7 / 10. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics