Aparati za zavarivanje - iskustva
Stranica 2 / 14. • Share •
Stranica 2 / 14. •
1, 2, 3 ... 8 ... 14 
Re: Aparati za zavarivanje - iskustva
to je 250A?
malo mi je čudno da nejde jedinica.
malo mi je čudno da nejde jedinica.
Zvonimir- Broj postova: 2184
God: 47
Registriran: 14.03.2008
5
→→→: VIŠE
Slikat ću sutra tablicu da vidiš. Mislim da piše gore Typ 205 ako se dobro sjećam...nisam siguran. Ima i automatski mod za točkasto zavarivanje, sa podešavanjem gustoće i 12 stupnjeva rada do maksimalnog iznosa jakosti struje. Ja radim na 10. od 12 i nikad mi se nije pregrijao, niti je pokazivao tendenciju pregrijavanja...

zjockoo- Broj postova: 548
Zanimanje: ing. Elektrotehnike
Registriran: 17.03.2008
8
Što koristite od zaštitinih plinova? Ja koristim Messerovu smjesu argona i CO2 (18%). A aparat mi je stari uljanikov prerađen za žicu (3 faze cca 200-300 ampera, 70-100 kila), poslikam ga jednom. Lijepo vari sa žicama više od 1 mm, a želio sam si jači aparat jer radim i sa punjenom žicom od 1.6 mm (za tvrdo navarivanje). Ako si želite kupiti aparat za veće poslove doma, da ne mora biti previše mobilan, bježite od invertorskih aparata, jer su složeniji i brže se kvare. To se naročito tiče kupovine rabljenih aparata. Ako želite mobilnost - onda mali invertorski aparat je dušu dao (montaže, ograde i sl), i tamo gdje je dugi produžni kabal, nema 3 faze ili je općenito loša struja. postoji jedan zanimljiv web site o zavarivanju kojeg sam pronašao na netu:
http://www.weldreality.com/default2.htm
Sve sam pročitao sa tog sitea i mogu reči samo riječi hvale. Čovijek jednostavno opisuje kako ispravno raditi sa aparatom, kako napraviti dobar var. Malo je direktan ali to daje posebnu čar, stvar ne mistificira nego jednostavno objašnjava kako i zašto. Ima i knjiga koja se može naručiti, ima u njoj o varenju prokroma, aluminija itd.. Najbolji su mu opisi slučajeva koje je sretao-rješavao (i to u velikim firmama) u praksi, gdje ljudi jednostano nisu znali svoj posao, a auti ili strojevi im voze po cijelome svijetu. Uglavnom čovijek tvrdi da sa ispravno podešenim MIG/MAG aparatom može raditi bilo tko, i var uvijek može biti isparvan, što bi on rekao nakom 15 minuta obuke.
http://www.weldreality.com/default2.htm
Sve sam pročitao sa tog sitea i mogu reči samo riječi hvale. Čovijek jednostavno opisuje kako ispravno raditi sa aparatom, kako napraviti dobar var. Malo je direktan ali to daje posebnu čar, stvar ne mistificira nego jednostavno objašnjava kako i zašto. Ima i knjiga koja se može naručiti, ima u njoj o varenju prokroma, aluminija itd.. Najbolji su mu opisi slučajeva koje je sretao-rješavao (i to u velikim firmama) u praksi, gdje ljudi jednostano nisu znali svoj posao, a auti ili strojevi im voze po cijelome svijetu. Uglavnom čovijek tvrdi da sa ispravno podešenim MIG/MAG aparatom može raditi bilo tko, i var uvijek može biti isparvan, što bi on rekao nakom 15 minuta obuke.

Fidelito- Broj postova: 2690
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
26
Fidelito što ima veze koliko je dug produžni kabel?
21yes- Broj postova: 287
Registriran: 06.09.2008
6
zbog pada napona , pa napon faze vise nije 230 - 240 V vec pada ispod 200 to ti se isto dogadja ako ti je kuca dosta udaljena od trafo stanice a vodovi su dimenzionirani prije 30 i vise godina kad je ukupno potrosnja bila cetvrtinu sadasnje.
fidel da to nije onaj veliki ( cca 80 x 80 cm) s veeelikim kotacem za pomicanje jezgre. jedan takav sam slagal i imal je zice izolirane svilom.
fidel da to nije onaj veliki ( cca 80 x 80 cm) s veeelikim kotacem za pomicanje jezgre. jedan takav sam slagal i imal je zice izolirane svilom.
Evo slika mojeg ESS-a.

8
Slab sam sa varenjem ali koristimo neki veliki starinski aparat za elektrolučno zavarivanje . Najveća oznaka mu je 400 A a još nismo našli predebelu elektrodu za njega ... hoću reći da vari sa elektrodama debelim kao kobasice 

pingo- Broj postova: 4920
Registriran: 09.03.2008
1
Pa ima tu negdje u mjerama, ali jedan majstor ga je složio za MIG/MAG (GMAW što bi amerikanci rekli), iza na sebi ima postolje za bocu. Ali ima na sebi okretnu sklopku za podešavanje jačine struje, mislim 4 dijapazona i 10-15 fine regulacije. Ima kotače, a dio sa žicom može se odvojiti od tijela aparata, na kablovima je cca 5 metara (da si recimo mogu nešto zavariti na vrhu kombajna, dio sa žicom skinem i odnesem na vrh kombajna). Malo to izgleda puno kablova kada je smotano, ali povećava fleksibilnost rada.
Ovdje se može nači dosta pribora za varenje, kao i novih aparata i opreme:
http://servus.hr
Ovdje se može nači dosta pribora za varenje, kao i novih aparata i opreme:
http://servus.hr

26
Neki...dan sam vidio...rotacioni aparat...za zavarivanje u školi...dobra stvar...pingo ti imas rotacioni...??? 
ur45- Broj postova: 1290
God: 18
Registriran: 17.01.2009
-7
ursus4514 je napisao/la:Neki...dan sam vidio...rotacioni aparat...za zavarivanje u školi...dobra stvar...pingo ti imas rotacioni...???
Je, je ... drnda kao traktor kada ga upališ

pingo- Broj postova: 4920
Registriran: 09.03.2008
1
Ali...kazu da, je to pravi aparat..bar sam tako cuo, kaze da to pravi fine varove!!! 
ur45- Broj postova: 1290
God: 18
Registriran: 17.01.2009
-7
Evo vam jedan link firma Troska, gledao sam aparat mig/mag 250A, cijena 3,950 kn, nazvao čovjeka, pitao za interminenciju pri 250A veli on 40%, valjda zajebava, gorionik euro priključak, a komponente kaže da i talijani,iskra i gorenje koriste iste kao i ovaj kinez, tko će znat, ja se baš u aparate ne razumijem, ali ako je to istina onda je ovo povoljna kupnja, jedino sam zaboravio pitat da li ima onaj prekidač za prebacit kad se vari s punjenom žicom ali sumnjam da ima, a za te novce ni ne treba imat. http://www.troska.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=57&Itemid=68
Evo kaj o tom aparatu Panerise piše na ovoj stranici: http://welding-machine.en.made-in-china.com/product/UeCnykJlhEDN/China-Mig-Mag-Welding-Machine-MIG-MAG-250T-.html
Link proizvođača http://www.panerisewelding.com/index.asp Sad da je netko inteligentan da pošalje mail na engleskom koliko to kod njih košta da vidimo koliko ovaj baja što prodaje kod nas zarađuje, pa da nas nekoliko potencijalnih kupaca nekako direktno od proizvođača kupimo robu.
Evo kaj o tom aparatu Panerise piše na ovoj stranici: http://welding-machine.en.made-in-china.com/product/UeCnykJlhEDN/China-Mig-Mag-Welding-Machine-MIG-MAG-250T-.html
Link proizvođača http://www.panerisewelding.com/index.asp Sad da je netko inteligentan da pošalje mail na engleskom koliko to kod njih košta da vidimo koliko ovaj baja što prodaje kod nas zarađuje, pa da nas nekoliko potencijalnih kupaca nekako direktno od proizvođača kupimo robu.
Zadnja promjena: 21yes; 3/6/2010, 14:15; ukupno mijenjano 3 put/a.
21yes- Broj postova: 287
Registriran: 06.09.2008
6
Hmmm...malo je prejeftin...ne vjerujem baš u navedene karakteristike... Da je tako, onda bi svi ostali bili glupi što imaju 3 puta veće cijene za podjednake aparate... U krajnjoj liniji, ja sam svoj rabljeni platio mnogo više od te cijene...

8
@21yes: navedeni aparat bi mogao biti dobar, samo izvedba pribora bi ti mogla biti lošija (gorionik, pištolj itd.) ali to za nas nema puno značenja, jer na radim sa time 8 sati dnevno, a kada se pokvari ('zdođe') - nabaviš bolji. A pri ovim cijenama za koje se to nudi u HR, ne isplati se samo transport iz Kine avionom (jer aparati su dosta teški), a Kinezu su trgovci, morali bi uzeti barem 20 stopni kontejner pun aparata, to je za njih ništa, a za nas.... (kao u onom vicu kada je kineski predsjednik pitao našeg predsjednika da koliko to ljudi živi u Hrvatskoj, a kad mu ovaj odgovori oko - 4.5 miliona - Kinez se upita: pa zašto onda niste svi došli?). Uglavnom vidio sam da imaju u sebi dovoljno KG za tu snagu, glavno je da nisu invertorskog tipa, onda je to OK makar je iz Kine. Možda su im i invertorski dobri - tko to zna (mora se probati na desetak godina - ako žele neka mi pošalju jedan, jedan zjockoo-u, pa će mo ih nakon 10 godina rada nahvaliti na ovom forumu (časna pionirska - to tamo još uvijek vrijedi), a zjole će i promijeniti mišljenje. Ali uglavnom treba to probati.
@zjockoo: zašto misliš da obavezno moraš platiti puno da bi imao dobru opremu? Prečesto sam viđao slučajeve kada je skupa oprema stajala iz raznoraznih (trivijalnih) razloga, dok je stara amortizirana oprema po tko zna koji puta odrađivala svoj posao, rutinski, bez zastoja. Aparat za varenje je jednostavan uređaj, kod nas velike većine tjednima uopće niti ne radi, ali kada ga trebaš - zlata vrijedi. Nemam namjeru baviti se zavarivanjem profesionalno, tako da si u principu ne mogu priuštiti profesionalnu opremu. Ali u budućnosti tko zna što ćemo još morati sve raditi da preživimo.... A cijena opreme najčešće uopće nama veze sa time koliko ona zapravo vrijedi i košta u proizvodnji, nego sa time koliko se na tržištu može uzeti novaca za proizvod.
@zjockoo: zašto misliš da obavezno moraš platiti puno da bi imao dobru opremu? Prečesto sam viđao slučajeve kada je skupa oprema stajala iz raznoraznih (trivijalnih) razloga, dok je stara amortizirana oprema po tko zna koji puta odrađivala svoj posao, rutinski, bez zastoja. Aparat za varenje je jednostavan uređaj, kod nas velike većine tjednima uopće niti ne radi, ali kada ga trebaš - zlata vrijedi. Nemam namjeru baviti se zavarivanjem profesionalno, tako da si u principu ne mogu priuštiti profesionalnu opremu. Ali u budućnosti tko zna što ćemo još morati sve raditi da preživimo.... A cijena opreme najčešće uopće nama veze sa time koliko ona zapravo vrijedi i košta u proizvodnji, nego sa time koliko se na tržištu može uzeti novaca za proizvod.

26
Fidelito, slažem se, no ipak, kad je nešto predobro da bi bilo istinito, onda obično ni nije...ili ima neka caka... Svaka čast ako je aparat dobar, dapače, no recimo Varstroj je provjereno dobar, znaš da će zadovoljiti sve potrebe i zadatke koji se pred njega postave. Ja sam isto odlučio dati šansu tim "Bajun" aparatima jer mi se čine dobri, barem ako je vjeroovati karakteristikama iz tablice i onom dojmu koji možeš dobiti kad ga pregledaš uživo... Nisam ni ja odmah vjerovao da je ovaj ESS tako dobar, ne izgleda izvana nešto, no kad sam probao variti sa njim, e to je već druga priča...samo "prede" i ne staje ni nakon par sati skoro neprekidnog varenja... Ipak, namjeravam ga zamjeniti jačim, no to samo iz razloga jer bi mi jači trebao za neke stvari, a ne zbog njegovih nedostataka jer ih nema.

8
Stranica 2 / 14. •
1, 2, 3 ... 8 ... 14 
Similar topics» Aparati za zavarivanje - iskustva
» zavarivanje
» Mazalice, savjeti i iskustva!?
» Crvendač-iskustva
» Iskustva sa zenkama Basterda
» zavarivanje