DTS - djetelinsko travne smjese
Stranica 2 / 4. • Share •
Stranica 2 / 4. •
1, 2, 3, 4 
Re: DTS - djetelinsko travne smjese
zelenko je napisao/la:torpedo9006 je napisao/la:koliko dts treba za 1 ha
40-50 kg ako hoćeš da bude lijepo gusto.
hvala
torpedo9006- Broj postova: 143
God: 25
Zanimanje: mehaničar
Registriran: 31.01.2011
1
koliko sam vidio razni proizvođači preporučuju različite norme sjetve. pa tako ima preporuka od 25kg/ha pa sve do 45kg/ha.
međutim, mislim da to zapravo ovisi o sastavu smjese i načinu sjetve. jer različita sjemena imaju različitu težinu i nije isto 1kg lucerne i 1 kg mačjeg repka npr (lucerne ide oko 25kg na hektar a mačjeg repka oko 15kg). ja sam sastavljam smjese (zapravo eksperimentiram). prvi eksperiment je potvrdio da ako posiješ pregusto onda će agresivnije vrste poput ljuljeva i klupčaste oštrice ugušiti ove slabije. dobro, ja sam pregusto sijao i do 60kg ha. ove godine sam posijao 40-45kg ha, ručno po tanjuranju i samo zgaženo traktorom. za sad se čini dobro al budem vidio krajem godine i nagodinu. ako mi opet oštrica uguši slabije trave, probat ću ili promijeit sastav ili smanjit sjetvu na 30-35kg/ha.
ručno uvijek ide više nego na sijačicu
međutim, mislim da to zapravo ovisi o sastavu smjese i načinu sjetve. jer različita sjemena imaju različitu težinu i nije isto 1kg lucerne i 1 kg mačjeg repka npr (lucerne ide oko 25kg na hektar a mačjeg repka oko 15kg). ja sam sastavljam smjese (zapravo eksperimentiram). prvi eksperiment je potvrdio da ako posiješ pregusto onda će agresivnije vrste poput ljuljeva i klupčaste oštrice ugušiti ove slabije. dobro, ja sam pregusto sijao i do 60kg ha. ove godine sam posijao 40-45kg ha, ručno po tanjuranju i samo zgaženo traktorom. za sad se čini dobro al budem vidio krajem godine i nagodinu. ako mi opet oštrica uguši slabije trave, probat ću ili promijeit sastav ili smanjit sjetvu na 30-35kg/ha.
ručno uvijek ide više nego na sijačicu
mate22- Broj postova: 25
Registriran: 14.05.2010
0
Imam imt ovu sijaćicu 23 reda jel ko zna ko na koliko je treba otvoriti da sije 45 kg/ha?
torpedo9006- Broj postova: 143
God: 25
Zanimanje: mehaničar
Registriran: 31.01.2011
1
koje su najbolje trave za sijeno za koze
mariocepic- Broj postova: 181
Registriran: 22.01.2011
0
U ovoj travnatoj smjesi fantastican je zuti zvezdan jer suvog ga goveda rado jedu a mlijeka ne manjka. Kod nas se zuti zvezdan ili kako kod nas kazu "bosanka" se cak seje samo sa ljuljem kao drzacem. Ne smeta mu vlaga zimi kao lucerki. Daje veliku tezinu sijenu, tesko se susi ali zato kad ga date kravama eto rijeka mlijeka. Kod nas se cak i sjeme vadi poslije drugog otkosa susi se na najlonu lako se odvaja jer mahune same pucaju. Vrlo popularna te bi je trebalo zbog mase sijati sa ostalim travama kako kaze mate22 ali ja bih stavila vise zvezdana.
Ima jednu manu krave ga lose pasu a suvog ga jedu izvanredno.
Ima jednu manu krave ga lose pasu a suvog ga jedu izvanredno.
lknezevic- Broj postova: 8
Registriran: 06.07.2011
0
→→→: na pitanje za izdjubravanje na vezu evo adrese gdje se mozete informisati en.rolstal.pl
a ima njihov zastupnik u Kuli V
Sad ja imam pitanje za vas iskusne travare :9
Kojie dts bi preporucili da posijemo na njivi na kojoj planiramo staviti malo ovcica, koza i koji konj?
Kojie dts bi preporucili da posijemo na njivi na kojoj planiramo staviti malo ovcica, koza i koji konj?

petras- Broj postova: 98
Registriran: 14.11.2009
0
petras je napisao/la:Sad ja imam pitanje za vas iskusne travare :9
Imaš za kupiti baš dts-pašni tip , znači on ti podnosi gaženje.

zelenko- Broj postova: 742
God: 21
Zanimanje: Poljoprivredni-tehničar
Registriran: 22.06.2010
10
→→→: VIŠE
Jel imas za preporuciti ciju da uzmem? Ako si ikad to sijal?

petras- Broj postova: 98
Registriran: 14.11.2009
0
petras je napisao/la:Jel imas za preporuciti ciju da uzmem? Ako si ikad to sijal?
Mi smo sijali od sjemenarne ljubljana između oraha i ljepo je niklo.

zelenko- Broj postova: 742
God: 21
Zanimanje: Poljoprivredni-tehničar
Registriran: 22.06.2010
10
pitanje za travare.posijao bih 5ha dijeteline,u životu to radim prvi puta pa bih pitao kada je to naj bolje posijati,na koju dubinu,koliko kg po ha, imam 90kg na raspolaganju. sijem ju radi berbe sijemenai to bi bila eko proizvodnja. pred kultura je pšenica isto iz eko uzgoja?hvala
MaLo- Broj postova: 121
Registriran: 28.02.2012
3
Što se tiče same sjetvew i agrotehnike tu ti ide indetična kao i kod lucerne, ALI ostalo vezano za količinu ti zavisi od komponentni koje imaš u toj DTS smjesi koju planiraš posijati...

falkon 2- Broj postova: 5074
Registriran: 06.02.2010
44
→→→: VIŠE -

Što pliće,na nekih 2 cm,mora bit fina struktura zemlje i poželjno je povaljati nakon sjetve.Tako ja uvijek radim.Pošto sam sijao na zemljama koje su dobivale stajnjak,a inače ili mi služe samo za pašnjak ili su na jalovim brdskim bijelim zemljama,nisam ni bacao umjetno.I jako sam zadovoljan s obzirom na uloženo/dobiveno.Puno puno bolje nego kad se kose livade...

abrkili- Broj postova: 1387
God: 24
Zanimanje: student veterinarske medicine
Registriran: 14.03.2008
11

ja bih pokosio (rekli su mi)2 puta a onda bih je izvršio kombajnom.nemam stajnjaka nego bih bacio umjetno gnojivo,dali bi to bilo ispravno
MaLo- Broj postova: 121
Registriran: 28.02.2012
3
ispravno jeste, ali je skuplja proizvodnja...

falkon 2- Broj postova: 5074
Registriran: 06.02.2010
44

Stranica 2 / 4. •
1, 2, 3, 4 
Similar topics» DTS - djetelinsko travne smjese
» Premiksi i smjese za tov svinja
» smjesa za piliće
» SMJESA ZA PILIĆE
» Hrana za ptice
» Premiksi i smjese za tov svinja